Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Prefectul îi îndeamnă pe gălăţeni să îşi asigure casele | https://protecuci.ro/arhiva

Prefectul îi îndeamnă pe gălăţeni să îşi asigure casele

foto: citeste-ne.ro

Cetăţenii care nu şi-au asigurat locuinţele nu vor mai primi niciun ban de la stat, în cazul în care gospodăriile lor vor fi distruse în urma unor catastrofe, avertizează prefectul Cosmin Păun. La ora actuală, în judeţul Galaţi, nu mai puţin de 3386 de imobile riscă să fie luate de ape în cazul unor inundaţii. Prefectul Cosmin Păun avertizează că în cazul în care se întâmplă vreo catastrofă, cetăţenii nu vor mai primi niciun ajutor de la stat pentru repararea locuinţelor. „Acolo unde există locuinţe în zone inundabile sau acolo unde se produc catastrofe şi bunurile imobile ale oamenilor sunt deteriorate statul nu va mai interveni cu niciun bănuţ în repararea acelor locuinţe”, a spus prefectul Cosmin Păun. În judeţul Galaţi, mare parte a locuinţelor sunt protejate de construcţii hidrotehnice menite să asigure rezistenţa, dar sunt şi multe locuinţe care au fost executate fără autorizaţie de construcţie, aviz de amplasament şi aviz de gospodărire a apelor, în zone inundabile. La ora actuală există 3386 de astfel de locuinţe, Tecuciul fiind fruntaş, cu 1394 de case care sunt pe cursul Tecucelului şi astfel cu risc maxim să fie luate de apă. Prea „rău” la pericolul de inundaţie nu stau nici comunele Pechea, Brăhăşeşti, cu peste 250 de case în zone cu risc şi Măstăcani şi Griviţa, cu 165, respectiv 164 de locuinţe vulnerabile.

Avertizaţi sunt şi primarii

Dacă la cetăţeni informaţia ajunge mai greu, primarii sunt luaţi în vizor ca responsabili pentru cazul în care oamenii nu ştiu de riscurile ce îi pasc dacă decid să nu îşi asigure locuinţele. „Primarii au obligaţia de a înştiinţa, de a face analize în comunităţi, fiind chiar sub incidenţa primirii de amendă, dacă cei abilitaţi să se asigure de informare, evidenţă, statistică, nu o fac”, a atras atenţia Cosmin Păun.

Valorile primelor de asigurare se ridică la 10 euro pentru case de chirpici şi la 20 euro pentru cele din cărămidă. De asemenea, persoanele care beneficiază de asistenţă socială sunt asigurate de stat, prin Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale. “Problemele sunt făcute pentru a fi rezolvate, nu pentru a căpăta tendinţe contravenţionale. Oamenii trebuie să fie informaţi. Este important să ştie că nu mai primesc despăgubiri”, a încheiat prefectul.

Sursa: Impartial.ro