shopify
analytics tool

Candidaturile, finalizate oficial la Galaţi

liste-parlamentare

La Galați cele 11 partide și cei 4 independenți și-au depus candidaturile la Biroul Electoral Central

Judecătorul Robert George Florea, conducătorul Biroului Electoral de Circumscripție Galați, a făcut public rezultatul pentru înscrierea candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru județul Galați.

Electoratul poate vota pe cine trimite în Camera Deputaților și Senat din oferta disponibilă, conform validării candidaturilor: 11 partide (9 au depus liste complete, iar 2 incomplete, având mai puțini candidați) și 4 independenți, aceștia fiind toți înscriși pentru cursa din Camera deputaților. Din componența BEJ fac parte reprezentanții partidelor parlamentare, la care se vor adăuga reprezentanți ai celorlalte partide.

Din categoria – Greu de mumificat!

Noul Dobre, noul Viorel Ștefan și noul Durbacă sunt oferta dinozaurilor din fruntea ”marilor” partide.

Victor Paul Dobre deschide lista Camerei deputaților oferită de liberalii gălățeni. Iar primul loc pentru senat i-a fost acordat, pentru supunere necondiționată față de Dobre, tinerei speranțe, George Stângă, în prezent consilier local PNL. Lipsește Mircea Nicu Toader, fostul șef de la Cameră, care îi dirija pe PDL-iștii votanți, cu semnul din deget. Organizația gălățeană a preferat să îi dea lui Ciumacenco locul doi pe lista pentru Cameră, iar Toader se înscrie astfel pe o binemeritată linie moartă a politicii, liberalii arătându-i degetul mijlociu fostului PDL-ist.

PNL-iștii își propun obținerea a circa 30% din voturile gălățenilor, traduse prin 3 deputați şi un senator.

La PSD deschide lista Viorel Ștefan, cu un lifting care îi asigură o față întinsă concomitent cu nerecunoașterea lui de către electorat, deși se află la cel de al șaselea mandat! Viorel Ștefan pare să prefere vizitele pe la saloanele de înfrumusețare, în defavoarea vizitelor prin județul pe care-l reprezintă de 26 de ani în parlament. De unde se vede că pielea-ntinsă nu înseamnă întotdeauna și obraz subțire.

Printre dinozaurii care au vânat un loc eligibil, la Cameră, se numără iubitorul emisiunilor cu blonde, Spiderman de Covurlui, Nicolae Dobrovici Bacalbașa, plasat pe locul 3 pe lista PSD. După ce era să distrugă complet aparatul administrativ al județului, Bacalbașa se agață de un loc ce poate garanta vizibilitate veleităților sale de circar, la Camera Deputaților. Împreună cu Florin Popa, coleg de generație și epocă geologică, Bacalbașa face parte din oferta de virgine politice pe care PSD-ul gălățean o propune alegătorilor, părând astfel să confirme că la social-democrați, oameni noi înseamnă ”tot noi”.

Un absent simpatic, prin trăsnăile lui destul de infantile și prin tupeul masiv, este încă deputatul PSD Florin Pâslaru. Nu a mai avut voie să candideze prin decizia instanțelor, fiindcă își angajase fiul la cabinetul parlamentar.

PSD țintește circa 45% din voturile gălățenilor, traduse prin 5 fotolii de deputați și 2 de senatori.

Durbacă, la rândul său, s-a pus cap de listă pe principiul “c-așa vor mușchii mei!”, principiu pe care evident nici un fost conservator vopsit în neoliberal nu își închipuie că l-ar putea încălca. Iar Durbacă se mulțumește să se vadă iarăși în Parlament. Intens curtat, adică citat pe la diverse curți și instanțe, Durbacă are nevoie mai ceva ca de aer de un loc în viitorul parlament, știind bine că imunitatea-i totul atunci când la meteo se anunță căderi masive de fulgi DNA.

Lista ALDE la senat este condusă de Cristian Dima, remarcat până acum in politica gălățeană mai mult prin ce-și dorește decât prin ce poate.

Admiterea candidaturilor va fost o poveste cu cântec și cimilituri, unii dintre candidați avânt semnătura președintelui partidului (Călin Popescu Tăriceanu) fotocopiată.

Judecătorul Florea, președintele BEJ Galați i-a trimis să refacă listele, cu semnătura președintelui în original. Drept pentru care Durbacă a făcut vreo două drumuri până la București pentru a aduce niște documente conform prevederilor legii. De! Ce să-i faci dacă Tataie Durbacă e din vremurile în care documentele erau admise și dacă încălcau flagrant legea. Durbacă a fost la un pas de a depăși termenul legal acordat pentru înscrierea candidaturilor tuturor colegilor săi. ALDE s-a înscris deci pe ultima sută de metri, deși se programaseră în penultima zi.

Oferte politice noi

 Gălățenii mai au totuși oferte noi pe piața politică.

Partidul Mișcarea Populară este una dintre cele care ar putea stârni interesul. La locale formațiunea politică a reușit să obțină suficient de multă simpatie din partea electoratului. S-a tradus prin trei consilieri județeni și doi locali în Galați, plus alți 37 de consilieri locali în comunele județului. Pentru Parlamentare PMP are ca ofertă: la Camera Deputaților pe președintele organizației locale, Cătălin Cristache, în prezent Consilier județean. Lista pentru Senat este deschisă de Marius Stan, fostul primar al Galațiului, urmat de Romulus Iaru, consilier județean.

Pentru USR (Uniunea Salvați România) lista la Cameră este deschisă de fostul candidat independent pentru un fotoliu de consilier local, Rodean Bogdan Ionel, iar la Senat de Dircă George Edward. USR a deschis jocul destul de împleticit la Galați, conducerea națională desființând practic filiala gălățeană în urmă cu două săptămâni. Pe ultima sută de metri filiala a fost preluată de Rodeanu, ceea ce arată că, până la urmă, Nicușor și Clotilde au renunțat la criteriile pe care le clamau până mai ieri și au acceptat un compromis: nu-i frumoasă, da-i bătrână.

Și alte oferte

PRU (Partidul România Unită) nu a reușit să capteze interesul gălățenilor la locale, iar recent componența formațiunii politice s-a schimbat complet. Gheorghe Saghian, senator PSD a optat pentru PRU Galați, intrând astfel de pe lista dinozaurilor direct în categoria ”și alții”. PRU ce deschide (sau închide, rămâne de văzut) lista la Camera Deputaților. Zanopol Horia Cosmin candidează pentru Senat.

Partidul Alianța Noastră: la Cameră Aurel Zamfir, la Senat Ivanov Paul.

PSR la Cameră Petroșel Constantin, la Senat Oancă Samir Vasile.

PER: pentru Cameră Stamate Eugen Gheorghe, iar la Senat Balaban Radu.

PRM are ca ofertă pentru Cameră pe Asofronie Constantin, iar la Senat pe Ifrim Vanghele.

UDMR: la Cameră Timbolschi Ildico, la Senat Szekely Ana-Cezarina.

Independenții

Veniți pe trendul tentativei tehnocrației, la locale independenții au avut șansa lor. Dorin Butunoiu a câștigat un loc în Consiliul Județului, iar Simona Daniela Vreme a câștigat un loc în Consiliul Local. Dacă Butunoiu, obișnuit să facă echipă, fiind membru activ PSD timp de foarte mulți ani s-a înscris în PRU, Vreme nu reușește să își găsească anotimpul politic corespunzător.

Iată independenții care s-au înscris pentru un loc de la Camera Deputaților. Ei sînt: Marin Costel, Tiberiu Mihai Antoniu (din Tecuci), Gălățanu Neculai și Vreme Daniela Simona.

Ciudățenie de independent

Și pentru că Durbacă nu putea fi singurul care să aducă stranietatea în exactitatea prevăzută de legiuitor pentru înscrierea candidaților, Daniela Vreme trebuia să își aducă propria contribuție.

Evident și-a adus la BEJ negociatorul șef, care i-a exasperat pe liderii de grup ai consilierilor locali și județeni de pe la toate partidele. După ce în mandatul de consilier județean fosta Simona Daniela Hapeci care aducea argumente pertinente, documentate și de bun simț, odată cu schimbarea numelui în Vreme se pare că și-a pierdut complet echilibrul, și a alunecat pe o pantă a ridicolului.

Susținătorii ei nu aveau trecută localitatea. Judecătorul a observat acest detaliu, drept pentru care a cerut să fie trecut la adresă și numele localității. Negociatorul cu pricina a dat să îl enerveze pe judecător comentând la observația specialistului în drept. Însă consiliera locală Vreme a reușit să îl tempereze pe negociatorul ei precizând că vor face modificările necesare, și s-au așternut amândoi pe scris, completând documentele. Dar pentru că acest mic detaliu fusese nimic, Vreme a cerut să îi fie înscrisă candidatura pe ultimul loc la independenți, ca să fie ușor de identificat pe liste. Membrii BEJ i-au respectat dorința. Astfel, Veme a venit în seara finală, la ora 23.30 să se înscrie. După ce i-a fost admisă candidatura, un alt independent s-a decis să îi facă o farsă. Așa că a așteptat-o să iasă de la BEJ și i-a spus că el încă nu s-a înscris, și se va înscrie după ea. Vreme s-a panicat și s-a întors iarăși în biroul BEJ-ului, căci nu îi căpiase destul pe oamenii ăia, cu vizita ei de lucru de la 23.30. Cineva a vrut totuși să pună capăt situației penibile și a asigurat-o că ea este ultima independentă înscrisă pe liste.

Iată o mică mostră despre cum îi poate lua cuiva mințile setea de parvenire!

Sursa: stiridegalati.ro
S
cris de Mihaela Kanti