Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Praznicul Floriilor. Părtaşi la suferinţele Domnului prin participarea la Denii | https://protecuci.ro/arhiva

Praznicul Floriilor. Părtaşi la suferinţele Domnului prin participarea la Denii

Floriile la Catedrala - tecuci.eu „Un grup de credincioşi de la bisericile din oraş au venit (sâmbătă seară) împreună cu preoţii spre catedrală cu stâlpări de salcie şi icoane. Aici s-a oficiat slujba Vecerniei şi binecuvântarea stâlpărilor de salcie pe care oamenii le-au luat acasă să le împartă celor dragi, să le aşeze la icoane, la poartă, ca un mod de a fi solidari cu momentul Intrarii Mântuitorului în Ierusalim”, ne-a declarat părintele protopop Gheorghe Joghiu. Duminică sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim, unul din praznicele împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe. Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un asin. El n-avea nimic din înfăţisarea somptuoasă a împăraţilor pământeşti pentru că venise să propovăduiască lumii o altă împărăţie, cea a cerurilor, în care se intră prin virtute, pe care inimile învârtoşate ale majorităţii iudeilor n-au reuşit să o înţeleagă. Poporul cu ramuri de finic în mâini, care-l ovaţiona pe Hristos: “Osana întru cei de sus! Bine este cuvântat Cel ce vine intru numele Domnului”, avea să strige câteva zile mai tarziu: “Răstigneşte-l, răstigneşte-l pe El; nu avem împărat, fără numai pe Cezarul”. Sărbătoarea evidenţiază drumul lui Hristos spre Cruce. Deşi putea să evite moartea o acceptă cu seninătate pentru a o birui şi a învia, deschizând calea spre Ierusalimul ceresc celor ce-L vor urma.

Deniile din Săptămâna Patimilor

  Deniile, slujbe specifice Postului Mare sunt utrenii (slujbe de dimineaţă) care se săvârșesc în seara zilei precedente. Prima Denie din Săptămâna Patimilor, cea de luni, se ţine în seara Duminicii Floriilor (ziua bisericească începe în seara anterioară). În timpul Deniei este amintit Patriarhul Iosif ce a fost vândut de fraţii săi, preînchipuindu-l astfel pe Hristos, iar în Evanghelie este redată pilda smochinului neroditor. Denia de luni seara face pomenirea celor 10 fecioare, dintre care 5 erau neînţelepte, neavând pe lângă celelalte fapte bune şi untdelemnul milosteniei. În cadrul Deniei de marţi seara este amintită femeia păcătoasă ce a udat cu lacrimi picioarele Mântuitorului. Denia de miercuri seara reaminteşte sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, rugăciunea arhierească, Cina cea de Taină şi vânzarea Domnului. Cele mai importante Denii sunt cele ce se săvârşesc Joi şi Vineri seara. Joi seara se citesc cele 12 Evanghelii ce prezintă Judecata, Răstignirea Fiului lui Dumnezeu şi este scoasă în mijlocul bisericii Sfânta Cruce. În unele mănăstiri, în Joia Mare, există tradiţia ca stareţul să spele picioarele monahilor după pilda Mântuitorului. Vineri seara se cântă Prohodul în 3 stări. Tot în cadrul acestei slujbe preoţii şi credincioşii înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Deniile au rolul de a ne face părtaşi la suferinţele Domnului şi de a ne pregăti pentru primirea în suflete a bucuriei Învierii Lui.