shopify
analytics tool

Care este adevărul din spatele prenumelui „Gerhardt” ?

Daniel-Gerhardt-Tuchel

*Care este adevărul din spatele prenumelui „Gerhardt” – Interviu cu primarul Daniel Gerhardt Țuchel*

În ultimele zile, adăugarea celui de-al doilea prenume al primarului Daniel Țuchel a fost subiect „cald” în mai multe apariții media, vehiculându-se că acest prenume, Gerhardt, a fost atuul câștigării alegerilor locale din 2012. Care este însă adevărul din spatele acestor articole şi ce l-a determinat pe primarul Daniel Ţuchel să-şi adauge încă un prenume? S-a vehiculat că tocmai adăugarea unui nou prenume a fost o „armă electorală” folosită în câștigarea alegerilor la Primăria Tecuci. Realitatea este, însă, că schimbarea prenumelui a avut loc în anul 2010, atunci când Țuchel era primar în comuna Țepu, neștiind că va candida la Tecuci în următorii ani, neexistând alianța USL pe atunci.
Într-un scurt interviu acordat publicaţiei noastre, primarul Daniel Țuchel a explicat motivele care au stat la baza adăugării prenumelui.
Reporter: – A existat o controversă alimentată de presa locală și națională privind faptul că, în trecut, ați adăugat al doilea prenume, cum comentați acest lucru?

Daniel Țuchel: – E jenant că acesta este un subiect de presă, mai bine zis un cancan, cu toate mizeriile apărute, omițându-se că este o chestiune de familie, privată, personală. Este regretabil, subiectul este tratat greșit și exploatat politic și fals, de unii care „au luat bătaie” la alegerile din 2012.

Reporter: – Spuneți care este totuși explicația gestului pe care l-ați făcut.

Daniel Țuchel: – Cererea mea a fost legitimă și justificată, îndreptățită, pentru că eu nu am schimbat numele de familie, Țuchel, care este de origine germanică, care o spune filologul, cercetătorul Iorgu Iordan în „Dicționarul de nume al Limbii Române”, în Pomerania – un teritoriu între Germania și Polonia, fost ducat al hohenzollernilor, fostă țară a cavalerilor teutoni, unde există și astăzi un județ Țuchel, un oraș Țuchel, o pădure Țuchel (rezervație naturală) și multe cătune cu acest nume.
Speculația care s-a făcut, că am schimbat numele, este mizerabilă. Adăugarea prenumelui Gerhardt s-a făcut în anul 2010, când eram primar în al doilea mandat, când nu știam că voi candida la Tecuci, când nu exista USL. Decizia luată împreună cu familia a fost rodul unei munci, cercetări, efectuate timp de zece ani (2000-2010). Cercetările au avut loc în Arhivele Naționale la București, arhivele din Chișinău, la biblioteca universității din Iași, în arhivele naționale din Galați și în multe din eparhiile și episcopiile din Moldova, pentru că serviciul de stare civilă a fost înființat în 1866.

Reporter: – Ceea ce a apărut în mass-media face referire și la unii membri ai familiei, schimbarea prenumelui fiind făcută și în cazul fetițelor dumneavoastră. Cum percepe familia acest subiect?

Daniel Țuchel: – Dezamăgirea mea provine din acest motiv, anume că cineva implică în mod voit familia, iar eu am un respect deosebit pentru familie și pentru străbunii mei greu încercați de-a lungul vremii. Membrii familiei mele au fost împușcați în casă în 1946, iar colectivul (C.A.P.) de la Țepu s-a făcut în casa strămoșilor mei. Drept urmare am avut probleme când am dat admitere la Liceul Militar tot datorită originilor familiei mele. Familia noastră a dat personalități marcante ale orașului și nu accept ca memoria lor să fie luată în derâdere.
Decizia prenumelor copiilor mei demonstrează fără tăgadă aspectul familial al problemei, pur personal și legitim, pentru că fetițele nu candidează nicăieri.

Reporter: – Credeți că prenumele Gerhardt, prenume nemțesc, a contribuit la câștigarea alegerilor din 2012?

Daniel Țuchel: – Tecucenii nu m-au ales datorită celui de-al doilea prenume, ci datorită rezultatelor mele și vreau să-i asigur că nu o să-i dezamăgesc nici o secundă pentru votul exprimat.

    Reporter: Una din concluziile percepute de mine după vizionarea rândurilor referitoare la „povestea primarului care și-a pus nume de neamț pentru a câștiga alegerile” este aceasta: când oamenii cu realizări concrete, precum Daniel Țuchel, sunt împroșcați cu noroi, este clar că oamenii mici îi trag de picioare pentru a-i coborî la nivelul lor…și e urât!

Articol preluat din editia online a ziaruluiTecuceanul
Reporterul este Alina Popa angajat al Primariei Tecuci la Biroul fonduri europene in funcţia contractuală de execuţie referent