Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
În Parlament, legi pentru zilieri şi ucenici | https://protecuci.ro/arhiva

În Parlament, legi pentru zilieri şi ucenici

Ucenici Munca cu ziua şi ucenicia la locul de muncă ar putea fi reglementate prin legi. Potrivit liderului deputaţilor democrat-liberali din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, Parlamentul ar urma să aprobe zilele următoare două legi care fac referire la zilieri şi ucenici. „Au trecut prin comisiile de muncă două legi foarte importante care fac parte din pachetul de flexibilizare a forţei de muncă. Este vorba despre legea zilierului şi la modificarea legii privind ucenicia la locul de muncă. Ambele  au trecut prin aceste comisii şi marţi le vom avea la vot. Sunt convins că vor deveni operaţionale în maxim două săptămâni”, a declarat într-o conferinţă de presă deputatul gălăţean. Acesta a precizat că, în cazul legii zilierului, se face referire numai la munca necalificată ce va acoperi zone din agricultură, din zootehnie, vânătoare şi pescuit, din silvicultură, apicultură, pomicultură şi viticultură, activităţi de întreţinere şi curăţenie, de manipulare mărfuri, pentru spectacole şi alte activităţi cu caracter cultural, etc.
Toader a precizat că proiectul de lege prevede că zilierii vor avea dreptul la asistenţă medicală şi vor plăti o contribuţie 5,5 la sută, în vreme ce angajatorul va plăti 16 la sută. În plus, s-au pus şi anumite limite în ceea ce priveşte plata. Mai precis, există un prag minim de plată fixat la 2 lei pe oră şi un maxim de 10 lei pe oră, condiţia fiind aceea că plata va fi de cel puţin opt ore. Asta ar însemna, după cum a exemplificat Toader, că zilierul va fi plătit pentru cel puţin opt ore într-o zi, chiar dacă munceşte doar trei ore.
În ce priveşte legea ucenicilor la locul de muncă, Mircea Toader a declarat că, potrivit proiectului, orice unitate sau persoană fizică autorizată poate să creeze ucenici la locul de muncă. „Contractul între părţi se încheie între 12 luni şi trei ani”.
„60 la sută din retribuţie o va plăti AJOFM, iar ucenicul nu va fi forţat să dea banii înapoi decât dacă a doua oară nu reuşeşte să ia certificatul de capacitate profesională”, a susţinut politicianul.
Acesta a încheiat susţinând că legile la care a făcut referire au menirea de a completa prevederile Codului Muncii şi de a crea o zonă corectă a forţei de muncă.

Sursa: viata-libera.ro