shopify
analytics tool

Gunoi și mizerii: închiderea gropii de gunoi din Tecuci a provocat scandal

Daniel-Gergardt-Tuchel-Gunoaie-Rampa-Rates-Tecuci

Sună foarte interesant: niște politicieni se ceartă din cauza gunoiului. Este vorba despre fostul și actualul primar din orașul Tecuci. Municipiul a rămas fără groapă de gunoi începînd de astăzi (16 iulie) iar fostul edil șef a pus tunurile cu zoaie pe actuala administrație.  Muzica maestre:

„16 Iulie 2017- zi fatidică pentru Tecuci: BOMBA ECOLOGICĂ Rampa Rateș a rămas fără Autorizație de mediu!!!….Cam acesta este rezultatul unui an de impostură PSD-istă. Deși până la 3.04.2017 municipalitatea trebuia să prezinte APM Galați Proiectul privind închiderea depozitului de deșeuri iar închiderea să se demareze etapizat, neisprăviții ajunși în funcții în 2016 au făcut NIMIC, adică ceea ce vedeți în imagini: în doar un an, au „importat” peste 500.000 mc de deșeuri din tot județul Vrancea ( lui Marian Oprișan), în condițiile în care întreaga groapa era proiectată pentru 242.000 mc.”

– fostul primar al municipiului Tecuci Daniel Țuchel, pe FB –

Noi am aflat că primarul în exercițiu al municipiului Tecuci, Cătălin Hurdubae, nu a dat like la postarea pe FB a lui Daniel Țuchel. De aceea, am încercat să aflăm de la actualul primar cum stă treaba.

„De astăzi transportăm gunoiul la Brăila. Cheltuiala este de aproape 2.000 de lei pe zi, vom face contract cu cei de la Brăila, cam două drumuri vor fi făcute. La rampa Rateş tona de gunoi era undeva la 49 de lei fără TVA, la acest moment ne costă undeva la 123 de lei fără TVA. Acum taxa de habitat este de 4 lei persoane fizice şi agenţi economici 14 lei. Propunerea noastră este de 28 de lei persoane juridice şi 8 lei persoane fizice. Vor fi două dezbateri iar apoi propunerea va trebui votată în CL. Lumea a înțeles, altă soluție nu există. Eu mi-aş dori o perioadă cât mai scurtă să ducem gunoiul la Brăila, sperăm să se facă cât mai repede cea de al Valea Mărului.”

– primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae –

Fostul primar vorbește despre sfîrșitul lumii.

” Dezastrul ecologic însă de-abia începe, municipalitatea fiind obligată să închidă Rampa pe banii noștri (câteva zeci de milioane de euro) și să o monitorizeze minimum 30 de ani, tot pe banii noștri, desigur! Fără viziune, fără nici un proiect si fără o sursă de finanțare va fi urgie: deșeurile vor intra in putrefacție și apele subterane vor fi poluate. În plus tocmai ce au desființat societatea și toți salariații au fost trimiși acasă. La Galați, GARDA NAȚIONALA DE MEDIU nu există! Așadar, de luni,17 Iulie, cu doar cele trei mașini achiziționate de mine, va trebui să cărăm toate deșeurile la Buzău sau Brăila, lucru aproape imposibil.”

– fostul primar Daniel Țuchel pe FB –

Cît despre comentariile făcute de Țuchel, primarul Tecuciului spune: „Nu am timp de prostiile lui”.

Ne îndepărtăm ușor de mirosurile din zona Tecuci ca să observăm că pute în tot județul. Pute a incompetență, tîmpenie, șmenuială. Un județ mare precum Galați a rămas cu o singură groapă de gunoi: este vorba despre rampa de lîngă municipiul Galați unde își cară resturile orașul și cinci comune limitrofe. Celelalte comune își depozitează deșeurile tocmai în județul Brăila. Cu gunoiul sub nas autoritățile au fost nevoite să deschidă din nou subiectul amenajării unei noi rampe în județ: de la Consiliul Județului am aflat că se lucrează la o groapă de gunoi în zona Valea Mărului.
Sursa: Antidotul.ro


Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase fostului primar Daniel Ţuchel. Păi, stimabile să dăm un refresh „computerului” matale:

09-11-2015 „Toate aceste aspecte și urgența situației, întrucât de astăzi (n.r. luni) nu se mai poate colecta gunoiul, au condus la întrunirea noastră”, a spus în deschiderea ședinței, consilierul PSD, Cătălin Vrabie

În ceea ce privește costul final suportat de către populație, acesta va fi majorat de la 9 lei la 12 lei pentru fiecare locuitor al Focșaniului.

„Trebuie să precizăm că de fapt și de drept, majorarea prețului la gunoi nu înseamnă o mărire salarială, ci este majorarea de preț dintre prețul alocat către groapa de ginoi de la Haret și cea de la Tecuci. Diferența va fi folosită pentru transportul deșeurilor la Tecuci. Cel mai probabil, în primăvara sau vara anului 2016 se va reveni la prețul actual”, a spus consilierul Lionida Milea.” – Jurnalul de Vrancea

„Gunoiul va ajunge la groapa de la Tecuci, cu care se negociază o reducere a tarifului stabilit de Consiliul Local, de 49 lei la tonă. Prin comparaţie, tariful plătit de Focşani la Haret era de 14 lei. Viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, susţine că după ce se finalizează negocierile cu Tecuciul, la CL Focşani se va convoca o şedinţă de îndată, foarte probabil săptămâna viitoare, în care se va semna contractul cu noua rampă de gunoi şi se va propune modificarea tarifelor.

“Municipiul Focşani, fiind un producător foarte mare de deşeuri, încercăm să obţinem un discount la tariful stabilit de CL Tecuci. Vasluiul şi Bârladul, care duc gunoi la Tecuci, aduc zilnic 110 tone împreună. Focşaniul aduce într-o zi 120 tone de unul singur” – Viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga

„Am tras cu dinţii să nu ne aplice tariful de 49 lei”

Viceprimarul a completat că Focşaniul ar putea readuce gunoi la Haret în primăvara anului viitor, când s-ar putea deschide măcar o rampă, în condiţiile cerute de legislaţie. La rândul său, Viorel Profiroiu, directorul CUP Salubritate, operatorul care adună gunoiul de la populaţie şi agenţi economici din oraş, spune că decizia în cazul negocierilor cu cei de la Tecuci se va lua astăzi, în cadrul unei şedinţe de CL.

Profiroiu a explicat că Focşaniul nu poate să nu ducă zilnic la groapa de gunoi deşeurile din oraş, cantitatea rezultată fiind foarte mare. El a mai spus că cea mai avantajoasă soluţie pentru gunoiul focşănenilor o reprezintă Tecuciul. “Am negociat cu ei şi am tras cu dinţii să nu ne aplice tariful de 49 lei, am ajuns pe la 44 lei, în comparaţie cu 14 lei cât era la Haret. – ziaruldevrancea.ro

Prin urmare, oficial s-au depozitat în cele 8 luni de la semnarea contractului aproximativ 54.000 tone de gunoi (Vrancea, Vaslui, Bârlad) si s-au incasat 2,37 milioane lei ( 23,76 miliarde lei vechi).
Restul comentariilor sunt de prisos. Totuşi, poate ne explică fostul primar, cum să traducem afirmaţia „Am tras cu dinţii să nu ne aplice tariful de 49 lei”?

7 Comments on "Gunoi și mizerii: închiderea gropii de gunoi din Tecuci a provocat scandal"

 1. Cred ca se uita un lucru, salariile actuale ale administratiei publice tecucene, pentru acesti bani functionarii publici ar trebui sa munceasca zi lumina , nici in comunitate nu castigi atat pentru 8 ore de munca – pomana curata din bani publici.

  • Europarlamentarul | 28 iulie 2017 at 13:44 | Răspunde

   Dani, ma bucur sa vad, in fine, un comentarieu realist. Astia traiesc in Tecuci, nu fac nimic bun, si se obtin venituri de parca ar fi in Parlamentul European…

 2. Retardata lui Suleiman | 21 iulie 2017 at 12:03 | Răspunde

  Eu am impresia ca dumneata ne aburesti. Nu cumva esti directorul de la groapa de gunoi, din vremea lui Tuchel, care ai deturnat cele 30 de miliarde? Bani cu care in mod ilegal (adica fara aprobarea CL) fostul primar Tuchel a cumparat celebrele masini, cu care directorii celor 7 societati subordonate Consiliului Local se plimbau prin oras? Sigur, retardata lui Suleiman va spune ca nu poate fi probat. Da da, exista raportul Curtii de Conturi, in urma caruia tineti minte, s-a facut o alta ilegalitatea in CL cand s-au luat banii dintr-un alt cont al primariei chipurile imprumut. Nu mai insist documentele au fost publicate pe net la vremea respectiva pe blogul unui candidat la functia de primar. Deci marile ilegalitati la aceasta groapa de gunoi au fost facute de Tuchel si gasca lui, un raport detaliat al acestora gasiti aici https://stiritecuci.wordpress.com/2015/03/01/rampa-rates-srl-tecuci-o-gropa-de-nereguli-incompetenta-inginerii-financiare-actiuni-in-zona-penala/

 3. Gunoierul conform | 20 iulie 2017 at 15:00 | Răspunde

  Problema este complicata, nu numai la nivelul Tecuciului dar si la nivel national, cu o rezolvare ei nu tocmai usoara. In tara la acesta data sunt numai vreo 5_6 gropi de gunoi conforme, restul urmand sa se inchida anul acesta sau cel tarziu la anul. Principala cerinta la o groapa conforma este ca sa nu polueze mediul ambiant si in principal panza freatica. Costurile de infiintare sunt imense, de ordinul zecilor de milioane euro si de aceea obtinerea unor astfel de fonduri se poate face numai printr_o asociere de UAT_uri, a crede ca Tecuciul poate accesa un astfel de program este o prostie. Dar ce au facut cei doi primari? 1/ Tuchel a sistat colectarea selectiva a gunoiului, o mare tampenie, si a marit taxa de habitat la firme, 14 lei/angajat /luna, scutind pe de alta parte, firmele cu peste 20 angajati, de aceasta taxa, ceea ce este profund ilegal.2/ Hurdubae, nu a facut nimic timp de 10 luni, ca si cum nu stia ca in iulie 2017 trebuie sa inchida groapa de gunoi, iar in ultimile doua luni a inceput sa se dea cu fundul de asfalt invocand greaua mostenire. In final ii vine ideea salvatoare si… dubleaza taxa de habitat, mentinand acelasi tratament ilegal intre firme. Vi se pare vreo diferenta intre cei doi? Mie nu, nici macar de kilograme in viu!

  • Toti o apa si-un pamant…
   Diferenta e ca unul e fost, iar celalaalt un viitor fost.
   Parca celalalt isi asuma niste riscuri, expermenta… Acesta de acum traieste mai mult din demolarea celuilalt…
   Problema gunoiulu se poate rezolva doar centralizat, printr-o lege clara si aplicabila

 4. Eu ai dau un sfat actualului primar, sa nu stea cu mainile incrucisate si sa astepte prionia cereasca, adica terminarea gropii de la Valea Marului. Sa isi puna sutele de angajati si firme partenere sa inctocmeasca urgent documentatia pentru construirea unei noi gropi de gunoi ecologice, la Tecuci, cu fonduri europene. Ca nu a facut Tuchel acest lucru, e treaba lui, va raspunde in fata legii, dar dumneavostra trebuie sa munciti zi si noapte pana veti rezolva problema.

 5. Cum adica alta solutie nu există? Păi să ne arate si nouă primăria în mod transparent următoarele:
  1. câtă taxă de habitat s-a colectat pe primele 6 luni
  2. câtă și în ce fel s-a cheltuit această taxă
  3. cât s-a furat din taxă.
  Domnul primar ne cam aburește. Să îi explice cineva că primăria nu e Asirom. În mod normal întâi încerci să vezi cum poți să reduci cheltuielile și apoi umbli la prețuri. Asta înseamnă economie de piață. Restul e hoție.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*