Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Tecuciul in cartea postala II - Din cele mai vechi timpuri și până astăzi

Tecuciul în cartea poștală – Din cele mai vechi timpuri și până astăzi (II)

Tecuciul in cartea postala II

Tecuciul in cartea postala II –  întreaga producție de cărți poștale ilustrate (cca. 190 piese) dedicată Tecuciului

Catalogul-album de față își propune să reconstituie, pentru întâia oară, aproape întreaga producție de cărți poștale ilustrate (cca. 190 piese) dedicată Tecuciului de-a lungul a aproape 120 de ani pe baza unei colecții private de 127 piese constituită în timp, a pieselor interesante(dar extrem de puține) descoperite la Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din București, cât și prin mijlocirea unor site-uri specializate în vânzarea la licitație a întregurilor poștale din această categorie precum: www.delcampe.net www.ebay.com, www.pinterest.com sau www.okazii.ro care au fost accesate în mod periodic în vederea identificării unor piese necunoscute ori completării informațiilor despre editorii lor.

Catalogul – album ne permite, totodată, să facem și câteva aprecieri asupra editorilor implicați, motivelor (subiectelor) abordate sau autorilor fotografiilor folosite pentru tipărire.

Vom începe, mai întâi, cu principalii realizatori ai cartonașelor dreptunghiulare menite să promoveze imaginea localității noastre. Dintre aceștia, cel puțin din perioada de început, se detașează Editura J. Dimitrescu (devenită, ulterior, prin fuziunea sa cu Tipografia H.G. Movileanu, D. & M.) care, între anii 1900-1903, a reușit promoveze o excelentă vedere panoramică (în care se regăsesc clădirilor importante situate pe latura nordică a străzii Grădina Publică) și mai multe fotografii de grup surprinse la intersecția unor străzi, în fața Cercului Militar sau a vilei lui Nestor Cincu de la Frunzeasca.

Memorabilă este, desigur, și duzina de cromolitografii lăcuite sau mate tipărite de Depozitul Universal „Șaraga“ din București. Ce înfățișează acestea? Clădirile mai vechi sau mai noi (Spitalul „Anton Cincu“, inaugurat în primăvara anului 1904) care făceau cinste așezării de pe malurile râului Bârlad, dar și două din arterele cele mai importante: Strada Mare cu animația sa specifică sau Bulevardul Elisabeta străjuit, pe partea dinspre Gară, de arbori cu coroane proeminente.

Toate acestea, fiind elaborate în perioada exercitării mandatului de primar al lui Theodor Cincu, nu puteau să nu-l includă și pe edilul urbei într-un grup de oameni opriți în fața Teatrului Comunal. Mai menționăm aici și o excelentă imagine pe verticală a celebrului Foișor de foc din Piața Mare datorată Galeriei de Cadouri Ad. Maier & D. Stern din Capitală.

Încercând să facă concurență unor editori din afară localității, Librăria D.C. Patron (care ajunsese, la un moment dat, să dețină monopolul în acest domeniu și la Slănic Moldova!) a pus în vânzare mai multe zeci de ilustrate (majoritatea în sepia, iar câteva și în policromie). Dintre toate însă numai câteva reușesc să se detașeze din punct de vedere calitativ printre care și o vedere panoramică în culori asupra Pieții Mari a orașului surprinsă din avion.

O altă editură care a încercat să rețină atenția utilizatorilor și colecționarilor de ilustrate din Tecuci a fost Librăria lui N.E. Panciu. Beneficiind de sprijinul unui fotograf mult mai priceput, în intervalul 1926 – 1937, aceasta a reușit să tipărească imagini ale unor străzi, dar și clădiri aparținând instituțiilor publice (școli reprezentative, bănci etc.), monumente sau unități militare.

Tecuciul in cartea postala II – Trebuie să precizăm faptul că nu am reușit să identificăm încă produsele datorate lui H.G. Movileanu (din perioada debutului său) sau lui Anton Neagu prin mijlocirea Librăriei Românească.

În privința motivelor (obiectivelor) abordate între anii 1900 – 1918, dar și în perioada interbelică, cel mai bine reprezentate din orașul Tecuci par să fi fost: Bd. Regina Elisabeta (Victoriei de astăzi), Turnul Observatorului (sau Foișorul de foc), Primăria (clădirea actuală a Casei de Cultură), Gimnaziul Real de băieți (clădirea Școlii Gimnaziale „D. A. Sturdza“ de astăzi), Grădina Publică, Statuia Cercetașului, Tribunalul, Teatrul Comunal, str. Ștefan cel Mare, hotelul „Bulevard“ sau Gara, adică principalele puncte de interes atât pentru tecuceni, cât și pentru cei ce descindeau în orașul ce îndeplinea pe vremuri și prerogativele de capitală a județului omonim. Regretăm faptul că, din acest interval de timp, nu ne-au parvenit și imagini care să înfățișeze: Prefectura veche, Școala de Fete nr. 1, Spitalul dr. Filip Sachelarie sau Moara de abur a familiei Cincu.

Între anii 1950 și 1989 erau promovate imaginile cu Sfatul Popular Raional (pe  vremea când orașul fusese și reședință de raion în cadrul a trei regiuni diferite!) și Consiliul Popular Municipal, instituțiile reprezentative pentru autoritățile comuniste, Parcul „7 Noiembrie“ (fosta Grădină Publică), Muzeul Mixt, Centru Civic, Monumentul Ceferiștilor, Oficiul PTTR, dar și Fabrica de Conserve, Hotelul turistic „Tecuci“, Complexul de Deservire sau Restaurantul „Moldova“, ce figurau, la rându-le, printre „împlinirile“ regimului din această localitate moldavă.

Ultimele cărți poștale ilustrate, tipărite în perioada 2005 – 2009, prin implicarea directă a unor factori locali ce nu au urmărit vreun profit financiar înfățișează clădirile unor instituții reprezentative din municipiu (Primăria, Muzeul de Istorie, Galeria de Artă „Gh. Petrașcu“, Casa de Cultură, Biblioteca Municipală etc.), precum și Parcul Central (fosta Grădină Publică) cu transformările prin care trecuse în scurta perioadă a concesionării sale unei persoane private, toate aceste demersuri tipografice întreprinse dorindu-se să contribuie la o mai bună cunoaștere a acestei așezări sau la trezirea sentimentelor de dragoste și mândrie ale localnicilor pentru propria lor urbe.

Ștefan Andronache – Tecuciul in cartea postala II