Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Izvorul Tămăduirii. Duminică şi luni, pomeniri de Paştile Blajinilor | https://protecuci.ro/arhiva

Izvorul Tămăduirii. Duminică şi luni, pomeniri de Paştile Blajinilor

Izvoru-tamaduirii-Tecuci_ tecuci.eu  Izvorul Tămăduirii (anual în prima vineri după Paşti) este o sărbătoare ce datează din a doua jumătate a primului mileniu. Înainte de a ajunge împărat, Leon se plimba printr-o pădure, în cale ieşindu-i un orb care i-a cerut apă ca să-şi potolească setea. Fiind călăuzit de glasul Maicii Domnului, Leon descoperă un izvor într-o pădure în apropierea Constantinopolului din care îi dă să bea orbului şi îi unge ochii bolnavi vindecându-l. După ce ajunge împarat, Leon (457-474) ridică o biserică în acel loc. Mai târziu împăratul Justinian (527-565) se vindecă la acest izvor de o boală grea şi construieşte acolo un lăcaş sfânt şi mai somptuos care avea să fie distrus de turci în 1453. Credincioşii care merg la Istanbul (fostul Constantinopol) pot vizita biserica Izvorului Tămăduirii, construită în sec. al XIX-lea, la subsol găsindu-se minunatul izvor vindecător şi un paraclis din secolul V. Mai mult pelerinii pot vedea icoana Izvorului Tămăduirii care deşi are o vechime considerabilă îşi păstrează proprietăţile, refăcându-se singură, analizele ştiinţifice efectuate neputând da o explicaţie pentru acest fenomen. Praznicul Izvorului Tămăduirii ne reaminteşte sprijinul Maicii Domnului pentru credincioşii care doresc mântuirea. La noi în ţară se află mai multe izvoare vindecătoare la mănăstirile: Ghighiu, Dervent, Horăicioara.

Paştile Blajinilor exprimă credinţa şi nădejdea noastră în învierea morţilor. Este o zi de pomenire a celor adormiţi, dar una plină de optimism, pentru că prin Învierea lui Hristos, moartea nu mai este un sfârşit fatal, ci doar o trecere spre viaţa veşnică alături de Hristos şi sfinţii care au împlinit poruncile Lui (sursa: teologie.net). Duminică şi luni se fac pomeniri la mormintele celor răposaţi. Părintele protopop Gheorghe Joghiu ne-a precizat că probabil duminică dimineaţă se vor afla în cimitir preoţii pensionaţi urmând să li se alăture după ora 10 şi alţi slujitori ai altarului.  Luni preotii vor participa la sfanta liturghie oficiata de IPS Casian Craciun la Catedrala dar se vor face si pomeniri in cimitir.