shopify
analytics tool

Nicolae Placicov un artist al acuarelei

Nicolae Placicov artist plastic Tecuci

          Ținutul atât de liniștit al Tecuciului a fost dintotdeauna unul extrem de mănos în generarea unor mari personalități ale culturii românești, din cele mai diverse domenii.

Dintre acestea, arta plastică este de departe una extrem de reprezentativă, cu nume de mari artiști precum: Gheorghe Petrașcu, George Apostu, Dimitie Hârlescu, Aurel Manole, David Sava, Valeriu Șușnea, Dan Mateescu, Ștefan Buțurcă, Nicolae Placicov.

Din enumerarea de mai sus, care cu siguranță mai poate continua, ne oprim puțin asupra unui mare artist al culorilor de apă: acuarelistul N. Placicov aflat astăzi în zi aniversară. S-a născut la Berheci pe data de 28 iulie 1938, iar după absolvirea Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigoresu” a parcurs o carieră didactică de excepție la Colegiul Național ,,Spiru Haret” Tecuci.

Maestrul așează în albumul său aproape opt decenii de viață, dăruită familiei, școlii și nu în ultimul rând artei. Creaţia artistului tecucean s-a impus pe plan naţional în rândul celor mai bune realizări ale unor artişti precum Adrian Podoleanu, Constantin Găvenea, Ion Murariu, Constantin Radinschi, ş.a.

Nicolae Placicov este membru al Filialei Galaţi a UAPR, și se bucură de o cotă care îl situează în galeria celor mai mari acuarelişti români contemporani. Artist cu profunde dimensiuni romantice, așează în lucrările sale motivul floral, peisajele superbe din zone precum Vrancea, Covasna,  Câmpia Bărăganului sau  Delta Dunării,  dar nu lipsesc însă imagini, teme aparținând arealului  tecucean.

Din anul 1967 când a deschis prima expoziţie personală, lucrările sale au fost expuse în multe galerii de artă, iar numeroase tablouri  se află în colecţii din ţară şi din străinătate.

La mulți ani, Maestre!

Viorel  BURLACU

3 Comments on "Nicolae Placicov un artist al acuarelei"

 1. Domnu/doamna ,,critic de artă” lăsați-l pe Burlacu,probabil că la vârsta/experiența lui culturală știe ce face/zice. Mai bine așezați-vă pe scaun pentru lectură, dar, lectură adevărată, nu cu ghilimelele pe care le folosiți…și apoi dacă vă face rău lectura despre un artist plastic de prestigiu național, luați ,,telecomanda” și mutați pe un artist de la Manele Tv. poate acolo sunteți în elementul dvs! Căutați ceva cu Guță, cu Salam au măcar, cu Arun…!!!

 2. @ Criticul de arta
  Mă bucură mesajul tău.
  Nu este rușine să nu știi, ci să nu vrei să afli !
  E o rușine să nu ajuți pe cineva care vrea să cunoască, de ex. preocupat fiind, după ”strunjirea eboș” a salariului de bază, să-l ignori pe cel ce-ți cere ajutor, întrucât ”muncești din greu” să-ți ”finisezi” venitul bănesc picat parcă din cer.

  Despre pictorul profesor Nicolae Placicov poți citi accesând link-ul următor:

  https://www.facebook.com/groups/299157727112621/#

  la data de 1 mai a.c.

  Iar ca foto:

  http://www.artevizuale.ro/images/stories/Arte-plastice/Expozitii/personale/Nicolae-Placicov/Nicolae%20Placicov-1.jpg

  http://www.artevizuale.ro/images/stories/Arte-plastice/Expozitii/personale/Nicolae-Placicov/Nicolae-Placicov_Mariana-Cocos_Aurel-Manole.jpg

  Lucrări:

  http://www.artevizuale.ro/images/stories/Arte-plastice/Expozitii/personale/Nicolae-Placicov/Iarna-la-Covasna.jpg

  http://www.artevizuale.ro/images/stories/Arte%20plastice/Expozitii/personale/Nicolae%20Placicov/Peisaj-Cosmesti.jpg

  Pe scurt:

  Placicov, Nicolae;
  Data naștere: 28 iulie 1938;
  Loc naștere: sat Berheci, com. Gohor, jud. Galaţi;
  Studii: Şcoala Generală Nr. 4 (azi Şcoala „Ion Petrovici”) Tecuci;
  ……..Liceul de Băieţi (azi Liceul „Calistrat Hogaş”) Tecuci (1956);
  ……..Facultatea de Muzeologie şi Desen a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu”, ……..Bucureşti;

  Este: membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filialei Galaţi;

  Activitate: profesor la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Tecuci
  …………profesor la Şcoala „Ion Petrovici”, Tecuci;
  …….expoziţii personale: Tecuci (1970, 1974, 1978, 1980, 1986, 1990, 1994, 2000), Sala ……….”Cupola”, Iaşi (1987), Galeriile de Artă, Vaslui (1983), Galeriile de Artă, Bacău ……….(1983), Galeria de Artă „Galla”, Bucureşti (2001), Galeriile de Artă „N. Mantu”, ……….Galaţi (1982, 1984, 1987, 1989, 1999, 2000, 2002, 2005);

  …….participă la expoziţiile naţionale de grafică la Bucureşti (1986, 1987, 1989, 1992), …………la Expoziţia „Acuarela contemporană”, Galeria Orizont, Bucureşti (1985), la …………Bienala Artelor Ion Andreescu , Buzău (2000, 2002);

  …….participă la expoziţiile județene de la la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”, Galați, ………..cu titulaturile ”Salonul de iarnă”, 2008, 2009, 2010, etc.

  Dacă dorești să-l vezi și să-l asculți, vizionează:

  https://www.youtube.com/watch?v=r4aybENNVgw

  Tecuci – Vernisaj Valeriu Susnea, laudatio Placicov.

  Să auzim de bine !

  P.S.
  Redau, mai jos, o cronică a criticului de artă Corneliu STOICA, Galați:

  « Acuarela gălățeană are în persoana pictorului Nicolae Placicov un redutabil reprezentat al cărui nume poate fi alăturat celor ale maeștrilor români care au practicat această tehnică a culorilor de apă și au ridicat-o la cote foarte înalte de expresivitate: Max Arnold, Constantin Găvenea, Ion Murariu, Adrian Podoleanu, Constantin Radinschi etc.
  ……Noua sa expoziție personală deschisă începând din 2 octombrie 2009 la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” este un nou prilej de participare la un spectacol vizual desfășurat sub semnul poeziei și de încântare afectivă și estetică. Nicolae Placicov stăpânește într-un grad foarte înalt toate secretele acuarelei, mai ales că pictează pe suport umed, unde revenirile imposibile. El este un excelent observator al realităților, rapid în execuție, spontan, limpede în exprimare, obținând prin procesul de fuzionare a culorilor efecte de mare sensibilitate, fluidități și transparențe de rafinament evident. O poezie tonică se revarsă din tablourile sale, care aduce în suflete bucurie, liniște și calm, o neostoită sete de a cunoaște și în direct locurile pe care artistul le-a cutreierat și cărora le-a surprins frumusețea și specificul în iconografia lucrărilor.
  ……Ca și în alte expoziții, pictorul a populat simezele cu peisaje și naturi statice. Un număr de 32 de tablouri așteaptă să fie contemplate, să li se descopere acele calități care le fac fermecătoare și în stare să emoționeze, să declanșeze trăiri și stări sufletești puternice. Peisajul este surprins în succesiunea anotimpurilor și în diferite momente ale zilei. Retina receptează imagini montane din Vrancea, Covasna și din Bran, din Mirceștii lui Vasile Alecsandri, secvențe acvatice din Deltă şi din bălțile dunărene, aspecte ale imensității Bărăganului sau ale bolții cerești. Spectacolul naturii este fascinant, îmbietor, fie că reprezentările configurate de artist evocă dimineața sau momentul amurgului („Dimineață pe baltă”, „Amurg discret”, „Amurg dureros”), vegetația abundentă („Stufăriș I și II”, „Plopi în Deltă”, „Păpuriș I și II”, „Sălcii în baltă”), iarna cu zăpezi imaculate (”Pădure iarna”, „Coclauri înzăpezite”, „Zăpezi neprihănite”, „Se topesc zăpezile”), bărci pescărești („Din Deltă”, „Drumul spre „Deltă”) sau sate şi drumuri din ținutul Vrancei („Toamnă montană”, „Drumuri în Vrancea”).
  ……Peisajele lui Nicolae Placicov se desfășoară pe întinderi vaste, transpuse plastic prin modalități diferite de a reda adâncimea spațială. Arcuirea dealurilor și a munților, drumurile întortocheate, contopirea la orizont a apelor cu cerul iau forme sugestive, apelându-se în aceeași măsură la linia desenului și la petele de culoare. Planurile se succed sau se intersectează. Culorile calde și reci sunt folosite pentru a exprima apropierea şi depărtarea în spațiu. Mișcarea este redată prin pensulație. În câteva lucrări atmosfera devine dramatică, albastrul întunecându-se spre fumuriu, iar locul petelor albicioase luându-l cele de ocru („Cer învolburat”, „Cer de furtună în Bărăgan”). Suprafețele catifelate din peisajele lui Placicov au poezie, gracilitatea formelor le dau acestora un aer de puritate. Este mult sentiment în ceea ce așterne pictorul pe cartonul umed, o trăire consumată la înalte cote sufletești.
  ……În naturile statice expuse, mai multe în această expoziție decât în altele („Natură statică cu fazan”, „Vânat din Deltă”, „Vase şi mere”, „Natură statică cu flori I și II”) artistul folosește o materie picturală mai consistentă, urmărind redarea materialității și stabilității obiectelor. Recuzita folosită este simplă, iar ordonarea componentelor în patrulaterul pictat este făcută cu știința respectării armoniei și echilibrului. Pictorul introduce în spațiul plastic și elemente din ornamentica populară. Culorile își păstrează prospețimea și forța emoțională.
  ……Expoziția lui Nicolae Placicov de la Galeriile „Nicolae Mantu” este o nouă dovadă a pasiunii și dăruirii cu care artistul cultivă acuarela, realizând în această tehnică lucrări valoroase, menite să străbată timpurile. »

 3. Criticul de arta | 28 iulie 2017 at 14:00 | Răspunde

  Apar mereu aticole laudative, cu fel de fel de oameni de cultura, artisti, ajunsi la senectute, de care , din pacate, nu au a auzit nimenea. Dupa un timp apar si necrologurile, ca a fost, ca a facut, ca s-a dedicat, etc. , etc. Domnule Burlacu, ca
  actual Director, nu-ti poti depasi conditia de pozar, si sa ne spui, si noua, profanilor, ce mama dracului au facut astia pe care-i ridici in slava ? In afara ca n-au scapat nici-un cenaclu, sindrofie , ca le-a placut „lectura” Cabernetului de Nicoresti, ce au facut astia , concret , in viata lor ?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*