shopify
analytics tool

Miopia jurnalismului tecucean

conferinta-de-presa-tecuci

Am avut ocazia zilele trecute, ca fiecare cetăţean al Tecuciului, să particip la conferinţa de presă organizată de primarul urbei noastre. Desigur că intrarea a fost liberă, fără restricţii, reguli stringente sau controlul nivelului de luciditate.

În principal, acest eveniment a fost unul inedit din două motive. Primul, deşi mulţi tind să uite, este un lucru ieşit din comun ca UAT să organizeze o conferinţă de presă, mai ales că în ultimii patru ani, a fost considerat un subiect tabu. Al doilea motiv, este că pentru prima oară, conferinţa de presă a fost transmisă live, pe facebook, de ProTecuci. Pe lângă aceste două chestiuni, amprenta sentimentală şi romantică, de mahala şi-a făcut simţită prezenţa.

După expunerea subiectelor de către edil şi răspunsul oferit la diferitele aspecte ale conferinţei, şi-a făcut intrarea sub lumina reflectoarelor, un jurnalist cu experienţă, un „adevărat organ”. Rolul unui om de presă într-o astfel de conferinţă, este acela de a adresa anumite întrebări și ulterior, mulţumit sau nu de răspuns, va argumentă în propria „ogradă” răspunsurile şi poziţiile luate de gazde. Dar lipsa unei „ograde”, a transformat jurnalistul într-un ilustru om politic, cu subiectivitate caracteristică şi populism ieftin. Urlând şi tremurând, a tăiat cu secera proletară orice virgulă, agăţându-se de tot ceea ce înseamnă „forme fără fond”. Fără a adresa întrebări pertinente, fără a avea o poziţie tranşantă, a încercat să monopolizeze conferința prin vorbe şi chestionări de zeci de minute.

În ajutorul primului, a sărit liderul unui partid politic local, transformat peste noapte în însuși „vocea poporului”, acesta a criticat realizările propriului partid, prin strategii doar de el înțelese. De pildă, construirea trecerii de pietoni din faţa primăriei, a cărei demolare a sugerat-o şi nerespectarea spaţiilor verzi, doctrina fostei administraţii care a executat 40 de copaci în cei patru ani de mandat, pentru care Garda de Mediu a amendat U.A.T.

Reacţiile au venit şi din sală, unde jurnaliştii experimentaţi şi-au făcut la propriu cruce, văzând cum cei doi miopi ai junalismului tecucean s-au dat în spectacol. Făcând azi o remarcă de istorie contemporană mă întreb, care este diferenţa dintre administrația precedentă şi cea actuală? De la a închide gura unui jurnalist prin ameninţări şi şantaje în direct la a-i sugera să se pondereze şi să dea dovadă de corectitudine, este o evoluţie remarcabilă.

Dar oare de ce nu trage calul la căruţă, că nu şi-a primit tainul?

Dojan Daniel

28 Comments on "Miopia jurnalismului tecucean"

 1. Domnule jurnalist care scrii comentariul în primul rând este un lucru normal ca primăria să susțină conferință de presă, dacă tu în acest articol reprezinți vocea PSD-ului și îmi spui că este un lucru ieșit din comun conferinţa de presă înseamnă că aceste conferințe sunt doar campanie electorală. Chiar sunt curios câte conferințe vor fi la anul. Iar în privinţa diferenţelor dintre fosta şi actuala administraţie cred că cel mai bine le vom stabili peste vreo 3 ani jumate.

  • Diferenta se vede deja: s-a oprit jaful banului puiblic. Probabila asta te doare dl. suleiman, ca nu mai poti pune mana pe banii tecuceniilor.

   • S-a oprit ce? Oare câți proști încap în Tecuciul ăsta? Primul lucru care l-a făcut acest primar a fost să-și plătească polițele din campania electorală. Adică exact ca Țuchel. Care e diferența? Ca și pe timpul lui Țuchel existați voi lingăii care sperați să vă cadă 2-3 firmituri de la masa jupânului. Marș la muncă!

 2. Criticile domnului Dan Vata par a fi cele ale unui profesor de limba romana, nu ale unui jurnalist profesionist! Din pacate, a uitat care este rolul unei conferinte de presa și ce înseamnă ”stilul jurnalistic”! Poftiti la catedra, domnule profesor Vata!

  • Domnule Cristian: jurnalist presupune aproape o identitate cu profesorul de limba romana. Nu este admisibil sa te intitulezi jurnalist daca esti analfabet. Despre declinarea identitatii veti afla din plangerea penala care a fost formulata tot de un ziarist pentru abuzul in serviciu savarsit de Primar prin editarea celui de-al doilea ziar al Primariei, primul fiind ziarul Tecuceanul. Domnule Primar: spor la treba (daca aveti timp) ca aveti inundatii in oras.

   • Ati spus foarte bine, domnule Geamanu, o identitate ”aproape”! La fel de ”aproape” sunteti si dumneavoastra pentru ca nu cunoasteti definitia termenului ”analfabet”. Cautati in DEX si apoi puteti spune ce este inadmisibil si ce nu! Pana la urma, cred ca va dau dreptate! Domnul Vata ar putea fi la fel de bine si profesor de matematica, doar stie sa numere corect, virgulele dintr-un comunicat…

  • Cristian, dar tu crezi că la catedră se poate ajunge între două beții la barul lui Popovici? Iar acolo te duci și aștepți precum Azorel, că poate mai dă cineva ,,una mică”?

 3. 4 ani nu a fost nici o conferinta, 4 ani nu s-a raspuns la nicio solicitare a cetatenilor sau a presei, 4 ani suleiman a facut ce a vrut si tecucenii au tacut. Acum ce vreti sa ne intoarce la vremea lui Ali Baba si cele 40 de cadane?

 4. Să ne amintim cum fosta administraţia a avut grijă de sănătatea tecucenilor:
  1. A blocat salariile angajaţilor spitalului prin contracte dubioase
  2. A făcut achiziţii suspecte de la firme precum ANDROK RESERVICES SRL din str.Libertăţii nr.17, exact unde locuia fostul manager Teodor Negru
  3. De asemenea se achiziţionau crevuşti şi carne tocată de la firma lui Scarlat care costau 30 KG!
  4. Sau cum K… SA furniza dezinfectanţi speciali şi tot felul de produse de specialitate deşi destinaţia firmei o ştim cu toţii de market
  5. Nu în ultimul rând contractul păgubos cu CPG şi arestarea managerului Teodor Negru care pretindea sume de 20.000 de euro de la firmele care avea contracte cu spitalul
  Aceste lucruri reprezentau fost administraţie, păi sincer vă zic că azi dacă avem pretenţi mari greşim mult. Simpla corectitudine uneori ajunge.

 5. E atât de dificil să acceptăm că într-o societate putem avea opinii diferite. Care sunt oare priorităţile şi problemele oraşului? Enorm de multe, iar acestea nu pot fi rezolvate de către o singură persoană sau într-un mod dictatorial. Dar sigur că în momentul în care nu poţi atrage medici la propriul spital, trebuie să le creezi condiţii ca aceştia să vină, şi atunci după ce 110 am avut acelaşi spital, care cu greu poate fi reabilitat şi adus la standarde moderne, din cauza structurii, este necesar să avem o altă locaţie, pe care din păcate nu o poţi cumpăra, ea trebuie construită.
  Megem înainte pe linia politicii şi criticilor acerbe şi ne gândim că de fiecare dată în alegeri cerem ca liderii noştri să aibă viziune şi să gândească soluţii pe termen lung de 50 – 100 de ani. Oare construcţia unui spital nu este un proiect pe termen lung?
  Era bine când fosta administraţie băga pumnul în gura presei şi o dădea afară de şedinţele C.L.?
  Era bine când primarul mergea doar în 4×4 şi nu vorbea cu niciun cetăţean?
  De asemenea câte conferinţă de presă a organizat Ţuchel?
  Dar nu ştim să apreciem că totuşi cu bune şi rele actuală administraţie comunică si are proiecte de viitor care pot ajuta foarte mult Tecuciul. Fără Adelina Pestriţu, fără să dăm miliarde pe şosete şi salopete lacoste şi mai ales fără ca accesul în primărie să fie restricţionat!

 6. Dan Vîţă este un geniu dacă e să facem o comparaţie cu prostia care emana dinspre organizatorii conferinţei de presă. Ce-ar fi vrut domnu’ Dojan să-i întrebe pe primar şi pe ne/cuvântător, când ei erau varză?!
  I-a facut k.o fară nici un efort tocmai ptr că nivelul intelectual al ambilor e sub orice critică. Dar na, dacă ţinem musai să facem conferinţe de presă pe subiecte care nu le stăpânim, ne-o mai luăm şi pe cocoaşă. Asta e, ne asumăm!
  Si apropos, cine e băietaşul ăsta de îşi spune Dojan? E jalnic articolul ăsta. Nu se vede decat culoarea pesedistă aici, nu înţeleg, a mai vrut sa spună şi altceva!?

  • Calitatea unui articol o stabiliţi în funcţie de sunetul plăcut sau nu pe care îl emană acesta?

   • Reformulaţi inteligibil. Si poate veţi primi şi o replică. Altfel, comentariul este doar irelevant.

    • Domnule dumneta pare că furi curent şi într-un mod consecvent. Păi ce nu îţi convine? Că acest articol nu este scris după cum doreşti? Că te ascunzi în spatele unui pseudonim dar de fapt eşti acelaşi FRUSTRAT!

     • Care FRUSTRAT? Să înţeleg şi eu. Sau mai bine nu, e mult sub nivelul meu un dialog cu cineva ca dumneata. Îndoctrinaţii politic din interes, care nu văd mai departe de buzunarul lor şi iau poziţie în funcţie de ce e bine pentru ei, îmi provoacă silă.
      Am încheiat discuţia.

      • Dumneata esti Tuchel toata ziua. Comentariile pe care le postezi aici, sub diverse pseudonime, seamana ca doua picaturi de apa cu postarile de pe pagina dumitale de facebook. Jos masca dl. Tuchel.

  • Un geniu nu poate fi cărat noaptea de taximetriști, pe bancheta din spate ca un sac de cartofi…după ce s-a bătut la cârciumă cu un alt ,,geniu” jurnalismului…Se știu ei care sunt. Sictir!

   • Nu sunt de acord să atacăm oamenii pe acest subiect. Fiecare face ce doreşte în timpul liber fără să fie judecat de nimeni!

   • Genialitatea jurnalistului era o figură de stil ce provenea din comparaţia cu prostia crasă a celor doi, primar şi cuvântător! Nu genialitatea unuia trebuia observată, ci prostia evidentă a altora trebuia să o remarci!
    Dar, unde nu-i cap, n-am nici eu pretenţii! Pentru asta ar fi trebuit să poţi gandi şi tu, dar se pare că nu poţi.
    Mă dezgustă profund continuarea dialogului cu unii ca tine care apelează la injurii în lipsă de argumente!

 7. Nu ştiu de ce preferi stilul ăsta eliptic şi vag-aluziv de jurnalism. De ce nu poţi spune limpede cine era jurnalistul respectiv, cu nume şi prenume, cine era ”liderul unui partid politic local” … Ţi-e frică de cineva? Articolele de genul ăsta nu sunt jurnalism.

  • Daca esti asa curajos de ce nu iti dai numele? Tie frica de cei de la fascistul.ro?

   • Pentru că nu ai aflat încă de existenţa cratimei, poţi fi iertată. 🙂 Mai ai timp să înveţi, nu-i bai. 😉 Însă, spune-mi dacă e normal să aflu despre cine este vorba într-un articol din comentariile la acel articol, când era mai simplu ca pseudo-jurnalistul semnatar să scrie, ca la clasa a doua, Ana are mere, Robertina n-are pere, de-astea, limpezi…

  • Dar ce stil e oportun, cel al sindromaticului prin care oamenii sunt făcuţi una cu pământul? Era bine cu fascistul.ro care linşa într-un stil mizerabil orice persoană?
   Acel stil de cocină vă place, de aici şi nivelul vostru intelectual!

 8. Nu stiu cine este acest Dojan Daniel insa stiu sigur ca este membru PSD si sustinator de seama.Ideea este ca acest pseudo (nu stiu ce se considera el ca ar putea fi profesional) nu se poate ridica niciodata la nivelul unui jurnalist cu peste 20 de ani de experienta. Foarte bine a remarcat domnul Dan Vata greselile gramaticale ale domnului functionar Burlacu (ce se considera si om de cultura) dar si mai bine a remarcat domnul Dan Vata faptul ca aceste greseli enorme erau in etapa prealabila de a se edita un ziar. Atunci stam si ne gandim, daca la elaborarea ziarului faci asemenea greseli de gramatica, cum va fi scris acel ziar platit din bani publici? Un alt aspect este ca domnul consilier personal al Primarului insista in greseala si ba chiar sustinea ca dumnealui a comunicat un draft. Pai domnule consilier, functionar mie ca cetatean nu imi convine sa comunici un draft. Se pare ca tratezi cetatenii cam superficial de iti permiti sai dai drumul unui draft. concluzia este ca acele greseli gramaticale nu s-au facut in contextul in care se discuta un proiect de asfaltare drum ci in contextul in care se discuta proiectul unui ziar fapt care este de o gravitate enorma. Apreciez si respect gradul de profesionalism al domnului jurnalist Dan Vata.In speranta ca veti publica acest comentariu….multa stima domnule administrator.

  • Profesionalismului domnului Vâţă stă în buzunarul cetăţeanului, adică atingerea unui scop precis, o funcţie la Casa de Cultură. Dacă întrebările ar fi venit pe fondul unei situaţii pertinente aşi fi înţeles, dar aşa?
   Când tu în loc să întrebi pertinent şi punctual te agăţi de detalii e clar că ai un scop ascuns.

  • Secretarul de la PNL | 11 octombrie 2016 at 17:36 | Răspunde

   Nu domnule, Tuchel nu este membru PSD. A fost membru PNL, si din cauza dvs. a plecat din partid. Cel putin aveti demnitatea si scrieti comentariile cu numele dvs. nu sub pseudonim.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*