Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
ÎNGRIJORĂTOR! Tecuciul ar putea fi afectat de exploatarea GAZELOR DE ŞIST din Moldova | https://protecuci.ro/arhiva

ÎNGRIJORĂTOR! Tecuciul ar putea fi afectat de exploatarea GAZELOR DE ŞIST din Moldova

Impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist_protecuci.roÎn secţiunea de ştiri a site-ului razbointrucuvant.ro a fost postat e-mail-ul îngrijorător trimis de o cititoare, Dorina Burlacu, în care aceasta precizează că firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru începerea prospecţiunilor de exploatare a gazelor de şist în următoarele localităţi din jud. Vaslui: Păltiniş, Siliştea, Popeni (situat doar la 50 de km de municipiul Tecuci). Chiar dacă plecăm de la premiza că datele sunt eronate autorităţile locale tecucene ar trebui să nu doarmă în şoşoni ci să se informeze cât de expus este oraşul nostru şi ce măsuri se pot întreprinde.

„In tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic. La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fie Nu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns(…)Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul. Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor de exploatare a gazelor de sist in urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp: Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau; Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ; Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad; 35 km de Vaslui;
55 km de Husi; 50 KM DE TECUCI. Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/ S-a aprins Barladul).
Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.
La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?
Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?
Ce ne pot spune cei de la Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?
Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?
Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.
Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor noastre. Sa nu fie asa…

Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui”.
APASĂ AICI pentru a citi articolul integral>>>

SURSA: razbointrucuvant.ro

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK