Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Pericol public: lapte răcit în gropi săpate în pământ | https://protecuci.ro/arhiva

Pericol public: lapte răcit în gropi săpate în pământ

Control DSV Galati

foto: adevarul.ro

Pericol public la Galaţi, lapte răcit în gropi săpate în pământ şi animale care se zbat în mizerie la Fermă. Alimentul ajungea pe piaţă! Echipe ale Poliţiei Animalelor şi inspectori ai Direcţiei Sanitar- Veterinare au efectuat un control la o fermă din localitatea Vameş în urma unei sesizări. Cele descoperite la faţa locului întrec orice imaginaţie. Totul se desfăşura în condiţii infecte. Proprietarul fermei ţinea îngrămădite într-un ţarc impropriu 80 de animale. Acestea sunt primele imagini pe care le-au văzut poliţiştii animalelor şi medicii DSV în momentul în care au descins la ferma din localitatea Vameş, la 35 de kilometri de Galaţi. Ceea ce avea să urmeze, i-a lăsat cu gura căscată chiar şi pe ei.
Lapte răcit lângă ţarc
Laptele muls de la vaci era răcit într-o groapă săpată în pământ, plină cu apă neagră şi mizerie. După răcire alimentul era depozitat în recipiente pe care roiau muştele şi care nu mai fuseseră spălate de mult timp. Laptele ajungea pe pieţele gălăţene sub denumirea de „producător”.
„Am fost sesizaţi că aproape 80 de vaci plus câţiva cai şi porci sunt ţinuţi în condiţii mizere, înghesuiţi , laptele se colectează în condiţii neigienice şi se pune la răcit într-o groapă săpată în pământ. Mizerie, mizerie, mizerie!  Asta am găsit aici”, spune Lazăr Deomid, inspector şef Poliţia Animalelor Galaţi.
Vândut în pieţe
„Laptele ăsta ajunge în pieţe. Sunt muşte pe recipientele de colectare, care sunt ţinute în mizerie, afară. Noi am primit reclamaţia în care ni se spunea că laptele nici nu este bun, este infestat, dar că se dă la analizat… . Vacile stau înghesuite în ţarcul murdar. Acum a aflat că venim şi le-a scos. Dar se vede ce murdare sunt. Nici nu le spală când le mulge”, a mai spus Lazăr Deomid.
Proprietarul fermei aflase controlul care i se pune la cale. A apucat să elibereze animalele pe câmp înainte să fugă. Medicul veterinar prezent la control a fost şi el uimit de mizeria în care trăiesc animalele şi în care este depozitat laptele. Acesta susţine că se vor aplica nişte amenzi foarte mari, cel puţin până la rezultatul analizelor la lapte.
„Condiţiile de colectare a laptelui sunt improprii. Se iau probe şi se vor analiza. Până în momentul venirii rezultatelor nu putem să spunem nimic. Este clar că vor fi aplicate amenzi. Vor fi sesizate şi celelalte instituţii responsabile ale statului”, spune Atanasos Pashalides, medic veterinar DSV Galaţi.  În acelaşi timp, va fi înştiinţat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că ferma respectivă lucrează ilegal doi minori.   „Vom sesiza şi inspectoratul teritorial de muncă deoarece am găsit aici doi ciobani minori care clar nu au cărţi de muncă”, a declarat Lazăr Deomid, inspector şef judeţean la Poliţia Animalelor Galaţi.

Sursa: Adevarul.ro