shopify
analytics tool

Doru Parascan şi Ţuchel Daniel – Manipulat şi manipulator- VIDEO

pictura-Nicolaie-Grigorescu-Muzeul-Tecuci

Cele două tablouri semnate Nicolae Grigorescu, care se afla în patrimoniul Muzeului de Istorie “Teodor Cincu” din Tecuci, au stârnit în ultima vreme mai multe suspiciuni, despre care ştim că s-a vorbit până acum mai mult în şoaptă. Acest lucru ne-a determinat să scoatem din arhiva video pe care o deţinem un fragment, filmat la una din Şedinţele Consiliului Local, pentru a porni în demersul nostru de la singurul om care în ultimii patru ani a tulburat şi a înnegurat, cerul informaţiei oficiale. Este vorba despre fostul primar, Daniel Ţuchel, care a făcut atunci câteva afirmaţii de pe un nivel autocrat şi în acelaşi timp zdrobitor pentru instituţia tecuceană şi angajaţii săi, întărite de managerul Doru Parascan prin neformularea unei opinii pertinente şi directe. 

Iată mai jos câteva din afirmaţiile lui Daniel Ţuchel la şedinţa menţionată, desfăşurata 14.apr.2014
“Preotul Vasile Ţuchel, descendent (sic!) ai familiei mele, a făcut cadou Muzeului din Tecuci, prin testament, două tablouri originale de Grigorescu (şi anume “Carul cu boi” şi “Dorobanţul”)… Domnul manager Parascan a fost săptămâna trecută la Bucureşti pentru expertizare (n.n. În realitate expertiza s-a făcut cu trei luni mai devreme) şi am aflat cu stupoare că unul este într-adevăr autentic şi că unul a fost înlocuit cu o copie borfăşească (iată şi limbajul elevat al fostului primar!). Aşteptăm în scris raportul expertizei de la Comisia Naţională de Expertiză (!!!) după care să formulez o plângere penală celor ce se fac vinovaţi” “Pe mine în calitatea mea de primar, dacă ştiu cine este vinovat şi nu reclam, sunt pasibil de infracţiune. Mă obligă legea să sesizez organele abilitate ale statului”, mai adaugă Herr Bürgermeister, în verva s-a de personaj al scandalului public.
Raport examinare Grigorescu 1Raport examinare Grigorescu 2Raport examinare Grigorescu 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Revenind, Raportul Comisiei de expertizare a Muzeului Naţional de Artă al României a fost transmis directorului muzeului tecucean, Doru Parascan, la data de 09.ian.2014. Documentul emis este parafat şi semnat de directorul general al Muzeului de Artă Răzvan Teodorescu. Din acest material oficial am selectat următoarele concluzii:

1 > Concluzia specialiştilor este aceea de fals la amândouă picturile, dar conform analizelor de laborator ele au fost realizate la sfârşit de secol XIX, început de secol XX.
2 > Tabloul „Dorobanţul”, semnat şi datat în stânga jos cu roz-gri „Grigorescu/1890”, nu poate fi atribuit lui Nicolae Grigorescu, fiind o copie mai veche fără intenţie de fals, dar adăugarea ulterioară a semnăturii duce la o intenţie de fals.
3 > Tabloul “Car cu boi”, semnat în dreapta jos cu brun-gri “Grigorescu”, nu poate fi atribuit lui Nicolae Grigorescu, fiind un fals realizat prin preluarea de elemente din mai multe tablouri ale acestui pictor.

O să încercăm acum o exprimare neutră, pentru că nu ştim care au fost intenţiile, deşi ele sunt lesne de intuit. Sigur este că acest raport, esenţial pentru lămurirea opiniei publice, nu a fost făcut cunoscut, nici publicat, vreodată, deşi fostul primar a făcut afirmaţii extreme de grave, care incriminau o instituţie culturală veche, angajaţii acesteia, ca şi vechii directori ai muzeului tecucean, Nicu Mircea, Cotinel Munteanu, Paul Ciobotaru şi Laurenţiu Groza. Cronologia evenimentelor dovedeşte că la dată filmării, atât primarul în funcţie, cât şi managerul numit pe post de acesta la muzeu, cunoşteau exact concluziile Raportului de expertiză.

Să menţionam însă şi alte câteva lucruri pe care fostul primar, Daniel Ţuchel, “a uiat” să le exprime. În primul rând că cele două tablouri au fost foarte iubite şi că s-au plimbat de la Muzeu la Primărie imediat după numirea lui Doru Parascan ca manager la Muzeul de Istorie, unde au fost “păstrate” de bunul edil timp de 6 luni (din iunie 2013 până în ianuarie 2014), exact în spatele uşii biroului său, de la etajul unu al Primăriei. Mai apoi au fost mutate la Casa de Cultură şi în final au fost împachetare pentru expertizare în atelierul lui Mircea Cojocaru. Toate aceste mutări ale tablourilor lui Grigorescu, obiecte de patrimoniu de care doar specialiştii muzeului ar trebui să se ocupe, nu au fost însoţite de acte legale. Ce putem oare să credem acum???

Să explicăm totuşi! Ceea ce orice om cu bun simţ înţelege, este faptul că Daniel Ţuchel nu a ştiut că familia sa a donat Muzeului din Tecuci două falsuri. În acest caz, primarul în funcţie era obligat să iasă cu o declaraţie publică şi să facă cunoscut acest lucru, conform raportului Muzeului Naţional de Artă amintit. Ne temem însă că în ura lui necuprinsa a încercat să se joace încă o dată cu acest oraş şi credulitatea tecucenilor şi cu toate că a avut integral cunoştinţă despre situaţia celor două tablouri a încercat să denigreze instituţia muzeală şi să manipuleze tecucenii într-un mod de-a dreptul mizerabil. Complice la această dezinformare este şi fostul director al Muzeului de Istorie din Tecuci, Doru Parascan, care din informaţiile noaste, zilele trecute şi-ar fi dat demisia.

Cu siguranţă, următoarea perioadă ne va rezerva multe surprize legate de matrapazlâcurile săvârşite de fostul primar, Daniel Ţuchel, odată cu instalarea noului primar ales. Vă vom ţine la curent.

Dorobanţul-Nicolaie-Grigorescu-Muzeul-Tecuci

Car-cu-boi-Nicolaie-Grigorescu-Muzeul-TecuciVă prezentăm mai jos un scurt istoric al acestor tablouri:

În martie 1999 două lucrări de pictură atribuite lui Nicolae Grigorescu, “Car cu boi” şi “Dorobanţul”, care au aparţinut doamnei Ţuchel Cezarina, ajung în custodia Muzeului de Istorie din Tecuci, prin intermediul doamnei Orzoi Magdalena Silvia, nepoata a donatoarei.

Lucrările vor sta în custodia Muzeului Mixt Tecuci până în septembrie 2001, când directorul Nicu Mircea va prelua prin act notarial cele două lucrări, ca donaţie.Conform actului de donaţie, cele două picturi semnate Grigorescu sunt însoţite de o Declaraţie de Patrimoniu din anii ‘70, care face dovada autenticităţii picturilor şi atesta ca cele două opere sunt în evidenţele Oficiului Cultural Naţional.

În anul 2008, cele două lucrări sunt duse la Muzeul de Artă din Bacău pentru a fi restaurate, de către Cotinel Munteanu, managerul Muzeului din Tecuci din acea vreme. Precizăm că orice restaurare profesionistă este însoţită de fotografiile iniţiale, dar şi cele realizate în diferitele etape ale restaurării.

În vara anului 2012, după ce Daniel Ţuchel, primar în funcţie din luna iunie a aceluiaşi an, aprobă plata restaurării, muzeul primeşte suma de 80.000.000 lei vechi şi în luna august cele două picturi sunt aduse de la Bacău, de directorul Laurenţiu Groza şi muzeograf pe istorie, Paul Ciobotaru. Ele sunt expuse după restaurare în Galeria de Artă Gheorghe Petraşcu, o singură zi, în 29 august 2013. Citeşte detalii AICI .

Din seara zilei de 29 august 2012, tablourile acum restaurate, au stat în biroul directorului, Groza Laurenţiu, din clădirea Vieru, actualul sediu al Partidului România Mare. La 1 iunie 2013, Doru Parascan este numit manager al muzeului de către primarul Daniel Gerhardt Ţuchel. Vezi detalii AICI

Doru-Parascan-muzeul-de-istorie-Tecuci  În prima săptămână de la numirea sa ca manager, Parascan Doru va duce cele două tablouri la Primăria Tecuci, la solicitarea primarului Daniel Gerhardt Ţuchel, care intenţiona să-şi decoreze astfel luxosul birou proiectat în Casa “Tache şi Elena Anastasiu”.

Tablourile vor sta însă sprijinite cu faţa la perete, în biroul de la etajul unu al primarului Daniel Ţuchel, până în ianuarie 2014, când vor fi duse şi împachetate în Casa de Cultură pentru o viitoare călătorie de autentificare, cerută subit chiar de primarul Daniel Ţuchel.

La câteva zile lucrările sunt transportate la Bucureşti, de către managerul Muzeului, Doru Parascan, unde se vor face analize de laborator pentru autentificarea lor, la Muzeul Naţional de Artă a României.

Astăzi, cele două tablouri atribuite lui Nicolae Grigorescu sunt expuse la etajul Muzeul tecucean, nou restaurat.

8 Comments on "Doru Parascan şi Ţuchel Daniel – Manipulat şi manipulator- VIDEO"

 1. Calul din Car cu boi | 6 iulie 2016 at 18:15 | Răspunde

  Io, am râs de m-am prăpădit…că cică zise vătafu Țuchel și că unii-alții ziseră invers…politică să fie bre…dar nenea Grigorescu e doar unul bre…fie el Dorobanț, fie el Car cu Boi! Că unii folosesc treaba – gen Țuchel,adversarii săi sau cei luciferi foști portocalii lingători de clanțe și strângători de scame, repede șobolani schimbători de barcă..Bre, Dorobanț o fost doar unul, Car cu Boi, boi sunt cu duiumul-cirezi ar fi trebuit să spun). Dacă se citește Raportul de expertiză se înțelege că nu există decât câte un singur exemplar și acela se află la București! Că nea Parascan a căzut ca musca… asta e …orice facere de bine se cheamă că ai nevoie de săpun…se nasc câteva întrebări…1. De ce nu s-a făcut expertiză la primirea donației? 2. Cine are interesul din cadrul muzeului să ajungă *derector*? N-am io nici o treabă cu nenea Parascan, dar luciferica e ca și tablourile, bre…Vai de mama noastră…Cineva vrea să-l facă pe primar Dorobanț fals…acesta fără să își dea seama va fi șef pe un la fel de fals Car cu boi! A se vedea că în ăla fals, călărețul e mai înalt decât calul! Că de…parcă era Tuchel…ha ha ha Iertare cer tuturor…părerea mea…Mai în glumă mai în serios, campania electorală s-a terminat…Nu îndepărtați oamenii care într-adevăr fac cinste orașului!!! Dumnezeu să binecuvânteze orașul și tecucenii!

 2. Asa cum ne-a obisnuit tepeanul Robin, pentru asi justifica actiunile indreptate impotriva tecucenilor, o ia rau de tot pe aratura. Trunchiaza fragmente din articol, face comentarii care nu au legatura cu obiectul materialului, apoi le recomanda jurnalistilor din Tecuci ,,sa afle unde a dispărut tabloul semnat Grigorescu”. Chestia asta m-a pus serios pe ganduri. Tablourile, expertizate ca fiind falsuri, se gasec expuse la muzeul din Tecuci, atunci despre ce tablou este vorba? Si de unde stie tepeanul Robin ca acesta are o valoare de 200.000 de dolari? Cumva in perioada in care tablourile au stat in biroul lui Robin s-a produs subsituirea unui dintre ele, cu un fals? Si originalul fiind vandut cu suma fluturata de tepean? Cred ca asta era si motivul agitatiei Robinului in fata camerelor de luat vederi si acuzele aduse angajatilor muzeului, pentru asi ascunde urmele, parerea mea. Misterul sper sa fie deslusit de organele in drept.

 3. Acest Parascan are ceva carte, dar caracter zero… Păcat! Coloană vertebrală de ghiocel. S-a purtat oribil cu colegii de la muzeu, de unde lipsea cu săptămânile. Îl căuta contabila prin oraș ca să-i semneze hârtiile. Pupa toată ziua, poala popii pe la Protoierie, ca să primească bani pentru cărți. Pentru câtă școală ai domnule Parascan, poți avea mai multă coloană!

 4. Cu referire la prof. Parascan se poate mentiona modul ilegal in care i s-a rezervat catedra la Umbraresti. Catedra unui profesor se poate rezerva doar in anumite conditii: concediu pentru studii maxim 6 luni, concediu fara plata maxim 3 ani, ales ca demnitar (primar, deputat, senator). In cazul de fata, prof. Parascan a obtinut postul de director al muzeului prin „concurs”, ceea ce ar fi insemnat eliberarea catedrei…insa in Romania totul este posibil.

 5. La puscarie cu Tuchel! Acolo ii e locul!

 6. Mai bine managerul demisionar Doru Parascan si-ar vedea de catedra pe care, de altfel, nu a parasit-o nici o clipa pe perioada manageriatului sau la Mauzeul Mixt, devenit Muzeul de Istorie Anton Cincu Tecuci. Si asa nu a dat cu lunile pe la Muzeu, dar indemnizatia de manager si-a ridicat-o fara nici o sfiala, studiile de doctorat si le-a desfasurat in bune conditii tot gratie acestei functii detinute . Bravo domnule Manager ! Ati facut totul pentru a va atinge scopurile „patrimoniale” si profesionale.

 7. Bradea Daniel | 12 iunie 2016 at 09:25 | Răspunde

  In legatura cu mizeriile publicate de tuchelistii care se ascund sub pseudonimul Robin, si care nu sunt la primul atac de agest gen, la adresa mea, tin sa fac urmatoarea precizare: Nu am nici o legatura nici cu filmarea si nici cu acest articol, si nu cunosc nimic despre aceasta afacere.

 8. Nu stiu ce sa inteleg din articolul asta. Doua tablouri aflate in proprietatea Muzeului, despre care se credea ca sunt ale lui Nicolae Grigorescu, au fost expertizate si s-a constatat ca, sunt copii. Si, pana a fi expertizate, cu acordul directorului numit de primar si manipulat de el, au parcurs niste stadii mai putin legale. Adica, au stat un timp dupa usa la biroul primarului. In plus, fostul primar s-a laudat ca donatorul este din nobila lui familie – o cunoscuta goanga a acestui fost primar. Dar in final, au fost expertizate si banuiala ca falsurile ar fi recente, care plana asupra fostilor directori, s-a dovedit falsa, iar ele isi ocupa de ceva timp locul cuvenit, in muzeu.
  Care este, deci, problema? Maruntele ilegalitati, atat de obisnuite la tot pasul in tara asta, n-au avut urmari. Nu cumva miroase a linsaj asupra unui cadavru, care aminteste de faptul ca pe la inceputul mandatului se vorbea despre ceva grav, daca era adevarat, despre disparitia unor obiecte din muzeu, cam de ordinul miilor. S-a mai lamurit ceva, sau a ramas balta?
  Fostul primar e deja inlaturat. Greselile lui, multe, care i-au adus acest deznodamant, trebuie analizate spre invatatura de minte a altora. Nu stiu ce sa sper de la viitorul primar. Finkelstain fusese consilier, sef de partid. Tukel fusese primar de succes, chiar daca intr-o comuna. Despre domnul Hurdubae nu stiu nimic de felul acela, e o surpriza PSD.
  Nu sunt de neglijat nici defectele tipic tecucene. Lipsa de masura si spiritul gregar al unora, cand se incred intr-un om, dar si cand il urasc. Mai e si lichelismul, lingusitorii, care inconjoara si strica aproape pe orice sef nou venit. Primarii se schimba prin vot, mandatul lor e de patru ani, dar defectele locului sunt, din pacate, perene.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*