shopify
analytics tool

Miopia jurnalismului tecucean

conferinta-de-presa-tecuci

Am avut ocazia zilele trecute, ca fiecare cetăţean al Tecuciului, să particip la conferinţa de presă organizată de primarul urbei noastre. Desigur că intrarea a fost liberă, fără restricţii, reguli stringente sau controlul nivelului de luciditate.

În principal, acest eveniment a fost unul inedit din două motive. Primul, deşi mulţi tind să uite, este un lucru ieşit din comun ca UAT să organizeze o conferinţă de presă, mai ales că în ultimii patru ani, a fost considerat un subiect tabu. Al doilea motiv, este că pentru prima oară, conferinţa de presă a fost transmisă live, pe facebook, de ProTecuci. Pe lângă aceste două chestiuni, amprenta sentimentală şi romantică, de mahala şi-a făcut simţită prezenţa.

După expunerea subiectelor de către edil şi răspunsul oferit la diferitele aspecte ale conferinţei, şi-a făcut intrarea sub lumina reflectoarelor, un jurnalist cu experienţă, un „adevărat organ”. Rolul unui om de presă într-o astfel de conferinţă, este acela de a adresa anumite întrebări și ulterior, mulţumit sau nu de răspuns, va argumentă în propria „ogradă” răspunsurile şi poziţiile luate de gazde. Dar lipsa unei „ograde”, a transformat jurnalistul într-un ilustru om politic, cu subiectivitate caracteristică şi populism ieftin. Urlând şi tremurând, a tăiat cu secera proletară orice virgulă, agăţându-se de tot ceea ce înseamnă „forme fără fond”. Fără a adresa întrebări pertinente, fără a avea o poziţie tranşantă, a încercat să monopolizeze conferința prin vorbe şi chestionări de zeci de minute.

În ajutorul primului, a sărit liderul unui partid politic local, transformat peste noapte în însuși „vocea poporului”, acesta a criticat realizările propriului partid, prin strategii doar de el înțelese. De pildă, construirea trecerii de pietoni din faţa primăriei, a cărei demolare a sugerat-o şi nerespectarea spaţiilor verzi, doctrina fostei administraţii care a executat 40 de copaci în cei patru ani de mandat, pentru care Garda de Mediu a amendat U.A.T.

Reacţiile au venit şi din sală, unde jurnaliştii experimentaţi şi-au făcut la propriu cruce, văzând cum cei doi miopi ai junalismului tecucean s-au dat în spectacol. Făcând azi o remarcă de istorie contemporană mă întreb, care este diferenţa dintre administrația precedentă şi cea actuală? De la a închide gura unui jurnalist prin ameninţări şi şantaje în direct la a-i sugera să se pondereze şi să dea dovadă de corectitudine, este o evoluţie remarcabilă.

Dar oare de ce nu trage calul la căruţă, că nu şi-a primit tainul?

Dojan Daniel