Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Amendă pentru noroi | https://protecuci.ro/arhiva

Amendă pentru noroi

masina cu numere murdareChiar dacă obligaţia şoferilor de a-şi păstra curate plăcuţele de înmatriculare nu este una nouă, de când cu aparatele speciale care descoperă valabilitatea rovignetei, a RCA-ului şi a ITP-ului, se pare că poliţiştii s-au pus pe treabă.
Iar dacă ai numărul maşinii foarte murdar, aceste aparate nu-l pot citi şi nu poţi primi amendă. În schimb, dacă eşti prins conducând maşina cu plăcuţele murdare, vei primi amendă direct de la echipajele de poliţie din trafic!  Să sperăm totuşi că vom găsi înţelegere din partea acestora, deoarece la un drum mai lung pe această vreme (mâzgă, noroi) ar însemna să oprim din 50 în 50 de kilometri pentru a ne curăţa numerele. Odată cu venirea zăpezii, şoferii trebuie să-şi echipeze autoturismele corespunzător. În plus, trebuie să aibă grijă ca roţile să nu fie pline de noroi.
Iată ce sancţiuni riscaţi dacă nu aveţi maşina pregătită pentru iarnă.
* Folosirea incorectă a luminilor de drum este sancţionată cu 2-3 puncte-amendă, dar şi cu două puncte de penalizare.
* Folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă aduce 4-5 puncte-amendă, dar şi trei puncte de penalizare.
* Numerele de înmatriculare care sunt murdare şi defecţiunile tehnice ale vehiculului vă pot aduce 2-3 puncte-amendă.
* Defecţiunile la sistemul de iluminare, circularea fără lumini şi nesemnalizarea noaptea sau în condiţii meteo nefavorabile e sancţionată cu 6-8 puncte amendă.
* Roţile pline de noroi vă pot aduce amenzi cuprinse între 540 şi 1.200 de lei.
Poliţia ne sfătuieşte să ne echipăm maşina cu pneuri de iarnă (deşi sunt obligatorii de-abia de anul viitor), să reducem viteza în zonele pavate cu piatră cubică, dar şi în apropierea trecerilor de pietoni.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm de buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de dezaburire, să nu frânăm şi să nu virăm brusc, folosind frâna de motor; să folosim sistemul de iluminare-semnalizare pentru a fi văzuţi în trafic; să păstrăm în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în siguranţă; în condiţiile unui carosabil acoperit cu un strat de zăpadă, cu gheaţă sau cu mâzgă să circulăm cu viteză redusă, 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora.

Autor: Bogdan Codrescu – viata-libera.ro