shopify
analytics tool

Scrisoare deschisă Către Consiliul Local Tecuci

Uricar-la-poarta-Moldovei-de-Jos-Ionel-Necula-Tecuci

Către Consiliul Local Tecuci

Domnului Primar,

Subsemnatul Ionel Necula, scriitor,  am luat  cunoştinţă  cu mare dezamăgire de răspunsul Primăriei, la propunerea noastră ca autoritatea locală să preia cheltuielile de editare a celor două lucrări propuse de noi;

 • Uricar la Poarta Moldovei de Jos, vol.10 (Pagini de istorie şi cultură tecuceană)
 • Personalităţi tecucene în Academia Română

     Cum se poate observa chiar din titluri, ambele lucrări îşi extrag conţinutul şi substanţa din tradiţia, cultura şi istoria tecuceană aşa cum s-a procesat de-a lungul istoriei şi interesează, cu precădere, locuitorii oraşului peste care păstoreşte Domnia Voastră şi nu-i drept să nu arătaţi o minimă receptare pentru ca lucrările enunţate mai sus să ajungă pe masa de lectură a tecucenilor.

În alte localităţi, autoritatea locală alcătuieşte colective speciale, pe care le onorează cu sume importante,  pentru elaborarea unor astfel de lucrări şi nu-i drept ca oferta noastră gratuită să nu beneficieze de  tratamentul aşteptat. Vă rog să înţelegeţi că autorul nu solicită nici o formă de recunoaştere pentru sine, pentru travaliul său de cinci ani de zile, cât a lucrat la realizarea acestor două proiecte, ci doar să fie susţinut în editarea lor, pentru care nu mai dispune de sumele necesare.  În estimarea noastră, întreaga operaţie de editare nu cred să reprezinte o sumă mai mare de cca 3000 lei.

Ştiu care sunt urgenţele şi priorităţile oraşului, dar nu cred ca acestea vor fi afectate prea grav datorită acestei cheltuieli de factură spirituală. Amintesc aici un postulat al lui Eminescu în care se stipulează cu claritate că tot ce se face, fără o dezvoltare paralelă a culturii – în zadar se face.  Probabil că poetul avea mai multă înţelegere pentru faptele de cultură şi ştia mai bine decât noi ce înseamnă emancipare spirituală. 

Nădăjduiesc, Domnule Primar şi onorat Consiliu local că veţi analiza cu mai multă înţelegere propunerea noastră şi veţi decide în consecinţă

Cu stimă ne-erodată                                     03 aprilie 2017

Ionel Necula

51 Comments on "Scrisoare deschisă Către Consiliul Local Tecuci"

 1. Academicianul | 3 mai 2017 at 16:07 | Răspunde

  Nickname “Academicianul” este o aluzie, usor ironica, la criteriul de apreciere invocat de Uricar : “Noi am luat ca reper şi criteriu recunoaşterea academică. Oare câţi dintre cei care se arată intrigaţi de faptul că am cerut subvenţii de la primărie ştiu câţi academicieni a furnizat ţării oraşul nostru?. Or, una dintre lucrările propuse pentru subvenţionare răspunde exact acestei probleme.”

  In realitate sunt doar un cetatean al Tecuciului, care-si da cu presupusu’ pe acest topic, la fel ca si altii. Pentru informarea Uricarului, nu sunt userul „Lucid”, balacarit atat de mult si pe nedrept. Si tot pentru Uricar, am spus ca dansul este familarizat mai mult cu agricultura decat cu istoria si literatura romana, deoarece intelesesem ca o perioada a lucrat la Liceul Agricol,unde profesorii si elevi petreceau mult timp pe lotul agricol si in livada, care, acum, nu cred ca mai exista.

  Am mai spus ca tiparirea unei monografii locale, poate fi subventionata din Bugetul local, numai in cazul in care este necesara, oportuna si interesanta pentru cetatenii urbei respective. Sociologul a confirmat ca „Biblioteca municipala Tecuci detine deja Monografia orașului Tecuci, tiparita la Editura pentru literatură și artă Geneze, Galați, 1999; avand ca autori pe Șt. Andronache, Gh. Gavrilescu, Laurențiu Groza, Gina Negruț, Mircea Nicu, Elena Paraschiv, Stela Țau, Doina Vlăsceanu. Lucrarea s-a intocmit de salariatii Bibliotecii Tecuci si ai Muzeului Tecuci, in timpul programului de lucru, si s-a tiparit cu fonduri alocate din Bugetul local.” Nu inteleg ce mod de gandire tenebroasa are Leonte Radovici, de l-a facut sa intrebe, „la deruta”, „daca nu cumva sunt cel care a primit 100 milioane lei vechi de la fostul primar Eduard Finchelstain, pentru monografia care nu a mai aparut”.

  Am cautat pe net, incercand sa ma lamuresc, dar n-am gasit nici-o referire la vreo noua monografie, macar in stadiul de Proiect. Peste tot sunt referinte numai la Monografia din 1999, finantata de Gh. Lazar ( despre care d-nul Necula sustine ca este o monografie proasta). Am cautat documente si Hotarari ale Consiliului Local Tecuci, cu referire la noua Monografie, finantata de Finkelstain, dar n-am gasit nimic. Singurii care sustin ca trebuia sa apara o noua Monografie, sunt d-nii Radovici si Necula. Domnilor, in afara de vorbe, aveti vreo dovada? Vreo Hotarare de Consiliu Local, vreun ordin de plata, ceva concret ?

  D-nii Stefan Andronache si Lazar Gheorghe s-au mutat la Bucuresti, dar poate ne ajuta cineva de la Biblioteca Municipala sau de la Muzeu, ca sa lamurim acest mister.

  • Metode specifice ocupatiei mele m-au condus la concluzia ca Radovici = Necula, sau colaboreaza strans. Iata de ce:
   Ambii sunt obsedati de ideea ca stiu cine este in realitate „Academicianul”. Domnul Necula a afirmat ca stie cine e, iar domnul Radovici fiindca i-a pus o intrebare atat de exacta, de parca ar sti.
   E o coincidenta ciudata.

 2. Bella Faustina | 3 mai 2017 at 00:21 | Răspunde

  @Ionel Necula
  Un mare secret pentru sanatatea dumneavoastra: ignorati oamenii care va fac rau.

 3. Ionel Necula | 2 mai 2017 at 13:28 | Răspunde

  Răspuns lui Leonte Radovici ŞI Muza
  N-am lăsat fără răspuns întrebarea lui Leonte Radovici privind cele 100 de milioane încredinţate de fostul primar Filkenstein pentru realizarea unei alte monografii a oraşului Tecuci. Dac-aţi fi citit mai atent rândurile noastre aţi fi reţinut că specialistul în abordarea monografică a Tecuciului este unul singur – Stefan Andronache, el este istoricul de serviciu al Tecuciului şi el este beneficiarul sutelor de milioane încredinţate de Primăria Tecuci.. Eu, repet, n-am primit nici un ban de la primărie, doar mi s-a subvenţionat vol.3 din Uricar pentru care Primăria a achitat c/v prin dispoziţie de plată la Graphotek.
  Ceea ce nu spune nici Leonte Radovici şi nici Muza cel profund interesat este că această sută de milioane a urmat altei sute de milioane primită de acelaşi individ de la fostul Primar Gh. Lazăr pentru care a realizat o monografie proastă. Banii aprobaţi de primarul Filkestein aveau menirea să îndrepte eşecul primei abordări monografice a Tecuciului. N-am avut şi nu am nici o legătură cu aceste proiecte. În câteva rânduri l-am întrebat pe profesorul Parascan, care figura în colectivul redacţional, despre stadiul acestei lucrări şi de fiecare dată îmi spunea acelaşi lucru: că n-a fost niciodată chemat să stabilească amănuntele proiectului, dar că el şi-a scris partea lui de contribuţie şi-a predat-o d-lui Andronache. Ce s-a ales din acest proiect să ne răspundă Academicianul, sau măcar substitutul său – mai Lucid decât el.
  Ionel Necula

 4. Napoleon-familist: con-postacii acestui articol nu-ti neaga nici personalitatea nici intelectualitatea, nu vor sa te jigneasca si nici sa-ti taie din elanul creator. Ei citest articolul dvs., isi creaza o opinie proprie in legatura cu acesta si o expun(ptr ca inca mai suntem liberi sa avem opinii indiferent daca unora le place sau nu). Zic familist deooarece tecuceni te recunosc ca facand parte din familia lor indiferent cat ii acuzi sau ii judeci, te accepta si te respecta! Noi tecucenii iti respectan capacitatea de a culege informatii si de a le redacta intr-o forma sau alta in speranta de ai fii utile cuiva.
  Napoleon darwin-ist:evolutia este un proces foarte important oricarei specii pentru a supravietui. Aceasta tine de adaptarea individului la mediul in care traieste. Adaptarea este echilibrul intre asimilare si acomodare. Inteligenta este forma suprema de adaptare.(ups).
  Napoleon-matematician: daca o imagine face cat o mie de cuvinte, cate carti citesti in 24 de ore de visionare tv sau navigare internet? Din costul unei carti iti poti plati abonamentul tv(120 canale) si internetul pe 2-3 luni. Cate carti trebuie sa citesti ca sa acumulezi informatiile receptionate prin intermediul massmedia intr-o saptamana?
  Napoleon – comerciant: cand vinzi un produs incearca sa nu injuri potentialul client. Nu primaria iti suporta cheltuielile de tiparire ci comunitatea in care traiesti si care iti este familie.
  Napoleon-comunitar: sper ca vei intelege ca totul trece prin stomag. Cat timp traiesti intr-o familie saraca preocupata de datoriile din caietul de la chiosc, de neajunsurile si lipsurile generate de mediul in care traiesc, de umilintele consatenilor care nu inteleg ca bunastarea lor depinde de bunastarea societatii pe care o conduc, nu vei gasii bani de carte. Iar tu imi creezi impresia ca incerci sa manipulezi mediu ptr. a vinde un produs mai mult sau mai putin folositor mie.
  Napoleon-intelectual:”persoana a carei principala sursa de existenta o reprezinta munca intelectuala”(arte, stiinte, tehnica)(dex)-am renuntat de mult deoarece nu am indentificat un deMedecii(si nici nu am confundat primaria cu familia deMedicii)
  Napoleon-crestin: interesanta aluzia pe care o faceti intr-un ultim post la asemanarea situatie dvs cu o povestioara din Noul Testament. Totusi, va iert.
  Napoleon-psiholog: rationamentul transductiv, animismul, egocentrismul, delirul de revendicare etc, ating in posturile dvs cote patologice. Recomand consult de specialitate. Cu totii avem de nevoie de ajutor intr-un moment sau altul al vietii.
  Napoleon-militar: bagati sabia in teaca. Necunoscand tainele manuirii acesteia riscati sa va faceti rau singur.
  Napoleon-electrician: cartile vor revenii cand natura va lasa fara electricitate comunitatile umane.
  Napoleon-profesor: stiinta de a selecta si asimila informatiile din volumele scrise, media,sau mediu in care supravietuim nu e predata de nimeni! Asta tine,cred, de liberul arbitru.
  In speranta ca veti intelege comunitatea in care traiti si va sprijinit de nenumarate ori in realizarea creatiilor dvs. sunt sigur ca ne veti ierta nesabuinta de a participa la acest dialog!Cu deosebit respect….al Vostru Napoleon!

 5. Ionel Necula | 1 mai 2017 at 20:16 | Răspunde

  Închidere de pagină
  Repet ceea ce am afirmat de mai multe ori în intervenţiile pe acest site. Nu eu am iniţiat această dispută, care s-a rostogolit mai mult decât se putea anticipa. Eu n-am făcut să arat tecucenilor cât de interesată este administraţia oraşului nostru de proiectele culturale propuse de noi. Ce l-o fi determinat pe Lucid şi pe ceilalţi în numele cărora semnează să se năpustească asupra mea cu atâta patimă neînfrânată nu ştiu, dar a fost de datoria mea să-i răspund, în ritmica şi în genul propus de preopinent. La acuze nefondate, dar decente am răspuns totdeauna decent, iar la dispuneri bolovănoase s-a întâmplat să-mi mai pierd şi eu echilibrul.
  A fost, oricum, o primăvară furtunoasă şi cred că toţi cei ce-au accesat acest site şi-au dat seama de nivelul lamentabil al spiritului tecucean şi al celor ce-l nervurizează. Păcat. Îmi fac speranţe că cei mai mulţi dintre intelectualii autentici şi cu un cuvânt mai greu au evitat să se implice – sporitor şi cu rigoare – în această polemică. Au lăsat lucrurile la discreţia unor anonimi, care tremură de frică să nu li se afle identitatea. Idei? Opinii? Puncte de vedere? Sunt aşa de anemice că nu ştiu dacă merită, cum mi-am propus, să fie editate. Mi se pare că unii, dintre cei ce s-au implicat în această polemică au făcut-o doar pentru a figura şi ei într-o carte. Chiar Lucidul, Academicianul a devenit activ, nu pentru că avea ceva de spus, ci pentru a se afla în treabă. Sigur, dacă-şi de-conspiră identitatea şi participă la amortizarea costurilor de editare…
  Mai este ceva.. Lunga şi nevrednica dispută n-a avut ca obiect primăria şi omul din fruntea ei. Sunt convins că edilul nostru ştie mai bine decât noi toţi care sunt urgenţe şi priorităţile oraşului. Sigur, ar fi fost mult mai bine dacă în locul unui răspuns oficial negativ m-ar fi chemat să-i explic fondul şi importanţa proiectelor propuse, dar sunt consternat cu adevărat de atitudinea Comisiei de cultură din cadrul Consiliului local, care n-a făcut nici un demers pentru o problemă care intra în raza sa de competenţă. În naivitatea mea chiar am crezut că poate contribui efectiv la evoluţia vieţii spirituale a Tecuciului. M-am înşelat.
  Am crezut că funcţionează şi la noi imperativul oricărei autorităţi investită electoral. Cât mai mult bine pentru câţi mai mulţi. Acum nu mai sper. Le voi edita tot în regie proprie cum am procedat şi până acum.
  Ionel Necula

 6. Il cunosc oarecum pe d-l Ionel Necula. Aveam o impresie buna despre el. Dar persoana care semneaza aici cu „Ionel Necula” ma contrariaza serios. Nu cumva, cineva se da drept el si scrie aceste texte ca sa-l compromita?
  Domnul Necula este un foarte prolific scriitor tecucean. Bun sau mai putin bun, e o chestiune pe care altii ar trebui sa o stabileasca.
  Din pacate, aceasta e problema, nu valoarea dumisale. Neexistand o preocupare a editurilor de a garanta valoarea, aparitia unei carti a devenit o problema financiara, nu intotdeauna un real act de cultura. Cele mai multe edituri sunt afaceri si banii hotarasc. De aici numarul mare de scriitori si valoarea lor incerta si tot de aici neincrederea publicului in ei, in autenticitatea lor. S-a ajuns ca fiecare sa-si stabileasca singur valoarea, uneori ajutat de ”colegi de breasla, care, de regula, se gratuleaza reciproc”, cum bine remarca Sociologul.
  Intelectualii nu au rezolvat principial aceasta problema, au preferat sa procure bani. Ca sa obtina acesti bani, se umilesc pe langa politicieni si pe langa diversi imbogatitii. In loc sa reprezinte o avangarda spirituala, fac compromisuri cu cei care au nenorocit tara. E o situatie deplorabila!
  Din acest motiv oamenii sunt iritati cand aud de sponsorizari. Primele comentarii legate de scrisoarea deschisa adresata Consiliului Local de dl Ionel Necula au exprimat iritarea unor forumisti la adresa OBICEIULUI unor intelectuali de a sta pe la diverse usi ca sa ceara bani pentru a-si tipari cartile. Poate ca nu avem in totalitate dreptate, poate ca acela care are ceva de spus si nu are mijloace are disperarea lui. Dar nici asa nu poate continua.
  Din pacate, in loc sa inteleaga esentialul si sa contribuie la limpezirea adevarului, dl Necula a raspuns arogant, noi am ripostat, dar incomparabil mai elegant decat el.
  In general, i s-au adus reprosuri de principiu, la care el putea raspunde argumentat, dar a preferat sa raspunda insirandu-si meritele si aruncand invective. Culmea e ca imi scrie urmatoarea fraza, pe care o reproduc exact: „Îmi spui că arunc cu tot gelul de invective, dar spune te rog măcar una dintre ele.”
  Bine, domnule Necula, o sa transcriu multe dintre ele, nu pe toate, fiind prea multe, adresate mie, tecuceanului calm, Academicianului, unui dusman care credeti ca e in spate. Iata-le:
  „Tont, calp, pretenţii culturale, dilentatism, lipsa de adâncime, informaţia după ureche, aroganţa lucidului calp, găunos, flecar, potlogar, proasta reputaţie, incapabil de lucruri durabile, asemeni tuturor mediocrilor al căror număr a devenit îngrijorător de mare, lucidule de doi bani, mentalitatea comunistă, infatuăre gonflata;
  prostia lui înnăscută, deci fără leac, fără posibilităţi de vindecare; lenevie genetică; aerele de huidumă bine furajată şi bine înălţată; exemplar atât de egoist şi de arogant; Este, cum am tot afirmat, un fost secretar de partid;
  lucidului tembel, fante de obor, nărăvit în lucruri rele şi insipide; şi-a trădat prostia;
  Bombalăule Comunistul din el nu se dezminte Când ţi-ai făcut ultimul consult? pătimaş şi bolovănos; are şi el pretenţii de intelectual mizerabil;
  Zălud, bolovanule; Ţi-am spus eu că trebuie să-ţi faci un consult medical ; te faci de râsul curcilor; mă tot târăşti prin mocirlă; nevrednicul meu preopinent; bicisnicul meu partener de dispută; se vede prostia care te caracterizează; poltronule fără identitate;
  Golănia-i mare! Află tăntălăule ; ţi-am ghicit mediocritatea de la început şi vreau să aduc acest lucru la cunoştinţa publică”
  Extrase din:
  Ionel Necula | 22 aprilie 2017 at 00:37 ; Ionel Necula | 24 aprilie 2017 at 11:58 ; Ionel Necula | 25 aprilie 2017 at 11:33 ; Ionel Necula | 25 aprilie 2017 at 14:36 ; Ionel Necula | 25 aprilie 2017 at 22:35 ; Ionel Necula | 27 aprilie 2017 at 09:24 ; Ionel Necula | 26 aprilie 2017 at 09:46 ; Ionel Necula | 29 aprilie 2017 at 12:13 |

 7. Raspunsul d-lui Ionel Necula, adresat Sociologului, este plin de bun simt, corect. Revin cu cateva completari :

  1.Subiectul acestui topic este finantarea a doua monografii din Bugetul Local, nu rivalitatile, prieteniile sau antipatiile d-lui Ionel Necula.

  2.Asa cum recunoaste chiar autorul, si cum rezulta si din rapoartele unor Biblioteci, care pot fi gasite pe net, monografiile sale nu sunt citite in judetul Galati, desi sunt recunoscute de unele foruri internationale. Dezinteresul cititorilor poate fi motivat de faptul ca exista prea multe lucrari cu acelasi subiect. Despre Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Eliade, Ion Petrovici, si alti corifei interbelici, unii cu simpatii legionare declarate, au scris o multime de scriitori. Daca faci o compilatie a tuturor studiilor, eseurilor, monografiilor publicate, poti afla ce a facut Cioran, in fiecare zi, clipa de clipa, de cand s-a născut la Rășinari si pana-n 1995, cand a murit la Paris. Nimeni nu are timp si interes sa cunoasca toate aceste amanunte. Tinerii se documenteaza de pe net, iar cartile necitite, care zac uitate si prafuite, prin biblioteci si alte institutii, devin maculatura reciclabila. Consiliul Local caseaza maculatura reciclabila, nu finanteaza cresterea stocului existent.

  3. Cele 9 volume ale monografiei „Uricar la poarta Moldovei de Jos – pagini de istorie şi cultură tecuceană” , un adevarat roman-fluviu, insumeaza peste 1800 de pagini, cam cat patru topuri de hartie Xerox. Cine are timpul si rabdarea sa citeasca o lucrare atat de documentata, dar si voluminoasa ? Nici volumele rosii cartonate, ale Operele alese, scrise de Lenin, nu aveau, pe vremuri, atatea pagini.

  4. Biblioteca municipala Tecuci detine Monografia orașului Tecuci, tiparita la Editura pentru literatură și artă Geneze, Galați, 1999; avand ca autori pe Șt. Andronache, Gh. Gavrilescu, Laurențiu Groza, Gina Negruț, Mircea Nicu, Elena Paraschiv, Stela Țau, Doina Vlăsceanu. Lucrarea s-a intocmit de salariatii Bibliotecii Tecuci si ai Muzeului Tecuci, in timpul programului de lucru, si s-a tiparit cu fonduri alocate din Bugetul local. Cate monografii , diferite, cu continut asemanator, credeti ca poate sa finanteze Consiliul local Tecuci ?

  5.Daca as fi avut talentul si rabdarea Dvs., as fi scris o monografie locala, despre suferintele fostilor detinuti si deportati politici, despre eroii rezistentei armate anticomuniste, din munti si zonele de frontiera, din perioada 1947-1964, care nu mai traiau la Revolutie, si despre faptele carora auzim in Memorialul durerii, Experimentul Pitesti, diverse adunari, comemorari, simpozioane, congrese. Statul roman se mandreste si ii evoca pe acesti adevarati patrioti, dar, pana in prezent nu le-a acordat nici-o reparatie morala sau materiala, postuma.

  Urmasi ai fostilor detinuti si deportati politic traiesc si in judetul nostru. Sunt convins ca acestia sunt mai interesati sa stie cine au fost, si ce au facut bunicii si parintii lor, decat ce au facut diverse personalitati, nascute in Tecuci, dar emigrate si consacrate in alte parti ale lumii.

 8. Ionel Necula | 1 mai 2017 at 12:32 | Răspunde

  Răspuns sociologului
  Cred că ai dreptate. Am consumat mult timp şi energie cu lectura altora. Eram convins că fac un lucru bun, acum nu mai am această convingere. Te asigur că vol. 10 din seria Uricar va fi ultimul şi-ţi făgăduiesc să nu mai deschid nici o carte semnată de confraţii mei tecuceni. Am scris despre scriitorii prahoveni (Prahova spirituală), despre scriitorii buzoieni (Spiritul buzoian în lecturi aleatorii), despre scriitorii gălăţeni (Spiritul gălăţean pe treptele afirmării de sine), despre scriitorii vrânceni (Spiritul vrâncean în lecturi elective, 2 vol.), dar niciunde n-am fost întâmpinat cu atâta ostilitate. Peste tot am fost întâmpinat cu recunoştinţă şi cu gratitudine. M-am convins încă odată că tecucenii sunt altfel, că se lasă prea uşor manevraţi de câţiva inşi complexaţi, roşi de invidie şi aroganţă. M-a surprins că sociologul se războieşte cu mine în loc să ceară Lucidului să-şi dezvăluie identitatea.
  Ai mai spus însă ceva. Ceva care chiar merită discutat, că lucrările mele nu se citesc, ceea ce este adevărat. Dar care lucrări se citesc? Cine dintre scriitorii tecuceni, dar şi dintre cei bine aşezaţi în lumea valorilor sunt citiţi cu patimă? Câţi tecuceni au citit Solenoid a lui Mircea Cărtărăscu? Dar fenomenul nu este specific Tecuciului şi nici României, el se poate observa peste tot în Europa şi în lume. Ca sociolog ar trebui să ştii că Galaxia Gutemberg (litera tipărită) a fost dislocuită de multă vreme de imagine, de galaxia Mc Luhan. Omul contemporan se dă-n vânt după informaţia televizată nu după cea tipografiată.
  Ce facem în această situaţie? Să nu mai scriem? Ar fi o soluţie, dar nu ştiu să fie adoptată pe undeva. Lumea se va întoarce la carte, dar trebuie să mai aşteptăm până când omul se va îngreţoşa de imagine şi de televizor. Vremea cărţii va reveni, dar nu pot preciza când. Oricum, sunt convins că oricine va voi să facă o documentaţie despre evoluţia spiritului tecucean va găsi lucruri interesante şi în cele 10 volume din seria Uricar. Şi la fel dacă va fi interesat cineva de Cioran sau de Ion Petrovici. Ele figurează deja în inventarul Centrului Pompidou din Paris şi în cel al Bibliotecii Congresului SUA.
  Repet însă, nu voi mai deschide nici o carte semnată de tecuceni. Poate se va înţelege odată că adevăratul perdant al acestei decizii nu voi fi eu,
  Semnatarul acestor rânduri
  Ionel Necula

  • ,,… niciunde n-am fost întâmpinat cu atâta ostilitate. Peste tot am fost întâmpinat cu recunoştinţă şi cu gratitudine.”… Nu ți-e rușine omule…? Dacă și acolo porcăiai pe toată lumea cu suficiența ta de fost activist la cabinetul de partid și de titular al cursului de ateism științific ai fi avut parte de același tratament.Dacă jigneai la fel, pe toată lumea, dacă și la ei te dădeai drept ,,cioranul” Tecuciului pe care nu l-a recenzat NIMENI,te trimeteau la plimbare. Oamenii aceia nu te cunosc, nu ți-au făcut ,,radiografia” ficatului ca să știe câtă lume ai spurcat tu, comunist ratat și democrat mascat! Du-te la biserică moșule, mergi la un duhovnic să te spovedești, dar ia-ți câteva zile libere, că ai multe de recunoscut… Dumnezeu să te ierte!

 9. Scrie unul pe aici ca nu citeste nimeni la biblioteca, (nu ne spune de la ce biblioteca are informatiile), cartile domnului Necula. Bun, dar sa ne spuna respectivul cartile caror autori se citesc si daca sunt printre ei si tecuceni.

 10. Ionel Necula, in timp ce inamicii dumitala sustin niste idei si te ataca argumentat, dumneata esti cel rudimentar, bolovanos, insulti, dai cu bata, sustii nu idei, ci doar pe dumneata insuti – daca aceasta dare in petec se poate numi sustinere!
  Mai mult: ce e in mintea dumitale de ii identifici pe toti acesti inamici virtuali cu unul dintre dusmanii dumitale din viata reala? Macar acel om exista, sau e o plasmuire?
  Si inca ceva amice: vad ca nu-ti scapa nimic, dar nu ai raspuns la intrebarea clara postata aici de Leonte Radovici, 28 aprilie 00:09:
  „poate ne spuneti cumva dvs. sunteti cel care a primit 100 milioane lei vechi de la fostul primar Eduard Finchelstain, pentru monografia care nu a mai aparut? Stiu ca la o manifestare culturala avuta loc in ultimul an de mandat al dl. Finchelstain, interpelat pe aceasta tema, spunea ca monografia se afla in faza de corectura la tipografie, la Bacau, si urmeaza sa apara in cel mai scurt timp.”
  Ati primit acei bani, d-le Necula?

 11. Supliment de răspuns Lucidului
  Nu-mi dau seama cum de mi-a scăpat una din problemele ridicate de nevrednicul meu preopinent. Ai dreptate. Spre deosebire de tine care ai făcut o afacere profitabilă din orice năzbâtie publicată, eu mi-am achitat singur cheltuielile de editare. Eu n-am beneficiat de milioanele Tecucenilor pentru a redacta o monografie eşuată şi ni altele pentru întocmi monografia unei comune. Cred că ştii despre ce vorbesc. Tu n-ai scos niciodată vreun ban din buzunar pentru a publica o carte, dimpotrivă, te-ai înfruptat fără nici o restricţie din banii contribuabililor tecuceni, fără să realizezi ceva în schimb.
  Află poltronule fără identitate că toţi scriitori de azi – afară de tine, bineînţeles, abonatul banului public – îşi finanţează singuri apariţia unei cărţi, iar de drepturi de autor nici nu poate fi vorba. Sigur, tu n-ai de unde să ştii toate acestea, dar mă gândesc cât tupeu îi trebuie unui ins anonim ca să pună în discuţie probleme de care nu are habar. Golănia-i mare!
  Află tăntălăule că genul exegetic pe care l-am asumat nu este defel unul minor, dimpotrivă, presupune cunoaştere, bibliografie şi rafturi de cărţi lecturate. Când vei scrie şi tu două pagini exegetice sau vreun eseu accidental, atunci să vorbeşti pătimaşule diletant. Ştii bine că aşa ceva n-ai să scrii niciodată, că-ţi lipseşte şi fondul de cunoaştere necesar şi abilităţile trebuincioase. Dac-ar fi să folosesc un cuvânt pus în circulaţie de Noica, aş zice că toată informaţia ta este ciupitativă, dar tu n-ai auzit de aşa ceva. Ghinionul tău este că ţi-am ghicit mediocritatea de la început şi vreau să aduc acest lucru la cunoştinţa publică. De asta spun, întoarce-te la fotografie, e singura ta şansă de a ieşi din vizorul meu.
  A celui care nu ezită să semneze cu nume şi prenume – Ionel Necula .

 12. Impresionat de eforturile combatante facute de d-nul Ionel Necula & Co. pe acest topic, am dat o cautare pe Google, si am aflat lucruri interesante despre viata si opera eseistului si filozofului nostru, nascut in Comuna Liesti, care cere sprijinul financiar al Consiliului Local, Tecuci, pentru monografiile „Uricar la Poarta Moldovei de Jos”, vol.10 si „Personalităţi tecucene în Academia Română”.

  Editarea lucrarii Uricar la poarta Moldovei de Jos – pagini de istorie şi cultură tecuceană, s-a facut in perioada 2009 – 2015, pana in prezent fiind publicate 9 volume, insumand peste 1800 pagini. Cartile investighează evoluţia vieţii spirituale din arealul Tecuciului, al fostului judeţ Tecuci. Sunt evocate principalele momente din istoria Tecuciului şi principalele personalităţi ridicate din toposul tecucean.

  Din pacate, nu am găsit nicio recenzie despre monografie, în locurile obișnuite, sau vreo opinie facuta de cititori, doar referiri ale unor critici de specialitate si colegi de breasla, care, de regula, se gratuleaza reciproc, in eseuri.

  Bibliotecile publice raporteaza ca detin pe rafturi volumele respective, dar ele nu sunt solicitate de cititorii din sala de lectura sau pentru studiu la domiciliu, fie datorita lipsei de interes, fie datorita marimii lucrarii. Dezinteresul poate fi motivat si de faptul ca exista si alte lucrari asemanatoare, una din ele fiind Monografia orașului Tecuci, tiparita la Editura pentru literatură și artă Geneze, Galați, 1999; avand ca autori pe Șt. Andronache, Gh. Gavrilescu, Laurențiu Groza, Gina Negruț, Mircea Nicu, Elena Paraschiv, Stela Țau, Doina Vlăsceanu.

  Generatiile actuale sunt interesate sa traiasca clipa si sa-si cunoasca viitorul. Pentru toti trecutul ramane doar istorie, fie ca e vorba de Emil Cioran, Ion Petrovici, Anton Cincu, Stefan cel Mare,sau …Decebal.

 13. Reluăm disputa
  Ca şi când absenţa unei dispute îl îngrozeşte, Lucid revine – tot în felul lui corosiv, pătimaş şi bolovănos – de parcă absenţa obiectului muncii îi conferă un sentiment de inutilitate. Inutil a fost întotdeauna, dar acum are şi el pretenţii de intelectual mizerabil.
  Eram dispus să consider polemica închisă, mi s-a părut că Lucid a înţeles ceva din toată polemica noastră. Nu m-am aşteptat să revină, dar dacă aşa consideră că-i mai bine, nu-i nici o problemă, revin în arenă, ca şi până acum en garde. Ca şi până acum mă apăr cum voi crede de cuviinţă. N-am iniţiat niciodată vreo polemică, am fost tot timpul pus în situaţia de a mă apăra. De un lucru îl asigur pe Lucidul meu zălud: dacă este primul (cum a fost şi până acum) care scoate sabia din teacă, eu voi fi ultimul care-o voi introduce la locul ei.
  Mă întreb însă: câte năzbâtii mai are de gând să născocească acest individ nărăvit în lucru rău? Când, bolovanule, am fost vreodată şef la Cabinetul de partid? Cine din Tecuci nu ştie că în ultimii 20 de ani de regim comunist directorii de cabinet au fost Ţâra Sofia, Filiţă Constantin şi Chiriţă (venit de pe la IRA). Ţi-am spus eu că trebuie să-ţi faci un consult medical. Până la urmă aş înţelege că în absenţa unor argumente peremptorii recurgi la tot felul de născociri, dar până unde speri să ajungi cu minciuna? De ce ţii neapărat să te faci de râsul curcilor? De ce nu ţii puţin şi la demnitatea ta?
  Îmi spui că arunc cu tot gelul de invective, dar spune te rog măcar una dintre ele. Am pus eu vreun neadevăr în circulaţie? De ce nu te gândeşti că atunci când toate acestea le voi aduna într-o broşură, cititorii îţi vor amenda inepţiile şi noianul de minciuni de care te foloseşti.
  Ţi-ai asumat o misiune grea Lucidule! Trebuie să răspunzi şi în contul Academicianului. Aşa-i când te foloseşti de mai multe semnături pentru a induce ideea că sunt mai mulţi care gândesc ca tine. Nu e nimic onorant în tertipul acesta de doi bani. Am intuit de la început că multe din semnăturile cu care mă tot târăşti prin mocirlă aparţin aceluiaş intrus care se teme să nu fie deconspirat. Aproape că te înţeleg, dar atunci de ce te deranjează cuvântul fictiv? De altfel multe din cele proferate de tine poartă pecetea ficţiunii.
  Am făcut imprudenţa să inserez câte ceva din puţinele mele realizări. Nu-mi stă în fire să vorbesc despre mine, dar a trebuit să răspund provocărilor. Oricum, datele sunt exacte, iar dacă şi tu mi-ai arăta isprăvile tale, te asigur că voi avea o altă înţelegere. Am scris 11 cărţi despre Cioran şi 5 cărţi despre Petrovici. Sunt nişte exegeze, dacă ţi-i cunoscut termenul. Îţi înţeleg însă şi ostilitatea când vine vorba de carte. Ce treabă ai tu cu piaţa livrescă? Când ai citit ultima carte? Îţi spun eu, în 1982 când ţi-a căzut în mână Insula lui Euthanasius a lui Eliade. Te cunosc prea bine trans-Lucidule ca să mă consider timorat.
  Te asigur însă că atunci când voi aduna toate aceste depoziţii într-o carte, nu voi schimba nici o virgulă din capodoperele tale. Orice eventuală intervenţie în text ar însemna o îndreptare. Mai ticălos decât le-ai scris tu nu le poate scrie nimeni. Tecucenii vor aprecia singuri ce merită să fie apreciat. Acum, dacă ştii care va fi soarta acestor comentarii ar fi cazul să le grădinăreşti mai bine. E un sfat, dar tu vei face cum vei crede de cuviinţă. Datoria mea este să nu te las fără răspuns.
  Ionel Necula

 14. Cu bucurie in suflet va salut, ostenii mei. Bucuria vine din faptul ca ati ales acest mediu sa va deslantuiti cacafoniiele, invectivele, sa va eliberati frustrarile in speranta unui somnic bun si linistit, crutand biata padure de sacrificiul necesar randuiri ineptiilor voastre. Iata de aici si necesitatea infiintarii in aceasta mizera urbe a unui amplasament in care sa ne adunam cu toti,( academicieni, muze, lucizi, diversi scriitori, napoleoni, farisei,etc.)-un camin pentru batrani! Acolo sub o supraveghere atenta, cu doza optima de diazepam sigur vom putea salva si padurile si urbea de dejectiile noastre. In speranta ca va veti gasii linistea necesara, ca de altceva observ ca nu poate fii vorba, va transmit batraneti linistite. Al vostru Napoleon!!!

 15. Auzi la el, tractoristul, care se ascunde sub pseudonimul lucid, vrea sa intre in istorie si, sa ai apara mizeriile postate aici, in viitoarea carte de polemici a domnului Necula. Tataie, mai intai declinati adevarata identitate se stie poporul cu cine avem de-a face. Individul, ros de invidie, recunoaste ca este autorul acestor ,,scrisori”, in fapt niste atacuri suburbane la adresa unui om de 1000 de ori mai valoros ca el. Domnule Necula, nu va mai chinuiti sa ai raspundeti unui ,,sobolan”, care sta ascuns in subteranele internetului si porcaieste pe oricine indrazneste sa aiba alta opinie decat el.

 16. Mă hotărâsem să nu-l mai necăjesc pe domnul Necula, să-i iert aroganţa şi celelalte slăbiciuni. Am trecut şi peste faptul că el a continuat să mi se adreseze insultător. Dar văd că perseverează, că îşi imaginează că abia acum se poate dezlănţui. Însă, o face călcând straşnic în străchini, face greşeli tactice atât de elementare, încât mă îngrozesc. Şi nimic nu e mai vindecător decât adevărul.
  În comentariul dedicat celui pe care îl numeşte „academician fictiv” este extrem de contradictoriu răspunzând celui care l-a numit ţăran. Spune că respectă ţăranii, că se mândreşte cu originea asta, dar o numeşte „denigrare” şi e vădit deranjat.
  Aruncă tot felul de invective, exprimând continuu ideea că toţi cei din jur sunt, prosti, inculţi. Îi acuză pe toţi de sechele comuniste în gândire, le spune comunistoizi, cuiva îi ca a fost secretar PCR.
  Ştiţi de ce e culmea tupeului? Fiindcă domnia sa, în persoană, a fost printre altele directorul Cabinetului municipal de Partid, în timpul lui Ceauşescu! Ştiţi ce înseamnă asta? Că era şef cu propaganda comunistă din Tecuci şi din zona Tecuci şi un fel de decan al universităţii de partid din localitate. Nu l-aş acuza, astea erau vremurile. Dar de unde aerele astea anticomuniste?

  Am lăsat la urmă ce e mai interesant. În finalul răspunsului dat „academicianului fictiv”, afirma:
  „Sunt deja în istorie. Sunt sigur că ori de câte ori se va vorbi despre Cioran, sau despre Ion Petrovici se va aminti şi numele meu.”
  Bravo! Nu asta spuneam şi noi? Deci asta era planul, să intre în istorie agăţându-se de picioarele lui Cioran şi Ion Petrovici. De fapt, cam în toată „opera”, d-lui se ocupă de alţii, este ca un fel de iederă care trăieşte din seva copacilor pe trunchiul cărora se încolăceşte.
  Şi ne mai comunică o noutate: ne vine şi nouă rândul să intrăm în istorie. A spus că vrea să facă o broşură cu aceste răspunsuri în care ne face cu ou şi oţet. Eu nu am nimic împotrivă, dar cu o condiţie: să apară transcrise corect acolo şi scrisorile noastre, cele cărora a răspuns, generând acele capodopere pe care vrea să şi le publice, nu doar interpretările lui.

 17. Răspuns academicianului fictiv

  Tot uitându-mă prin textile disputei noastre în vederea alcătuirii unei broşuri am constatat că a rămas fără răspuns una din acuze, cea din 25 aprilie, semnată cu numele pompos de academician – titlu pe care bicisnicul meu partener de dispută nu-l va dobândi niciodată – aceea că provin de la ţară şi că sunt un biet ţăran pripăşit la oraş. N-aş vrea să-ţi rămân dator în vreun fel. Iată, în sfârşit, o denigrare, singura pe care o împărtăşesc fără nici o rezervă. Aici ai nimerit-o. Da, vorba lui Vasile Ghica sunt os de ţăran, de răzeş şi-s familiarizat cu toate muncile agricole – de la plugărie la coasă şi de la plantatul viţei de vie la alcătuirea unei căpiţe de fân.
  Bănuiesc că intenţia ta a fost una jignitoare şi-mi pare rău că te dezamăgesc. Dac-aş şti că are importanţă sau că-ţi face plăcere ţi-aş recunoaşte că reprezint, într-adevăr, a doua generaţie de încălţaţi din familie. Regret c-ai părăsit terenul culturii, al ideilor de dragul găsirii unui motiv de denigrare. Eu credeam că obiectul disputei noastre este cultura, fără acel agri în faţă. Abia aici se vede prostia care te caracterizează. Vei zice, probabil că te jignesc, dar constatarea nu-mi aparţine. Am luat-o din Mihai Ralea (Scrieri din trecut – filozofie) unde vei găsi definiţia inteligenţei şi, prin opoziţie, a prostiei. Ori de câte ori un individ părăseşte planul discuţiei în curs şi o deplasează în domenii colaterale, în speranţa unui câştig de imagine dă, implicit, şi un semn de prostie. Asta o spune Ralea, nu eu.
  Insist. N-ai reuşit să mă jigneşti prin acest ocol problematic inept, dimpotrivă. Dar întreb şi eu aşa, într-o doară, tu de unde provii? Nu tot de la ţară, din părinţi ţărani? Stiu că părintele tău, Dumnezeu să-l odihnească, a lucrat pe la primărie, dar tot ţăran a rămas. De ce nu te mândreşti cu această origine? Ai auzit de nobleţea condiţiei de ţăran? Nu cumva ţii în gaţie şi acum nişte percepte comuniste din vremea când ţăranul era alungat de pe la toate centrele de pâine? Ce-i folosea bietului om că poeţii se-ntreceau în ditirambi cu sărutaţi palma ţăranului de vreme ce era izgonit de pe la toate cozile? A fi cazul să revii la sentimente mai bune, dar, fireşte, decizia îţi aparţine.
  Ar mai fi ceva. Mă bănuieşti că vreau să intru în istorie cu cărţile mele. Eşti în eroare. Sunt deja în istorie. Sunt sigur că ori de câte ori se va vorbi despre Cioran, sau despre Ion Petrovici se va aminti şi numele meu. Despre Cioran am scris 11 cărţi, iar despre Ion Petrovici, 5. Sigur, cele mai multe mi le-am finanţat singur. E o diferenţă între noi.
  Ionel Necula

 18. Cu bâta-n baltă

  Văd că LUCIDUL meu partener de dispută nu mai este dispus să continuîm nevolnica noastră polemică. Nu-i rău, numai că motivaţia invocată este mai mult decât jignitoare. Auziţi şi d-tră. Nu vrea să se pună cu prostul De prostie, e drept, am vorbit şi eu, dar aveam motive întemeiate. Un individ care nu deschide o revistă, o carte oare nu merită cu prisosinţă acest calificativ ? În plus, m-a consternat deficitul de cunoaştere cu care mi-a interpretat vorbele, cu importanţa unei localităţi, bunăoară.
  Am promis cititorilor să nu mai folosesc cuvinte jignitoare şi vreu să mă ţin de cuvânt. De asta, întreb doar atât: când ţi-ai făcut ultimul consult? La vârsta noastră ştii şi tu că scleroza nu cade pe butuci.
  Şi-ţi mai spun ceva. Ca tot omul, am şi eu, probabil, metehnele mele, dar de prostie nu m-a suspectat nimeni până acum. Nu mă supăr. Este ca şi cum m-ai acuza de orbire când eu am vederea foarte bună, ca şi când mi-ai spune că sunt surd deşi aud bine. Probabil c-ai folosit o grilă mai personală, cu care te auto-analizezi narcisic. N-o mai lăbărţa şi peste destinul altora că nu se potriveşte. Vezi-ţi de bătrâneţele tale, cum îmi văd şi eu de ale mele şi, pentru Dumnezeu, consultă un medic. Eu n-aş zice despre tine că eşti prost. Când ştii să faci fotografii aşa de reuşite, ce-ţi mai trebuie şi alte recunoaşteri? De ce nu insişti în domeniul unde ai dat maximum de rezultate, unde nu ai concurenţă – nici în Tecuci, nici în altă parte. Cultura este altceva. Nu este pentru tine. Ai pierdut trenul de mult, de când te-ai rupt de lecturi.
  Ţi-am citit Lolita. Te avertizez că eu citesc tot, şi m-a surprins elementarismul ei, de clasă gimnazială. Cu aşa ceva vrei să intri în literatură? Urmează-ţi omule vocaţia şi vei vedea că n-are nimeni nimic cu tine. Încearcă să îmbătrâneşti frumos.
  Şi-ţi spune cu deferenţă toate acestea Ionel Necula

 19. Ne-prietenilor cu prietenie

  Îmi cer iertare că, prins în vălmăşagul unei polemici nedorite cu Lucid, cu tecuceanul calm, cu cel ce se consideră Academician am cam neglijat comentariile celor ce se asociază cu impostorul fără nume şi prenume şi fără o minimă decenţă. Oricine în locul lui ar fi încheiat această polemică prelungită cerându-şi iertare pentru toate mizeriile aruncate pe piaţă. N-a făcut-o Comunistul din el nu se dezminte, continuă lupta chiar şi după ce rămâne precum ostaşul sovietic, fără picioare şi, mai rău, fără scăfârlie.
  Îi asigur însă pe cei ce s-au asociat cu preopinentul meu că le-am citit comentariile cu atenţie şi-am remarcat buna lor credinţă şi disponibilitatea de a face lumină într-un domeniu aşa de delicat, cum este Cultura. Un adagiu spune că într-o polemică adevărul poate fi împărţit pe din două, între părţile implicate. Nu sunt de acord. Eu revendic adevărul în întregime – fără rest şi fără reziduuri. Cum mi-ar sta să-l împart cu un intrus fără identitate?
  Oameni buni, ştiţi pe cine apăraţi? Eu nu ştiu, bănuiesc, dar nu ştiu, dar dacă dv. ştiţi şi-l apăraţi este grav. Dacă nu ştiţi şi totuşi îl apăraţi e la fel de grav. Pe mine mă ştiţi, mă găsiţi pe stradă şi oriunde se petrece un eveniment cultural. Poate nu sunt nici eu un model uman, dar vă asigur de buna mea credinţă, de buna mea intenţie şi vă rog să credeţi că ştiu despre ce vorbesc.
  D-le Muza, aveţi dreptate, n-am folosit totdeauna limbajul cel mai potrivit, dar cum se poate răspunde la golănie? Cu o caricatură la gazeta de perete? Cer iertare pentru cuvintele nepotrivite pe care le-am folosit. Nu este în firea mea,dar m-a luat valul văzând că din senin sunt acuzat de un impostor fără nume şi prenume. Dacă îmi priviţi scuzele, atunci totul e O.K.
  D-le Gică contra, mulţumesc pentru dezacordul descoperit, dar vă asigur nu este din neştiinţă, ci din graba cu care mi-ar redactat comentariul. Ştiţi însă, un comentariu accidental nu este o operă literară
  D-le Academician, sunteţi în eroare, nu mă folosesc de fondurile primăriei şi n-am titilit primarii pentru obţinerea de subvenţii. Din comentariile mele rezultă clar că în afara primarului Filkenstein, care mi-a subvenţionat o carte şi a actualului primar, n-am fost nicidecum un abonat la fondurile oraşului. Şi vă asigur că n-am cerut fonduri decât pentru acele lucrări care se pliază pe o realitate tecuceană
  Domnilor Doman, XXOL şi Ciprian, vă mulţumesc pentru opiniile exprimate. Vă asigur că sunteţi de partea bună a disputei şi tecucenii vă vor aprecia opiniile, dacă mă voi hotărâ să le adun într-o carte distinctă cu toate aceste trimiteri de ping pong.
  Să fiţi sănătoşi cu toţii, vă asigur un loc aparte în partea stângă a pieptului meu
  Pentru toţi, rămân cea ce am fost dintotdeauna, Ionel Necula.

  • Domnule Ionel Necula, aveti dreptate, toti ne-am cam ambalat. A fost evident ca nu numai eu, dar, dupa felul in care s-au exprimat, nici altii care au participat la aceasta cearta, nu au ceva special impotriva dumneavoastra, ci impotriva unui fenomen. Dumneavoastra ati fost doar paratrasnetul, ca asta e viata, mai contribuie si intamplarea. Recunosc ca va dedicati timpul unui domeniu onorabil.
   Eu va urez succes si, in primul rand, sanatate si viata lunga!

 20. Uricar reloaded

  Un pseudo-scriitor, familarizat mai mult cu agricultura decat cu istoria si literatura romana, nu poate obliga pe nimeni sa-i digere judecatile de valoare si aprecierile, mai mult sau mai putin subiective.

  Tiparirea unei monografii locale, poate fi subventionata din Bugetul local, numai in cazul in care ea este necesara, oportuna si interesanta pentru cetatenii urbei respective., ceea ce nu este cazul, in situatia de fata.

  Editurile sunt interesate sa investeasca in carti de valoare si in domenii de real interes pentru cititori ( tehnologia informatiei, beletristica, stiinta si tehnica, istoria literaturii, etc.), numai in cazul in care vanzarea tirajului se va face in termen relativ scurt si va aduce profit. Nici aceasta situatie nu e valabila in speta noastra.

  Asa ca, celui care e dornic, totusi, sa scrie, desi nu are cititori , nu-i mai ramane decat sa scrie manuscrisul, si sa-l pastreze intr-un sertar, pentru uzul propriu, sau sa-l tipareasca si sa cumpere intreg tirajul, sacrificand o mostenire de familie. Inteleg ca Dvs. ati preferat ultima solutie…

  Pentru tecuceni, era mai bine sa fi construit o casa cu banii din mostenire. Dvs. ati fi platit impozitele pe cladire si teren, iar Consiliul local ar fi putut sa faca lucruri folositoare pentru noi, cu acesti bani.

  • Leonte Radovici | 28 aprilie 2017 at 00:09 | Răspunde

   Fiindca vorbiti de monografia orasului, poate ne spuneti cumva dvs. sunteti cel care a primit 100 milioane lei vechi de la fostul primar Eduard Finchelstain, pentru monografia care nu a mai aparut? Stiu ca la o manifestare culturala avuta loc in ultimul an de mandat al dl. Finchelstain, interpelat pe aceasta tema, spunea ca monografia se afla in faza de corectura la tipografie, la Bacau, si urmeaza sa apara in cel mai scurt timp. De atunci au trecut aproape 6 ani, si nici urma de monografie.

 21. @ Ionel Necula
  Domnule, regret ca a iesit asa, ca v-ati dezlantuit atat de furibund si ca, fara sa vreau, am declansat o asemenea cavalcada de grosolanii, nepotrivite unui scriitor care vrea sa intre in istorie.
  Eu am emis doar pareri generale despre scriitorime: care este tipul de intelectual care mie mi se pare valabil, care sunt exigentele mele de om simplu in legatura cu intelectuali in general si ce astept eu de la cei tecuceni, pe care as vrea sa-i vad mai implicati in viata urbei. Mi-ar placea daca nu s-ar umili la usa politicienilor, ci si-ar folosi mintile si caracterele devenind un sever si impunator consiliu al inteleptilor, creierul si vocea acestui oras prea aflat la cheremul partidelor.
  Am recunoscut ca nu pot face aprecieri asupra d-stra fiindca nu va cunosc opera. Asta nu inseamna ca nu citesc nimic. Doar nu puteti pretinde ca acoperiti intreaga cultura nationala sau chiar pe cea universala!
  Ceeace, de fapt, imi reprosez este acel adevar despre care era mai bine sa tac: „sa ne fereasca Dumnezeu de prostul prea harnic si prea ambitios”. A fost o gafa, imi cer scuze.

 22. Uricar revine

  E greu să răspunzi prin câteva consemnări frugale la toate invectivele lucidului tembel. Am observat, bunăoară că nu i-am răspuns la acuza că despre cărţile mele n-au scris critici importanţi. Problema este aşa de stufoasă că nu pot în aceste rânduri să fac decât câteva referinţe selective.. Le voi aduna într-o carte, după cum este la modă acum, dar lucidul meu ignar tot neinformat va rămâne, pentrucă el nu citeşte nici cărţi şi nici reviste, după cum s-a divulgat singur într-o intervenţie anterioară.
  Păi, măi tăntălăule, St, Borbely. C. Trandafir, Adrian Botez (propus pentru premiul Nobel pe acest an), Em. Marcu, Luca Piţu, M. Nencescu, C.D.Zeletin, Magda Ursache, G.G.Constandache, Mioara Bahna – chiar sunt nume neimportante pentru tine? Şi n-am amintit aici decât câteva nume, din cele multe care au dat seama despre cărţile mele
  De fapt, n-ar trebui să mă surprindă. Un individ care n-a mai citit o carte din adolescenţă şi n-a deschis o revistă de cultură de mai multe decenii, de unde să ştie ce se întâmplă în viaţa noastră intelectuală. -Fantele nostru de obor, nărăvit în lucruri rele şi insipide şi-a trădat prostia singur şi nu mai este nevoie de intervenţia mea.
  În plus, întreb şi eu, într-o doară, despre tine cine a scris bombalăule? Voi reveni cu alte explicaţii cerute de individul meu negru şi de prietenii săi, de nu cumva s-a multiplicat singur în mai multe exemplare. Aceeaşi semnătură netrucată
  Ionel Necula

 23. Răspuns individului camuflat

  Cum era de aşteptat şi cum am anticipat preopinentul meu cu care mă duelez de atâta vreme s-a multiplicat în mai multe înfăţişări şi semnături dorind probabil să inducă ideea că mai multă lume gândeşte ca el.
  Stimaţi cititori, oare nu vă este clar că acest individ, cu mai multe semnături false ascunde ceva grav în biografia sa de vreme ce nu-şi dă pe faţă identitatea? Sfatul meu este să vă feriţi de asemenea indivizi – nu-i giraţi şi nu-i creditaţi pentru că sunt prea falşi şi prea au ceva de ascuns. Eu îl cunosc bine, ştiu ce pacoste a însemnat pentru viaţa culturală a Tecuciului. Multe din cauza infatuării sale gonflate şi nesusţinute de o competenţă oarecare, multe din prostia lui înnăscută, deci fără leac, fără posibilităţi de vindecare, multe din lenevia lui genetică. Cu aerele lui de huidumă bine furajată şi bine înălţată a înşelat deja multă lume. Rar se poate găsi un exemplar atât de egoist şi de arogant!
  Este, cum am tot afirmat, un fost secretar de partid care ne mânca zilele în timpul lui Ceaşcă.. Mi-l amintesc la revoluţie cum se plimba ţanţoş prin mulţime cu un aparat de fotografiat prefăcându-se că chiar vrea să ia imagini cu ceea ce se petrecea în faţa primăriei. Nimeni n-a ştiut că aparatul era gol, fără film, iar individul îşi făcea singur de treabă, ca să poată afirma ulterior c-a fost şi el pe acolo. Era o chestiune teatrală, de imagine publică, nu de conştiinţă, sau de convingere. De altfel, conştiinţă sau convingeri n-a avut niciodată şi n-a fost interesat decât de confecţionarea unei imagini publice false, prefăcute, fără nici o acoperire faptică. De altfel, vorbind de convingeri, nu le-a avut niciodată, decât în măsura în care a coincis cu interesele lui private. Eu l-am ghicit, am ştiut din totdeauna că-i găunos, că este incapabil de un lucru bine gândit, bine făcut şi bine perspectivat. N-a scris niciodată o carte, dar a alcătuit nişte făcături din mărturii publicistice, memorii autorizate, documente.
  Ce-mi impută omul negru în ultima sa filipică? C-am publicat cărţile pe banii mei? Păi măi bolovane, unde ai mai pomenit tu o editură care să publice cărţile pe cheltuiala ei? Dar eu îl înţeleg, de unde să ştie dacă toată viaţa a avut subvenţii de la primărie? Dacă n-a cheltuit nici un leu din propriul lui buzunar?
  Şi ce mai spune arţăgosul meu partener de dialog – c-am fost profesor de ateism? Dar unde-ai pomenit tu măi găligane profesor de ateism? De filozofie (logică, psihologie) ai auzit? Ştii cu ce se mănâncă? Dacă te-ai fi informat mai bine ai fi aflat că în cei patru ani, cât am lucrat în învăţământ am beneficiat tot timpul de gradaţie de merit că aveam elevi care veneau special la orele mele să mă asculte, că aveam rubrică permanentă în revista Tribuna învăţământului, că redactora Monica Robea mă ameninţa, exagerând, fireşte, că revista nu apare până nu trimit eu articolul. Ştiu c-ai trecut şi tu – e drept, turistic – prin învăţământ ai lăsat vreo urmă? Au apărut în acea vreme nişte culegeri pe teme de educaţie, de metodică, de dirigenţie, ştii ceva despre ele? De unde să ştii, dacă nu te-a interesat altceva decât o imagine confecţionată din abţibilduri colorate? Ai fi găsit acolo, sub semnătura mea, şi multe lucruri interesante, dar tu ai uitat de multă vreme să mai citeşti o carte. Poate nici n-ai ştiut vreodată.
  Oricine, în locul tău şi-ar cere scuze pentru invectivele proferate, şi, de-ai proceda aşa, ar fi un semn c-ai înţeles ceva din toată această polemică. Oricine în locul tău, dacă tot te-am identificat, ar renunţa la semnături false şi şi-ar semna mizeriile cu numele adevărat – cum facem noi şi cum am făcut totdeauna. Poate şi în ochii cititorilor ai avea altă credibilitate. Statul acesta în umbră şi după colţ, după copaci te discreditează, nu doar ca polemist de două parale, ci şi ca om, ca individ responsabil care îşi asumă afirmaţiile cu nume şi prenume
  Semnez, tot aşa, cu nume şi prenume adevărat Ionel Necula

  • … Hmmm…. „gonflat şi nesusţinut de o competenţă oarecare”, „ aerele de huidumă bine furajată”…”exemplar … egoist şi de arogant”… Cin’ sa fie, cin’ sa fie???
   Eu zbor din floare-n floare si inspir toata scriitorimea din Tecuci, dar alta huiduma gonflata decat Ionel Necule nu cunosc!

 24. Popovici Andrei | 25 aprilie 2017 at 08:45 | Răspunde

  Dumnezeule, cata rautate. Individul care se da drept academician sa ne spuna daca a publicat vreodata in revistele Convorbiri Literare, Contemporanul, Ateneu, unde dl. Necula publica regulat de ani de zile. Am sa va raspund tot eu, nu a publicat, pentru ca nu are valoare. Daca te-a publicat Dunarea de Jos sau Tecuceanul, stii tu din ce motive, asta nu dovedeste ca esti scriitor.

 25. Uricare, raspunsul Lucidului e admirabil si plin de bun simt. Afirmatia „eu cred ca oamenii de cultura, intelectualii de mare valoare disparuti nu pot aduce fericirea unui oras, ei si-au adus aportul la vremea lor, acum, e datoria actualilor”, e remarcabila.

  Poate ca suntem străini de adevăratele probleme ale culturii româneşti si am vrea sa capatam lumina si intelepciune de la Dvs. Aveti tone de carti tiparite si articole publicate in zeci de reviste. Ne puteti da o lista completa , cu denumirea lucrarilor, editurile si revistele, din tara, cu care colaborati ? Ca magazinul german de informatie si cultura Agero si duplicitarii basarabeni, cu tot regretul, ne intereseaza mai putin…

  Mai spuneti ca ati tiparit, majoritatea lucrarilor, cu banii Dvs., si ca puteati, cu banii lăsati la Editura , sa va construiti o casă. Iertati-mi ignoranta, dar cartile de valoare se publica, de regula, cu banii Editurii, care stabileste tirajul, si investeste niste bani, urmand sa –i recupereze, cu profit, dupa vanzare. Daca Dvs. ati suportat costul tirajului, inseamna ca ati facut-o pentru uzul propriu, pentru a avea cu ce va umple rafturile bibliotecii de acasa, si a avea ce oferi prietenilor, cu dedicatiile de rigoare. Iar in reviste, probabil ca ati platit spatiul publicitar, pentru publicarea articolelor Dvs., la fel cu cei care isi publica anunturile, la Mica Publicitate…

  Asa ca, revin cu intrebarea, Uricare, nu vrei sa ne lesi ?

  • Desteptule, in afara de cativa smecherii cu pile de la Bucuresti, care beneficiaza de sprijin politic si campanii publicitare pe masura, restul nu vand mai nimic, iar tirajele sunt insignifiante. Iar cand e vorba de lucrari care privesc istoria si cultura unor comunitati locale, editurile nu sunt interesate sa investeasca in astfel de lucrari si peste tot in tara ele sunt subventionate de primarii sau consiliile judetene.

   • Si atunci, de ce vor cu tot dinadinsul sa-si publice, care mai de care, surogatule?
    Iti spun de ce, fiindca vor sa para mai mult decat sunt.
    Inteleg, au si ei orgoliile lor, au dreptul sa creada fiecare despre el ca e un mare talent desi, societatea ar degenera daca oamenii n-ar avea si modestie, si discernamant.
    Si, sa stea linistiti, sa astepte recunoasterea, ea vine daca e cazul, nu sa sara la noi daca nu ii admiram. Nu-l vezi pe Uricarul asta? Da cu bata, insulta ca un troglodit. Crezi ca un om de valoare ar putea sa se poarte astfel?

 26. @Ionel Necula:
  Un mare si stralucit intelept, dar ramas anonim fiindca adevaratele minti sclipitoare nu pretind cu aceeasi tenacitate drepturi de autor pentru orice fleac pe care-l emit, cum fac mediocrii, a spus ca sa ne fereasca Dumnezeu de prostul prea harnic si prea ambitios.
  Mare dreptate a avut!
  La mai multe „opere”, d-le Necula, pluricompetentule! La cat mai multe articole si simpozioane! Sa se cutremure toata scriitorimea de invidie!

 27. Din punctul meu de vedere la ora actuala, singurii scriitori adevarati din oras sunt domnnii Ionel Necula si Duma Dionisie. In rest tot felul de fierari-betonisti, lacaturi si tractoristi, care mazgalesc si ei hartia.

 28. Răspuns lucidului calp
  Reformându-se în lucid, tecuceanul nu şi-a schimbat şi atributul de calp, de găunos, de flecar şi potlogar, doritor de recunoaşteri publice. Dimpotrivă, şi-a radicalizat proasta reputaţie. Incapabil de lucruri durabile, care să aducă un plus de cunoaştere la zestrea spirituală existentă se risipeşte în polemici abrazive şi lipsite de substanţă, de conţinut, de valoare – asemeni tuturor mediocrilor al căror număr a devenit îngrijorător de mare. Am arătat în răspunsul anterior că doar foştii secretari de partid afişează de regulă această aroganţă perfidă, doar ei n-au înţeles nimic din povara bunătăţii noastre.
  Stimaţi cititori, omul acesta chiar n-are nimic cu cultura, cu ceea ce se ventilează în spaţiul public românesc. Păi, măi lucidule de doi bani, ce reviste de cultură citeşti tu de nu mi-ai găsit numele şi articolele pe care le semnez cu nume ne-camuflat? Eu public în peste 20 de reviste şi dacă n-ai dat de mine înseamnă că nu le-ai văzut nici interiorul şi nici măcar prima pagină. N-ar trebui să-ţi spun, dar află că toate sau majoritatea diviziunilor cărţilor mele au fost mai întâi publicate ca articole prin diferite reviste de cultură din ţară şi mai rar, la Chişinău sau Agero Stuttgart. N-ar trebui, dar pot să te informez că dacă m-am fost singurul, am fost unul dintre cei puţini care a fost primit în U.S. cu unanimitate de voturi şi, fapt fără precedent, fără să fiu discutat. Pe Necula îl discutăm noi?- acesta a fost singura discuţie ce s-a făcut pe seama dosarului meu. Ştiu că sună rău să vorbesc despre mine, şi chiar îmi cer iertare de la cititori pentru această mărturisire, cum îmi cer iertare şi pentru modul de adresare, dar am făcut-o în speranţa că va înţelege ceva şi lucidul meu calp.
  Simpozioane? La care invitaţii (simpozioane, întruniri literare) de la Sinaia, Adjud, Rm. Sărat, Iaşi, Galaţi, Braşov, Câmpulung Moldovenesc n-am răspuns fariseule, şi nu cu cai verzi pe pereţi, ştii bine la cine mă refer, ci cu comunicări de substanţă preluate şi publicate ulterior în lucrări consistente şi cu largă circulaţie publică. Înţeleg de ce eşti aşa de străin de adevăratele probleme ale culturii româneşti, şi exact asta ţi-am reproşat, că eşti rupt total de viaţa culturală şi de zăbava cetitului. De asta ţi-am şi recomandat să-ţi vezi de treburile tale, de fotografii, bunăoară, căci cultura este un domeniu prea greu pentru bicisnicia minţii tale.
  Şi-ţi mai spun, măcar aşa, telegrafic că din cele 9 volume Uricar doar 2 au fost sponsorizate de primăria noastră restul le-am achitat singur cum le-am achitat şi pe celelalte, Până la 47. Nu-mi fac din asta o glorie, dar ai putea reţine că Ţuchel nu mi-a sponsorizat nici o carte şi c-aş putea spune şi eu, precum regretatul profesor Ion T. Sion: Cu banii ce i-am lăsat pe la editurii îmi puteam construi o casă. Norocul meu a fost o moştenire, altfel… cine ştie. Aşa că mai încet cu ideea de cerşit la primărie. Ştiu pe cineva, îl ştii şi tu, mai bine decât mine, doar ai fost în miezul problemei, care a cheltuit o sută de milioane din banii contribuabililor tecuceni pentru a scrie o carte proastă, acum vrea să-l îmbrobodească şi pe actualul primar pentru altă sută de milioane s-o rescrie mai bine. Ăsta da, impostor şi abonat al banului public. Mentalitatea comunistă, care asaltează banul statului fără nici o restricţie, cum se vede, e o maladie care se vindecă greu. Te ascunzi degeaba, dragul meu, lumea te-a identificat de multă vreme.
  Semnez, tot cu nume şi prenume, Ionel Necula

 29. Domnule Ionel Necula, daca rezultatele cercetarilor d-stra sunt importante, de ce nu le comunicati in cadrul unor simpozioane la care participa oameni competenti, de aceeasi formatie? De ce nu le publicati in reviste de specialitate, punand informatiile la dispozitia celor interesati, inclusiv primariei, cand va vrea sa faca un inventar al valorilor tecucene? Credeti ca o carte tiparita intr-un tiraj oarecare ar largi mai mult interesul si cunoasterea tecucenilor pentru inaintasii lor? Nu cred, e la mijloc doar orgoliul d-stra de a avea cat mai multe carti.
  Si inca ceva: dupa dexonline. ro. cuvantul „calp” inseamna: „duplicitar, fals, falsificat, fariseic, mincinos, perfid, prefacut, siret, viclean”. Nimeni nu a semnat aici cu numele „tecuceanul calp”. E o stampila pe care o aplicati in general criticilor d-stra de aici? Sa va adresez si eu „istoricule calp, scriitorule” calp sau „autor de opere calpe”? As lovi exact in punctul vulnerabil, dar nu o fac fiindca nu stiu precis cat de valoros sau cat de calp sunteti.
  Nu o fac, fiindca va respect cel putin preocuparile intelectuale. Dar intuiesc ca, asemeni majoritatii scriitorilor tecuceni de azi, valoarea (ca geniu nu e cazul) sunt inferioare auto gonflarii, dorintei de a se plasa in istorie. De fapt deduc. Deduc si din aroganta si din amenintarile pe care le strecurati ca sa-l intimidati pe calp. Dupa rationamentele trase de par privind relatia dintre multimea valorilor disparute ale unui oras si fericirea lui actuala.
  Eu cred ca oamenii de cultura, intelectualii de mare valoare disparuti nu pot aduce fericirea unui oras, ei si-au adus aportul la vremea lor. Acum, e datoria actualilor. Dar ei sunt prea preocupati de a-si obtine propriile locuri in istorie, sa se intreaca cine semneaza (n-am zis creaza) mai multe opere – cu sau fara valoare, conteaza mai putin. Sa se dea bine pe langa diversi bogati ca sa le subventioneze opera, pe langa primari ca sa-i faca cetateni de onoare. Curteaza asiduu personalitati nationale influente, ca sa obtina de la ele sprijin. Dar baga capul in nisip la drama prin care trec concetatenii lor.

 30. @calp

  Iată un om care nu are altă treabă decăt să-şi omoare timpul cu bârfe! Nu-i fac process de intenţie. Fiecare îşi gestionează timpul cum crede de cuviinţă M-a surprins însă felul cum citează şi interpretează spusele noastre. Importanţa unei localităţi este direct proporţională cu numărul şi importanţa personalităţilor pe care le-a produs şi le-a furnizat societăţii. N-am înţeles ce este în neregulă în această opinie?. Cât de tont poate fi cineva ca să nu înţeleagă că această opinie este validată de întreaga istorie. Oare tecuceanul calp chiar nu ştie că Descartes, bunăoară, a fost revendicat cu aceeaşi mândrie de localităţile Tours şi Poitiers tocmai pentru că fiecare ar fi dorit să se mândrească cu numele lui? Să nu ştie tecuceanul calp că preşedintele SUA din timpul ultimului război i-a cerut feldmareşalului Montgomery să bombardeze Germania la metru patrat, dar să ferească de stricăciuni oraşul Konigsberg tocmai pentru că aici se născuse gânditorul Immanuel Kant? Sunt consternat de puţinătatea intelectuală a tecuceanului calp, dar de ce m-aş mira? Acolo unde este loc pentru atâţia manelişti, este loc pentru multă lume, chit că unii dintre ei afişează pretenţii intelectuale.
  Nu neg, fireşte, că pot exista şi alte criterii de ierarhizare a localităţilor ţării. Putem vorbi de mărul de Voineşti, de aurul de la Roşia Montana, de petrolul prahovean, dar fundamental, esenţial şi determinant pentru a fixa locul unei localităţi într-un ansamblu geografic mai larg rămâne numărul şi importanţa personalităţilor ridicate din perimetrul spiritual respectiv. Una din vorbele celebre rostite de Napoleon este şi aceasta: Două forţe au guvernat şi guvernează lumea: Sabia (Forţa) şi Spiritul (Raţiunea) Pînă la urmă însă, pe termen lung, câştigă întotdeauna Spiritul Aici nu mai este loc pentru mediocritate, pentru diletantism, pentru amatorism, iar cei care îngroaşă rândurile acestor categorii n-au decât să arunce apa murdară din copaie odată cu pruncul proaspăt îmbăiat. Admit însă că şi cei loviţi de miopie spirituală pot să gândească. Dar s-o facă pe piele lui, nu să inducă atâtea confuzii în spaţiul public local. A mai făcut-o tecuceanul calp şi cu alte ocazii. Să nu mă oblige să dau drumul la toate cele cunoscute şi copios comentate în spaţiul public local.
  A opera cu alte criterii de ierarhizare înseamnă a pune semnul egalităţii între Hârlău şi Fălticeni, între Târgovişte (unde a funcţionat o şcoală de literatură) şi Corabia, între Bârlad şi Vaslui, între Cisnădie şi Sibiu Şi exemplele pot continua .
  I-ar sta mult mai bine, preopinentului meu să se ocupe cu altceva, cu arta fotografică, spre exmplu, unde rezultatele sunt mai directe şi mai concrete şi-ar rămâne în istoria Tecuciului alături de regretatul Didi, de Olteanu, de fraţii Chiscop şi de mulţi alţii, căci problemele de cultură sunt mult prea delicate pentru mintea lui. Eu nu i-am negat niciodată anumite calităţi, dar să nu afişeze şi pretenţii culturale, că n-a avut niciodată abilităţile necesare pentru aşa ceva. Nu e singurul care a înşelat multă lume cu diletantismul său ambalat în ţiplă colorată, dar a fost, ba chiar este şi în prezent cel mai nociv, tocmai pentru trecerea pe care-a avut-o în vechiul sistem, ba chiar şi după ce s-a crăpat puţin a lumină.
  Înţeleg şi eu, ca tot omul, dreptul postaşilor de a-şi spune opinia sub o semnătură camuflată, dar cine aruncă pe piaţă atâtea mizerii viscerale şi piezişe, ar fi cazul să-şi asume şi răspunderea lor. Nu de alta, dar cititorii probabil că-i vor da dreptate, vor să-l susţină şi ştiu cine este susţinutul.
  Ceea ce aş reproşa tecuceanului calp, dac-ar fi să-i reproşez ceva, – dar n-o fac, este treaba lui cum îşi gestionează şansele şi viaţa – este lipsa de adâncime, informaţia după ureche, aroganţa şi orgoliul afişate ostentativ şi fără acoperire. Are tot dreptul să creadă că şi el reprezintă ceva, numai că intervenţiile acestea sub nume deghizat, frica de a nu i se descoperi identitatea, nu trădează decât ură, penibil şi în ultimă instanţă auto-divulgare N-o fi cumva vreun fost secretar de partid? Altfel nu se explică de unde atâta tupeu şi trufie.. Îmi imaginez cu câtă groază trăieşte fiecare clipă, cu câtă nădejde că nu i se va descoperi identitatea. Să fii sănătos tecuceanule calp! Şi, pentru Dumnezeu ieşi la lumină, la soare, la vântul de primăvară să te vadă lumea, nu mai sta ascuns în umbră şi după tufişuri.
  Încă ceva. Dacă tot ţi-e frică să semnezi cu numele adevărat convoacă-ţi amicii să te suplinească ei şi să preia această delicată misiune de a te război cu un om care a dat atâtea semne de bunăvoinţă în relaţiile cu cofraţii de creion. Cine mai mult decât mine i-a citit din doască-n doască şi-a dat seama despre scrisul lor? Uneori am făcut curse cu obstacole, dar mi-am călcat pe conştiinţă şi-am îndulcit cu bună ştiinţă tonul, numai să le pot fi de folos. Şi la mulţi chiar le-am fost, au devenit membri ai Uniunii Scriitorilor şi datorită comentariilor mele. Si dacă tot n-am regretat niciodată binele făcut, n-o fac nici acum. Să fie sănătoşi!
  Semnează cu nume şi prenume Ionel Necula

 31. Lămurire
  Nu am cerut subvenţii de la primărie decât pentru cărţile legate de istoria, cultura şi tradiţia tecuceană. Restul cărţilor (circa30 de titluri) mi le-am finanţat singur, aşa cum voi proceda şi de acum înainte pentru proiectele în pregătire.
  Un lucru trebuie bine înţeles. Importanţa unei localităţi este direct proporţională cu numărul şi importanţa personalităţilor pe care le-a furnizat ţării şi, dacă se poate, culturii universale. A identifica personalităţile unei localităţi echivalează, prin urmare, cu stabilirea locului ei în ansamblul edificiului naţional.
  Mai este o problemă. Cine stabileşte importanţa şi mărimea unei personalităţi? Noi am luat ca reper şi criteriu recunoaşterea academică. Oare câţi dintre cei care se arată intrigaţi de faptul că am cerut subvenţii de la primărie ştiu câţi academicieni a furnizat ţării oraşul nostru?. Or, una dintre lucrările propuse pentru subvenţionare răspunde exact acestei probleme.
  Dată fiind discuţiile atât de contradictorii apărute în spaţiul public, nu mai insist nici eu pentru subvenţionare, dar voi face o discuţie aprigă când voi constata că aceeaşi primărie insensibilă la propunerea noastră finanţează apariţia unor tipărituri manelizate, fără nici o legătură cu arealul tecucean. Orgolii şi aroganţe sunt peste tot, dar niciunde, ca la noi, nu face legea comunităţii. Asta e! Continuaţi băieţi, măcar să ştie lumea că existaţi.
  Uricar

  • Platitudini, aberatii, sabloane , clisee.

   Auziti , cum gandeste : ” Importanţa unei localităţi este direct proporţională cu numărul şi importanţa personalităţilor pe care le-a furnizat ţării şi, dacă se poate, culturii universale. A identifica personalităţile unei localităţi echivalează, prin urmare, cu stabilirea locului ei în ansamblul edificiului naţional”

   Orice comentariu este inutil…

   Uricare, ne lesi ?

  • ,,orgolii și aroganțe…nu face legea comunității…”…halal gramatică, domnu ,,uricar”! Noapte bună! Știi câți elevi ai pe conștiință domnule ,,profesor” de la agricol? Știi câte avertismente ai avut în consiliul de administrație?? Doamne, doamne cât fariseism mai este la fundulețu lu matale ateistule…

 32. Stiti ce este interesant? actualul primar calca puternic pe urmele fostului, in ceea ce priveste sifonarea banilor publici. Astfel, a facut o incredintare de 84 milioane lei vechi, pentru o emisiune de reclama la Zilele Tecuciului. Deci astea erau prioritatile nababilor pesedisti.

 33. Decembrie 1989 ne-a adus, pe langa tot felul de libertati, unele bine folosite, altele mai putin bine, si libertatea de a deveni scriitor, daca iti doresti neaparat lucrul asta si ai bani sa-ti tiparesti creatiile. Insusi domnul Necula spune ca a cheltuit pana la refuz pe operele care l-au facut scriitor.
  Pentru unii, placerea de a fi scriitor este mare, dar problema care se iveste in aceasta inflatie de opere este VALOAREA.
  E adevarat ca in aceasta lume valoarea nu se mai respecta in aproape niciun domeniu si ca, dimpotriva, in cele mai multe avem o rasturnare de valori. Daca ar fi dupa cum se cheltuiesc banii publici, ar merita ca toti scriitorii adevarati sau inchipuiti sa primeasca bani. Dar intelepciunea de la oamenii de cultura, nu de la politicieni o astepti. Si nu mi se pare in regula ca un om de cultura sa ceara bani de la politicieni. Garanteaza dl Necula ca opera sa merita?
  Judecand dupa cum se exprima, ca Eminescu „stipuleaza” un „postulat”, stiu eu daca?

 34. un tractorist fara veleitati de scriitor | 14 aprilie 2017 at 17:16 | Răspunde

  Am auzit una buna, cica scriitorii din Tecuci stau la rand la usa primarului sa obtina subventii pentru carti. Eu stiam ca nu orice fierar betonist, strungar, lacatus sau tractorist, care mazgaleste ceva pe hartie e scriitor. Poate revoltatii pesedisto-penelisti ne dau si numele lor.

 35. Un tecucean revoltat. | 12 aprilie 2017 at 22:55 | Răspunde

  Bine ca au dat un miliard la o firma de apartament sa organizeze zilele Tecuciului si alteia 800 de milioane sa intocmeasca o cerere.Domn profesor, poate vor sa va inscrieti in PSD.

  • Un tecucean calm | 13 aprilie 2017 at 09:11 | Răspunde

   Domn profesor se lipește de orice partid dă niște bani…după ce i-a ținut trena lui țuchel, s-a ploconit imediat la ușa lui Hurdubae, de la care a primit bani pentru scrisorelele sale pe care le tălmăcește/răstălmăcește în nopțile de nesomn specifice oricărui bătrînel. Domn profesor de ateism ar trebui să știe că mai pot primi subvenții și alți scriitori tecuceni, chiar dacă el îi înjură pe la toate colțurile. Acum a mai compus niște scrisorele pentru un închipuit uricar și vrea alți bani. Un pic de rușinică domn profesor.

   • Bai lingaule, te-a intrebat cineva ceva? Pune mana pe carte, cand ai sa ajungi la nivelul domnului Necula atunci sa vorbesti.

    • Care nivel d-nu Cipurian?? Nivelul de venin și de ură pentru ceilalți scriitori tecuceni? Nivelul de răutate neverosimil la un om bătrîn? Nivelul de tupeu al unui om care a mîncat…usturoi cu tona și acum spune altora că le pute gura? Nivelul de aroganță pentru niște cărți (nu toate) despre care nu a scris nici un critic valoros? Despre ce nivel vorbești? Tu la care nivel te raportezi?

   • A prins gustul banilor dați pentru binefaceri, aceleași idei, documentări, etc., puse sub diverse forme. Cam ai dreptate tecucene „calm”.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*