shopify
analytics tool

ATENŢIE la ce semnaţi în pragul uşii! Cei «de la Lumina» recurg la practici ilegale – VIDEO

Inselaciune-Electrica-furnizare-Tecuci

Ne-au fost semnalate cazuri în care reprezentanţii unor companii vizitează persoane în vârstă, afirmând că sunt «Electrica», şi că trebuie semnate contracte noi.

Reprezentanţii unor firme furnizoare, şi numai, afirma că în special Electrica Furnizare practică acte de concurenţă neloială. Acestea şi-ar prezenta oferta într-o manieră înşelătoare pentru clienţi, aceştia nefiind informaţi corespunzător.

„Electrica Furnizare, jucător în piaţa furnizării de energie desfăşoară, prin intermediul agenţilor de vânzări, activităţi de contractare de noi clienţi şi de determinare a acestora să îşi schimbe furnizorul. Ne-au fost semnalate cazuri în care reprezentanţii unor astfel de companii vizitează persoane în vârstă, afirmând că sunt «de la Lumina», că trebuie semnate contracte noi. Utilizarea noţiunii de «înnoire a contractelor de furnizare» are menirea de a crea confuzie în rândul clienţilor care au deja încheiate contracte de furnizare energie electrică “, a declarat reprezentantul unei firme furnizoare de energie electrica.

Acesta a apreciat că, prin astfel de formulări folosite de agenţii de vânzări, Tecucenii ajung să-şi schimbe furnizorul de electricitate fără a o fi dorit de fapt. Acţiunile acestora sunt de asemenea total ilegale intrând în zona penală: fals în documente, abuz de încredere, ameninţări, etc.

Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică poate fi consultată pe internet AICI.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a înfiinţat şi un număr de telefon cu apel gratuit la care pot fi obţinute informaţii în acest sens: 0800.800.410.

Am făcut o vizită la domiciliile câtorva clienţi care au reclamat că au fost ameninţaţi şi în final înşelaţi prin diverse metode de a anula contractele cu firmele concurente şi semnarea altora cu Electrica furnizare. Iată câteva declaraţii (vezi video de mai jos).


Venim în sprijinul tecucenilor cu câteva informaţii utile pentru că pe viitor să nu poată fi înşelaţi de furnizorii de energie şi gaz.

Ce e, de fapt, piaţa asta de energie electrică şi de gaze?

Foarte pe scurt, atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze, avem două pieţe: o piaţă angro şi o piaţă de retail. Pe piaţa angro, furnizorii cumpăra de la producători. Pe piaţa de retail, consumatorul cumpăra de la furnizor. Tu eşti un client al pieţei de retail.

Avem două tipuri de piaţă: o piaţă liberă, în care furnizorii cumpăra de la ce producători vor sau de la alţi furnizori printr-o bursă specializată (OPCOM sau, pentru piaţa de gaze, şi BRM) şi vând mai departe căror clienţi vor; şi o piaţă reglementată, unde furnizorii cumpăra numai de la anumiţi producători, la preţuri stabilite de un reglementator ANRE şi sunt obligaţi să vândă anumitor clienţi, stabiliţi tot de ANRE, deci nu-şi pot alege clienţii.

Tu eşti azi în piaţa reglementată. În afară de gospodarii, toţi ceilalţi consumatori (firme mari sau IMMuri) sunt în piaţa liberă.

Furnizorii iau energia de la producători şi ţi-o aduc în casă sau la fabrică. Pe lângă energia electrică sau gaze, plăteşti transportul ei plus taxe şi accize şi încă nişte lucruri pe care le explicăm AICI.

În ciuda a ce ţi se spune, cam 95% din piaţa de energie funcţionează exact ca orice piaţă – de cartofi, şosete sau caiete. Doar 5% funcţionează după nişte reguli speciale, ca să ţină în echilibru tot sistemul şi, de fapt, chiar şi cei 5% se tranzacţionează tot prin reguli de piaţă un pic mai complicate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în piaţă de energie electrică, şi în cea de gaze.

Ce înseamnă liberalizarea pieţei de energie?

Să zicem că eşti un consumator casnic.

Până în 2017 pentru energia electrică şi 2018 pentru cea de gaze, dacă rămâi la furnizorul la care eşti azi, plăteşti un preţ reglementat. Adică, există o instituţie publică, pe numele ei ANRE, care spune furnizorului tău:

– Să cumpere energie de la anumiţi producători la preţuri stabilite de această ANRE (sau gaze de la producătorii interni – Romgaz, Petrom, Amromco etc. şi din import, în proporţii prestabilite – ca idee, anul acesta importul a scăzut foarte mult, în factura ta găseşti doar 2% gaz de import)

– Apoi să-ţi vândă ţie la acest preţ, plus tarifele de reţea prin care se transporta energia electrică, respectiv gazele, de la producător până la tine în casă, plus o marjă de profit pentru furnizor.

Din 2017/2018 încolo, furnizorul tău va putea cumpăra de la ce producător vrea, iar tu vei putea cumpăra de la ce furnizor vrei. Adică, dacă nu îţi mai convine să cumperi curent de la Electrica, de pildă, poţi să cumperi de la cei peste 60 de furnizori care se găsesc în piaţa liberă şi pe care îi poţi găsi AICI. La fel, pentru gaze, ai AICI lista completă a furnizorilor, peste 100.

Ce înseamnă liberalizarea? Înseamnă, pur şi simplu, că îţi vei putea alege ce furnizor vrei tu dintre cei peste 60, respectiv 100.

DA, POŢI CUMPĂRA DE LA ORICE FURNIZOR.

Te întrebi, ok, dar eu sunt conectat la o reţea, de pildă, la Electrica, nu înseamnă că trebuie să cumpăr energie numai de la Electrica? NU. Poţi cumpăra de la oricare furnizor. Electrica Distribuţie, cel care administrează reţeaua din zona ta, e obligat să-ţi asigure acces la energie indiferent că faci contract cu Electrica Furnizare sau cu alt furnizor, Axpo, EFT, Electromagnetică, EON sau oricare altul din lista de care vorbeam. ANRE îl obligă pe Electrica Distribuţie să-ţi asigure acces; şi reglementează strict tariful de transportare a energiei prin reţeaua care îţi ajunge în casă. În alte cuvinte, îţi vei putea schimba furnizorul exact aşa cum o poţi face la serviciile de Internet sau telefonie, indiferent cine se ocupă de fire. Exact la fel se întâmplă şi pentru gaze. Nu eşti legat de GDF sau de Enel, deşi eşti conectat la reţeaua de distribuţie pe care o administrează ei.

Ce înseamnă calendarul de liberalizare pentru energia electrică?

Ai auzit, probabil, că piaţa de energie electrică se liberalizează şi că există un „calendar” de liberalizare până în 2017. Ce se întâmpla până atunci? Într-o schemă destul de complicată, în 2012 furnizorul tău cumpăra toată energia pe care ţi-o dădea ţie, 100%, la preţuri şi cantităţi reglementate. În 2017, furnizorul tău de azi va cumpăra 100% din energia pe care o vinde din piaţa liberă, de la orice producător vrea. Între 2012 şi 2017, furnizorul tău cumpăra o parte de la reglementat şi o parte din piaţa liberă, de pe bursă. Să zicem, în 2014 cumpăra 60% reglementat şi 40% de pe bursă. În factura vei vedea 60% preţ dintr-un „coş” reglementat şi 40% dintr-un preţ mediu pe care îl estimează ANRE că va putea obţine furnizorul tău energie cumpărând liber de pe bursă OPCOM. Ponderea cantităţilor reglementate va scădea de la 60% până la 0% în 2017.

Pentru piaţa de energie electrică NU trebuie să te temi de liberalizare. Preţurile reglementate sunt cam aceleaşi cu cele din piaţa liberă.

Atenţie! Nimeni nu vrea să liberalizeze piaţă ca să suferi sau să sărăceşti.

Ce îţi explicăm mai jos e că:

– Până acum, n-ai văzut realmente câţi bani ai plătit din buzunarul tău, pe lângă factura pe care o primeşti. Fără să ştii, ai plătit în ultimii 10 ani mult mai mulţi bani decât dacă piaţa ar fi fost liberalizata! Mai exact, ai plătit vreo 2000 RON în ultimii 10 ani, pe lângă factura.

– Dacă preţurile se liberalizează, există resurse la buget din care poţi fi sprijinit punctual, în caz că factura ta de gaze şi de energie în general e prea mare.

Fără să insistăm, poţi vedea detalii mai pe scurt AICI şi mai pe lung AICI, sunt două lucruri pe care trebuie să le ştii:

– „ajutorul social” pe care îl primeşti prin preţurile reglementate este teribil de inechitabil. Îi compensează mai mult pe cei mai bogaţi şi mai puţin pe cei mai săraci. Pe scurt, dacă îţi imaginezi o plăcintă pe care o plătim toţi, 38% din ea se duce la cei mai bogaţi 20% din casnici, iar cei mai săraci 20% primesc doar 6% din ajutor.

Poţi fi compensat, dacă prin liberalizare îţi creşte factura atât de mult încât să simţi la buzunar. Se poate impozita profitul suplimentar al producătorilor de gaze rezultat din preţurile mai mari (de fapt, se şi face asta, numai că cei 1 miliard de lei colectaţi până acum se duc la bugetul general statului, nu în scheme de sprijin pentru cei săraci).

Sursa: tefuralafactura.ro

9 Comments on "ATENŢIE la ce semnaţi în pragul uşii! Cei «de la Lumina» recurg la practici ilegale – VIDEO"

 1. r.i.p. sindromul…pare ca s-a intors in haznaua baietilor cu ochisori albastri de unde a aparut si speram sa ramana acolo…

 2. Haideți să nu facem polemică, articolul este bine venit pentru că lumea nu este informată absolut deloc.
  Noi românii de obicei facem scandal, dar trebuie să fim informați….căutați pe google Enel, Rcs, Eon și aflați informații despre fiecare companie.
  Eu am un stand în București, iar acolo facturează doar Enel din 2005, niciodată nu am avut probleme.

 3. Am fost și la RCS și la Enel, vă spun eu oferta de săptămâna trecută
  La RCS mi-au oferit un preț pe un an de zile de 0,165.
  La Enel mi-au propus 0,153 pe doi ani.
  Eu am ales pe doi ani, dar fiecare face ceea ce vrea.
  Eu zic că acest articol este benefic pentru informarea populației.Bravo

 4. Crihană F. | 4 mai 2017 at 16:23 | Răspunde

  Mă bucur pentru că dispare monopolul Electrica, era și timpul….Așa mă simt mai liber, un lucru bun făcut și de statul român. Niciodată nu au venit cu oferte la mine cei de la Electrica, acum ca în oraș a apărut Enel cei de la Electrica au început să aburească lumea.Trebuia să se gândească mai din timp Electrica și să reducă preturile la energie electrică.

 5. pentru proprietarul acestui sait care sustine ENEL: puteti publica o situatie comparativa a preturilor la energie practicata de furnizorii din zona noastra, avantaje/dezavantaje in cazul fiecaruia, sau orice alte informatii ???
  mai avem si RCSRDS in zona, am impresia

  • Da, incercam. Persoana desemnata de RCS&RDS a fost contactata telefonic. Acesta a fost de acord sa purtam o discutie pe acesta tema. Se pare ca si acestia au asfel de probleme. Reprezentantul local (Anda Bourceanu) nu m-a contactat pentru relatii nici pana astazi.

 6. Electrica este o structura de tip mafiot la fel ca Apa Canal SA, ambele practica tarife mari ai la santaj (daca nu accepti conditiile lor vei fi deconectat), au angajati nepregatiti si violenti in cele mai multe cazuri.
  De asemenea Electrica la fel ca Apa Canal beneficiaza de infrastructura statului comunist, asta inseamna ca nimic nu a fost crea de ei si nimic nu a fost investit, tot ce au ei de la firul de curent la scaunul directorului apartine populatiei in egala masura.
  Ii indemn pe cei de la ENEL sa evite o alta structra mafiota ANRE si sa se adreseze direct la Haga doar asa vor beneficia de atentie si de justitie corecta.
  Mai recomand procuraturii comunoste de tip DNA sa vina si sa faca anchete la Tecuci in trei locuri, Electrica, Apa Canal si CFR.

  • Recomand Spitalului de boli psihice sa vina sa i faca un control amanuntit lui Ghiorghe. Saracu’ e dus, vede numai conspiratii la nivel inalt. Cum administratia Trump i au umflat lui factura cu 1 Kwh.Daca gandeai putin ai fi citit pe net ca si enel beneficiza de aceeasi infrastructura care „apartine” populatiei, ca si enel mere pe aceeasi legislatie ca orice alt furnizor. Dar unde nu i cap, vai de…

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!