shopify
analytics tool

La mulți ani Tecuci! 581 de ani de atestare documentară! Expoziție cu mașini retro – bătrânele doamne ale Tecuciului

muzeul-de-istorie-tecuci-automobile-de-epoca-expozitie-2016

Astăzi la orele 10, cu prilejul aniversării a 581 de ani de atestare documentară a Tecuciului, a avut loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, o expoziție cu mașini retro.  Printre organizatorii evenimentului s-au numărat: doamna muzeograf Lucia Gologan împreună cu întreaga echipă a Muzeului de Istorie, profesorul Ștefan Andronache, Roberto și Justin Dumitru, Tudor Grecu și toți proprietari mașinilor retro.

Evenimentul a fost deschis de managerul Muzeului, domnul Adrian Mihalache care a declarat în fața auditoriului: „Vreau să vă mulțumesc pentru prezența la muzeul nostru, care găzduiește această expoziție prilejuită de atestarea documentară a orașului nostru. Prin această expoziție am reușit să adunăm alături de noi pe domnul Ștefan Andronache, căruia îi mulțumesc pentru aportul avut, prin acele cărți poștale pe care le puteți admira. Țin să mulțumesc și domnului primar Cătălin Hurdubae și Primăriei Municipiului Tecuci cât și colecționarilor de machete, diferitelor persoane care au oferit fotografiile cu mașini ce pot fi admirate pe panouri , proprietarilor mașinilor, a motocicletelor și a trăsurilor pe care le puteți admira în curtea muzeului. De asemenea vreau să-i mulțumesc pentru colaborare domnului Virgil Călmău pentru realizare afișelor și invitațiilor.”

Ulterior primul cetățean al orașului, domnul Cătălin Constantin Hurdubae a luat cuvântul: „Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment, care ar trebui să se repete an de an. Tecuciul este un oraș care are nevoie de cultură adevărată, vreau să vă garantez că atât eu cât și colegii din administrația locală vor fi alături de tot ce înseamnă promovarea unei culturi la un anumit nivel, cultura pură făcută cu oameni de calitate. Ar fi momentul ca ușor, ușor să încercăm să delimităm evenimentele zgomotoase și stridente care au avut loc o perioadă de timp și să demonstrăm că suntem deschiși unor lucruri frumoase, tecuceni iubind frumosul. Evenimentul de astăzi are în principal prezentarea unor autoturisme retro, care au format o imagine pozitivă Tecuciului. Pentru prima oară în aprilie 1909, apare un autoturism Ford, proprietatea lui Nestor Cincu, în paginile ziarului Dimineața.” Edilul și-a exprimat convingerea că orașul nostru trebuie să aibă o imagine pozitivă centrată pe valorilor cultural-istorice și a personalităților sale.

Un arc peste timp a fost realizat de domnul profesor Ștefan Andronache, care a expus într-o

alocuțiune plăcută și exhaustivă, întregul trecut al așezării noastre. Acest discurs va face obiectul unui alt articol dedicat aniversării a 581 de ani de atestare documentară a Tecuciului. Domnul Andronache a declarat: „Mă bucură faptul că și la 581 de ani încercăm să ne amintim despre  orașul nostru, despre această localitate care de-a lungul timpului s-a implicat în diverse acte istorice, tecucenii dând dovadă de un înalt patriotism, de un gust deosebit pentru frumos, de dragoste pentru artă, fiind în același timp cei mai ospitalieri dintre moldoveni.”

Doamna muzeograf Lucia Gologan a punctat detaliile acestei frumoase expoziții și munca depusă de toți cei implicați în organizare acestui moment de aniversare: „Aș putea să vă întreb: ce ați făcut dumeavoastră în ultimii 581 de ani? Dar, aș putea să vă spun ce am făcut eu în ultima lună. M-am jucat. M-am jucat pentru că de fapt mintea umană așa cum spune  Huizinga în lucrarea sa despre joacă, amintește mereu că de fapt mintea unui om funcționează foarte bine când se joacă. […]Este bine să implicăm tecuceni în expoziții și să nu le oferim exponatele ca atare ci acestea să provină, să aibă legătură directă cu locuitorii orașului nostru. […]De regulă o expoziție te duce către alta, cum se întâmplă în viață când o carte te duce către alta. La ultima expoziție când căutam obiecte din perioada interbelică, am ajuns la familia Dumitru; m-au lăsat în marea lor mărinimie să-mi aleg ce-mi doream și am descoperit acolo numere de mașini. Acela fiind momentul când mi-a venit ideea acestei expoziții. Dacă nu ar fi existat un alt tecucean cu inimă mare, Generalul Petrașcu care ne-a donat această mașină EGO, istoria noastră locală ar fi fost vitregită.  Numai că ea  nu ar fi fost aici dacă nu ar fi fost un alt tecucean mărinimos, inginerul Gabriel Jelea, care a restaurat-o. După participarea mașinii în filmul Restul e tăcere a lui Nae Caramfil, mașina a fost sponsorizată cu 12.000 de Euro, ceea ce a permis restaurarea acesteia.”

În finalul frumosului eveniment, doamna Lucia Gologan a oferit diplome tuturor celor care au contribuit la această expoziție. Reamintim tecucenilor că pot vizita bătrânele doamne ale Tecuciului, astăzi 10 și mâine 11 septembrie, la sediul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” între orele 08:00 și 20:00. Vă invităm cu mare drag!

Daniel DOJAN

masini-de-epoca-muzeul-tecuci-gologan-andronache-mihalache

muzeul-de-istorie-tecuci-automobile-de-epoca

muzeul-de-istorie-tecuci-automobile-de-epoca-2

muzeul-de-istorie-tecuci-automobile-de-epoca-expozitie

muzeul-de-istorie-tecuci-automobile-de-epoca-expozitie

automobil-ego- Tecuci

muzeul-de-istorie-tecuci-primarul-catalin-hurdubae

muzeul-de-istorie-tecuci-catalin-hurdubae-cristian-pohrib-radiotecuci

10 Comments on "La mulți ani Tecuci! 581 de ani de atestare documentară! Expoziție cu mașini retro – bătrânele doamne ale Tecuciului"

 1. Recomand tecucenilor precautie maxima!Tuchel a revenit din concediu, e in Tecuci si are troller-ul gol!Inchideti bine usile sau portile cand plecati de acasa.Nu lasati lanterne la vedere!

 2. Trebuiau să aducă și vreo 2 gropi in asfalt să le expună că și alea tot retro sunt la noi în oraș.

 3. Aia rosie este masina Lada care vinde asigurari. O gasiti pe 13 septembrie in fata brutariei la ramfu, langa magazinul de sicrie, iar IMS -ul 53 emi este a judecatorului Borza, masina cu care se duce la peste, doar autoturismul cu spite este important. A fost renovat de inginerul Jelea, renovare care l-a costat 20 mii euro. Se pare ca pe cel care a muncit la renovarea autoturimsului de epoca, autoturism care apare si in filmul Filantropia, organizatorii au uitat sa-l cheme.

  • @sandel
   Precizare: Domnul Jelea nu numai ca a fost invitat dar a si fost prezent de doua ori pentru a porni masina EGO. O sa prezentam un scurt filmulet de la acesta actiune.

  • Batrana noastra Doamna Ego a fost pornita sambata dimineata pe 3 septembrie, apoi vineri seara, pe 9 septembeie si s-a intors in garaj luni dupa-amiaza, condusa de acelasi exeptional inginer Vladimir-Gabriel Jelea, caruia i s-a inmanat o Diploma de Excelenta din partea conducerii Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru contributia sa la tot ce a insemnat reparatii tehnice, renovarea automobilului si obtinerea statutului de Vehicul Istoric clasa Vintage. De asemenea, domnul Vladimir-Gabriel Jelea are un aport major in ceea ce priveste cresterea popularitatii si valorii automobilului Ego, prin prezenta sa in filmul „Restul e tacere”, lansat in anul 2006, in regia lui Nae Caramfil.

 4. Domnilor e grav. Mitomanul împreună cu gașca sa de slugi se află într-o criză grosolană de identitate și visează. Scrie ziua și noapte pe sindrom atacând tot ce mișcă, își trimite slugile la evenimente să relateze tot. De pildă tocmai am aflat din presă că Negru primea câte 12.000 de euro, pentru cine oare?? Ies la iveală contracte ilegale, bani aruncați pe apa sâmbetei și anii de pușcărie se adună, unul lângă altul. Și vor fi și pentru, parascani, buchiri, aizici, popi, radovici, hulești, adriuți etc… Vine duba.
  Pe lângă acest mesaj pașnic, țin să anunț pe toți cetățenii că mitomanul, psihopatul sau simplu zis DȚ, pregătește divorțul de Elena pentru a salva averea. Dar ce o face când o vor ridica și pe doamna? Va dezmoștenii ficele? Că în familia acea nu a mai rămas unul care să nu fie cu dosar. Va urma…

 5. De ce va ganditi doar la bautura si la mancare? In lazile frigorifice poate ca intentionau sa conserve mumii, daca le-ar fi gasit. Sau, poate niscai sefi, care sa ramana fixati in posturi in vecii vecilor

 6. Lacramioara Clara Moraru | 11 septembrie 2016 at 14:14 | Răspunde

  La multi ani, Tecuci! La multi ani, tecuceni!
  Va doresc un oras plin de lumina si energie pozitiva, fie ca frumusetea sufletelor tecucenilor sa se transmita si sa infrumuseteze orasul, strazile si cladirile, muzeele, spitalele, gradinile si parcurile! Va port in gand si in inima!

 7. Afland de atacul criminal la adresa muzeului, am crezut ca aburii alcolului si si… au mancat creierii celor de la saitul fascistoid al tuchelistilor. Insa, am aflat ca acest atac are legatura cu descoperirea de catre Auditul Primariei Tecuci a unor fraude facute de fostul edil si asa zisul manager al muzeului ( spun asa deoarece nu avea contract incheiat cu primaria), in legatura cu achizitia unor „Produse electronice si electrocasnice” in august 2014. De doi ani in muzeu se gasesc niste lazi frigorifice si congelatoare, care stau in tipla. Avand in vedere cala muzeu a fost reabilitat beciul, probabil tuchelistii vroia sa deschida si aici crama. Poate domnul admin are niste imagini cu aceste electrocasnice, sa nu zica lumea ca aberez.

 8. Muzeul, scapat din chingile tuchelisto-orianarascaniene, a fost asaltat de aproape 7 mii de tecuceni, pana la aceasta ora, la una dintre cele mai frumoase expozitii realizate in ultimii ani. Si nici nu avea cum sa fie altfel, in conditiile in care este vorba de o expozitie realizata de tecuceni, pentru tecuceni, si nu pentru prea-marirea unui individ, ori nu stiu ce puncte la dosar. Pentru cei care inca nu ati fost la muzeu, mai aveti timp, pana la ora 20, sa vedeti expozitia de masini retro. Machetele din muzeu vor putea fi vizionate pana la sfarsitul lunii.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!