shopify
analytics tool

Pâinea e bună, dar nu în orice condiții. Cât de sănătoasă e pâinea pe care o mâncăm?

fabricarea-painii-2

România este pe primul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba despre consumul de produse de panificaţie. Romanii consuma anual, în medie, 97 de kilograme de pâine pe an. Ce conţine pâinea pe care o consumăm, ce spune legislaţia despre pâine şi multe alte lucruri interesante, în alt episod al seriei Legile Mâncării, susţinut de Naturaliabio.ro.
Ce este pâinea?

Conform legislaţiei în vigoare, pâinea este un produs de panificaţie obţinut prin frământarea, fermentarea şi coacerea în condiţii adecvate a diferitelor sortimente de făină, utilizate singure ori în amestec, cu apă potabilă, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fără sare iodata, cu sau fără enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fără alte adaosuri.

Aditivii alimentari sunt substanţe care nu se consumă de regulă că aliment de sine stătător, ci se adăugă în mod deliberat în alimente în scopuri tehnologice descrise în prezentul regulament, că de exemplu pentru conservarea acestora (definiţia se poate regăsi aici). Un ghid al aditivilor alimentari, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică se poate regăsi la această pagină.

Aditivii alimentari sunt de mai multe feluri, după cum se poate citi în această listă. Printre ei se regăsesc potenţiatorii de aromă, coloranţii, conservanţii, îndulcitorii etc. Materialul e extrem de interesant, pentru că prezintă inclusiv efectele pe care le are consumul acestor aditivi alimentari, precum şi recomandările Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Pâinea poate avea orice greutate, dar nu poate conţine coloranţi

În trecut, potrivit unui Ordin al Protecţiei Consumatorilor din 2011, pâinea trebuia să aibă minim 300 de grame. În 2013, reglementarea a fost modificată, astfel încât pâinea poate avea, astăzi, orice gramaj.

Un alt lucru important, introdus de reglementarea din 2013, este faptul că nu se admite prezenta în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d – zaharuri şi melase caramelizate – la pâinea din malţ.

Înţelegem astfel că în pâine pot intra alte forme de aditivi alimentari, câtă vreme aceştia nu sunt încadraţi în clasa coloranţilor.

Lista aditivilor alimentari permişi este reevaluata periodic de către Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. O vizită pe site-ul lor ar trebui să lămurească multe din problemele legate de aditivii permişi şi cei interzişi în Europa.

Ce informaţii trebuie să primiţi la cumpărarea unei pâini

La comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
– Denumirea produselor;
– Denumirea furnizorului;
– Cantitatea netă/bucată;
– Preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
– Preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg;
– Ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare. Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă – comunicare verbală -, fără risc de confuzie.

Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
– Denumirea sub care se vinde produsul;
– Lista cuprinzând ingredientele;
– Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
– Cantitatea netă; – data durabilităţii minimale;
– Condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
– Denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană;
– Locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului;
– Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare;
– O menţiune care să permită indicarea lotului;
– Ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
– Preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
– Preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.

E important deci să citiţi eticheta produselor de panificaţie pe care le cumpăraţi.

mananca-paine-1

Câte E-uri conţine pâinea din comerţ?

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat, în cursul lunii septembrie 2015, 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricată/distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g şi 700 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de pâine feliată fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar din Rm Vâlcea, SC Boromir Prod Sa din Buzău, SC Patisgal SRL din Galaţi, SC Dobrogea Grup SĂ din Constantă, SC Karamolegos Bakery România SĂ din Ilfov, SC Onix Panificaţie SRL din Bucureşti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucureşti, SC Good Milles România Să din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele – Argeş, SC Velrom SRL din Târgovişte, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland şi Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.

Iată o listă a aditivilor periculoşi identificaţi de studiu în sortimentele de pâine feliată. „În cele 52 de produse analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, după cum urmează:

E170 – carbonat de calciu este un colorant de suprafaţă care în concentraţii mari provoacă flatulenta, constipaţie şi hemoroizi. De asemenea, poate favoriza în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară şi pietre la rinichi.

E200 – acid sorbic este un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii.

E262 – diacetat de sodiu este un conservant care îndeplineşte şi funcţia de reglare a acidităţii.

E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene şi reacţii alergice.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care în cantităţi mari poate produce diaree, ataca smaltul dinţilor şi formarea calculilor la rinichi.

E334 – acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.

E344 – citrat de lecitina este folosit ca şi conservant.

E341 – fosfat monocalcic se foloseşte ca agent de solidificare şi poate produce tulburări ale tranzitului intestinal.

E412 – guma de guar, agent de îngroşare. Poate provoca alergii.

E415 – guma de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţita până ajunge să fie o pudră foarte fină. Este folosit în industria alimentară că stabilizator şi agent de îngroşare.

E422 – glicerina se foloseşte ca umectant cu rol în păstrarea hidratării pâinii pentru a menţine în mod artificial prospeţimea acesteia.

E464 – hidroxipropilmetilceluloza – Are multiple utilizări, în principal că agent de îngroşare, dar şi că umplutură, fibre dietetice, agent antiaglomerant şi emulgator. Este similară cu celuloză dar are o solubilitate mai bună în apă.

E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi – Aditivii E471 conţin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimile alimentare. Mai pot conţine şi mici cantităţi de acizi graşi liberi şi glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic şi acizi graşi – Esteri ai grăsimilor sintetice, produşi din glicerol, acizi graşi naturali şi alţi acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). Acizii graşi sunt în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Produsul, în general, este un amestec de alte produse, cu o compoziţie asemănătoare grăsimilor naturale parţial digerabile esterificate cu alţi acizi naturali.

E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono şi digliceridele acizilor graşi.

E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator şi agent de tratare a fainei.

E920 – cisteina este agent de tratare a fainei, nu se adăugă în făină integrală, iar diabeticii trebuie să evite această substanţă pentru că poate interfera cu insulină”

Concluzie

Pâinea e alimentul preferat al romanilor. E important totuşi să observăm ce pâine cumpărăm, ce conţine şi cât de nociva se poate dovedi pentru sănătatea noastră. Sperăm că materialul prezent e un un semnal de alarmă pentru mulţi oameni. Pâinea e bună, dar nu în orice condiţii.

Sursa: Naturaliabio.ro

9 Comments on "Pâinea e bună, dar nu în orice condiții. Cât de sănătoasă e pâinea pe care o mâncăm?"

 1. Citesc intr-un comentariu ca saracul nou primar va gasi visteria goala, banii cheltuiti de Tuchel si nu va avea bani doar pentru salarii. Ca simplu cetatean vreau sa spun ca nu ma intereseza ca are bani doar pentru salarii. In primul rand trebuie sa aiba bani pentru cetatenii care l-au ales si apoi daca ii raman bani sa aiba si pentru salarii. Cand a candidat a stiut ce Primar a a fost inainte. Mai intai sunt interesele tecucenilor si apoi banii pentru salariile functionarilor care sunt angajati de Tuchel ori care urmeza sa fie angajati de Hurdubae. La Primarie se vine pentru cetatenii orasului nu pentru functionari. In Germania primarii nu primesc salarii. Lucreaza 8 ore in alta parte iar dupa program si in week -end se ocupa de Primarie.

  • Noul Primar nu va gasi „visteria” goala, ci cu bani insuficienti, in special datorita neincasarii in totalitate a impozitelor si taxelor locale, restante din anii precedenti, precum si a celor scadente la 31.03.2016. In aceste conditii nu vor fi bani suficienti pentru cheltuielile de personal, materiale, subventii, capital, etc., prevazute in Bugetul local pe sem II a.c., deci noua administratie, ca-i convine sau nu, va trebui sa faca o rectificare bugetara, probabil in luna iulie a.c., prin care sa reduca, reprogrameze, sau sa mute cheltuielile intre capitolele bugetare.

   1.Cheltuielile de personal sunt destinate in special pentru plata salariilor celor care rezolva problemele cetatenilor si ale orasului, asa ca trebuie sa ne intereseze. Este adevarat, la Primarie se vine pentru cetatenii orasului, nu pentru functionari, dar in Romania, daca nu sunt functionari, cetatenii vorbesc cu usa Primariei. (NB. Daca preferati modelul german, puteti ramane acolo…)
   Cheltuielile de personal trebuie reduse prin modificarea substantiala a organigramelor, statelor de functii, disponibilizarea masiva de personal, desfintarea , comasarea si restrangerea activitatii unor societati comerciale si institutii subordonate Consiliului local . Exista normative de personal, stabilite pe fiecare localitate in raport de numarul populatiei. In anii trecuti Primaria Tecuci avea sub 100 de functionari. Totodata, existau doua regii subordonate Consiliului, care acopereau majoritatea nevoilor populatiei. In prezent, desi se face mai putin pentru oras, desi au fost externalizate o serie de activitati, numarul salariatilor si al unitatilor a crescut exponential.

   2. Cheltuielile materiale sunt folosite pentru diverse lucrari, executate de regula de terti : intretinere strazi si imobile, iluminat public, salubrizare, zone verzi, alte prestari de servicii. Se angajeaza si se incep lucrari, uneori se platesc avansuri, iar platile se fac esalonat, cu prioritate, in perioada urmatoare. Probabil ca acum sunt multe facturi neplatite, motiv pentru care in sem.II vor putea fi angajate lucrari noi doar pe datorie.

   3. Subventiilor pentru institutii publice si cheltuielile de capital vor fi si ele reduse, in vederea reducerii deficitului bugetar.

   In concluzie, noua administratie nu prea mai are de ales si va trebui sa salveze ceea ce se mai poate salva….

  • Uite un comentariu pertinent si adevarat. Insa, timp de 4 ani s-a tacut si tepeanul a facut cu orasul a facut ce au vrut muschii lui. Sper ca noua administratie sa fie cu adevarat in slujba cetatenilor si in activitatea ei sa primeze transparenta. Imediat dupa luarea in primire as dori sa aflu gestiunea fostei administratii, nu de alta dar nu as vrea dupa aia sa aud vorbindu-se timp de 4 ani, de greaua mostenire, asa cum a facut tepeanul – desi a gasit in conturi 70 de miliarde si proiecte in derulare de 50 milioane euro – si daca sunt nereguli acum sa fie lichidate conturile – adica sa fie publicate documentele care dovedesc jafurile, publicarea numelor vinovatiilor si inceperea procedurilor pentru recuperarea pagubelor. Spun asta deoarece netul e plin de tot felul de documente care dovedesc ilegalitati inimaginabile comise de fosta administratie, sub ochii ingaduitori ai organelor abilitate sa ia masuri.

 2. abc...def.... | 20 iunie 2016 at 14:53 | Răspunde

  qqq ! Ai perfectă dreptate ! Administratia publica este acel sistem format din institutii si autoritati publice, ce cuprind anumite structuri ale administratiei si care realizeaza o activitate cu un anumit specific, ce permite organizarea executarii si executarea in concret a legii. In sens material, vorbim despre executarea anumitor prestatii catre populatie, o buna functionare a serviciilor publice. În concluzie, ADMINISTRAŢIE = MUNCĂ şi responsabilitate. Se poate face acest lucru si la Tecuci, in termeni de normalitate; iar d-l ex-primar T. G-D, la plecare, sa-si ia cu dinsul si cele trei „bagaje” cu care a venit acum exact patru ani. Aceste „bagaje” poarta cite un nume : Iuliana, Angelica si … Adriana-Sica. Cititori, tecuceni, identificati-le si luati-va ADIO si de la ele.

 3. abc...def.... | 19 iunie 2016 at 11:58 | Răspunde

  TOT O „piine” CAUTA SI EI !
  CA SEMN DE RECUNOSTINTA, PENTRU SERVILISMUL ARATAT SI SERVICIILE FACUTE EX-PRIMARULUI MUNICIPIULUI TECUCI, D-L TUCHEL G-D, ACESTA DIN URMA, PE ULTIMII 5 METRI AI MANDATULUI SAU DE PRIMAR A TECUCIULUI, SEMNEAZA TRANSFERURI, CATRE SERVICIILE SAU INSTITUTIILE SUBORDONATE CONSILIULUI TECUCI, PENTRU UNII DIN FIDELII SAI ANGAJATI. FIE PENTRU CA ACESTIA SA DISPARA DIN OCHII PRIMARULUI CE VA VI INVESTIT IN CURIND, FIE PENTRU A-SI ARATA RECUNOSTINTA FATA DE CEI CE BENEFICIAZA DE TRANSFER, PENTRU SERVICIILE LOR, ADUSE PE TIMPUL ANGAJARII, IN SLUJBA „cetate(nilor)anului” TUCHEL G-D. AVIZ SI CELOR CARE, BIETII DE EI, POT RAMINE NEPROTEJATI IN FATA VIITOAREI ADMINISTRATII TECUCENE, CE SE VA INSTALA ZILELE URMATOARE. MISCATI-VA MAI REPEDE ! CIT MAI AVETI TIMP IN CELE 2-4 ZILE.

  • Nu cred ca transferurile intre institutii mai pot sa salveze , sau sa ascunda pe cineva. Pe fondul lipsei de lichiditati, se va produce in curand o implozie si o restructurare a tuturor institutiilor subordonate Consiliului Local. Cei care beneficiaza acum de un transfer, vor primi in curand decizii de incetare a activitatii, ca urmare a restrangerii activitatii…

  • Acum nu stiu daca respectivele societati vor mai functiona dupa instalarea noii administratii, si cat de legale sunt respectivele transferuri. Cred ca trebuie sa se revina la situatia de dinainte de 2012, cand existau doar doua societati. Aceste societati au fost folosite pe post de paravan pentru sifonarea banilor publici. Nu trebuiesc luate de bune rapoartele acestor societati pe anul 2015, carora ROBIN, propagandistul militian le face o publicitate excesiva, deoarece ele prezinta ceea ce vor tepenii sa aflam. Daca erau corectii publicau si rapoartele de la Curtea de Conturi, ANAF, DNA, Inspectia de Constructii in Stat, etc. Oricum se anunta vremuri grele, bugetul a fost devalizat, proiecte cu fonduri europene nu sunt, ne-au terminat tepenii.

   • Datorita nerealizarii veniturilor proprii programate in bugetul local, va apare o lipsa acuta de lichiditati , altfel spus nu vor ajunge banii pentru cheltuielile de personal si cele materiale. Cit despre investitii, acestea vor fi amanate pentru anii viitori. Nu vor fi bani suficienti pentru salarii si serviciile platite de Primarie diverselor societati, precum si pentru subventiile care se acorda lunar. institutiilor subordinate. Dovada ca se intampla acest lucru este si incercarea disperata de a inchiria sau concesiona terenuri si imobile, facuta in ultima zi de mandat, de vechea administratie.

    Reactia obiectiva a sistemului va fi aceea de a reduce deficitul bugetar. In consecinta, cu ocazia primei rectificari bugetare, se vor inchide, diminua sau suspenda unele societati subordonate Consiliului Local, se vor micsora organigramele, vor apare disponibilizari masive de personal, ca urmare a restrangerii activitatii, se vor restrange unele servicii publice (ex. iluminat stradal, intretinere strazi, salubritate , etc.), se vor intensifica eforturile de colectare a impozitelor si taxelor locale prin executare silita, etc.

    Ironia soartei face ca toate deficientele si abuzurile infaptuite in ultimii patru ani, consemnate prin rapoartele Curtii de Conturi, ANAF, DNA, Inspectiei in Constructii, sa trebuiasca sa fie rezolvate, in perioada imediat urmatoare, de noua administratie. Asa ca are dreptate cel care se intreaba „de ce atata bucurie si aroganta din partea unora ca au castigat alegerile la Primarie? Eu stiu ca Primarie insemna munca, foarte multa munca strazi, trotuare, reparatii, asfaltari, si multe multe alte probleme ale orasului. Sa strigi in gura mare: am ajuns la putere, am castigat, suntem victoriosi, pentru ce? Pentru ca ai venit sa muncesti, sa rezolvi o gramada de probleme, inclusiv abuzurile predecesorilor ?”

 4. Articolul este interesant pentru cultura generala. Ar fi insa si mai interesant daca v-ati referi strict la sortimentele vandute in Tecuci, fabricate in municipiu, in alte comune, sau pe vapoare…Poate ne spuneti ceva si de termenele de valabilitate, inscriptionate pe ambalaj,despre durata de viata reala a produselor, despre cum apar, inainte de termen, mai ales vara, punctele de mucegai….

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!