Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Inculpaţii din "Dosarul Bua" au ales să tacă | https://protecuci.ro/arhiva

Inculpaţii din „Dosarul Bua” au ales să tacă

Justitie După mai bine de un an de arest şi în lumina primelor declaraţii în faţa judecătorului, avocaţii inculpaţilor din „Dosarul Bua” au cerut revocarea acestei măsuri, dar şi restituirea cauzei la Parchet.  Sala 2 a Tribunalului a fost, vineri, din nou plină ochi de inculpaţi şi rude ai celor din „Dosarul Bua”. Reamintim că, în acest dosar, cei 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup organizat. Mai exact, ei sunt acuzaţi că au scos la înaintare mai multe persoane sărace, pentru care au întocmit acte false, în baza cărora au obţinut credite.  Valoarea prejudiciului reţinut de DIICOT a fost de peste 1 milion de lei,  51.200 de euro şi 15.000 de franci elveţieni. Important este că în ciuda cererii unor termene de arhivă şi a solicitării de strămutare a cauzei la un alt tribunal, magistratul a decis începerea cercetării judecătoreşti, precizând că toţi cei implicaţi au avut luni bune la dispoziţie pentru a-şi pune totul la punct.
Judecătorul a mai decis şi audierea separată a celor care au vrut să spună ceva în instanţă, lucru care a golit boxa, dar şi sala de judecată.
În acest dosar, 12 inculpaţi sunt în boxă, iar restul până la 28 sunt în stare de libertate. Dintre toţi cei arestaţi, doar unul a dorit să dea declaraţii, iar dintre cei liberi, doar trei, toţi ceilalţi s-au prvalat de dreptul de a nu spune nimic în instanţă.
De asemenea, unul dintre cei aflaţi în libertate a dorit să fie judecat pe noua procedură, cu alte cuvinte recunoaşte toate probele şi afirmaţiile Parchetului, iar judecătorul va ţine cont de asta, reducându-i cu o treime pedeapsa ce i s-ar cuveni.
Martorii spun că anchetatorii le-au sugerat ce să declare
Interesant este că doi dintre inculpaţii aflaţi în libertate i-au spus judecătorului că nu-şi recunosc declaraţiile date în faţa procurorului în 2010. Reamintim că la unul dintre termene, un avocat a spus că există o plângerea penală făcută la DNA Galaţi împotriva unui procuror şi a unui poliţist.
Revenind însă, cei doi inculpaţi liberi au susţinut că şi-au făcut credite în baza actelor pe care le aveau de la firma în numele căreia s-au comis înşelăciunile, dar că totul a fost în regulă, iar banii împrumutaţi atunci, 20.000 de lei
, respectiv 35.000 de lei, au fost folosiţi pentru nevoile
lor personale. Ei au mai susţinut că sunt cu ratele la zi şi mai au foarte puţin până îşi vor achita debitele.
Mai mult, la începutul lui 2010, unul i-au spus judecătorului că procurorul i-ar fi sugerat ce să scrie, iar altul, că poliţistul i-a spus ce să declare în faţa procurorului.
De asemenea, cel din boxă a afirmat că nu este vinovat de absolut nimic din ceea ce se arată în rechizitoriu şi că nu-i cunoaşte pe nici unul din familiile Bulgaru sau Feraru.
Acesta a mai declarat că, înainte de a fi arestat, în 2010, a primit vreme de trei luni ameninţări telefonice de la indivizi pe care nu-i cunoaşte şi a solicitat să fie eliberat sub control judiciar pe baza problemelor pe care le are în familie şi pe care le poate dovedi.
În lumina primelor declaraţii, avocaţii tuturor arestaţilor au cerut revocarea măsurii arestării sau înlocuirea acestora. De asemenea, apărătorii au arătat că urmărirea penală este nulă, cerând restituirea cauzei la Parchet.
Rămâne de văzut ce va decide magistratul şi în privinţa excepţiilor invocate, dar şi a libertăţii celor arestaţi.

Sursa: Viata-libera.ro