shopify
analytics tool

Totul despre Mitingul Aviatic din 19 mai 2017. Interviu cu Cdor. (r) Dorel Chiş

Comandor r Dorel Chis Tecuci

Cu două zile înainte de Mitingului Aviatic de pe aerodromul din Tecuci, d-l Cdor.(r) Dorel Chiş, iniţiatorul acestui proiect, a avut răgazul necesar pentru a ne detalia desfăşurarea acestuia.

 „Festivalul “Smaranda Brăescu” şi Mitingul Aerian de pe Aerodromul Tecuci începe oficial vineri, 19 Mai 2017, la ora 11, odată cu sosirea oficialităţilor şi invitaţilor.

Primarul Municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae va citi Hotărârea Consiliului Local Tecuci, prin care se acordă Titlul de Cetăţean de onoare, postmortem, Smarandei Brăescu.

După acest moment se va trece în revistă garda de onoare şi se va prezinta onorul şi drapelul de luptă al Batalionului 630, Paraşutişti (Smaranda Brăescu), Bacău.

Slujba religioasă va fi ţinută de Protopopul Gheorghe Joghiu, apoi oficialităţile şi invitaţii vor susţine câteva alocuţiuni.”

Cdor.(r) Dorel Chiş ne mai spune ca:

Valerica Vrajescu comandor Baza aeriana 95 Bacau  „La ora 11:45 începe mitingul aviatic. În deschiderea acestuia evoluează două avioane MiG-21 LanceR de la unitatea din Feteşti, care vor trece peste aerodrom la circa 100 m înălţime şi care vor face 2-3 acrobaţii. Vor evolua apoi şase avioane de la şcoala de aplicaţii Bobocu (Buzău), trei subsonice L39 şi trei YAC52 fabricate la Braşov. După acestea va evolua o formaţie de trei avioane Şoim IAR99 de la Baza 95 aeriană din Bacău, al cărui comandant este un tecucean de-al nostru, comandorul Valerică Vrăjescu.

După aceste evoluţii de care v-am vorbit, vor urma elicopterele IAR-316B Alouette de la baza aeriană Bobocu (Şcoala de aplicaţii a forţelor aeriene) şi trei IAR 330 Puma de la Bacău. Demonstraţia celor trei elicoptere Puma va fi deosebită, deoarece zboară cu uşile deschise, cu mitralierele montate şi cu câte doi paraşutişti de la forţele speciale pe scările laterale. Printre cei care vor veni cu aceste elicoptere Puma este şi un paraşutist din forţele speciale care, a făcut parte din trupele prezente în Afganistan şi Irak. Este vorba despre băiatul comandantului Brigăzii, colonelul Sergiu Şaramet.

Din avionul Spartan, de la Baza 90 aeriană, se vor lansa serii de câte zece paraşutişti aparţinând Batalionului 630, “Smaranda Brăescu”, de la Bacău. Aceştia vor sări de la două înălţimi diferite, respectiv 250m şi 500 m. Ei sunt echipaţi cu două tipuri de paraşute, paraşute tip “aripă” şi “rotunde”.

Comandantul primului grup de paraşutişti este colonelul Tocilă. La finalul demonstraţiei, aceştia vor strânge paraşutele şi vor fi prezenţi în faţa publicului.

Comandor r Dorel Chis ARPIA TecuciTot de la Baza 630 din Bacău va fi adusă de dimineaţă o maşină de luptă de tip Hammer pentru o expoziţia statică, precum şi tehnica de luptă folosită de paraşutiştii din forţele speciale, cu care se va realiza un stand pe două mese.

De asemenea, se va amenaja o expoziţie statică cu un elicopter IAR330 Puma Socat echipat complet, venit de la aceeaşi Baza 630, Bacău, în care publicul va putea să urce pentru a-l vizita. Vizitatorii pot să facă fotografii cu echipajul şi pot să se informeze despre performanţele tehnice, despre misiuni şi alte elemente publice.

Următoarea etapă a acestor demonstraţii este susţinută de patru parapantişti de la Tecuci. Aceştia vor evolua în formaţie, cu trecere la 3-5 m în faţa publicului de pe pistă. Imediat după aceştia îşi vor face apariţia avioanele şi elicopterele teleghidate, urmate de o scurtă demonstraţie cu patru drone.

După finalizarea acestor demonstraţii paraşutiştii, garda de onoare şi drapelul de luptă, se vor deplasa

Muzeul Aeronautic al Moldovei de la Tecuci

Foto: Viata-libera.ro

la Buciumeni, unde se va depune o coroană de flori la monumentul Smarandei Brăescu din curtea şcolii, loc în care în urmă cu 25 de ani s-au făcut sărituri cu paraşuta în aplicaţii complexe.

   După terminarea mitingului, publicul interesat şi oficialităţile se vor deplasa la Muzeul Aeronauticii Moldovei ( aflat lângă hipermarket-ului Kaufland) unde se va face o slujbă şi se va dezveli placă comemorativa “Smaranda Brăescu”. Muzeul va putea fi vizitat timp de 30-60 minute. Expoziţia va fi deschisă permanent publicului de marţea viitoare.

Manifestările se vor încheia cu o masă festivă oferită de Primarul Municipiului Tecuci.

De ce s-a ales o zi de lucru?

Elicopter Puma Socat  Deoarece s-au ridicat obiecţiuni în privinţa zilei alese pentru Mitingul Aerian, fac precizarea că Ministrul Apărării Naţionale, în urmă cu un an de zile, a emis o hotărâre prin care se interzice ieşirea de tehnică militară şi personal în weekend, exceptate fiind zilele de însemnătate naţională. Dar, am ales ziua de vineri şi pentru că pe 19 mai se împlinesc 85 de ani de când Smaranda Brăescu a obţinut titlul de campioană mondială absolută la săritura cu paraşuta, la Sacramento, în California, record care a fost doborât abia după 20 de ani.

Publicul va avea acces controlat?

  Accesul se va face prin unitatea militară dezafectata, din strada Gheorghe Petraşcu (aproape de Lukoil, la vulcanizare) prin curte, pe drumul ce ajunge la hangarele aerodromului. Spaţiile dintre public şi pistă sunt amenajate cu garduri de protecţie, care au fost instalate de jandarmerie. Pentru acest eveniment, special pentru Tecuci, avem sprijin din partea tuturor autorităţilor de ordine: Poliţia Locală, Poliţia Municipală şi Jandarmeria Tecuci. Am făcut eforturi financiare şi avem la faţa locului o ambulanţa şi o autospecială cu trei module, a Pompierilor de la Tecuci.”

Aerodromul de la Tecuci renaşte pentru o zi. Aşteptăm toţi tecucenii la acest eveniment deosebit!

5 Comments on "Totul despre Mitingul Aviatic din 19 mai 2017. Interviu cu Cdor. (r) Dorel Chiş"

 1. Aviatorul Gica | 22 mai 2017 at 19:48 | Răspunde

  Pacat, mare pacat, ca adminul lasa astfel de postari denigratoare la adresa unor oameni care incearca sa faca ceva pentru orasul asta. Bine in schimb ca ati luat in brate mafia psedista. Va platesc bine? Ati primit contracte grase?

  • @Aviatorul gica (anonim)
   Faptul ca va aprob comentariul poate va spune ceva. Trebuie sa dau explicatii unui anonim? Faptul ca dv va spuneti opinia aici este un castig? Duceti totul in zona politica. Pacat!

 2. Constantin Branescu | 22 mai 2017 at 09:14 | Răspunde

  In efortul depus este o mare dragoste de culorile aviatiei, de traditiile sale si de evocare maiestoasa a glorioasei arme aviatia romana, un exemplu de urmat al Comandorului DOREL CHIS

 3. ,,fac precizarea că Ministrul Apărării Naţionale, în urmă cu un an de zile, a emis o hotărâre prin care se interzice ieşirea de tehnică militară şi personal în weekend, exceptate fiind zilele de însemnătate naţională”. Am văzut în seara aceasta la TVR o informație despre un miting aviatic în Maramureș, ce să vezi, exact în week-end, când iarăși, ce să vezi, nu-i nicio sărbătoare națională și este chiar…week-end…! Nea Dorele, nea dorele ai rămas cu minciuna și lăudăroșenia de la rivoluție… Curat murdar!

 4. Dorel a dat cu târnăcopul în sistemul de sonorizare… Bre nea dorele,sau șogore mai ca la Ardeal, n-ai găsit bre ceva mai bun ca să se audă ce zicea guristul ăla la microfon? Matale ditamai comandor, comandant lăudăros de revoluții, ai ajuns să faci un minting frumos de altfel,chiar frumos prin momentele oferite de aviatori și parașutiști, dar să faci matale comandor, astronaut, cosmonaut, sonorizare cu niște goarne pe care le auzi doar prin halta Frunzeasca, sau Malu Alb mi se pare că trebuie să mai dai un comunicat în care să-ți ceri scuze celor vreo 2000 de spectatori care se chinuiau să înțeleagă ceva din mârâiala aia de la microfon. Felicitări sincere tuturor parașutiștilor, piloților, parapantiștilor, dar și celorlalți organizatori implicați, care au fost ținuți în umbră de dorel magnificul!!!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*