shopify
analytics tool

Consiliul Judeţean Galaţi, dizolvat după un proces al fostului primar. Marius Stan: „Le fac plângeri penale la toţi“

Marius-Stan-consilier-judetean

La Galaţi se înregistrează o situaţie nemaiîntâlnită în istoria postdecembristă a României. Un consiliu judeţean va fi dizolvat ca urmare a unei decizii a justiţiei.

S-a ajuns în această situaţie în urma unei hotărâri ilegale a consilierilor judeţeni, care au decis să invalideze mandatul de consilier judeţean al fostului primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, ales pe listele UNPR.  Marius Stan, aflat acum la PMP, a acţionat în judecată Consiliul Judeţului Galaţi, cerând anularea hotărârii prin care i-a fost invalidat mandatul de consilier judeţean. Decizia de invalidare a mandatului lui Marius Stan a fost luată de consilierii PSD, majoritari în noul for deliberativ judeţean ales după alegerile locale din 5 iunie, iar motivul care a stat la baza ei este politic: fostul primar Stan reuşise într-o primă fază să blocheze constituirea forului deliberativ judeţean, cu sprijinul reprezentanţilor PNL.  Pe 5 august, a fost primul termen de judecată în dosar, iar magistraţii Tribunalului Galaţi au decis cinci zile mai târziu să anuleze atât hotărârea de constituire a Consiliului Judeţului Galaţi, cât şi pe cele de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor forului deliberativ judeţean. ”Le voi cere câteva zeci de mii de euro ca daune morale”

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, dar şansele ca decizia primei instanţei să se mai schimbe sunt infime.  „Voi aştepta ca hotărârea instanţei să devină definitivă şi apoi le fac plângeri penale la toţi pentru abuz în serviciu, la DNA. Separat, voi deschide şi un proces în civil, dar nu m-am decis cât le voi cere daune morale. Mă voi consulta cu avocaţii mei, dar există deja un precedent într-o comună din Galaţi, Vânători. Un consilier local de acolo, Bejan îl cheamă, a rămas fără sprijinul politic în urma unei decizii a consilierilor locali. I-a dat în judecată şi, după trei ani de procese, a obţinut 15.000 de euro ca daune morale. Probabil, voi cere câteva zeci de mii de euro ca daune morale. Casele de copii fără posibilităţi financiare abia aşteaptă“, a declarat fostul primar Marius Stan. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Costel Fotea (PSD), n-a avut prea multe de spus legat de votul ilegal al colegilor săi: „Nu am primit încă hotărârea. Când se va întâmpla acest lucru, vom decide dacă o vom ataca sau nu“.  Nici prefectul judeţului Galaţi nu prea a avut cuvintele la el. Întrebat de maniera în care s-a decis invalidarea mandatului de consilier judeţean a lui Marius Stan, Dorin Otrocol a răspuns sec: ”Sunt în concediu”. Un aspect asupra căruia procurorii anticorupţie se vor opri cu siguranţă este şi faptul că Marius Stan a fost trecut absent în procesul verbal întocmit la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţului Galaţi, deşi acesta era prezent. După ce consilierii judeţeni i-au invalidat mandatul de consilier judeţean, Marius Stan a părăsit sala de şedinţă, cum era firesc, dar în procesul verbal  a fost trecut ca şi cum nu ar fi fost deloc la şedinţa de constituire a forului deliberativ judeţean.

Dacă hotărârea Tribunalului va fi confirmată de Curtea de Apel, în eventualitatea în care Consiliul Judeţului va ataca decizia, toate hotărârile adoptate de noul for deliberativ judeţean după validare, dar şi cele luate de noul preşedinte al instituţiei, vor fi lovite de nulitate. Situaţia se va repeta cel mai probabil şi la Consiliul Local Galaţi, unde scenariul este acelaşi: mandatul de consilier local al fostului primar a fost invalidat de consilierii locali. Marius Stan a deschis un proces şi pentru ceea ce fostul primar numeşte un alt abuz, iar o decizie a judecătorilor de la Tribunalul Galaţi este aşteptată la sfârşitul lunii august

Sursa:  adevarul.ro

Fii tu primul care comentează on "Consiliul Judeţean Galaţi, dizolvat după un proces al fostului primar. Marius Stan: „Le fac plângeri penale la toţi“"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!