shopify
analytics tool

Manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Constantin-Corneanu-istoric-Muzeul-de-Istorie-Tecuci

VIDEO 

 Primăria Municipiului Tecuci în colaborare cu Muzeul de Istorie” Teodor Cincu” şi Casa de Cultură, a organizat o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Prima manifestare a avut loc la Sala de spectacole „Ion Petrovici” unde artistul emerit al Republicii Moldova, Gheorghe Ţopa a readus în inimile publicului tecucean momentele emoţionante a Podului de Flori din mai 1990.

A doua manifestare, cu un caracter ştiinţific şi istoric a avut loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, sesiunea de comunicări „Basarabia ’99 – o istorie care nu se uită„. Au fost prezenţi şi au ţinut alocuţiuni, primarul oraşului Cahul din Republica Moldova, conf. Univ. Nicolae Dandiş, primarul Municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hudubae, conf. Univ. Ion Gheleţchi, dr. Constantin Corneanu şi jurnalistul Cristian Pohrib.

Întâlnirea bilaterală între cei doi edili a marcat acest moment al Unirii, printr-o analiză obiectivă şi reală a faptelor istorice dar şi a actiunilor din prezent. Situaţia socio-economica a celor două oraşe face dificilă sprijinirea de ordin financiar, dar si din punct de vedere moral şi istoric ambele localităţi se pot dezvolta.

Toţi invitaţii au remarcat lipsa de organizare şi solidaritate a românilor în fata propagandei ruseşti, care nu este de loc mai puternică, ci pur şi simplu este mai bine organizată. Unitatea şi dialogul vor ajuta ca  să se aproprie într-o viitoare Unire, în interiorul Uniunii Europene. Invitaţii au vizitat muzeul şi piesa ce-a mai de preţ, automobilul EGO.

Evenimentul a continuat printr-o întâlnire informală cu membrii Consiliului Local Tecuci, unde fiecare parte a rostit câteva cuvinte în amintirea faptelor istorice.

Viorel-Burlacu-director-Muzeul-de-Istorie-Tecuci

Catalin-Hurdubae-LaMuzeul-Teodor-Cincu-Tecuci-2017

Participanti-la-Muzeul-Teodor-Cincu-Tecuci

Pamfile Gabriela-Nicolae Dandiş-Tecuci-2017

Catalin-Hurdubae-Nicolae Dandiş-Tecuci-2017

Eleve-Tecuci-in-costume-nationale

 

6 Comments on "Manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO"

 1. Activitate frumoasă, normală, de bun simț!Este nevoie și de puțină istorie.Felicitări! Continuați!

 2. Multa lume vorbeste prin oras ca Hurdubaie de cand e primar nu a facut nimic si peste doua luni implineste 1 an de mandat. So credeti voi.A dansat si s-a distrat la minirevelionul functionarilor, A cheltuit 1 miliard pentru organizarea Revelionului in 2016, a platit 800 milioane pentru studiu de fezabilitate ca sa faca spital regional la Tecuci, a angajat pe Mircea Iulian fara concurs scris, pe 21 martie la ziua asistentei sociale a dansat cu functionarii pentru asistatii sociali, pe 24 martie a dansat cu functionarii de la serviciul buletine pentru ziua buletinului, a plantat 2 copaci…..Ei….acum mai spuneti ca nu face nimic?

 3. Autoritatile locale tecucene si Muzeul „Teodor Cincu” merita felicitari nu numai pentru actiunile care par foarte reusite, dar si pentru ideea in sine, pentru simtirea romaneasca, pentru ca nu au lasat sa treaca aceasta zi neobservata, asa cum pare ca s-a cam intamplat la nivel national.
  Din cate am vazut eu, televiziunile au trecut nesimtitoare pe langa eveniment. Ori nu au fost manifestari in tara, ori e ceva cu ele. Doar aseara, au relatat ceeace trebuia sa se fi intamplat de mult, anume ca parlamentul a votat ca ziua unirii Moldovei cu tara va fi, incepand cu anul urmator, Zi Nationala. Felicitari si parlamentului.
  In rest, tacere. Cum sa nu persevereze in a saruta papucii rusilor penibilul Dodon?

  • Unirea Basarabiei cu România s-a intamplat demult, e doar istorie. Acum „penibilul Dodon” saruta papucii rusilor, sperand la unirea Moldovei romanesti, cu Basarabia…

  • Domnule Lucid de cand au venit la Primarie acesti ilustri USL (PSD+PNL) nu s-a mai facut nimic in orasul asta. O dau in intelectuali si istorici. Probabil ca oamenii au unele complexe mai vechi. Insa administratorul orsului nu insemna sa o dai in intelectual fiindca nici nu poti fi si nici nu isi are rostul. Administratorul orasului inseamna sa pui mana pe lopata, sa repari, sa intretii, sa construiesti. Lasa profesorii de istorie sa se ocupe de istorie ca maine poimaine o sa vezi primarul ca face si simpozioa De pe vremea lui Lazar ne-am infratit cu Cahul de vreo 3 ori. Luam Cahul ca infratire ca e mai aproape – o luam pe aici pe scurtatura Matca, Valea Marului, Tirgu Bujor si Cahul. Bun exemplu ca in Cahul soselile sunt precum str. Ana Ipatescu din Tecuci.

 4. Tepeneag Vasile | 27 martie 2017 at 22:22 | Răspunde

  Hurdubae tata, lasa susanalele astea tata, tecucenii nu au nevoie de asa ceva. Calci si tu pe urmele raposatului, care cheltuia zeci de miliarde pe spectacole? Fa si tu ceva in orasul asta, ca arata ca dupa cutremur, adu investitori, fa locuri de munca, ca o sa ramana orasul pustiu. Ca iti angajezi neamurile si acolitii in administratie, asta o facea si fostul, dar asta nu inseamna ca ai creat locuri de munca.Lasa gargara, fapte tata, fapte.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!