shopify
analytics tool

Paul Buţa – actor

Paul-Buta_tecuci.eu  Buţa, Paul ( nascut 11.12.1961, Rai, jud. Vaslui), actor. Studiile primare şi gimnaziale în comuna natală. Cursurile liceale, începute la Bârlad, le finalizează la Liceul Industial nr.1, Tecuci în 1983. Absolvă, în 1999, Facultatea de Arte Dramatice din Chişinău. Timp de 4 ani funcţionează ca metodist la Casa de Cultură din oraş. Participă la festivalurile naţionale de umor: „C-tin Tănase” de la Vaslui, „Mărul de aur” de la Bistriţa, „Ion Băieşu” de la Buzău, „Amza Pelea” de la Băileşti, de unde se întoarce , de fiecare dată, cu premii importante. În anul 1993, devine membru al Asociaţiei Coregrafilor din România. În decembrie 1992, vernisează la Tecuci prima expoziţie de măşti populare, în prezenţa acad. Romulus Vulcănescu şi a prof. univ. dr. V. Adăscăliţei de la Univ. „Al. I. Cuza” din Iaşi. Au urmat alte expoziţii prin diverse oraşe din ţară şi din străinătate (Chişinău, Paris). În capitala Franţei succesul expoziţiei este enorm. Paul Buţa devine membru al Asociaţiei Creatorilor Populari din România. Măştile sale au fost expuse în expoziţiile din Galaţi, Tecuci, Tulcea, Constanţa, Oradea, Sibiu, Chişinău, dar şi la „Muzeul Omului” din Paris, organizată în dec. 1997, amplu prezentată în presa franceză şi românească.
A făcut cursuri de coregrafie în dans popular (Bucureşti 1991) şi cursuri de Management Proiect în administraţie publică.
A conceput şi a organizat primul târg de artizanat în cadrul serbărilor Galaţiului.
Coordonează proiectul Educaţie  prin teatru şi meşteşuguri finanţat de Fundaţia Macon-Galaţi din Franţa.
Este membru al Asociaţiei Meşterilor populari din România şi partener de concepere şi coordonare de proiecte al Fundaţiei IKON.
Este membru al Asociaţiei Umoriştilor Români şi al Academiei Rurale „Elanul” din Giurcani, Vaslui.
Este reprezentantul României la Carnavalul de la Veneţia (ediţiile 2004, 2005, 2008) la propunerea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
În 2005 a inaugurat în localitatea Şiviţa primul muzeu de gospodărie tradiţională „Vatra cu dor”. Aici a organizat în 2007 două tabere de creaţie cu elevi de liceu.
Este actor la Teatrul Muzical „Nicolae Leonard”. În 1994, primeşte Premiul „Alex.Giugaru” pentru cea mai bună interpretare actoricească la Festivalul Teatrelor de Revistă de la Constanţa. Îşi definitivează cursurile la Chişinău. La unele spectacole de divertisment pentru copii, P.Buţa semnează atât scenariul , cât şi asistenţa de regie.
În ultimii ani a primit peste 20 de premii la diferite manifestări artistice. A primit premiul pentru cel mai bun actor de comedie la Festivalul teatrelor de revistă din ţară (1998), Medalia oraşului Macon, Franţa, Marele premiu „Bancul de aur”, Târgu-Jiu,  fost laureat al tututror ediţiilor Festivalului de umor „Constantin Tănase”, Vaslui.
Publică în revistele „Datini” şi „Colinda”. Este autorul albumului „Alaiuri de măşti” (2001). A realizat o casetă audio de umor „Moş Scarlatache şi năzdrăvanii”.
„Întotdeauna apariţia lui Paul Buţa pe scenă cu talentul său nativ, rar întâlnit, stârneşte hohote de râs sănătos, iar graiul său moldovenesc încântă auzul celor care îl ascultă, amintind de C-tin Tănase, căruia Paul îi calcă pe urme”.( Valentin Stănescu)

Sursa: volumul „Nasc si la Tecuci oameni” scris de Vasile Ghica