Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
PERICOL pentru pietoni. Vara asta zebrele sunt “goale” | https://protecuci.ro/arhiva

PERICOL pentru pietoni. Vara asta zebrele sunt “goale”

Viaţa pietonilor din Tecuci poate fi curmată într-o fracţiune de secundă. Marcajele pietonale estompate sunt o ameninţare la adresa securităţii tecucenilor şi ar trebui să intre în vizorul municipalităţii. Zebrele sunt şterse parţial sau total. Chiar publicaţia primăriei a prezentat la 18 iunie, 5 şi 7 mai câteva accidente auto soldate cu victime pe trecerile de pietoni.(vezi articolele AICI şi AICI )

Trecerii de pietoni din faţa BRD Tecuci de pe str. 1 Decembrie 1918 i s-ar cuveni o atenţie sporită deoarece evenimentele rutiere amintite s-au petrecut în acea zonă îngreunată de parcările mai mult sau mai puţin legale ale autoturismelor. Puţin mai în faţă se află trecerea unde anul trecut la 28 noiembrie un taximetrist grăbit a lovit o femeie. Marcajul pietonal este aproape invizibil.

Nu este un caz singular ci situaţia este valabilă pentru cam toate zebrele din oraş. Sezonul cald îi îmbie pe şoferii amatorii de plimbări să apese acceleraţia mai mult decât ar fi necesar aşa că pietonii trebuie să fie cu ochii-n patru, să se asigure şi să nu se arunce fulger pe treceri restul e de datoria municipalităţii, (de a reface marcajele pietonale) şi a Poliţiei Rutiere (de a potoli ambiţiile de piloţi ale şoferilor tecuceni).

Banner-ING

Cine plăteşte?

Este important să observăm că cei mai mulţi conducători auto implicaţi în accidentele savârşite la trecerea de pietoni din dreptul BRD Tecuci, sunt din afara localităţii. Deoarece la acestă trecere de pietoni nu exista marcaj pietonal şi de bună vreme nici indicator de trecere pietoni, a produs accidente, trei la număr în mai puţin de jumătate de an (un indicator a fost montat în zilele trecute după discuţii purtate cu un agent de la Poliţia rutieră, vezi imaginea de mai jos).

Trecere-pietoni-BRD-TecuciTrecere-de-pietoni-BRD-Tecuci

Să cităm din codul rutier: Art.5. – (1) Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competentelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

Primăria a avut, în aceste cazuri, şansa de a nu fi acţionată în justiţie pentru plata îngrijirilor medicale şi a daunelor pentru faptul că accidentele s-au produs datorită neglijentei acesteia.

Codul rutier mentionează: (6) În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.

Nu ne aducem aminte că în ultimii 24 de ani în Municipiul Tecuci străzile să nu fie marcate până în luna august.

În Tecuci oricine şi oricând blochează un drum după bunul plac

Iată ce prevede codul rutier: (2) Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia.

Zilele trecute am făcut un raid al oraşului şi am surprins câteva zone în care materialele de construcţie sunt depozitate pe carosabil şi asta de bună vreme. E suficient să ai ceva relaţii sau să fii simpatizantul unui partid şi nu te mai taxează nimeni.

str.Andrei-Saguna-Tecucistr-Primaverii-Tecucistr-Tecucel-Tecuci

Drobul de sare

Nu mică ne-a fost mirarea să citim în ziarul primăriei un articol care sancţionează prezenţa pe trotuare a autovehiculelor ce blochează traficul pietonal. Nu dorim să punem acum în discuţie faptul că unele autoturisme nu erau oprite necorespunzător. [(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.] Ci că, instrumentele pentru rezolvarea situaţiei sunt taman în mâna administraţie.

Este cunoscut faptul că Poliţia locală are atribuţiuni şi poate să rezolve acesta problemă. Dar prefera să se plângă prin intermediul oficiosului primăriei, invocand lipsa de bun simţ a tecuceanului.

Memoria colectiva este slabă

Ne aşteptăm ca în zilele viitoare marcajele să se refacă la foc automat, poliţiştii să acţioneze în pas alergător, inspectorii să someze tecucenii ce au depozitat materiale de construcţii pe carosabil, dar rămâne o imagine, o umbră, un gust amar.

Să ne aducem aminte de sloganul de campanie al actualului primar: ” NOUL TECUCI, ORAŞUL PE CARE ÎL MERITAŢI „ Când Domnule Primar? Sau nu-l merităm?

Noul Tecuci - Orasul pe care il meritati

O să revenim in zilele viitoare şi cu alte aspecte legate de străzi, gunoaie si dezinteres.

Autori: Marian Topriceanu si admin

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK