shopify
analytics tool

Este Viorel Burlacu pasibil de infracțiunea de urzupare de calități oficiale?

Fără a jigni pe nimeni, consider că dreptul, ca știință, trebuie tratat în ansamblul său și nu pe articole folosind interpretări pripite. Apreciez presa și vigilența ei, dar nu înțeleg comoditatea presei locale atunci când dezbate, analizează un domeniu de specialitate și nu apelează la un specialist pentru a verifica raționamentul în cauză. Câteodată este vorba, doar de un simplu telefon pentru a te lămuri. Capacitatea de a interpreta corect un articol de lege, de obicei o are un specialist și afirm asta cu tot respectul pentru pregătirea profesională a presei tecucene. Astfel, am să demontez un raționament vehiculat în presa locală, cum că domnul Viorel Burlacu ar fi pasibil de infracțiunea de urzupare de calități oficiale (art 258 Cod penal). În primul rând pentru a fi vorba de o asemena infracțiune trebuie ca să existe o folosire fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat.

CE INSEAMNĂ CALITATE OFICIALĂ CARE IMPLICĂ EXERCITIUL AUTORITĂTII DE STAT ??!!

         Să vedem ce spune doctrina… ,,funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat – funcţie în cadrul organelor care exercită autoritatea de stat: organele puterii de stat, administraţiei de stat, justiţiei, procuraturii şi celor asimilate acestora şi care presupune dreptul de a da dispoziţii obligatorii şi de a asigura respectarea acestora (funcţii de conducere în organele puterii sau administraţiei de stat, judecători, procurori, organe ale poliţiei sau securităţii şi alte funcţii asimilate). Condiţia ca subiectul pasiv să îndeplinească o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii este cerută pentru existenţa unor infracţiuni ”      

         Ori, purtătorul de cuvânt nu se încadrează în această categorie. Mai mult decât atât, ca argument suprem în expunerea de motive care însoţeşte noul Cod penal chiar s-a exemplificat cu privire la calitatea de purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei, care este, fără îndoială, o calitate oficială în sensul legii penale, dar folosirea fără drept a unei asemenea calităţi, urmată de transmiterea unui comunicat de presă în acest fel, nu justifică, din perspectiva gravităţii, recurgerea la mijloace de coerciţie de natură penală.      Quod erat demonstrandum!

 Av. Francu Bogdan