Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Consolidarea şi restaurarea Muzeului Mixt, lansarea oficială a proiectului | https://protecuci.ro/arhiva

Consolidarea şi restaurarea Muzeului Mixt, lansarea oficială a proiectului

  O conferinţă de presă ocazionată de lansarea oficială a proiectului „Reconversie funcţională, consolidare şi restaurare – Muzeul Mixt” s-a derulat vineri, la sala de şedinţe a Primăriei. Au participat la acţiune: primarul Eduard Finkelştain, Nona Popovici – manager proiect, Cristina Ghimici – responsabil achiziţii, Antonela Jalbă – responsabil financiar, Gabriela Tudor – responsabil promovare, Rodica Constantin – responsabil tehnic şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor culturale, educaţionale. Gabriela Tudor a informat despre proiect şi a prezentat un material în PowerPoint. Muzeul Mixt Tecuci va fi consolidat şi restaurat cu fonduri europene nerambursabile. Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 luni, începând cu data de 31 decembrie 2011. Valoarea totală a proiectului este de 17.852.246,34 lei din care, valoarea finanţării eligibile nerambursabile a Uniunii Europene prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 11.787.225,40 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă de la bugetul naţional este de 1.802.752,12 lei, cofinanţarea eligibilă de la bugetul local este de 277.346,48 lei, iar valoarea aferentă taxei pe valoare adăugată este de 3.984.922,34 lei.

Descrierea investiţiei

  Investiţia se compune din lucrări de construcţii şi instalaţii cu cheltuieli eligibile pentru: restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea clădirii – refacerea integrităţii zidăriei prin injectarea fisurilor, consolidarea planşeelor din lemn; refacerea şi amenajarea căilor de acces (pietonale şi carosabile) din incinta muzeului; restaurarea, protejarea şi conservarea picturilor interioare şi exterioare; restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor; lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţă precum şi a celui decorativ;  construirea unor utilităţi anexe (parcaj, reclame şi elemente de signalectică pentru indicatoare);   executarea de planşee din beton armat peste parter cu centuri peste toţi pereţii portanţi din zidărie – pentru zidurile perimetrale centurile planşeului vor fi încastrate în grosimea acestora şi vor fi dezvoltate printr-o cămăşuială verticală a parapetului din pod ce se va închide cu o centură la partea superioară, sub elementele din lemn ale şarpantei; refacerea integrală a şarpantei din lemn, păstrându-se forma actuală a învelitorilor, asigurându-se în acelaşi timp şi funcţionalitatea spaţiilor din pod; realizarea asanării umidităţii din ziduri prin executarea de hidroizolaţii pe verticală, preluarea şi colectarea apelor pluviale de pe casă la reţeaua nouă de canalizare, executarea unor tencuieli de asanare şi injectare, procedeu prin care se urmăreşte impermeabilizarea suprafeţelor prin umplerea porilor şi capilarelor cu o substanţă impermeabilă la apă, injectată prin găuri practicate în perete la nivelul plintei etc.

Istoria Muzeului, istoria proiectului

  În cadrul conferinţei directorul Muzeului Mixt, Laurenţiu Groza, a dat citire unui amplu material despre instituţia muzeală tecuceană iar în încheiere a vorbit primarul Eduard Finkelştain. ”Există o serie de proiecte care mi-au marcat ambele mandate având o istorie de 7-8 ani de aplecare asupra lor şi Muzeul face parte din acestea (…) El a fost proiect câştigător pe liniile de finanţare de tip PHARE, ajunsesem chiar în faza de licitaţie dar faptul că am intrat într-un proces dificil şi îndelungat cu moştenitorii familiei Cincu a condus la suspendarea plăţilor şi a proiectului pe PHARE trebuind să o luăm de la capăt. Am reuşit într-un final să avem un proiect superior faţă de ceea ce existase pe vechiul proiect tip PHARE (…) Proiectul a mai avut o perioadă de cumpănă fiind primul proiect de sub liniile de finanţare. Prin relocarea de fonduri am intrat în finanţare (…) Suntem la ultimul pas înainte de anunţarea licitaţiei care cu siguranţă va avea un câştigător şi undeva din final de primăvară început de vară vom avea şantier deschis. Probabil îi vom da la finalul proiectului denumirea pe care o merită a donatorilor, a familiei Cincu”.