Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Bustul lui Anton Cincu | https://protecuci.ro/arhiva

Bustul lui Anton Cincu

Bustul lui Anton Cincu din spitalui TecuciSpitalul Municipal  „Anton Cincu”
Marele proprietar de moşii Anton Cincu s-a numărat printre puţinii oameni care au „lăsat atâtea urme prin viaţă”, a „iubit pe cei în lipsă şi suferinţă” şi „mai cu seamă oraşul” natal, pe care şi 1-a dorit tot mai prosper. (Dimitrie Balaban. „Cartea donatorilor oraşului Tecuci”).
Acest personaj – intrat deja în conştiinţa tecucenilor – a fost prezent, vreme de patru decenii, în viaţa politică a localităţii. între anii 1864 şi 1872, el a exercitat funcţia de primar, după care a făcut parte, în mai multe rânduri, din Consiliul Comunal. A mai fost deputat şi senator de Tecuciîn Parlamentul României. Oraşul a crescut şi s-a dezvoltat sub directa sa oblăduire. Lui i se datorează sistematizarea oraşului. El a fost implicat direct în realizarea foişorului de foc, Pompieriei, amenajării bulevardului Gării, străzilor Elena Doamna şi Ştefan cel Mare sau iluminării oraşului. A depus efotrturi pentru întemeierea unor şcoli primare şi a Gimnaziului de băieţi. A acordat burse unor tineri (Constantin Petraş şi Dimitrie Serea) pentru a studia în străinătate. Cum de felul său era un om al faptelor, Anton Cincu a consimţit să-şi lase o bună parte din avere pentru construirea şi amenajarea Spitalului care astăzi îi poartă numele. Pentru meritele sale deosebite, i s-au atribuit distincţiile: „Comandor al Coroanei” şi „Ofiţer al Stelei României”. Cu ocazia inaugurării Spitalului (1904), tecucenii i-au dezvelit un bust din marmură albă, pe care 1-a conceput sculptorul bucureştean Carol S. Storck. Autorul lucrării – pe care Zaharia Stancu, în romanul „Rădăcinile sunt amare”, 1-a confundat cu italianul Romanelli – s-a dovedit a fi preocupat mai mult de înfăţişarea cât mai exactă a fizionomiei ilustrului personaj. Bustul a stat, vreme de patruzeci de ani, aruncat în podul Spitalului după care, la sfârşitul anului 1989, şi-a reluat locul pe piedestalul instalat în holul de la intrarea în pavilionul secţiei de chirurgie.