shopify
analytics tool

Cum a fost judeţul Tecuci ucis de către comunişti

Niciuna dintre reorganizările administrative care au avut loc de la domnitorul Cuza încoace nu a pus Tecuciul pe „picior favorabil”. O spun la unison oameni de cultură, poeţi, muzeografi sau foşti jurnalişti din al doilea municipiu al judeţului Galaţi.  Câteva decenii la Bârlad, câţiva ani la Focşani, alte câteva decenii la Galaţi, toate la un loc au făcut ca oraşul şi regiunea din jurului lui să-şi piardă uşor-uşor identitatea. Cea mai mare ruptură pare să fi fost cea din 1950, atunci când Gheorghe Gheorghiu-Dej pecetluia dispariţia definitivă a judeţului Tecuci. Acesta a trecut vreo doi ani pe la Regiunea Putna (Vrancea), iar din 1956 face parte integrantă din judeţul Galaţi. Tocmai de aceea mulţi sunt de părere că cea mai bună organizarea administrativă a fost cea care funcţionat până în 1950.
Desfiinţare grea, dar liniştită
Deşi foarte mulţi localnici de atunci din Tecuci nu au primit cu bucurie vestea desfiinţării judeţului lor, nu prea s-a comentat pe această temă. Cel mult s-a bârfit prin pieţe. Era începutul unui regim totalitar extrem de dur şi nimeni nu risca nimic.
Însă efectele aceste comasări avea să se simtă curând la Tecuci, până atunci un oraş extrem de prosper. Anul 1950 avea să fie un prag de la care nu s-au mai făcut mari investiţii în oraşul de pe Tecucel, nici în economie, nici în cultură.
„Conducerea de la Galaţi a considerat – cu aroganţă – că investiţiile trebuie păstrate în zona municipiului Galaţi. S-a făcut un fel de barieră psihologică, de care se fac vinovaţi oamenii politici. Dezvoltarea a stagnat. În clădirea fostei prefecturi Tecuci acum este clubul copiilor. Nu este un lucru rău că imobilul are o folosinţă, ci spune multe faptul că s-a ajuns de la administrarea judeţului la treburile copilăriei”, spune Alexandru Gogotă, un tecucean care la momentul desfiinţării din 1950 era funcţionar la Prefectura Judeţului Tecuci.
Ca să nu mai vorbim despre faptul nici până astăzi, la aproape 110 ani de când Anton Cincu a donat comunităţii imobilul în care funcţionează singurul spital din Tecuci, autorităţile nu au primit fonduri pentru construirea unui nou spital.

Sursa: Adevarul.ro
Autor: Bogdan Nistor

4 Comments on "Cum a fost judeţul Tecuci ucis de către comunişti"

 1. După ce l-au avut invitat în studioul postului de radio, unde s-a „fofilat” în explicaţii(intervenţia telefonică a unei foste paciente a unui doctor aflat în „ograda” noului manager al lăcaşului spitalicesc tecucean) şi cum „vorba zboară”, doctorul-manager a dorit să-i rămână scrise vorbele, aşa că a „rugat-răspicat” pe directoarea departamentului de ştiri să-i posteze şi ceva pe site-ul radio-ului, aşa, ca să „scripta manent” şi bine a făcut. De ce? Păi se scrie negru pe alb că : „…Prioritatea numărul unu a doctorului Dragoş Teodoru, proaspăt NUMIT(!?!?) în funcţia de manager pentru următorii 3 ani…” restul nu mai contează, important este cuvântul scris cu majuscule, decizia aparţinându-mi, pentru că este prea preţios cuvântul ca el să fie scris cu litere mici.
  Deci, până la urmă aţi ajuns şi voi la aceiaşi concluzie :că doctorul Teodoru a fost NUMIT, nu a câştigat concursul la care a participat, dragilor de la „departamente-compartimente-vagoane-cuşete”…ş.a.m.d. Aţi scris cu mânuţele voastre astăzi şi trebuie să transcriu ad-literam : Publicat la 8:37 6th iulie 2011, nu de alta, dar aveţi obiceiul să ştergeţi articole întregi „când sunteţi prinşi(probabil) pe picior greşit”! Articolul se numeşte „Acuzaţii nefondate la adresa dr. Dragoş Teodoru, managerul Spitalului Anton Cincu Tecuci.”
  Articolul începe cu „umflarea în pene şi arătatul muşchilor”, iar cei de la departamentul ştiri au fost foarte inspiraţi şi au scris cu litere roşii(de sânge!?) posibilele acuze la posibilele plângeri…şi la final le mai „flutură” şi nişte posibile daune morale celor care ar fi „îndrăznit să-i păteze numele”.
  Da’…cu calu’ ce-ai avut, doctore? Secţia de gastro-enterologie(să fiu scuzat de specialişti dacă n-am scris corect) de ce ai desfiinţat-o, ca mai apoi s-o reînfiinţezi, dar numai pentru analize, nu şi internări şi tratamente, secţia fiind dotată cu ceva paturi(6 sau 8, nu mai ştiu sigur)…şi toate astea numai din „orgoliu personal”?

 2. Tot mă învârteam eu pe lângă acel, posibil, împrumut „baban” şi astăzi a venit aproape confirmat şi exact pentru ce ar fi : „o secţie de pediatrie ce se vrea a fi construită în curtea Spitalului Mare, pentru ca Spitalul de Pediatrie să redevină ce a fost, odată(cândva, demult-sic!) şi anume Creşă”, la care adaug eu şi Azil de bătrâni. Această declaraţie aparţine proaspăt-managerului Spitalului Anton Cincu ( dar să ştiţi,directore, că şi Spitalul de copii, precum şi Policlinica tot în subordinea dvs. sunt -contrar celor declarate astăzi la radio de Măria Voastră!). Mai doresc să adaug că, tot contrar celor declarate de dvs. la radio astăzi, nu vă ocupaţi numai de administrarea Spitalului Mare ca şi manager (cu concurs) ce sunteţi pentru următorii trei ani, aţi uitat că sunteţi răspunzător şi de calitatea actului medical al tuturor doctorilor pe care-i aveţi în subordine, inclusiv d-na dr. olftalmolog de care se plângea pacienta radio-ascultătoare ce a intrat in direct astăzi la emisiunea unde aţi fost invitat, pacientă radio-ascultătoare căreia i se înodau lacrimile în barbă de durere şi care v-a mai şi mulţumit pentru „driblare”, urându-vă „o zi bună!”.

 3. Sa se inteleaga de la consilierul Andrei ca este vorba de :
  –fondurile alocate, probabil, „restaurarii” Casei de cultura? ( pentru „constructii, deja in picioare”)
  sau:
  –fondurile alocate, probabil, proiectului de fezabilitate pentru imprumutul acela „baban” care, iarasi probabil, se doreste a ni se „atarna” de gat din 2012? (pentru „constructii, pe picior de a se ridica”)

 4. Ei…, lăsaţi !! Lăsaţi că, probabil, se primesc fonduri pentru „alte” construcţii, deja în picioare sau pe picior de a se ridica.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*