shopify
analytics tool

Cad capete de poliţişti, jandarmi, pompieri şi vameşi

foto: gandul.info

La Galaţi, 179 de oameni se pregătesc să spună adio serviciilor lor. Majoritatea sunt angajaţi MAI, deci militari. Nu beneficiază de şomaj. De fapt, nu beneficiază de niciun alt venit, nici măcar de un ajutor dat de minister.
Jandarmeria Galaţi – restructurarea este gata
„La Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi, restructurarea a luat deja sfârşit. Examenele s-au încheiat la sfârşitul lunii iunie”, explică locotenentul Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „În urma concursurilor susţinute în cadrul Jandarmeriei Galaţi, 23 de jandarmi nu au promovat examenele finale, ei fiind puşi la dispoziţie conform legii. Pus la dispoziţie, jandarmul îşi păstrează statutul de cadru militar, statut avut înainte de examen, şi execută activităţi ordonate de comanda unităţii; aceşti jandarmi nu execută misiuni, rămân în unitate, unde se ocupă de activităţi administrative şi studiază pentru eventuale examene”.
Personal pentru firmele de pază?
Jandarmeria a luat legătura cu AJOFM şi cu mai multe firme de pază, anunţând că 23 dintre oamenii săi vor fi disponibilizaţi, pentru a le oferi acestora şansa – în limitele legale – de a fi asimilaţi cu prioritate, datorită pregătirii lor militare.
În acest moment, judeţul nostru are în jur de 350 de jandarmi. Conform surselor, majoritatea celor disponibilizaţi sunt din zona Tecuciului. Din Jandarmerie au mai plecat alte 6 persoane, civili, parte a personalului contractual. În unitate au mai rămas alţi 6 civili. „Putem asigura misiunile în condiţii normale”, a încheiat reprezentantul Jandarmeriei Galaţi.
Pompierii – doar 5 disponibilizaţi
Poate cei mai feriţi de cutremurele generate de disponibilizările din Ministerul de Interne, pompierii nu scapă nici ei fără „victime”. „În noua organigramă sunt cu 5 posturi mai puţin decât personalul existent acum la ISU”, declară căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi.
Poliţia de Frontieră: 10 la sută mai puţin
Felicia Trofin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi: „De la noi pleacă 86 de salariaţi din cei 860 de angajaţi, la nivel de judeţ. Deci 10 la sută. Nu s-a stabilit încă ce posturi vor fi scoase la concurs, dar vor fi afectate cam toate sectoarele, în mod proporţional”.
„Cel mai devreme concursul se va ţine la sfârşitul lunii iulie. Data nu a fost încă stabilită, existând diverse consfătuiri în acest sens, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră”.
Vama – minus 65 de salariaţi
„În cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi, din cei 303 de angajaţi au primit preaviz 173 de salariaţi”, explică Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al Vămii Galaţi.
Poliţia Galaţi – în pregătiri
„Se vor organiza concursuri şi în cadrul Poliţiei Judeţene Galaţi, ca parte a procesului de reorganizare”, a declarat Cristina Tatulici, reprezentantul Poliţiei Galaţi.
Rămâne ca, în perioada următoare, instituţia să facă publice date referitoare la numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, ca şi date referitoare la concurs.
Adio, arme! Şi joburi
„Rămânem pe drumuri. Nu sunt supărat, de ce, foloseşte la ceva? Sunt dezamăgit. Nu credeam că aşa ceva este cu putinţă”, spune ca pentru sine unul dintre zecile de militari care îşi văd jobul scos la concurs.
Când s-a angajat în MAI, credea că l-a prins pe Dumnezeu de picior. Era bugetar. Muncea la stat – avea serviciul sigur. „Nimic nu e cum am crezut”, zâmbeşte amar militarul.
El şi alţi 178 de bugetari rămân fără serviciu. În spatele cifrelor stau chipuri de bărbaţi şi femei. Sunt oameni cu familie, credite, datorii. Unii sunt bolnavi. În toţi, statul intră la rupere –  sub stindardul restructurării.

Autor: Elena Parapiru
Sursa: viata-libera-galati.ro