Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Cum a ajuns comuna Ţepu în prag de faliment

Cum a ajuns comuna Ţepu în prag de faliment, după ce doi primari au introdus o serie de taxe locale ilegale

Daniel Tuchel si Helena Tuchel

Comuna Ţepu, din judeţul Galaţi, este datoare vândută către Petrom, după ce a fost obligată de judecători să restituie o serie de taxe stabilite şi percepute ilegal. Suma ce trebuie returnată este de 6,2 milioane de lei, revenind câte 24.000 de lei pentru fiecare locuitor al aşezării.

Scandal mare în comuna gălăţeană Ţepu, acolo unde primăria a fost somată de OMV Petrom să achite urgent o datorie de 6,2 milioane de lei (aproape 1,4 milioane de euro), altfel localitatea va fi executată silit. Potrivit primarului Călin Rugină (PSD), bugetul local trebuie să achite banii în luna august a acestui an, însă nu are de unde. „Sperăm să fim ajutaţi de Guvern, din fondul de rezervă. Altfel nu ştim cum o vom putea scoate la capăt, căci suma datorată este uriaşă pentru noi. Comuna noastră este un mică, având doar 2.600 de locuitori”, a declarat primarul.

Potrivit edilului, datoria a apărut ca urmare a unui lung şir de procese, iscat între primăria din Ţepu şi OMV Petrom în urma unor decizii administrative (aprobate prin hotărâre de Consiliul Local) luate pe vremea când primari erau Daniel Gerhard Ţuchel şi soţia acestuia, Helena Narcisa Ţuchel. Cei doi s-au succedat la conducerea comunei până în 2016, când alegerile au fost câştigate de Călin Rugină. Mai exact, autorităţile locale de la Ţepu au decis să perceapă OMV Petrom o serie de taxe stabilite prin HCL, iar pentru că societatea petrolieră a refuzat să le achite s-a procedat la executarea silită.

Primăria Ţepu a încasat astfel, în perioada 2010-2015, circa 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca „taxă de foraj”, iar 3,3 milioane de lei sub formă de chirie pentru câmpurile petroliere. OMV Petrom a atacat în justiţie toate deciziile de impunere stabilite de autorităţile de la Ţepu şi a reuşit să le câştige rând pe rând, zilele trecute fiind epuizate toate căile de atac. Judecătorii au stabilit ca bugetul local al comunei să restituie toţi banii încasaţi fără drept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal, urmând să fie calculate şi penalităţi.

Magistraţii de la instanţele de fond au concluzionat că Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, în urma actului de concesiune a exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci proprietarilor pământului. Soluţia a fost menţinută de Înalta Curte.

Raportat la numărul de locuitori ai aşezării, rezultă că fiecare ţepean are „în spate” o datorie de aproape 24.000 de lei, cam cât valoarea medie a unei locuinţe ţărăneşti din zonă. Actualul primar al comunei a declarat că nu se pune problema ca datoria să fie plătită de locuitori, ci de bugetul local, şi că încearcă să negocieze o eşalonare a datoriei pentru a evitat intrarea primăriei în faliment.

Fostul primar al comunei, Daniel Gerhard Ţuchel, respinge acuzaţiile ce i se aduc şi afirmă că totul este „un blat ordinar cu Petrom al actualei administraţii a comunei”.

Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: facebook