Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Fabrica de conserve ATFAB, în moarte clinică! | https://protecuci.ro/arhiva

Fabrica de conserve ATFAB, în moarte clinică!

ATFAB Fabrica de conserve din TecuciDe la succes la criză
Autor: Ovidiu Amălinei – Vitata-libera.ro
Societatea ATFAB Tecuci a fost înfiinţată în 1994, pornind la început ca o afacere de familie, primul produs fiind unul extrem de apreciat pe piaţă, celebrul „Muştar de Tecuci”.
Sub conducerea lui Gabriel Ionescu, societatea s-a dezvoltat în timp ajungând să producă şi o gamă variată de conserve din legume şi carne. ATFAB a devenit un brand valoros, produsele sale fiind căutate inclusiv pe piaţa externă.   Citirea în oglindă a numelui firmei < ATFAB=BAFTA> părea să poarte cu adevărat noroc investitorului. Aşa că, a părut naturală iniţierea, în 2006, a proiectului cu finanţare SAPARD, „Modernizare fabrică de conserve din carne şi mixte”, cu o valoare totală eligibilă de 6,3 milioane lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil era de 3,15 milioane lei.
În 2007, ATFAB anunţa finalizarea proiectului SAPARD, iar în 2008 se angaja la noi investiţii, din buget propriu, de 1,8 milioane lei. Practic, cu un total de 4,8 milioane euro investiţi în industria conservelor, ATFAB se afla în topul primilor cinci mari investitori, top realizat de patronatul din industria de profil, Romconserv!
Din păcate, pe fondul crizei economice şi a scăderii comenzilor, ATFAB a început să dea rateuri din ce în ce mai serioase. Dar lovitura cea mai puternică a venit în urma unui control al OLAF, ce a ridicat mari semne de întrebare asupra modului în care s-au derulat licitaţiile organizate în cadrul proiectului.
Ofertă fictivă
„În urma controlului efectuat de către OLAF asupra proiectului finanţat prin programul SAPARD şi al cărui beneficiar este SC ATFAB SRL, a rezultat că modalitatea pentru desfăşurarea licitaţiei privind achiziţionarea bunului linie de dozare-închidere paste, pentru care au fost emise trei oferte, a fost o procedură formală, una dintre oferte nefiind recunoscută de către emitent (oferta TOP Can SRL Italia), aceasta fiind astfel considerată falsă”, se arată în informaţiile furnizate de APDRP.
O belea nu vine singură
Pe fondul efectelor crizei economice, cererea de returnare a fondurilor europene a adus ATFAB pe marginea prăpăstiei.
„Noi am încercat la un moment dat să-i contactăm în vederea unei eventuale participări la Ziua Recoltei de anul acesta, dat fiind faptul că era una dintre firmele care au fost în mod constant prezente la astfel de acţiuni. De această dată, când am sunat la ATFAB ni s-a spus că fabrica este închisă şi că a intrat în insolvenţă…”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Violeta Nanu.
Ancheta merge mai departe
Am încercat să aflăm şi poziţia conducerii ATFAB în legătură cu cazul în care firma este implicată, însă din păcate nu a răspuns nimeni la numărul de contact al firmei.
Cert este că, în ceea ce priveşte insolvenţa, nu iese fum fără foc, la tăcerea de la capătul firului adăugându-se şi faptul că site-ul de internet al societăţii ATFAB a fost şi el suspendat zilele trecute…
Am reuşit să aflăm doar, din surse colaterale, că societatea tecuceană a contestat rezultatele verificărilor întreprinse de OLAF şi APDRP, însă în prezent „mingea” se află în terenul procurorilor de la DNA Galaţi. Pe de altă parte, procedura de recuperare a fondurilor merge înainte. … citeste intreg articolul