shopify
analytics tool

Ex-poliţistul Buchir şi-a uitat gradele! Politica i-a luat minţile!

Daniel-Buchir-PDL-Tecuci

Acum doi ani şi-a făcut intrarea pe scena politică tecuceană un personaj simpatic, Daniel Buchir, fost poliţist. La scurt timp după lansarea site-ului publicaţiei primăriei, tecuceanul.ro, Daniel Buchir şi-a pus la punct propria lui platformă tecuceni.ro unde s-a manifestat ca un mare contestatar al primarului Daniel Ţuchel şi ca un vajnic apărător al intereselor cetăţenilor prin diverse articole. „Şi noi suntem tecuceni! Comunitatea contraatacă”, acesta este sloganul site-ului. Dintr-un mare contestatar al primarului Daniel Ţuchel, Buchir s-a transformat după ce PNL şi PDL şi-au dat mâna în „avocatul” edilului deşi afirma cu tărie că în ciuda acestei alianţe el va rămâne neschimbat.

Cât a activat în partidele Noua Republică şi Forţa Civică, Daniel Buchir cerea socoteală primarului şi consilierilor locali. Pentru a vă lămuri am postat la sfârşitul acestui articol un document. După dispariţia Forţei Civice şi absorbţia de către PDL, iar mai apoi fuziunea cu PNL, democrat-liberalul Buchir n-a mai fost acelaşi om. Daniel Buchir n-a făcut niciodată presă, a făcut doar politica partidului al cărui membru era.

În ultimele sale articole iniţiază atacuri constante la adresa PSD-ului, el fiind în Alianţa Creştin-Liberală (ACL), respectiv PNL+PDL. Primarul şi consilierii locali pe care i-a criticat zile în şir au devenit deodată în regulă. Cu publicaţia primăriei pe care a numit-o în trecut „ziar de buzunar” colaborează constant preluând reciproc articole. Mai e nevoie de o dovadă mai clară?

Pân’la urmă cine-i Buchir?

Greşeală dânsului este că de o bună perioadă de timp lansează atacuri şi la adresa protecuci.ro cum că şi-ar fi pierdut independenţa şi s-a PSD-izat. Hai s-o spunem pe cea dreaptă, că tot vorbim cu un om de dreapta, cel puţin aşa cred, la momentul la care protecuci.ro şi-a început activitatea n-auzise nimeni din Tecuci de Daniel Buchir. În zilele în care la protecuci.ro se muncea cu greu, cu piedici, cu ameninţări dintr-o parte şi din alta Daniel Buchir probabil îşi făcea conştiincios cumpărăturile la piaţă, mergea liniştit spre casă, hrănea pisicile din cartier etc. Dacă mai aduc aminte şi de alt ziar online al nostru tecuci. Eu cu o istorie importantă ce mai poate fi spus. Sunt mii de articole, comentarii, zile şi nopţi lucrate, şi toate acestea din pasiune. Ce făcea în acea perioadă Daniel Buchir? Nu ştie şi nu interesează pe nimeni. Atunci cum să vii să terfeleşti o muncă asiduă? Personal apreciez prima parte a activităţii lui Daniel Buchir, cea până la la alianţa PNL-PDL, şi-l rog pe această cale să-şi schimbe atitudinea. Dezbinarea dintre noi e favorabilă doar unui singur tecucean: preaslăvitul din ziarul Tecuceanul. Dacă va continua în acest mod Daniel Buchir va trezi suspiciuni că lucrează la comandă politică.

Schimbarea opticii protecuci.ro va fi întodeauna anunţată

Şi ca să-l liniştesc îl informez că de se va lua hotărârea că ziarul protecuci.ro să-şi asume o politică editorială de stânga vom informa printr-un articol aşa cum am făcut mereu când au existat momente importante pentru ziar. Ziarele naţionale şi chiar majoritatea celor locale nu sunt independente. E ceva normal pentru că nu au de unde să acopere cheltuielile. Ar trebui să se închidă a doua zi. Ar trebui să spunem că ziariştii de la Evenimentul Zilei sunt PDL-işti. Unii poate că sunt, ceilalţi doar îşi fac meseria şi respectă politica editorială a ziarului. Protecuci.ro şi tecuci. Eu sunt visul oricărui pasionat de jurnalism, presă independentă. Presa independentă ar trebui să fie susţinută de comunitatea în slujba căreia se află. Dacă mă voi hotărî să renunţ la colaborarea pe aceste proiecte voi anunţa de asemenea printr-un articol. Noi n-am păcălit niciodată pe nimeni, am jucat cu cărţile pe faţă, şi asta o dovedeşte faptul că şi la vremuri de restrişte protecuci.ro are peste o mie, uneori chiar două mii de vizitatori pe anumite articole.

Iată şi documentul de care vorbeam:

 
Buchir Daniel – cetăţean al municipiului Tecuci
Presedinte interimar al Partidului Forta Civica Tecuci
 
Domnule Primar, domnule Viceprimar, stimaţi Consilieri,
Vă transmit şi pe această cale, o serie de întrebări către dumneavoastră, în calitate de aleşi, reprezentând cele două instituţii, Primarul – executiv şi Consiliul Local – decizional, deoarece căile legale folosite anterior, au fost ignorate, neprimind încă nici un răspuns.
1. În baza cărei Hotărâri a Consiliului Local Tecuci s-a decis “personalizarea” soclului statuii lui Alexandru Ioan Cuza cu numele primarului şi a viceprimarului. Care sunt argumentele de bun simţ pentru montarea acestei plăci de marmură?
2. Au fost desfiinţate un număr de 2 treceri de pietoni din zona Primărie – Parcul Central, ce asigurau accesul pietonilor către Grădiniţă, iar ce-a de-a două în zona intersecţiei străzilor 1 Decembrie 1918 cu Republicii, ce realiză un transfer mai rapid şi către Galeriile de Artă Gheorghe Petrascu. Au fost înlocuite cu o “punte” din pavele, mult prea înaltă conform standardelor rutiere realizându-se un obstacol în carosabil şi nu o trecere de pietoni semnalizata şi sigură. Vă rugăm să regândiţi acest proiect, astfel că cetăţenii tecuceni, atât în calitate de pietoni cât şi de conducători auto, să poată fi în siguranţă, respectându-se şi normele rutiere.
3. Am depus, din luna iunie 2013 şi până acum, la Registratură Primăriei Tecuci un număr însemnat de cereri şi reclamaţii administrative, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, cerând diverse documente ce în mod normal ar fi trebui prezentate sau comunicate cetăţenilor, prin diversele mijloace aflate la îndemână: site-ul primăriei, site-ul şi ediţia scrisă a Buletinului Informativ, posturi de radio, etc. Acestea au fost tratate cu aroganţă, considerându-se că instituţiile dumneavoastră nu trebuie să răspundă în nici un fel, deşi cadrul legal va obliga, pentru o bună transparentă decizională.
4. Când consideraţi că este necesar să vă ocupaţi şi de străzile lăturalnice sau paralele cu cele principale, în vederea unei deszăpeziri a acestora, astfel că şi pe acestea să poate circula şi autoturisme obişnuite, nu doar cele de teren.
5. Când aveţi de gând să prezentaţi un raport cu situaţia cheltuielilor efectuate în perioada de deszăpezire, firmele implicate, valoarea contractelor, modalitatea de atribuire, criteriile, serviciile prestate, etc
6. Care este situaţia financiară a publicaţiei “Tecuceanul” – înfiinţat iniţial ca un buletin de presă, dar în care nu sunt publicate astfel de lucruri decât arareori, nu sunt iniţiate dezbateri publice, nu este folosit ca o interfaţă între cetăţeni şi compartimentele Unităţii Administrativ Teritoriale Tecuci.
Care sunt sumele cheltuite cu publicaţia online şi cu ziarul în ediţie tipărită, publicitate stradală, promovare online?
7. Care este situaţia reală a patinoarului, de cine este administrat, care sunt sumele cheltuite, de ce alimentarea agregatelor frigorifice se face împreună cu iluminatul public din Parcul Central? Care sunt încasările, ce cheltuieli sunt? Are toate autorizaţiile legale?
8. Aşa cum eram anunţaţi astă-toamnă, respectiv în dată de 26 noiembrie 2013, în zona Tecuci, respectiv în imediata apropiere a intrării în oraş dinspre Galaţi, zona poligonul de tragere şi staţia de epurare, sunt “explorări tradiţionale de zăcământ petrolier”. Nu consideraţi că cetăţenii trebuiesc informaţi amănunţit asupra riscurilor de contaminare a pânzei freatice, nu consideraţi că înainte de a începe procedurile de extracţie şi exploatare, ar fi potrivită consultarea populaţiei printr-un Referendum?
9. De ce, atunci când sunt evenimente publice, nu transmiteţi programul amănunţit, comunicând invitaţii de participare către toate instituţiile publice, partide politice, ONG-uri sau să anunţaţi metodologia de înscriere la acestea. Vă reamintesc faptul că Partidul Forţa Civică Tecuci v-a trimis o cerere prin care îşi manifesta interesul de a participa la depunerea de coroane din data de 1 Decembrie 1918, necomunicându-se nici un răspuns, deşi instituţia dumneavoastră a primit acest document, fiind şi înregistrată la Registratură Primăriei.
10. Vă rog să aveţi în vedere că la următoarea şedinţă a Consiliului Local Tecuci, să adăugaţi cu titlu permanent ordinea de zi cu punctul “Fapte diverse”, în care orice cetăţean al municipiului Tecuci să poată aduce la cunoştinţă probleme din comunitate sau să poată veni cu propuneri. Astfel, vă veţi mai putea îmbunătăţi activitate şi de ce nu, respecta normele legale în vigoare.
11. Reamintesc faptul că Legea 286/2006, articolul 52 aliniatul (4) spune că “Fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului.” Încă nu am intrat în posesia acestor documente oricât de mult le-am căutat, acestea nefiind făcute încă publice. Drept urmare, noi cetăţenii, încă aşteptăm pentru a putea evalua activitatea dumneavoastră.
Domnule Primar, domnule viceprimar, stimaţi consilieri: vă reamintesc că aţi fost aleşi pentru a reprezenta interesele cetăţenilor, că aţi promis multe în campaniile electorale şi poate este timpul să şi puneţi în aplicare, dând dovadă de mai mult interes faţă de cetăţean şi discernământ în cheltuirea banului public, al comunităţii locale.
O transparentă a folosirii banilor, organizarea de dezbateri publice cu cetăţenii, pe zone dacă este cazul, ascultând şi dorinţele şi nevoile lor, nu din birou aşa cum se procedează acum, ar fi perceput de către tecuceni că au început să fie respectaţi. Oprind cheltuielile abuzive sau nepotrivite, direcţionând banii pentru acoperirea nevoilor reale ale cetăţenilor veţi face un prim pas.
Dincolo de toate, cetăţenii tecuceni au nevoie de RESPECT!
Şi să nu uitaţi poate cel mai important lucru: dumneavoastră sunteţi în slujba cetăţenilor! Să nu uităm că funcţiile vin şi se duc, dar calitatea de cetăţean rămâne.
 

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK