shopify
analytics tool

Scrisoare deschisă a agenţilor economici către primarul Municipiului Tecuci

Strada-Stefan-ce-mare-Tecuci-Vechi

Noi, agenții economici, vă înaintăm prezenta notificare prin care vă prezentăm punctul nostru de vedere cu privire la modernizarea porţiunii din Strada Mare cuprinsă între restaurantul „Andra” şi magazinul „1001 Articole”.

Conform informațiilor prezentate de domnul primar Cătălin Hurdubae, strada ar urma să fie adusă la nivelul trotuarelor şi acoperită cu granit. Pe segmentul respectiv vor fi amplasate bănci, cutii de lemn cu arbuşti şi întreprinzătorii vor putea amenaja terase precum în centrul vechi al Bucureştiului sau Braşovului. Se va transforma axul de circulație (aducerea la nivelul trotuarelor, acoperirea cu granit,mobilarea urbană etc) și se va dispune interzicerea traficului.

Amintim că strada Ștefan cel Mare din Tecuci este cunoscută dintotdeauna ca o stradă comercială, unde își desfăsoară activitatea comercianți cu diferite obiecte de activitate. Având în vedere că în orașul Tecuci nu există niciun Mall sau magazin universal care să grupeze acesti comercianți, s-a dezvoltat această zonă a orașului cu specific comercial. Tocmai din acest motiv, precizăm că suntem de acord și susținem orice initiațivă de modernizare a străzii Ștefan cel Mare din Tecuci, însă menționăm că nu suntem de acord cu interzicerea traficului.

Astfel prin consultarea superficială a subsemnaților, nu s-a vrut si nici nu s-au conștientizat efectele secundare (economice, sociale) care ar putea sincopa activitatea și viața economică a comunității din acestui spațiu. Mai mult „consultarea” nu a respectat prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizională.

Într-adevăr, în vederea înfăptuirii scopurilor sale, administrația publică emite/ adoptă acte administrative în diverse domenii, activitatea sa subordonându-se principiului legalității. Legalitatea actului administrativ evocă cerința ca acesta să se conformeze ierarhiei normelor juridice existente într-un stat de drept, dar aceasta nu înseamnă că administrația publică nu trebuie să aprecieze oportunitatea actelor sale. Astfel, autoritățile administrative au libertatea de a decide care este soluția susceptibilă de a răspunde cel mai bine nevoilor colective și interesului general dintre mai multe posibile.

Considerăm astfel inoportună închiderea sau restrictionarea traficului pe strada Stefan cel Mare, ceea ce ar aduce grave prejudicii subsemnatilor, având în vedere că noi, prin obiectul de activitate si natura afacerii, suntem dependenti de posibilitatea clientului de a încărca marfa achizitionată într-un mijloc de trasport. De asemenea, considerăm că si clientul are dreptul să se deplaseze cu un mijloc de transport pentru a ridica produsele cumpărate în cazul în care acestea sunt voluminoase.

Juridic, prin închiderea si restricționarea traficului se încalcă principiul proporționalității normei juridice, potrivit căruia orice reglementare adoptată, care afecteaza drepturile persoanelor, trebuie să fie corespunzătoare atingerii unui scop legitim și să nu încalce alte drepturi legale sau constituționale.

În acest sens, articolul 45 din Constituție statuează că „accesul liber al persoanei la o activitate economică, liberă iniţiativa şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate”, în timp ce articolul 135 alin. 2 prevede că „statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie”.

De asemenea, municipiul Tecuci are mai multe parcuri și locuri de pelerinaj, cum ar fi : Parcul Regina Elisabeta (Bulevardul Victoriei), Parcul .Alexandru Ioan Cuza (Parcul Central), Parcul Carol I (Parc Crang), Parcul Oltea Doamna(Parcul Cercetașilor), Parc Dendrologic –Tineretului (Zona Industriala), Parc Plaiul Răzeșilor (Parc Liliac-CFR)  toate structurate în diferite locații ale orașului, parcuri și locuri verzi care oferă îndestulător cadrul de relaxare și agreement necesar cetățenilor, astfel că nu se impune crearea unei alte zone de promenadă.

Mai mult decât atât, în orașele mici în care s-a adoptat o asemenea decizie de către autorități nu s-a reușit crearea unui mediu similar celui din centrul orașelor mari Brașov, Sibiu, București, iar închiderea traficului a determinat falimentarea comercianților care desfășurau activități comerciale pe acele străzi. Un argument important este că în aceste locuri de promendadă, zone centrale ale marilor orașe, se plimbă în special turiștii și nu rezidenții, iar Tecuciul nu este un oraș turistic.

Tot ca argument considerăm că nu s-ar putea obține avizele necesare, deoarece nu sunt îndeplinite prevederile legale privind distanțele minime necesare intervențiilor în caz de incendiu, stabilite pe baza avizului unității teritoriale de pompieri în cazul în care această stradă ar încerca să imite localități din țară, unde sunt terase și cafenele cu traficul pietonal închis.

Din prezentarea efectuată nu am observat să existe o documentație specifică care să susțină această idee, așa cum cere legislația în vigoare. Nu există un studiu de trafic, care să analizeze cum se va desfășura traficul în cazul în care această stradă va fi doar pietonală și ce străzi ar putea să preia acest trafic. Nici cu privire la cele 120 de locuri de parcare, care ar dispărea în urma acestei modificări, nu s-a menționat nimic, și nu s-a oferit o soluție concretă. Nu ni s-a prezentat nici un studiu de impact, cu privire la această initiațivă și nici planul de dezvoltare zonal, care să cuprindă această modificare.

O soluție în acest sens ar fi parcometrele, care pot crea posibilitatea cumpărătorilor de a parca autoturismele doar pentru a cumpăra și a încărca marfa achiziționată în masină. Ideea de trafic pietonal pentru ca cetățenii să facă cumpărături nu se justifică prin oprirea circulației, deoarece persoanele care vizitează strada comercială pentru a se informa de produsele vândute de noi, oricum fac acest lucru în calitate de pietoni, neputând analiza oferta noastră expusă în vitrine sau magazine în timp ce se află în autoturism în calitate de șoferi sau pasageri.

Această inițiativă a actualei administrații, de transformare a Străzii Mari în strada pietonală(exclusiv), este doar edilitar-ambițioasă și considerăm că rațiunile unui astfel de proiect nu se regăsesc în prioritățile comunității la acest moment. Mai mult decât atât, nu s-a avut în vedere consecințele negative pentru noi, semnatarii acestui memoriu, în sensul că această decizie ar putea determina eventual închiderea afacerilor pe care le desfășurăm și concedierea angajaților, cum s-a întâmplat în alte orașe fără potențial turistic, unde s-au adoptat măsuri similare.

În final, vă asigurăm de sprijinul nostru cu privire la orice dezbatere, consultare, prin care să se găsească soluții optime și juste cu privire la porţiunea din Strada Mare cuprinsă între restaurantul „Andra” şi magazinul „1001 Articole” cât și cu privire la alte aspecte legate de Municipiul Tecuci.

 

Noi semnatarii prezentei notificări, prin Av Frâncu Bogdan,
conform art 3 din Legea 51/1995 republicată

 

10 Comments on "Scrisoare deschisă a agenţilor economici către primarul Municipiului Tecuci"

 1. foarte buna initiativa primariei.

 2. Mai bine dl. primar sa se ocupe de zona de langa primarie, unde 3 cladiri monument istoric satu sa se prabuseasca, sala de expozitii inchisa, mastodontul de pe locul fostului restaurant Moldova, care urateste orasul,strazile pline gropi si trotuarele etc. Cred ca avem cel mai urat centru civic din Romania. Bine, ne veti raspunde ca nu sunt bani, dar sutele de angajati din primarie si celelalte societati subordonate ce fac? Chiar nu este nici unul capabil sa faca un proiect pe fonduri europene?

 3. Nu inchideti Strada Mare | 13 aprilie 2017 at 17:50 | Răspunde

  Lingaii burdubaeni nu trebuie sa se uite la Bucuresti, Brasov sau Sibiu. Astea sunt orase turistice. Asa ceva s-a facut prin 2008, cu fonduri europene, in Braila, cu str. Mihai Eminescu, care din punctul meu de vedere depaseste in frumusete Lipscaniul: strada larga, aeresita, cladiri monumentale, toate cu etaj. Toate bune si frumoase, numai ca pe toata strada nu este decat o terasa, in rest nimic. Nu mai vorbesc ca in timpul saptamanii strada e aproape pustie, asa cum este si la noi cazul cu Strada Mare. Dl. hurdubaean, orice investitie trebuie sa serveasca interesul tecucenilor. Daca inchideti strada si magazinele dau faliment, cui serveste ca voi puneti acolo pavele si felinare? firmelor pesediste? si dupa? veti plati ajutoare sociale sau veti lasa oamenii sa manance din gunoaie? Nu va mai saturati, hamesitilor.

 4. Draga Geo,

  Iarta-ma ca-ti spun, dar esti varza. Consiliul Local si Primaria nu pot sa ia masuri pe domeniul public (trotuare, carosabil), care sa-i afecteze pe comercianti, fara acordul acestora. Toti acestia au autorizatii de functionare, eliberate de Registrul Comertului, cu acordul Primariei. Unii agenti economici sunt proprietari ai imobilelor in care activeaza, altii au contracte de inchiriere si concesionare pentru spatiile comerciale.
  Greseala lor este ca, pana acum nu au gasit un avocat cu experienta care sa le reprezinte interesele, individuale si colective, in Instantele de judecata. Bogdanel face si el ce poate, are talent de scriitor, si…cam atat.

  Nu sunt unul din cei ce vor fi afectati de initiativele nauciutoare ale Primarului, dar m-as fi bucurat sa fiu. Comertul pe Strada Mare lancezeste, multi comercianti sunt in pragul falimentului. Un proces cu Primaria, Primarul si Consiliul Local, i-ar scoate din foame. Pe codul civil se pot cere despagubiri morale si materiale, de sute de mii de euro, inclusiv suspendarea masurii preconizate de iubitii nostrii alesi locali…

  PS. Tecuciul are doar 37000 locuitori, impozitele si taxele se colecteaza de la cca 20000 contribuabili persoane fizice si juridice, iar potentiali beneficiari ai transformarii strazii mari in pasaj pietonal ar fi doar 100-200 tecuceni cu afinitati bahice, carora le place sa petreaca noaptea, ca ziua, in timpul verii, e cam cald. Restul tecucenilor isi vad de treaba, beau vin natural, din propria vie, si dorm acasa , nu pe sub mese…

 5. Domnilor comercianti. Primarul Catalin Hurdubae a fost ales de locuitorii municipiului Tecuci si nu doar de catre dumnevostra. Primarul trebuie sa aiba o viziune de ansambu asupra orasului. Asadar, dumnevostra v-a cerut punctul de vedere cu privire la modul de implementare a pasajului pietonal si nu cu privire la necesitatea si oportunitatea acestuia pentru intreg orasul. Se pare ca ati inteles gresit dezbaterea publica. Ce ar fi ca la reparatia ori asfaltarea unei strazi sa ceara acordul cetatenilor care locuiesc pe acea strada? Unii poate vor asflatare dar poate nu doresc asflatare fiindca asflatul este poluant. Si asa mai departe. In concluzie domnul Primar v-a cerut punctul de vedere referitor la modul de implementare al proiectului de pasaj pietonal care este in beneficiul celor 50 mii locuitori ai orasului iar dumnevostra ati raspuns cu aspecte legate de oportunitatea implementarii proiectului care nu tine de dumnevostra. Cu multa stima, proiectul se va realiza asa cum a hotarat administratia ce reprezinta 50 mii locuitori cu obligatia dumnevostra sa va aliniati cerintelor impuse.

  • Domnule „geo”, in calitate de ce anume v-ati exprimat „entuziasmul” vizavi de subiectul prezentat mai sus? Lucrati in domeniul public? Mai concret, lucrati in primarie? Sunteti adeptul comunismului? Pentru ca asta inteleg din mesajul dumneavoastra. Inteleg dispret fata de activitatea unor oameni care platesc taxe si impozite. Inteleg alocare de fonduri, nu conform cerintelor cetatenor din localitate ci, mai degraba a celor din consiliu si a primarului. Intentiile primarului sunt intresante, as putea spune. Totusi, sunt doar niste ambitii si nu sunt sub nicio forma in interesul cetateanului din tecuci. Incidentul locurilor de parcare din piata mare e „ok”? Fearasca cerul ce o sa se intample pe strada mare. Dar daca decizia, comunista as putea adauga, apartine doar consiliului si primarului, atunci vom vedea ce se va intampla. Dar asta nu denota activitatea unui primar pentru cetatenii lui, in schimb denota un alt „ciolan” de ros.

 6. In primul rand aproape toate cladirile (fatadele) de pe aceasta strada sunt niste daramaturi, carpite de fiecare cum l-a dus capul, ce sa vezi acolo? In al doilea rand unde sa stai si ce sa faci acolo? Nicio cafenea, bar etc. doar chiloti, papuci, gresie… Mai bine terminati lucrarile in parcul central, asfaltati strazile, (sunt in zona 0 la cetva zeci de metri de primarie strazi neasfaltate). Sunt in oras cladiri co arhitectura frumoasa care se darama…

 7. Cristian Popescu | 13 aprilie 2017 at 06:48 | Răspunde

  Cele mai multre strazi din oras sunt pline de gropi. Eu ma asteptam ca in sedinta extraordinara din 14.04. sa se aprobe repararea acestora. Din pacate nu, tot despre ciolan va fi vorba.

 8. Nicoleta Cimafaia | 12 aprilie 2017 at 22:48 | Răspunde

  Au dreptate comerciantii, masura primarului ai va baga in faliment. Propun sa se amenajeze pentru promenada BULEVARDUL, intre semafoare si podul peste Tecucel, mai ales ca in parc nu se mai poate sta din cauza ciorilor. Si oricum parcul e plin de scene si tot felul de fieratanii montate fara autorizatie de constructie.
  La fel de bine se poate amenaja si Parcul Crang, care nu inteleg de ce este lasat de izbeliste.

 9. ar fi misto sa faca strada mare pietonala. super

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*