shopify
analytics tool

Cum a ajuns comuna Ţepu în prag de faliment, după ce doi primari au introdus o serie de taxe locale ilegale

Daniel Tuchel si Helena Tuchel

Comuna Ţepu, din judeţul Galaţi, este datoare vândută către Petrom, după ce a fost obligată de judecători să restituie o serie de taxe stabilite şi percepute ilegal. Suma ce trebuie returnată este de 6,2 milioane de lei, revenind câte 24.000 de lei pentru fiecare locuitor al aşezării.

Scandal mare în comuna gălăţeană Ţepu, acolo unde primăria a fost somată de OMV Petrom să achite urgent o datorie de 6,2 milioane de lei (aproape 1,4 milioane de euro), altfel localitatea va fi executată silit. Potrivit primarului Călin Rugină (PSD), bugetul local trebuie să achite banii în luna august a acestui an, însă nu are de unde. „Sperăm să fim ajutaţi de Guvern, din fondul de rezervă. Altfel nu ştim cum o vom putea scoate la capăt, căci suma datorată este uriaşă pentru noi. Comuna noastră este un mică, având doar 2.600 de locuitori”, a declarat primarul.

Potrivit edilului, datoria a apărut ca urmare a unui lung şir de procese, iscat între primăria din Ţepu şi OMV Petrom în urma unor decizii administrative (aprobate prin hotărâre de Consiliul Local) luate pe vremea când primari erau Daniel Gerhard Ţuchel şi soţia acestuia, Helena Narcisa Ţuchel. Cei doi s-au succedat la conducerea comunei până în 2016, când alegerile au fost câştigate de Călin Rugină. Mai exact, autorităţile locale de la Ţepu au decis să perceapă OMV Petrom o serie de taxe stabilite prin HCL, iar pentru că societatea petrolieră a refuzat să le achite s-a procedat la executarea silită.

Primăria Ţepu a încasat astfel, în perioada 2010-2015, circa 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca „taxă de foraj”, iar 3,3 milioane de lei sub formă de chirie pentru câmpurile petroliere. OMV Petrom a atacat în justiţie toate deciziile de impunere stabilite de autorităţile de la Ţepu şi a reuşit să le câştige rând pe rând, zilele trecute fiind epuizate toate căile de atac. Judecătorii au stabilit ca bugetul local al comunei să restituie toţi banii încasaţi fără drept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal, urmând să fie calculate şi penalităţi.

Magistraţii de la instanţele de fond au concluzionat că Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, în urma actului de concesiune a exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci proprietarilor pământului. Soluţia a fost menţinută de Înalta Curte.

Raportat la numărul de locuitori ai aşezării, rezultă că fiecare ţepean are „în spate” o datorie de aproape 24.000 de lei, cam cât valoarea medie a unei locuinţe ţărăneşti din zonă. Actualul primar al comunei a declarat că nu se pune problema ca datoria să fie plătită de locuitori, ci de bugetul local, şi că încearcă să negocieze o eşalonare a datoriei pentru a evitat intrarea primăriei în faliment.

Fostul primar al comunei, Daniel Gerhard Ţuchel, respinge acuzaţiile ce i se aduc şi afirmă că totul este „un blat ordinar cu Petrom al actualei administraţii a comunei”.

Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: facebook

8 Comments on "Cum a ajuns comuna Ţepu în prag de faliment, după ce doi primari au introdus o serie de taxe locale ilegale"

 1. Cateva observatii:
  1)Este bine stiut ca, din cauza slabiciunii statului roman (generata de coruptie, prostie si slugarnicie) unele firme straine au exploatat si exploateaza resursele Romaniei, contra redevente nesimtit de mici, precum cele pe care le platesc austriecii cu complicitatea politicienilor perindati pe la putere. In asemenea conditii, nu pot sa condamn incercarea celor din Tepu de a nu se lasa fraieriti.
  2)Articolul nu precizeaza clar ale cui sunt terenurilecu pricina: ale statului, ale obstii din Tepu, sau erau terenurile unor particulari, cum se mai intelege din articol? Nu cunosc legea, dar ar fi de bun simt ca redeventa sa fie incasata de proprietar. Daca comunitatea tepeana e proprietarul, i se cuveneau banii si statul a luat banii incorect, deci el trebuie sa-i dea inapoi. Iar, daca legea indreptatea statul sa ia banii, de ce OMV, o firma mare, cu jurist multi, a platit aiurea? Mai vrea acum si penalitati?
  3)Cei doi primari Tuchel au gresit, sau n-au gresit. Dar e neplacut sa vezi acest razboi romano-roman. Cu riscul de a da bani imbuibatilor de la OMV, primarul actual se foloseste prilejul ca sa mai dea un branci dusmanului politic.

 2. Elena Mavrodin | 13 iulie 2017 at 15:55 | Răspunde

  Zilele trecute, clona sindromului tuchelist scria ca vezi doamne s-au cheltuit bani de la investitii pentru vizita din Basarabia. De unde am dedus ca asa se intampla pe vremea primarului Tuchel. Asa ca am cautat in presa din acea vreme si am descoperit ca in decembrie 2014, tuchelistii au facut o excursie la Paris, unde au „spart” peste 1 miliard de lei din banii tecucenilor.Aventura ţucheliştilor la Paris a fost pusă la cale de către primarul Daniel Ţuchel şi s-a desfăşurat în mare secret, în total dispreţ faţă de tecuceni. Iată, pe scurt, povestea aventurii pariziene.În data de 28 august 2014 primarul Daniel Ţuchel a convocat o şedinţă de consiliu în regim „de îndată” (pentru informarea cititorilor, precizăm că o convocare de îndată trebuie să aibă loc doar în cazuri de calamităţi, cutremure, etc). Şedinţa fulger a avut ca scop votarea de către consilierii locali a unor documente prin care se pecetluia vizitarea de către aceştia, timp de câteva zile, a localităţii Douai din Franţa. În acelaşi timp s-au votat şi sumele aferente excursiei, acestea din urmă fiind obţinute printr-un transfer din bugetul de investiţii al Primăriei Tecuci. Primarul Tuchel considerând deplasarea delegaţiei drept o “aventură esenţială a păcii şi prosperităţii”. Ţuchel a argumentat necesitatea deplasării unei delegaţii a Primăriei Tecuci în oraşul francez Douai prezentând consilierilor două corespondenţe dintre cele două primării, corespondenţe vechi, datate din anul 1997 (când primar al Tecuciului era Gh. Lazăr).Trebuie mentionat ca numai rezervarea camerelor de hotel la Paris, s-a ridicat la suma de 314 milioane lei vechi.

 3. Zambila Gheorghe | 12 iulie 2017 at 14:22 | Răspunde

  Si tecucenii au fost furati. Un exemplu e cladirea de langa primarie, care mai are un pic si se prabuseste. In schimb inauntru erau un lux de calif arab. Scaune de birou în valoare de peste 7000 roni (70 de milioane de lei vechi), scaune tapițate a câte 2500 lei/bucata, birouri cu valoare de peste 4500 lei bucata, birou 12.600 lei, masă conferință 17.775 lei, vitrine 10.350 lei/bucata, candelabre cu prețuri aprom. 5000 – 6000 lei, dulap haine 11.700 lei/bucată, masă de conferință 20. 025 lei, jaluzele în valoare de 55.615 lei (jaluzelele au fost achiziționate de la SC Collie Prodcom SRL, prin achiziţionare directă), dulapuri, biblioteci, mini baruri și alte obiecte de mobilier din lemn masiv cu prețuri exorbitante se regăsesc ambalate în clădirea unde cândva a funcționat Serviciul Taxe și Impozite, clădire care ar fi trebuit să primească o altă destinație și anume aceea în care să își desfășoare activitatea fostul primar Țuchel, împreună cu fostul viceprimar, fosta secretară a Consiliului local, consilierii locali.Birourile erau repartizate după cum urmează: un birou albastru destinat primarului, biroul viceprimarului, cancelaria primarului, biroul secretarei Consiliului local, biroul Consiliului local, un birou ce avea ca destinație primirea oaspeților primarului.
  Nu l-am auzit pe dl. Hurdubae ce s-a facut pentru recuperarea acestor bani, ori vor fi platiti de tecuceni, prin taxe si impozite, ca toti cei 119 miliarde lei vechi, care ai sunt imputati fostului primar?

  „Tot mobilierul trebuie scos la licitație. Există în acest sens o dispoziție din partea Camerei de Conturi. O să trebuiască să ne recuperăm prejudiciul. Camera de Conturi a considerat că toate aceste cheltuieli (vitralii, achiziții mobilier, candelabre, etc. ) nu au fost făcute corect. O să facem și un audit intern, să vedem dacă a existat un proiect, să vedem dacă au existat autorizații de construcții; e vorba totuși de o clădire istorică, o clădire de patrimoniu. Pentru un oraș, ca și Tecuciul, cu un buget relativ mic, undeva la 400 de miliarde pe an, o clădire cu așa ceva , cu un astfel de mobilier … e cam peste normalitate” a explicat primarul Cătălin Hurdubae care a însoțit presa locală și județeană atât în clădirea învecinată primăriei, cât și la sediul PNL.

 4. Doamna aceea de lângă flăcăiașul acela neterminat este otilia sau Hellene? Sau olga?Sunt și eu nedumerit pentru că l-am văzut cu mai multe fâțe pe la subsolul primăriei.

  • E Helga von Tzepu.Sotia lui Ferdinand.Cel care mirosea florile.Ii dati prea mare importanta unui personaj sinistru.Istoria i-a trimis acolo unde le este locul-pe orbita.

  • Dar dumneata ce cautai mereu pe la subsol, d-le Poroș ?

   • Domnu, dacă chiar ești PORKOȘ, întreabă-l pe Purchel-țuckel ce căutau păsăricile ,,englezo-basarabene” la subsol, nu pe mine…!Ai rămas și acum cu teama de țepean? fii bărbat, dacă ai sînge pe țeavă… Idolul tău se lăuda peste tot că lui nu-i place băutura, dar nu iartă nici o femeie…cred că fugeau de el și femeile de servici ale primăriei. Săraca hellene von țepu…!

    • Nu am cum sa-l intreb, deoarece nu stiu pe unde mai e si nu ma intereseaza nici pasaricile reale, nici cele cu care s-a laudat. Nu am fost si nu sunt printre apropiatii lui, nu mi-a facut confidente.
     Daca as fi fost printre apropiati, cum se pare ca ai fost dumneata, ii dadeam peste bot cand vorbea tampenii si il trimiteam la treaba.
     Daca as fi acum, l-as intreba despre banii risipiti, despre cei patru ani de mandat, risipiti.
     Aviz amatorilor!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*