shopify
analytics tool

Nicolae Placicov un artist al acuarelei

Nicolae Placicov artist plastic Tecuci

          Ținutul atât de liniștit al Tecuciului a fost dintotdeauna unul extrem de mănos în generarea unor mari personalități ale culturii românești, din cele mai diverse domenii.

Dintre acestea, arta plastică este de departe una extrem de reprezentativă, cu nume de mari artiști precum: Gheorghe Petrașcu, George Apostu, Dimitie Hârlescu, Aurel Manole, David Sava, Valeriu Șușnea, Dan Mateescu, Ștefan Buțurcă, Nicolae Placicov.

Din enumerarea de mai sus, care cu siguranță mai poate continua, ne oprim puțin asupra unui mare artist al culorilor de apă: acuarelistul N. Placicov aflat astăzi în zi aniversară. S-a născut la Berheci pe data de 28 iulie 1938, iar după absolvirea Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigoresu” a parcurs o carieră didactică de excepție la Colegiul Național ,,Spiru Haret” Tecuci.

Maestrul așează în albumul său aproape opt decenii de viață, dăruită familiei, școlii și nu în ultimul rând artei. Creaţia artistului tecucean s-a impus pe plan naţional în rândul celor mai bune realizări ale unor artişti precum Adrian Podoleanu, Constantin Găvenea, Ion Murariu, Constantin Radinschi, ş.a.

Nicolae Placicov este membru al Filialei Galaţi a UAPR, și se bucură de o cotă care îl situează în galeria celor mai mari acuarelişti români contemporani. Artist cu profunde dimensiuni romantice, așează în lucrările sale motivul floral, peisajele superbe din zone precum Vrancea, Covasna,  Câmpia Bărăganului sau  Delta Dunării,  dar nu lipsesc însă imagini, teme aparținând arealului  tecucean.

Din anul 1967 când a deschis prima expoziţie personală, lucrările sale au fost expuse în multe galerii de artă, iar numeroase tablouri  se află în colecţii din ţară şi din străinătate.

La mulți ani, Maestre!

Viorel  BURLACU