Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Familii scoase din beznă cu ajutorul unei fundaţii irlandeze | https://protecuci.ro/arhiva

Familii scoase din beznă cu ajutorul unei fundaţii irlandeze

Cetateni Nicoresti Energie electrică pentru 43 de case la Nicoreşti. Familii scoase din beznă cu ajutorul unei fundaţii irlandeze. Peste 40 de familii din Nicoreşti care trăiau la fel ca în Evul Mediu au ieşit din beznă cu ajutorul unei fundaţii irlandeze. După ani buni în care au consumat tone de lumânări, 43 de familii nevoiaşe au reuşit să vadă la propriu luminiţa de la capătul tunelului.  Fundaţia Bunul Samaritean le-a achitat toate cheltuielile de branşare la reţeaua electrică, urmând ca ei să îşi achite, de acum încolo, doar factura la curent. Întreaga investiţie a fundaţiei se ridică la o sumă exorbitantă.  În condiţiile în care fiecare dintre familiile scoase la lumină ar fi trebuit să achite sume cuprinse între 1.500 şi 6.000 de lei pentru branşare, fundaţia Bunul Samaritean a făcut un efort financiar total de 160.000 de lei.  „Ne chinuim de ceva vreme să le aducem lumină în case oamenilor, pentru a le ridica nivelul de trai. Anul trecut, de Crăciun, s-au aprins primele becuri în casele familiilor care aveau copii. A fost o bucurie nespusă în Ajun, atât pentru ei, cât şi pentru noi”.
„Apoi, la începutul anului acestuia au fost branşate şi celelalte case”, ne-a povestit Viorel Bălan, voluntar la fundaţia Bunul Samaritean, cel care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect.
Mai mult, în limita resurselor, familiile care aveau şi copii au primit din partea fundaţiei şi câte un televizor, pentru a se bucura pe deplin de energia electrică.
Tocmai au semnat contractele
Joi, la Tecuci, reprezentanţii celor 43 de familii au venit la sediul Electrica pentru a semna contractele de furnizare a energiei electrice. Ştefănică Cioclu este unul dintre cei care au primit energie electrică la începutul acestui an. Are o casă cu două camere de mai bine de cinci ani, însă niciodată nu a fost legat la reţeaua de curent electric.
„Până acum era greu tare. Aveam un generator pe care îl foloseam cam două ore pe zi, dar numai atunci când aveam bani de benzină. Puneam un bec şi mă uitam la televizor. Mai încărcam şi o baterie de maşină, ca să mai am curent de rezervă, iar când nu aveam benzină mai puneam un bec de semnalizare de la maşină ca să văd şi eu ceva seara prin casă. Să nu credeţi că ieşeam ieftin, că dădeam cam 100-150 de lei în fiecare lună pe benzină”, ne-a declarat Ştefănică Cioclu.
Motivul pentru care nu a avut niciodată curent electric până acum e faptul că nu a avut niciodată suficienţi bani pentru branşare, în jur de 2.000 de lei.
„Erau bani mulţi să-i dau deodată şi nu am avut de unde. Noroc cu cei de la fundaţie, că altfel nu ştiu dacă mi-aş fi tras curent”, a mai spus Ştefănică Cioclu.
„Am ieşit din beznă, nici nu ştiam cum e să ai curent în casă. Am stat atâţia ani la lumânare, că a fost parcă o binecuvântare ce ni s-a întâmplat”, au declarat aproape la unison beneficiarii proiectului.
Din nefericire, în comuna Nicoreşti nu s-a rezolvat întru totul problema curentului electric. Potrivit voluntarilor de la Fundaţia Bunul Samaritean, în satele din comună mai sunt aproximativ 50 de familii care încă stau în beznă. Fundaţia ia în calcul să le ajute, pe viitor, şi pe acestea.
Sursa:   viata-libera.ro

Autor:  Marius Ţuca