Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Tecuciul, de la statutul de municipiu la cel de stână? | https://protecuci.ro/arhiva

Tecuciul, de la statutul de municipiu la cel de stână?

caini-comunitari_tecuci.eu  Oare o altă alternativă să nu mai existe?! În ultimii ani, haitele de câini maidanezi s-au înmuţit într-atât de mult în oraşul nostru încât tecucenii au ajuns să fie agresaţi nu numai de prezenţa lor fizică pe stradă sau în jurul locuinţelor, ci şi de lătrăturile sau schelălăielile acestora care crează o atmosferă tot mai greu de tolerat. El Dorado-ul patrupedelor fără stăpân pare a fi zona cuprinsă între străzile: Şt. Petică, 1 Decembrie 1918, Ştefan Corodeanu, Transilvaniei, mai precis spus în perimetrul celor două cvartaluri, unul de la maiză-zi de Biserica Precista şi celălalt, la apus de Colegiul de Agricultură. Pentru locuitorii din această zonă, nopţile de vară au devenit un veritabil coşmar pentru că, intervalul de timp 22,30 şi 5,00, decibelii lătrăturilor le perturbă continuu somnul. La fiecare 5, 10 minute, haitele se încaieră între ele creând o larmă de nedescris. Cei mai nefericiţi par să fie însă locatarii blocurilor AG1, AG1b, A2 şi A3 din cadrul Asociaţiei nr. 10. Cei câţiva câini – pripăşiti (sau aduşi) în preajma centralei termice dezafectate – de câte ori vin haitele de maidanezi hămesiţi de prin oraş la containerele de gunoi din preajma, sau trec în pâlcuri noaptea de-a lungul străzii 1 Decembrie,  fac un tărăboi de nedescris. Desigur, si gunoierii din acest perimetru îi mai întărâtă cu cei 2-3 câini care îi însoţesc permanent atât ziua cât şi noaptea.
Din cauzele menţionate, oamenii sunt nevoiti să închidă geamurile (în locul să le lase întredeschise tocmai acum când se moare de cald!) pentru a încerca să mai atenueze din intensitatea zgomotului care vine de afară. Precizez faptul că în noaptea încheierii numărătorii voturilor din 10 iunie a.c., somnul le-a fost aproape imposibil. Nu cred că au realizat performanţa de a dormi mai mult de 60 minute. Oare să se fi întâmplat aceasta tocmai pentru că fostul primar, Eduard Finkelştain, înmulţitorul şi ocrotitorul lor, a pierdut în mod lamentabil alegerile? Să fi „plâns” înfrângerea acestuia?
intre-blocuri_tecuci.euDegeaba te plângi la conducerea asociaţiei, la funcţionarii responsabili ai Primăriei, toată lumea, la început, se arată binevoitoare să „rezolve“ problema dar, pe măsură ce trece timpul, constaţi că nu se întâmplă de fapt absolut nimic. Cunoaşti vreun lucru pe care românul, inclusiv tecuceanul, să-l fi dus vreodată până la capăt? În perioada următoare numărul câinilor se va dubla fără ca nimeni să se mai gândească şi la consecinţe.
Pe Primar, de regulă, nu-l interesează ca oamenii, care l-au votat şi plătesc impozite, să aibă şi liniştea necesară pe timpul nopţii atunci când, conform legii, au dreptul  de a se odihni pentru a se putea reface pentru a doua zi. Bătrânii, bolnavii, copiii care învaţă şi toţi cei care muncesc trebuie, aşadar, în mod continuu stresaţi. Oare ce performanţe să le mai ceri acestora?
Ceea ce este de neacceptat este şi faptul că poliţia comunitară care are îndatorirea să patruleze noaptea prin oraş şi să semnaleze aceste aspecte neplăcute, se face că nu observă. În schimb, dacă ar prinde pe un şofer claxonând ziua, l-ar sancţiona imediat pentru greşeala comisă.
Aşadar, cum s-ar spune, se conturează o complicitate tacită a tuturor factorilor responsabili împotriva propriilor locuitori.
caini-vagabonzi_tecuci.eu   Dacă tot a ajuns Primar, Dl. Daniel Ţuchel, sperăm să le creeze tecucenilor condiţii similare ca celor din Ţepu, adică ziua să-i pună la treabă, iar noaptea să le asigure confortul optim pentru odihnă. Lătrăturile căinilor să se mai audă doar în perimetre permise (adăposturi, întreţinute şi de iubitorii de animale), aşa cum se mai întâlneşte doar în jurul stânilor de pe Valea Cernicăi, de la nord de comuna unde funcţionase până mai de curând.
Iată un cartof fierbinte pentru noul Primar!
Să sperăm că nu vom fi nevoiţi să mai aşteptăm încă trei luni până se va rezolva această problemă.

Sris de Gh. Popa