shopify
analytics tool

„Tecuciul şi împrejurimile sale – ghid turistic” – prof. Ştefan Andronache

stefan-andronache-ghid-turistic-tecuci-777x451

La Biblioteca Municipală „Ştefan Petică” Tecuci, a avut loc ieri, 29 noiembrie la orele 14:00, lansarea ultimei apariţii a domnului profesor Ştefan Andronache, „Tecuciul şi împrejurimile sale –  ghid turistic”. Deschiderea evenimentului a făcut-o doamna bibliotecar Cioclu Diana, care a mulţumit tuturor invitaţilor pentru prezenţă.

Profesorul Cezar Ungan menţionează faptul că volumul nu este dedicat numai categoriei de oameni pe care autorul o nunţează în introducere: „Ghidul se adresează în exclusivitatea tinerei generaţii[…] Desigur cartea poate fi de folos şi vizitatorilor străini care se deplasează în mod cu totul întâmplător sau intenţionat pe meleagurile noastre.” Domnul Ungan mai specifică că acest ghid se adresează în primul rând tuturor tecucenilor şi nu numai tinerei generaţii care de cele mai multe ori nu mai lecturează astfel de publicaţii.

Lucrarea începe parcursul său „turistic şi istoric” trecând prin  cele trei „vocaţii” ale Tecuciului: istorică, literară şi ospitalieră. „Tecuciul, aidoma multora dintre aşezările urbane ale Moldovei – investit fiind pentru vreme îndelungată şi cu prerogative de reşedinţă a unui ţinut străvechi şi bogat” (prof. Ştefan Andronache). Autorul face o descriere documentată a principalelor monumente de arhitectură, case, clădiri, instituţii, busturi, parcuri, itinerarii şi nu în ultimul rând, împrejurimilor Tecuciului.

În deschiderea volumului autorul narează despre primele contacte cu oraşul Tecuci, venind cu căruţa de la Cudalbi pentru a-i oferi tatălui o mână de ajutor la comercializarea uleiului în piaţa oraşului care abia era amenajată. De atunci şi până astăzi îndrăznesc să preiau vorbele unui dintre invitaţi, şi să spun că profesorul Ştefan Andronache este printre cele mai mari personalităţii ale Tecuciului, care prin scrierile sale a aprins o „lumină a cunoştinţei” asupra trecutului urbei noastre, învăluind cu dragoste părintească orice crâmpei care leagă prezentul de trecut.

„Tecuciul şi împrejurimile sale –  ghid turistic”, reprezintă pentru oraş alături de: Tecuciul în documente şi publicaţii (2015), Documente istorice tecucene vol. 1-2 (2001) şi alte lucrări, o bază solidă pentru cercetătorii de mâine, o bază documentară pentru a descoperi trecutul acestei aşezări. Profesorul Ştefan Andronache, ne învăţă să respectăm oraşul Tecuci, să-l iubim şi să-i redăm splendoarea de altădată.

ungan-cezar-lansare-carte-tecuci

stefan-andronache-biblioteca-municipala-tecuci

stefan-andronache-lansare-carte-tecuci

 

 

1 Comment on "„Tecuciul şi împrejurimile sale – ghid turistic” – prof. Ştefan Andronache"

  1. La multi ani, de ziua Romaniei! Dumnezeu sa ajute tara sa scape de necazuri, sa vina si pentru ea zile mai bune!
    Sa se descotoroseasca de lichelele care au jefuit-o si sa-si stranga in jurul ei pe fiii cei adevarati, asa cum ii doreste, intr-o scrisoare impresionanta, un roman care traieste departe de tara.
    Permiteti-mi, admin, sa dau adresa acelei scrisori pe care am descoperit-o intr-un blog de exceptie, de la un roman de exceptie:
    http://blogovici.com/cadoul-de-ziua-ta/
    La multi ani, admin, la multi ani tuturor tecucenilor!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!