shopify
analytics tool

Daniel Butunoi demontează un articol mincinos din „Tecuceanul” ziarul Primăriei Tecuci- Video

Daniel Butunoi

La cea de-a doua apariţie video senatorul Daniel Butunoi a vorbit despre un articol din ziarul „Tecuceanul”, referitor la patru centre financiare ale unităţilor de învăţământ din municipiu care şi-au epuizat bugetul pe anul în curs. „Am citit articolul şi am rămas surprins că un ziar care se doreşte a fi o instituţie de presă liberă dezinformează şi aruncă cu noroi în instituţiile de învăţământ şcolar din Tecuci. O să mă refer la două minciuni grosolane una legată de comasare şi alta de finanţare”, a precizat senatorul.

Tabel-gradinite   În cadrul articolului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi era acuzat de comasarea Grădiniţelor 14, 15 şi 16 din Tecuci într-un singur centru financiar ”unind de fapt sărăcia acestor instituţii într-una mai mare”. Senatorul a demonstrat cu documente că de fapt ideea comasării este a Primăriei Tecuci. Adresa nr. 40058 din 18.12.2013 către ISJ Galaţi, semnată de primar, prin care se solicită avizul pentru reorganizarea învăţământului preuniversitar de stat cu personalitate juridică în anul 2014-2015 conţine o anexă în care se propune comasarea celor trei grădiniţe.

În acelaşi articol se precizează faptul că unităţile şcolare şi preşcolare nu mai primesc fonduri de la ISJ Galaţi, singurul venit venind din partea Primăriei. Senatorul Butunoi a adus drept contraargumente următoarele articole din legea Educaţiei Naţionale. Art. 101 alin. 1:Finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara. Art. 104 alin. 2: Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si alte venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli: a) cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora; b) cheltuielile cu formarea continua si evaluarea personalului; c) cheltuielile cu evaluarea periodica interna a elevilor; d) cheltuielile materiale si pentru servicii; e) cheltuielile cu intretinerea curenta. 

Art. 105 alin 2: Finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli: a) investitii, reparatii capitale, consolidari; b) subventii pentru internate si cantine; c) cheltuieli pentru evaluarea periodica nationala a elevilor; d) cheltuieli cu bursele elevilor; e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1); f) cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii; g) cheltuieli pentru examinarea medicala obligatorie periodica a salariatilor din invatamantul preuniversitar, cu exceptia celor care, potrivit legii, se efectueaza gratuit; h) cheltuieli pentru concursuri scolare si activitati educative extrascolare organizate in cadrul sistemului de invatamant; i) cheltuieli pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca, pentru personalul angajat, prescolari si elevi; j) gestionarea situatiilor de urgenta; k) cheltuieli pentru participarea in proiecte europene de cooperare in domeniul educatiei si formarii profesionale. 

CAR-Unirea-Tecuci-Repatriere-defuncti

“Până la această dată cu regret vă informez că suma de bani alocată de domnul primar către şcoli, cu câteva excepţii a fost zero. Din suma cheltuită cu panourile electorale de prin centrul oraşului se putea renova o şcoală”, a afirmat senatorul. Daniel Butunoi a mai spus că ziarul primăriei e “Scânteia zilelor noastre” şi a făcut mai multe referiri la adresa proprietarului tecuceni.ro, Daniel Buchir. În ultima parte a videointerviului senatorul a vorbit despre aşa-zisa presiune exercitată asupra directorilor de şcoli care au demisionat.

Iată câteva materiale relevante ce pot fi accesate AICI , AICI şi AICI

Ca sa nu aiba nici un fel de probleme de imagine Daniel Buchir a început să cureţe „terenul”. Şterge urmele de pe net.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK