Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Dosarul „Sidex” s-a încheiat cu condamnări | https://protecuci.ro/arhiva

Dosarul „Sidex” s-a încheiat cu condamnări

Justitie* După 8 ani de judecată Dosarul „Sidex” s-a încheiat cu condamnări *
* Magistraţii au decis încetarea procesului penal faţă de Valentin Coman *
Pe 20 decembrie 2002, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi îi trimiteau în judecată pe Mircea Flaviu Moldovan, preşedintele Comitetului de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Sidex SA Galaţi, Mircea Aurel Drozan, director al SC Sidex SA Galaţi, Constantin Rusnac, Valentin Coman, administrator al SC Ercolemn SRL Tecuci, Ioan Pleşu, administrator la SC Olimpic Trading SRL Lupeni, şi pe Ioan Escu, director general la SC Rompet SA Huşi.
Pedepse definitive
De atunci şi până acum, dosarul celor 6 inculpaţi a trecut pe la mai multe instanţe, el finalizându-se pe 24 martie anul acesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Magistraţii Curţii Supreme au decis condamnarea lui Mircea Flaviu Moldovan la pedeapsa de 8 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat şi Mircea Drozan, acesta primind o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare.
Cele mai mari pedepse, de 10 ani închisoare cu executare, le-au primit Ioan Escu şi Ioan Pleşu, aceştia fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
În acelaşi dosar, cea mai mică pedeapsă a fost primită de Constantin Rusnac, care are de executat 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.
Sume uriaşe de înapoiat
Magistraţii au decis încetarea procesului penal faţă de Valentin Coman, acuzat iniţial de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.
Pleşu Ioan şi Escu Ioan, iar acesta din urmă şi în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Rompet SA Huşi, au fost obligaţi de instanţă să plătească suma de 1.091.005,9246 lei către partea civilă SC Mittal Steel SA Galaţi.
De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea, de la Cosntantin Rusnac, a sumei de 20.400 lei şi a echivalentului în lei a sumei de 5.000 de mărci germane.
Povestea condamnărilor
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că Mircea Flaviu Moldovan, în calitate de membru în Comitetul de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC SIDEX SA Galaţi, a încălcat hotărârile Comitetului de Direcţie şi a dispus livrarea de produse siderurgice fără respectarea condiţiilor legale către firmele inculpaţilor Valentin Coman şi Ioan Escu, SC ROMPET SA Huşi şi SC ERCOLEMN SRL Tecuci, cauzând S.C. SIDEX Galaţi un prejudiciu de 17,6 miliarde de lei vechi.
De asemenea, inculpatul a pretins şi a primit de la Ioan Pleşu suma de 180 de milioane de lei vechi în scopul  ...citeste intregul articol

Autor:Teodora Miron
Sursa: viata-libera.ro