shopify
analytics tool

Transportatorii dispusi la modificari esentiale in activitate

foto: ProTecuci.ro

Transportatorii sunt dispusi sa modifice orar trasee statii pentru a starpi pirateria. Activitatea de transport persoane în regim de taxi, dar fără un suport legal, este în plină desfăşurare la nivel de Tecuci către localităţile limitrofe şi se pare că intervenţiile poliţiştilor de la Rutieră nu reuşesc să îi descurajeze pe „piraţi”, cu toate că o parte dintre aceştia au beneficiat deja de o serie de amenzi destul de mari. Zilnic sunt surprinşi „la lucru” noi taximetrişti piraţi, cu destul de mulţi pasageri în autoturisme, aceştia din urmă fiind dispuşi să achite contravaloarea cursei până la domiciliu şi chiar să facă şi declaraţii false în ceea ce priveşte realitatea. Cei mai mulţi călători îşi pun şi viaţa şi libertatea în pericol pentru… nimic. Puterea de convingere a „piraţilor” este atât de mare încât obţin profituri maxime cu riscuri minime. Cei care au de pierdut sunt călătorii, în cazul unui eveniment rutier, dar şi transportatorii autorizaţi, care rămân fără călători, aceştia fiind „ridicaţi” de către „piraţi”, dar şi fără o parte din încasări, deoarece sunt obligaţi să-şi achite toate dările către stat.  Printre cei care creează dispute şi probleme pe liniile de transport se află şi conducătorul auto R.M. de 34 de ani din Ghidigeni, care pe data de 23 februarie a fost depistat transportând cu autoturismul cu număr străin 4 persoane, contra cost, fără se deţină autorizaţie în acest sens. A fost sancţionat cu 1.000 lei, conform Legii 12/1990 republicată. La data de 20 februarie a fost identificat conducătorul auto L.T. de 21 de ani din Cudalbi, care conducea auto cu numărul GL-01-DSP, efectuând curse de transport persoane pe ruta Tecuci-Cudalbi, fără să deţină autorizaţie  în acest sens. A fost sancţionat cu 1.000 lei şi rămâne în atenţia transportatorilor autorizaţi şi a Poliţiei Rutiere. De aceeaşi măsură sancţionatorie  a avut parte şi conducătorul auto S.M. de 40 de ani din Nicoreşti, care efectua curse de transport persoane fără să deţină autorizaţie pe relaţia Cudalbi-Tecuci.
Activitatea de verificare şi control a celor care se ocupă cu efectuarea transporturilor de persoane şi de bunuri continuă, poliţiştii rutieri numai în ziua de 21 februarie depistând 4 taximetrişti pirat, care au primit fiecare amendă de 1.000 lei, iar în rândul transportatorilor autorizaţi au fost constatate 6 abateri care au fost sancţionate la Legea 38/2003 şi OUG195/2002. În total au fost aplicate amenzi în valoare de 6.760 lei. S-a constatat, în continuare, lipsa de responsabilitate din partea celor care acceptă să urce în autovehicule neautorizate pentru efectuarea transportului de persoane, ştiut fiind faptul că respectivele autovehicule nu deţin nici asigurări pentru persoane şi bunurile trasportate. Mai mult de atât, unele persoane găsite în autoturismele taximetriştilor pirat acceptă să dea declaraţii de martor mincinoase, precum că pentru cursa efectuată şoferul nu le pretinde anumite sume de bani, riscând astfel să fie cercetate penal pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă.
„Biroul Rutier Tecuci înştiinţează atât transportatorii autorizaţi, cât şi persoanele care se ocupă în mod ilegal cu taximetria, că în perioada ce urmează vor fi intensificate controalele în trafic, pentru combaterea neregulilor care persistă în activitatea de transport a persoanelor şi mărfurilor. De asemenea, aduce la cunoştinţa tuturor celor care folosesc în mod curent „taximetriştii” neautorizaţi, sau de ocazie, că îşi asumă toate consecinţele ce pot decurge pe toată perioada cursei, inclusiv situaţia mai puţin plăcută  de a fi conduşi la sediul poliţiei pentru a da declaraţii în legătură cu cele constatate de poliţiştii rutieri. Mai mult, „taximetriştii pirat” nu deţin poliţe de asigurare pentru bunuri şi persoanele transportate, iar în cazul unor eventuale accidente, despăgubirile rămân doar în sarcina conducătorului auto. Încercăm şi de această dată să atragem călătorii de partea legii, în sensul de a-i conştientiza asupra riscurilor la care se expun în momentul când călătoresc cu autovehicule neautorizate şi şoferi neatestaţi profesional pentru efectuarea transportului de persoane şi să renunţe la cursele de ocazie. Prin şoferii transportatorilor autorizaţi să informeze asupra necesităţii schimbării sau prelungirii unor trasee ori modificarea orelor ori locurilor de îmbarcare/ debarcare pentru a se asigura o deservire corespunzătoare a publicului”, a precizat şeful Biroului Rutier Tecuci, cms.şef Ionel Cîlici.

Sursa: monitoruldegalati.ro