shopify
analytics tool

Candidatii la Primaria Tecuci – Daniel Ţuchel, interviu în „Tecuciul de Mâine”

Lansarea-candidatului-Daniel-Tuchel_2012

Urmare a unei propuneri venite din partea unui tecucean, reluăm câteva articole ce au fost postate în ultimii ani pe site-urile www.tecuci.eu şi www.protecuci.ro , care includ şi comentariile de la acea vreme. Aceste articole doresc să aducă în prim-plan feţele politicii şi administraţiei locale din ultimii 4-5 ani. O mică observaţie: în mai.2012, cand a fost postat acest articol, chiar şi reporterul plătit de candidat se adresă cu apelativul „Daniel Ţuchel” (fără să se pomenească de Gerhardt). Speram să vă trezească interesul.


Candidatii la Primaria Tecuci – Daniel Ţuchel, interviu în „Tecuciul de Mâine”

  Interviu preluat din publicaţia ”Tecuciul de Mâine”, anul I, numărul I, 24.mai.2012, distribuită gratuit de tinerii USL.

Reporter: Care au fost motivele pentru care aţi decis să candidaţi la Primăria Tecuci?
Daniel Ţuchel: Orice om cu 75% intenţie de vot într-o comună în care a rezolvat majoritatea problemelor ar alege să rămână acolo. Tinereţea, experienţa mea şi faptul că sunt cetăţean şi contribuabil la bugetul municipalităţii mă face să-mi doresc în mod deosebit să candidez la Tecuci, să câştig Tecuciul şi să modernizez Tecuciul. Sunt extrem de motivat să vin la Tecuci, pentru că ştiu, pot, vreau, sunt tânăr, am forţă şi energie. Tecuciul este acum în faliment. Şi de acest fapt se face vinovată în special actuala administraţie locală, care în ultimii opt ani a dat dovadă că este leneşă, nepăsătoare, compromisă şi îndepărtată de oameni. Sunt câteva repere urbane de care trebuie să se ţină cont: trebuie să ai Parcuri şi noi nu avem, trebuie să ai Cinematograf şi noi nu avem, trebuie să ai Grădină Zoologică, şi noi nu avem, trebuie să ai stadion şi noi nu avem, trebuie să ai spital şi noi avem „Morgă”, nu spital, trebuie să ai curăţenie şi spaţii de agrement, ori noi nu avem.

Agentia-imobiliara-EXTREM-Tecuci

Tecucenii sunt dezamăgiţi, s-au săturat de aşteptări şi promisiuni fără acoperire şi doresc schimbarea. Eu înţeleg şi cunosc bine problemele tecucenilor. Eu ştiu că Tecuciul are nevoie de locuri de muncă, de infrastructură şi condiţii de viaţă civilizate, de obiective strategice şi de o viziune modernă de dezvoltare urbană. Nu numai că ştiu care sunt problemele cu care se confruntă tecucenii, dar am şi soluţii pentru fiecare dintre ele. Tecuciul are nevoie de un primar eficient, performant şi apropiat de oameni, iar experienţa acumulată mă recomandă ca fiind cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de primar al Tecuciului.

Desemnarea mea către USL (PSD şi PNL) a fost rezultatul faptului că reprezint garanţia schimbării actualei administraţii portocalii şi a clădirii Tecuciului de mâine, act validat de către cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. De altfel, eu am cea mai puternică susţinere atât la nivel local, cât şi judeţean şi naţional, formaţiunea politică din partea căreia candidez, USL, fiind la guvernare. După 10 iunie, când tecucenii îmi vor acorda încrederea lor, voi transforma oraşul într-un imens şantier şi voi dezvolta multe investiţii, pentru că eu sunt un primar pus pe treabă!

R.Vorbeaţi anterior despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă locuitorii oraşului Tecuci şi anume lipsa locurilor de muncă. Spuneaţi, de asemenea, că aveţi soluţii. Cum veţi rezolva această problemă?
D. T. – Locurile de muncă înseamnă investitori. Mă gândesc la un Parc Industrial în zona fostelor Unităţi Militare, unde 25 de hectare cu toate utilităţile zac pur şi simplu de opt ani de zile în paragină şi de unde s-a furat tot ce s-a putut fura. Unitatea militară a fost preluată de către Primăria Tecuci în 2005, iar primarul actual nu a reuşit decât să o distrugă. Nu a întocmit nici măcar un Plan Urbanistic Zonal pentru a şti ce s-ar putea face în zona respectivă. Este clar că cei care au condus până acum Tecuciul nu au avut o viziune serioasă asupra acestui subiect. Mă întrebaţi de soluţii în crearea unor locuri de muncă. Apreciez că vor fi circa 3000 de job-uri pentru locuitorii oraşului Tecuci, pentru că în zona despre care discutam voi dezvolta un Parc Industrial.

Voi oferi o serie de facilităţi investitorilor care vor veni în Tecuci, pentru că dacă îşi vor dezvolta afacerile în oraşul nostru, pe lângă faptul că vor crea locuri de muncă, vom avea încasări mai mari la taxe şi impozite, ceea ce duce la mai mulţi bani pentru realizarea de investiţii. De altfel, eu voi avea o relaţie cu totul specială cu mediul de afaceri. Voi înfiinţa un Birou special în cadrul Primăriei prin intermediul căruia voi sprijini în mod direct mediul de afaceri local. Am constatat că pentru puţinele investiţii realizate de către actualul primar acesta a preferat doar firmele portocalii, din afara oraşului. Am în vedere ca în mandatul meu investiţiile să se deruleze cu firmele de construcţii din Tecuci, pentru că în acest fel se creează alte noi locuri de muncă.

Am discutat cu mai mulţi oameni de afaceri care au vrut să se investească în Tecuci dar s-au izbit de rigiditatea celor care conduc în prezent oraşul. Să vă dau un exemplu: la un moment dat au venit nişte investitori care doreau să facă parc eolian la Tecuci. Au plecat nemulţumiţi şi au ales o altă zonă să investească, pentru că acolo nu erau întârziaţi cu autorizaţiile şi li se acordau şi o serie de facilităţi. Având în vedere experienţa, facilităţile acordate, deschiderea şi relaţiile europene pe care le am îmi va fi uşor să conving şi să îi aduc la Tecuci pe cei care vor pune umărul la dezvoltarea Parcului Industrial.

Dacă e să ne referim la viitorul economiei oraşului, subiectul trebuie abordat într-un context mai larg. Una dintre cele mai importante strategii ale mele este aceea că Tecuciul trebuie dezvoltat luând obligatoriu în considerare potenţialul comunelor limitrofe. Tecuciul trebuie să devină un centru urban strategic, un punct spre care să conveargă resursele umane, financiare şi economice din jurul oraşului pe o rază de 20 km. În calitatea mea de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România filiala Galaţi am o relaţie specială cu toţi primarii din jurul Tecuciului, cunosc bine potenţialul zonei, motiv pentru care pot să-mi pun în practică proiectul de dezvoltare a unei zone mitropolitane în jurul Tecuciului.

R. – Infrastructura din Tecuci lasă de dorit. Ce veţi face în acest sens?
D. T. – Oraşul se confruntă astăzi cu probleme la distribuţia de apă, la reţeaua de canalizare, la gestionarea deşeurilor, la transportul în comun, toate fiind responsabilitatea administraţiei publice locale. Tecuciul are 121 de km lungime ca infrastructură rutieră. Doar 60 de km sunt asfaltaţi, restul de 50% din străzi fiind pietruite. 60% din străzile din Tecuci nu au sistem de canalizare, nu au apă, iar aşteptările populaţiei sunt foarte mari. La Ţepu am rezolvat toate acestea şi sunt gestionate în regie proprie, de către primărie, ceea ce a făcut ca tarifele la utilităţi să fie foarte mici. Este de-a dreptul îngrijorător că un oraş ca Tecuciul are condiţii mai proaste decât comunele din jur.

Există însă un lucru şi mai revoltător: sumele pe care trebuie să le plătească locuitorii Tecuciului drept taxe şi impozite. Este nedrept pentru cei care nu au canalizare, nu au apă, să plătească impozite maxime, ca şi cum ar sta în zona de lux. Tocmai de aceea am în vedere o rezonificare a oraşului, legată de taxe şi impozite. Voi scoate pe masă dosarele de la naftalină şi voi verifica cine se face responsabil de faptul că în documentele Primăriei străzile apar asfaltate şi figurează în zona A, în realitate ele fiind, ca în Evul Mediu, fără apă, fără canalizare. În cartierele Tecuciului se trăieşte în condiţii de Evul Mediu, ori eu vin la Primărie tocmai pentru a schimba acest lucru!

Voi realiza, de asemenea, reabilitarea termică a blocurilor şi igienizarea subsolurilor, care sunt în paragină, şi voi readuce societatea de distribuţie a apei sub administrarea Primăriei, pentru că, din cauza faptului că primarul a externalizat Serviciul de distribuţie a apei către Galaţi, am ajuns să plătim cea mai scumpă apă din ţară. Nu mai vorbim despre faptul că apa nici măcar nu este de calitate iar facturile sunt umflate, peste consumul real, în mod nejustificat. Doar în 2011, de când a fost înstrăinat acest Serviciu către cei de la Galaţi tariful la apă a fost mărit cu 18% iar cel de la canalizare cu 64%. Numai că sumele încasate în plus de la populaţie nu se regăsesc nicăieri; nu se face nicio investiţie. Reţeaua de distribuţie, spre exemplu, are câteva zeci de ani, este ineficientă, iar pierderile tehnologice sunt foarte mari.

R. – De unde veţi avea bani pentru toate investiţiile?
D.T. – La Ţepu, spre exemplu, am putut să realizez multe investiţii, prin accesarea de fonduri europene. Este strigător la cer că actualul primar PD-L a fost la putere şi nu a accesat niciun fond european legat de infrastructura locală. Nu se vede nimic în acest sens de 8 ani, ceea ce demonstrează că omul este ineficient, cu atât mai mult cu cât a avut şi susţinere politică. Mă gândesc că, dacă nu a făcut nimic cât a fost la putere, ce ar putea realiza în opoziţie? În calitate de primar voi verifica o sursă de bani foarte importantă. Va trebui să scoatem dosarele pe masă să verificăm ce s-a întâmplat cu banii din vânzările de terenuri. Pentru că în ultimii ani primarul oraşului a vândut terenurile Tecuciului, obţinând peste 100 miliarde de lei, valoarea cea mai mare fiind la Kaufland (67 de miliarde). Banii nu se regăsesc în investiţiile din Tecuci.

Nimeni nu ştie unde s-au dus aceşti bani. Şi trebuie verificat acest lucru. Dacă sunt în conturile Primăriei îi vom folosi, iar dacă au dispărut îi vom recupera de la cei care se fac vinovaţi de dispariţia lor. Pe de altă parte, senzaţia mea ca persoană care a condus administraţia locală atâta vreme este că la Primăria Tecuci bugetul de funcţionare este cu mult mai mare decât bugetul de investiţii. Şi voi întoarce bugetul la 180 de grade, în sensul că bugetul de investiţii va fi prioritar şi cel de funcţionare subsidiar.

R. – Aţi vorbit despre infrastructură, despre locuri de muncă şi fonduri europene. Ce veţi face pentru ca bătrânii să poată duce un trai mai bun?
D.T. – Eu mă preocup de viitorul tinerilor, însă în aceeaşi măsură am şi un respect deosebit pentru bătrâni. În primul rând transportul public local va fi gratuit atât pentru pensionari cât şi pentru elevi. În plus, un punct esenţial pe lista priorităţilor mele îl reprezintă Spitalul, care seamănă mai mult a “morgă”. Împreună cu dr. Bacalbaşa, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean, îmi propun să construim un Spital nou. Voi atrage, de asemenea, medici specialişti cărora le voi crea condiţii pentru ca spitalul de la Tecuci să poată fi denumit cu adevărat Spital. Tot pentru cei de vârsta a treia vom face un Centru de zi, aşa cum reuşit să construiesc la Ţepu.
– Locuitorii din Tecuci se plâng de faptul că au ajuns să fie atacaţi de câinii comunitari chiar şi ziua în amiaza mare. Cum veţi rezolva această situaţie?
– Este o problemă pe care o voi rezolva în primele trei luni de mandat. Într-adevăr, câinii comunitari au devenit un pericol, nu numai pentru persoanele de vârsta a treia, ci pentru toţi locuitorii oraşului. Împreună cu doctorul Bacalbaşa, care a rezolvat problema la Galaţi cu ajutorul unor fundaţii străine, vom soluţiona şi noi această situaţie deloc confortabilă pentru întreaga comunitate. După primele trei luni nu vor mai exista câini comunitari pe străzile Tecuciului. Îi vom strânge în padocuri, unde îi vom steriliza şi vor fi îngrijiţi de personal specializat.

R. – Este adevărat că soţia dumneavoastră candidează la Primăria Ţepu?
D.T. – Da, este adevărat. Eu am o legătură de suflet cu locuitorii comunei Ţepu, care au mare încredere în mine şi cărora nu le-am înşelat niciodată aşteptările. Decizia ca soţia mea să candideze la funcţia de primar a fost luată în urma insistenţelor ţăpenilor, care, în felul acesta, au considerat că voi fi în continuare aproape de ei, ca o garanţie a faptului că proiectele începute vor fi finalizate. Eu nu i-am “predat cheile” de la Primărie aşa cum afirmă cu rea credinţă adversarii mei politici. Soţia mea s-a înscris într-o competiţie democratică, iar votul popular o poate, sau nu, confirma în funcţie. Este opţiunea alegătorilor şi ea trebuie respectată.

R. – De ce trebuie locuitorii Tecuciului să voteze Ţuchel Gerhardt Daniel primar?
D.T. – Actualul primar nu ştie care sunt problemele tecucenilor. Şi nici nu ar putea să le cunoască pentru că în opt ani de mandat nu a ieşit pe stradă. Eu voi fi un alt gen de primar: activ, dinamic, în mijlocul cetăţenilor, acolo unde oamenii au nevoie de mine. Nu voi sta în birou. Pentru că misiunea primarului este să fie pe teren, la Bucureşti, la Constanţa sau la Brăila după finanţări şi nu să stea în birou să aplice ştampila Primăriei. După 8 ani de mandat primarul se laudă cu sens giratoriu şi panseluţe. Sunt convins că tecucenii au înţeles deja că trebuie să voteze candidatul harnic şi motivat al USL şi să îl trimită acasă pe cel leneş şi incompetent al PDL.

Opt ani de zile primarul actual PD-L a avut preşedinte, partid la guvernare, însă din cauza lenei şi incompetenţei lui Tecuciul a devenit din ce în ce mai sărac. Acum echipa USL conduce Guvernul, avem majoritate în Consiliul Judeţean, iar Galaţiul este singurul judeţ din România care are doi miniştri în cabinetul Ponta: Preşedintele PNL Galaţi, d-l Victor Paul Dobre, care-mi este bun prieten, este ministrul Administraţiei şi d-l Dan Nica, ministrul Telecomunicaţiilor. Ei nu vor uita Tecuciul şi mă vor sprijini în toate proiectele de dezvoltare pe care voi dori să le implementez.

N.R. –  Un videointerviu cu candidatul Danie Tuchel, nu s-a putut realiza, urmare a deciziei staff-ului de campanie a acestuia.