shopify
analytics tool

Grădiniţa nr.17, luată cu asalt de părinţi, iar celelalte grădiniţe din oraş, fără copii

Soltanica-Militaru_protecuci.ro
Soltanica-Militaru_protecuci.ro  Pe perioada de vară majoritatea grădiniţelor cu program prelungit de pe raza municipiului Tecuci îşi închid porţile, având în vedere faptul că adresabilitatea este extrem de scăzută, iar acest lucru face nejustificabile cheltuielile cu utilităţile. Pentru cei câţiva copii care doresc sa frecvanteze grădiniţa şi în perioada vacanţei, unităţile se deschid după un grafic, astfel încât să acopere solicitările de peste vară. Cu toate că grădiniţele nr.2, 14, 15 şi 16 şi-au eşalonat activitatea iar părinţii au făcut cereri spunând că doresc să îşi trimită copiii pe timp de vară la „ore”, numărul copiilor prezenti nu a fost mai mare de 5-6, cu mult mai mic decât minimul necesar susţinerii acitivităţii în condiţii optime şi fără pierderi. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu Grădiniţa nr.17, unde numărul copiilor ce frecventează cursurile nu scade sub 35 de „elevi”, mai bine de jumătate dintre aceştia fiind din segmentul Educaţie timpurie. Cu toate acestea, activitatea Grădiniţei nr.17 pare să fie trecută într-un con de umbră, aceasta fiind inexitentă în graficul afişat pe site-ul ISJ Galaţi, la capitolul grădiniţe cu activitate pe timp de vară. Această „omisiune” a adus nemulţumire managerului Grădiniţei nr.17 Tecuci, ed.Soltănica Militaru (foto), care a afirmat: „Noi funcţionăm cu program normal pe toată perioada vacanţei şi cu toate acestea nu suntem trecuţi pe site-ul ISJ Galaţi, ca şi cum nu am funcţiona. Numărul solicitărilor pe perioada de vară este cu mult peste capacitatea noastră de absorţie iar acest lucru atrage nemulţumirea părinţilor, aceştia dorind să îşi lase copiii în siguranţă. Pe lângă copiii noştri avem nenumărate solicitări şi din oraş deoarece căminele sunt închise şi doar noi funcţionăm, cu număr maxim de copii. În paralel am efectuat şi igienizarea de vară, cu picătura, iar la ora actuală cei mici stau în condiţii deosebite până la finele lunii iulie. Marea durere a părinţilor este faptul că grădiniţa noastră va fi închisă în perioada 1 august-1 septembrie şi cei mai multi vor fi nevoiţi să îşi ia concediu sau să pătescă bone pentru cele 30 de zile de vacanţă”.
Cu toate că părinţii îşi aduc copiii la „cursuri” în fiecare zi, există părinţi deranjaţi de faptul că, deşi această unitate este singura care funcţionează la „foc continuu”, activitatea este trecută într-un con de umbră. Unul dintre părinţii revoltaţi, Vasile Călin, ne-a declarat: „Eu am copilul la această grădinită de doi ani şi în această perioadă nu mi-am făcut probleme că se va închide căminul pe perioada vacanţei. Cred că se intenţionează să se distrugă segmentul de educaţie timpurie, care ne este nouă atât de util. Ne pare rău că celelalte cămine din oraş nu fac acelaşi luru ca Grădiniţa 17, nu primesc copii foarte mici, ca părinţii să poată merge la serviciu. Este clar că această grădiniţă stă ca un ghimpe în coasta cuiva, dar noi vom face tot posibilul să nu se închidă şi să i se recunoască meritele de grădiniţă de prim rang, de grădiniţă pentru copii de toate vârstele”.
Luând legătura cu ed.Rodica Petică, directorul Grădiniţei nr.15, unitate ce se află în grafic ca funcţională în această perioadă, aceasta ne-a declarat: „Unitatea nostră a fost deschisă (săptămâna trecută – n.r.) şi luni şi marţi, numai că numărul copiilor care au venit a fost de 6 copii luni şi 5 copii marţi, număr extrem de mic, ce nu acoperă cheltuielile cu utilităţile. Numărul minim de funcţionare este de 12 copii, atunci putem achiziţiona şi alimente care să se încadreze în valoarea de 7 lei/copil, alimente care să asigure numărul necesar de calorii, să avem şi gustare, masa de prânz cu felul I şi felul II, dar şi desert. În condiţiile în care vin doar cinci copii, nu avem cum să ne acoperim cheltuielile cu utilităţile. Cereri pentru perioada de vară au fost foarte multe, numai că părinţii nu şi-au mai adus copiii la grădiniţă, unii au plecat în concediu, alţii au dus copiii la ţară, la bunici, iar o altă categorie a dorit să facă economii şi ca atare a renunţat la cămin pe perioada verii. Noi suntem prezenţi în efectiv complet, numai că nu avem copii”.
Sursa: monitoruldegalati.ro , scris de Iulieta Groza