Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Clara Moraru, de la munca pe timp de vară la propria firmă | https://protecuci.ro/arhiva

Clara Moraru, de la munca pe timp de vară la propria firmă

Clara Moraru_tecuci.eu  Clara Moraru, tecuceanca stabilită în Luxemburg, este cunoscută nouă pentru pentru actele de generozitate pe care le-a întreprins. Povestea Clarei, traseul parcurs până să ajungă pe o treaptă mai înaltă a ierarhiei sociale, pot să servească drept model. Clara Moraru s-a născut în Tecuci, la 18 noiembrie 1976. Un rol important în formarea ei l-a avut Colegiul Naţional „Spiru Haret”, unde a absolvit secţia de limbi străine (1995). „Limba franceză a fost mereu preferata mea şi mi-au plăcut foarte mult filozofia, logica şi psihologia. Nu am agreat ştiinţele reale”, ne povesteşte Clara. Unele amintiri din perioada liceului i-au rămas adânc întipărite în suflet. „Îmi mai amintesc de parcă ar fi ieri când împrumutasem de la bibliotecă cele 2 volume „Shogun”. Eram atât de „prinsă” încât nu am fost la şcoală vreo 2 zile şi stăteam până la 3-4 dimineaţa să le termin… Mi s-a întamplat acelaşi lucru din nou acum câteva luni când am primit o versiune electronică a cărţii şi nu am putut să mă desprind de ea până când nu am terminat-o, chiar dacă asta a însemnat să nu mai merg la birou câteva zile”. După terminarea liceului, Clara şi-a continuat studiile la Facultatea de Filologie, Istorie şi Jurnalism a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. „Nu am fost şefă de promoţie în schimb am fost mereu unul dintre cei mai buni studenţi şi, deşi am lucrat în timpul facultăţii, am reuşit să obţin bursă pe toată perioada studiilor”.

Lucra pe timp de vară încă din şcoala generală

Moraru Clara _ tecuci.eu  Clara a început de fapt să lucreze, din proprie iniţiativă, pe timp de vară, încă din şcoala generală. „Mergeam la cules de fructe şi legume. Îmi plăcea să am banuţii mei. În timpul facultăţii am încercat de asemenea să lucrez şi nu a fost doar pentru partea financiară ci şi pentru a învăţa cât mai mult. Am fost voluntar încă din primul an în organizarea a diferite manifestări internaţionale precum Colocviul Emil Cioran, Festivalul Internaţional de Jazz, Festivalul Internaţional de Teatru, am creat şi m-am implicat în mai multe asociaţii studenteşti, am lucrat timp de un an la Radiodifuziunea Română, Departamentul teritorial Cluj, în cadrul noului post de radio de la Sibiu (unde nimeni nu era plătit dar aveam oportunităţi deosebite de a învăţa)… Pe lângă studii, am încercat să am diferite posturi part-time (la Casa de Cultură a Studenţilor) şi contracte temporare (în special în publicitate / marketing)”. După terminarea facultăţii şi-a creat la Sibiu prima firmă cu o investiţie chineză, un restaurant pe care l-a predat după 6 luni investitorului din cauza vizitelor regulate ale inspectorilor Gărzii Financiare care consumau dar nu catadicseau să plătească şi a propunerilor acestora ce depăşeau uneori limita bunului simţ.

Experienţa luxemburgheză

Moraru Clara _ tecuci.eu Aventura luxemburgheză a început când Clara a primit o bursă combinată cu un contract pe 3 luni în cadrul Ministerului Culturii din acest stat, Departamentul Monumentelor Istorice. În această perioadă s-a ocupat de coordonarea renovării Casei Luxemburg de la Sibiu, care este acum un centru cultural unde funcţionează şi Consulatul Marelui Ducat de Luxemburg. ”Am avut un alt proiect de afaceri când am creat “Transylvania Tours”, o agenţie de voiaj specializată în pachete de călătorie în Transilvania, dar care din păcate nu a obţinut niciodată autorizaţia de funcţionare pentru că asociata mea nu a reuşit să-şi recunoască diploma în turism (terminase studiile la o universitate privată care nu era recunoscută de Guvern). În acea perioadă eram deja în Luxemburg şi lucram în cadrul Ministerului Culturii şi al Institutului European de Itinerarii Culturale al Consiliului Europei. Îmi făceam şi teza de master pe managementul calităţii aplicat proiectelor culturale. După 3 luni la Luxemburg m-am întors la Sibiu, iar peste câteva luni m-au chemat înapoi la minister pentru un alt proiect şi o bursă + contract de 6 luni. Abia la a patra “chemare” la Luxemburg, ideea de a rămâne aici s-a înfiripat pentru simplul fapt că pe lângă proiectele pe care le făceam pentru Ministerul Culturii şi Cargolux Airlines am început un program de MBA (Master of Business Administration) la o universitate americană, Sacred Heart University, care avea un campus european la Luxemburg. Şansa mea extraordinară a fost că rectorul m-a remarcat şi, chiar înainte de sfârşitul diferitelor contracte pe care le aveam, am primit o propunere de a lucra la universitate part – time. Nu eram remunerată, în schimb universitatea îmi plătea chiria apartamentului şi studiile de MBA (mai mult de 25000 EUR întregul program).

Firma proprie la început: “Sediul era la mine acasă. Mi-am transformat sufrageria în birou”

Clara Moraru _ tecuci.eu  La terminarea studiilor de MBA, în 2003, am decis să îmi creez firma mea pentru că remarcasem că eram singura traducătoare de conferinţă română – franceză – engleză – spaniolă din Luxemburg. Eram solicitată de multe firme pentru conferinţe organizate de Comisia Europeană, era perioada în care trebuiau transpuse la nivel naţional diferitele directive europene înaintea aderării României la UE. Am încercat în Luxemburg, dar procedurile erau aşa de complicate încât în final am decis să creez o firmă pe internet cu sediul la Londra: a durat doar 24 de ore! Apoi am făcut demersurile necesare pentru a deschide o filială în Luxemburg şi a fost mult mai uşor. Îmi amintesc şi acum cum banca Dexia a refuzat să îmi deschidă un cont bancar pentru firmă pentru simplul motiv că era o firmă nouă, fără nici o activitate anterioară care să îi dea credibilitate…A trebuit să fac apel la fostul meu şef din Ministerul Culturii, Georges Calteux, care m-a trimis la un prieten de-al lui, director la o bancă luxemburgheză care m-a ajutat să îmi deschid contul firmei. Sediul firmei era la mine acasă, mi-am transformat sufrageria în birou cu 3 posturi de lucru, am împrumutat de la universitate 2-3 birouri înguste, de la prieteni 2 calculatoare şi un fax, nişte lămpi de birou… Am căutat universităţi care îşi trimiteau studenţii la economie sau limbi străine în stagiu obligatoriu (Troyes şi Metz) şi cu ajutorul lor am început să îmi dezvolt afacerea: am făcut un studiu de piaţă pe domeniul traducerilor, am dezvoltat materiale promoţionale, am început să particip la conferinţe, ateliere, cocktailuri etc. la care îmi luam şi colaboratorii cu mine şi fiecare promovam activităţile firmei… Stagiarilor le dădeam sarcina de a trimite în numele meu e-mailuri persoanelor pe care le întâlneam la diferitele evenimente, de a se ocupa de agenda mea, de a lucra la baza de date cu traducători… Aşa a fost începutul”.

Activitate în prezent

În prezent sub firma Clarei Moraru sunt reunite două activităţi profesionale: Languages.lu – şcoală privată de limbi şi centru de traducere (www.languages.lu) şi Inspiring Wo-Men: un club privat de femei de afaceri care organizează regulat evenimente ce oferă vizibilitate exemplelor de reuşită şi le ajută pe femei să avanseze în carieră, să îşi creeze o reţea şi să îşi mărească influenţa. Se oferă trofeul anual ”Inspiring Woman of the Year” şi ”Top Company for Gender Equity”. (www.inspiringwomen.lu)

 

”Dacă nu aş fi fost voluntar în echipa de organizare a seminarului din septembrie 1998 care urmărea atragerea susţinerii internaţionale pentru restaurarea Sibiului, nu aş fi cunoscut delegaţia luxemburgheză şi nu aş fi aici astăzi…”

 

”E prea devreme să consider că am reuşit în viaţă, deşi e adevărat că până acum am evoluat aşa cum mi-am dorit. Plecând însă de la premisa că aş fi reuşit, cred că pot spune că i-o datorez mamei, persoanelor minunate pe care am avut şansa să le cunosc în diferitele etape ale vieţii (profesorii şi foştii mei şefi) dar şi celor care nu au dorit să reuşesc, pentru că asta m-a ambiţionat şi mai mult să demonstrez ceea ce pot”.