shopify
analytics tool

Cum a fost judeţul Tecuci ucis de către comunişti

Niciuna dintre reorganizările administrative care au avut loc de la domnitorul Cuza încoace nu a pus Tecuciul pe „picior favorabil”. O spun la unison oameni de cultură, poeţi, muzeografi sau foşti jurnalişti din al doilea municipiu al judeţului Galaţi.  Câteva decenii la Bârlad, câţiva ani la Focşani, alte câteva decenii la Galaţi, toate la un loc au făcut ca oraşul şi regiunea din jurului lui să-şi piardă uşor-uşor identitatea. Cea mai mare ruptură pare să fi fost cea din 1950, atunci când Gheorghe Gheorghiu-Dej pecetluia dispariţia definitivă a judeţului Tecuci. Acesta a trecut vreo doi ani pe la Regiunea Putna (Vrancea), iar din 1956 face parte integrantă din judeţul Galaţi. Tocmai de aceea mulţi sunt de părere că cea mai bună organizarea administrativă a fost cea care funcţionat până în 1950.
Desfiinţare grea, dar liniştită
Deşi foarte mulţi localnici de atunci din Tecuci nu au primit cu bucurie vestea desfiinţării judeţului lor, nu prea s-a comentat pe această temă. Cel mult s-a bârfit prin pieţe. Era începutul unui regim totalitar extrem de dur şi nimeni nu risca nimic.
Însă efectele aceste comasări avea să se simtă curând la Tecuci, până atunci un oraş extrem de prosper. Anul 1950 avea să fie un prag de la care nu s-au mai făcut mari investiţii în oraşul de pe Tecucel, nici în economie, nici în cultură.
„Conducerea de la Galaţi a considerat – cu aroganţă – că investiţiile trebuie păstrate în zona municipiului Galaţi. S-a făcut un fel de barieră psihologică, de care se fac vinovaţi oamenii politici. Dezvoltarea a stagnat. În clădirea fostei prefecturi Tecuci acum este clubul copiilor. Nu este un lucru rău că imobilul are o folosinţă, ci spune multe faptul că s-a ajuns de la administrarea judeţului la treburile copilăriei”, spune Alexandru Gogotă, un tecucean care la momentul desfiinţării din 1950 era funcţionar la Prefectura Judeţului Tecuci.
Ca să nu mai vorbim despre faptul nici până astăzi, la aproape 110 ani de când Anton Cincu a donat comunităţii imobilul în care funcţionează singurul spital din Tecuci, autorităţile nu au primit fonduri pentru construirea unui nou spital.

Sursa: Adevarul.ro
Autor: Bogdan Nistor