shopify
analytics tool

Avocatul Radu Nicu, judecat în libertate pentru crimă

Avocat Radu NicuRadu Nicu este acuzat că a ucis o bătrână şi că a încercat să mai omoare şi un cuplu de italieni cu scopul de jaf. Deşi psihiatrii i-au diagnosticat o tulburare de personalitate de tip antisocial, iar judecătorii au decis să stea 18 ani după gratii pentru omor şi tentativă de omor, el este liber.
Radu Nicu (57 de ani) a muncit în tinereţe ca măcelar, dar între timp a urmat Facultatea de Drept din Bucureşti şi a fost angajat consilier juridic la abatorul din Tecuci. El a ucis-o cu barbarie pe Elena Puflea (70 de ani) din Tecuci la 28 noiembrie 1991, după ce bătrâna ameninţase că revocă testamentul prin care îi lăsa casa şi toate bunurile. În ciuda dovezilor, ucigaşul a fost cercetat în libertate. Asta i-a dat curaj pentru a-şi pune în aplicare un alt plan de asasinat. El a luat legătura cu un italian, Francesco Amoroso şi concubina acestuia, care, în iunie 2000, au anunţat prin mica publicitate vânzarea unui apartament.El a aflat că italianul nu are rude care să poată cere succesiunea în cazul morţii lui. Asasinul i-a convins pe cei doi să întocmească un antecontract de vânzare-cumpărare, din care să rezulte că au primit de la el 60.000 de dolari în urma vânzării apartamentului şi apoi a încercat să îi omoare.  Francesco Amoroso a reuşit să scape şi i-a strigat la interfon concubinei sale: „Nu deschide uşa, ăla e un criminal, vrea să ne omoare”. Ucigaşul a fugit, iar ulterior a susţinut că Francesco Amoroso fie s-a autoagresat, fie s-a lovit accidental. În ciuda avalanşei de probe, Radu Nicu a fost cercetat şi trimis în judecată tot în libertate. Acum trei săptămâni Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor calificat şi 10 ani de închisoare pentru tentativă la omor calificat.
„Este de neînchipuit ce se întâmplă. Cum poţi lăsa un asemenea om în libertate după tot ce a făcut? A implicat-o în asta şi pe fiica lui, care este acuzată acum de mărturie mincinoasă”, ne-a declarat Elena Lazăr, avocata lui Francesco Amoroso. Radu Nicu a fost obligat să îi plătească italianului şi 40.000 de euro ca daune morale, judecătorii dispunând instituirea sechestrului pe o casă şi un teren din Tecuci care îi aparţin.

Autor: Vali Trufaşu – publicat in adevarul.ro

——————————————————————————————————————————–

Acesta este articolul din adevarul la procesul din mai 2010:

Scris de Liliana Năstase, Ionel Stoica, marţi 18 mai 2010

„Dosarul numărul 14, învinuit Radu Nicu”. Ieri, la Tribunalul Bucureşti, o şedinţă obişnuită de judecată, unde majoritatea inculpaţilor erau acuzaţi de trafic de droguri. În timp ce magistraţii audiau prin video-conferinţă un investigator sub acoperire, la uşa instanţei două grupuri de rromi se certau ca la uşa cortului. Puradeii lor riscau ani grei de puşcărie, după ce-i prinseseră gaborii vânzând heroină.
În boxa acuzaţilor, legaţi unul de altul vreo şapte băieţi şi două fete sperau să scape „măcar” cu cinci ani. În partea cealaltă a sălii, aşteptau acuzaţii în libertate. Printre ei Radu Nicu, un bărbat grizonat. Absolvent de Drept în anul 1990, acum acuzat de omor deosebit de grav şi tentativă de omor. „N-ai fi zis”, vorba unui acuzat de furt,
care-şi aştepta, ieri, spăşit pedeapsa.
Premeditarea faptelor
Povestea lui Radu Nicu (57 de ani) este pe cât de simplă, pe atât de plină de cruzime. Este acuzat că 1991 a ucis cu sânge rece o septuagenară, iar în 2000 a vrut să ia viaţa unui italian şi a concubinei sale. Urmărea să pună mâna pe averea lor, iar modul în care şi-a pus în aplicare planurile poate fi scenariul unui film poliţist. Un personaj cu sânge rece care şi-a premeditat faptele, în timp ce se împrietenea cu victimele.
Blestemul a căzut prima dată în 1991 pe Elena Puflea din localitatea Tecuci (judeţul Galaţi). Femeia în vârstă de 70 de ani prinsese drag de „Nicu” şi chiar îl recomanda ca fiind nepotul ei. Îi dăduse hârtie la mână bărbatului, în vârstă de 36 de ani la acea vreme, cum că-i lasă moştenire casa şi toate bunurile pe care le mai avea. Dar cu o condiţie: să aibă grijă de ea până la moarte.
Măcelar în tinereţe
Radu Nicu-măcelar, în vremea când Elena Puflea îşi pusese poate speranţele în el-se făcuse între timp intelectual – terminase Dreptul la Bucureşti şi-şi găsise un post de consilier juridic la Abatorul din Tecuci. Problemele au început în noiembrie 1991, când i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a fost prins cu mâna în gestiune.
Aşa au început şi neînţelegerile cu Elena Puflea, care văzând că „nepotul” ei taie frunze la câini l-a ameninţat cu revocarea testamentului. Atât i-a trebuit bărbatului- pe care psihologii criminalişti îl descriu ca fiind intolerant la frustrare, impulsiv şi virulent în reclamarea drepturilor.
Conform procurorilor Parchetului Tribunalului Capitalei, care au dispus trimiterea în judecată a criminalului la sfârşitul lunii trecute, Radu Nicu a ucis-o pe Elena Puflea la 28 noiembrie 1991, aplicându-i mai multe lovituri în cap cu o coasă pe care o luase chiar din gospodăria septuagenarei.
Bărbatul a încercat apoi să scape de cadavrul femeii şi l-a aruncat într-un şanţ de la marginea localităţii Tecuci, astfel încât să pară că Elena Puflea a fost victima unui accident rutier.În ciuda probelor evidente, a amprentelor şi a urmelor de sânge găsite în casa septuagenarei, criminalul a fost cercetat în libertate, timp în care şi-a pus în aplicare un alt plan diabolic.
Moartea vine prin mica publicitate
Următoarele victime le-a „agăţat” la mica publicitate: un italian şi concubina sa româncă. Cei doi dăduseră anunţ în ziar, în iunie 2000, pentru a vinde un apartament din sectorul 1 al Capitalei. Radu Nicu, prezentându-se ca fiind un respectat politician din Galaţi, s-a arătat interesat de locuinţă şi, mai mult, a fost dispus să dea cu 5.000 de dolari în plus faţă de 41.000 de dolari, preţul stabilit de victime pentru apartament. Astfel, Radu Nicu a vizionat în două-trei rânduri locuinţa de pe strada Sf. Vineri, aparţinând italianului Francesco Amoroso şi iubitei sale, Gabriela Iordan.
Cu gândul de a-i ucide, bărbatul s-a împrietenit cu cei doi şi astfel a aflat că italianul nu are părinţi şi nici copii, deci nu exista pericolul ca rude foarte apropiate să fie interesate în a deschide proces de succesiune după „dispariţia” lui. În plus, Radu Nicu i-a minţit pe cei doi că banii pentru apartament urmează să-i primească de la un unchi de-al său din străinătate, fapt pentru care i-a rugat să întocmească un antecontract de vânzare-cumpărare din care să reiasă că proprietarii apartamentului primesc 60.000 de dolari în urma vânzării locuinţei.
Scos basma curată de poliţişti
Cu actele „la mână”, Nicu Radu s-a înarmat cu două bucăţi de metal pe care le-a învelit în cârpe şi le-a legat cu un şnur. Direcţia: apartamentul victimelor. Sub pretextul că doreşte să-l ajute pe italian să-şi repare maşina, Radu Nicu şi Francesco Amoroso au mers, la 8 iulie 2000, la garajul acestuia din urmă, moment în care a încercat să-l ucidă.
Mai întâi l-a lovit în cap cu metalul pregătit dinainte, după care a încercat să-l stranguleze cu un şnur. Francesco Amoroso a început să strige după ajutor, însă Radu Nicu l-a imobilizat în garaj şi a urcat la apartamentul său cu gândul de a-i ucide iubita. Italianul a reuşit însă să scape şi a sunat la interfon spunându-i Gabrielei: „Nu deschide uşa, ăla e un criminal, vrea să ne omoare”.
În aceste condiţii, Radu Nicu a şters-o la fugă. A fost cercetat tot în libertate şi nu recunoaşte nici în prezent faptele. Are în schimb scenariul lui: Francesco Amoroso fie s-a lovit accidental, fie s-a autoagresat.
Scenariul lui Radu Nicu a fost luat de bun de poliţişti, la acea vreme, astfel că acesta a primit neînceperea urmăririi penale, soluţie infirmată abia în 2006 de Parchetul General, care a dispus începerea urmăririi penale pe numele gălăţeanului şi declinarea competenţei către Parchetul Capitalei.
Din noiembrie 2006 şi până în februarie 2007 Radu Nicu a avut interdicţia de a părăsi ţara. Tot în 2006, procurorii au dispus efectuarea unei expertize psihiatrice a inculpatului, concluziile arătând că „are discernământul păstrat, fiind diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip mixt, predominant de tip antisocial”.
Instanţa a amânat, ieri, judecarea acestui proces până la 15 iunie. Judecătorii au decis, ieri, citarea italianului Francesco Amoroso în Thailanda. Prezent în sala de judecată, Radu Nicu a cerut termen pentru studierea dosarului şi pentru angajarea unui avocat.
Radu Nicu s-a prezentat ieri la instanţă la ora 8.30 şi a aşteptat şapte ore în sala de judecată până când s-a luat în discuţie dosarul în care este acuzat de omor deosebit de grav şi tentativă de omor.
„Fiind aplecat în interiorul portbagajului, am primit o lovitură puternică în cap. Am pus mâinile la gât şi am văzut că am un şnur în jurul gâtului cu care încerca să mă stranguleze. Am încercat să slăbesc laţul.” – Francesco Amoroso, victimă
„Nu este nimic adevărat. Nu am avut timp să studiez rechizitoriul. Vreau să citesc dosarul pentru a mă decide dacă îmi angajez un avocat.” – Radu Nicu acuzat de omor deosebit de grav
Trădat de fiică
La Parchet, Radu Nicu a avut o atitudine nesinceră. Conform procurorilor, declaraţiile lui au fost contradictorii. În ziua în care ar fi ucis-o pe Elena Puflea, el a susţinut că era acasă. Fiica sa a declarat însă că tatăl său a venit la domiciliu abia seara, când a început serialul „Dallas”.
Un personaj care suferă de „scenarită”
Radu Nicu este căsătorit şi are doi copii majori. În 1988, când lucra ca bucătar la o unitate militară din Tecuci, a sustras autoturismul unui coleg. A fost trecut în rezervă şi condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu executare la locul de muncă, fiind încadrat la Secţia Sacrificare Animale a Abatorului din Tecuci.
În urma unui recurs extraordinar, în 1990, decizia de condamnare a fost casată pe motiv că în momentul în care a comis furtul nu avea discernământ. Între 1992 şi 1994 a fost jurist la Prefectura Harghita. Până în 2004 a lucrat ca avocat la diverse societăţi comerciale, deşi nu deţinea această calitate. În 2004 a devenit membru al Baroului Constituţional, considerat ilegal.
Conform psihiatrilor, Radu Nicu are „un coeficient de inteligenţă corespunzător unei inteligenţe superioare şi manifestă preferinţe pentru un anumit model explicativ, anume acela al scenariului”.

Sursa: adevarul.ro