shopify
analytics tool

Vreau un mega proiect pentru o piaţă de gross în zona Tecuciului

Daniel_Tuchel_protecuci.ro

 Daniel_Tuchel_protecuci.ro  Interviu cu primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel.  Daniel Ţuchel s-a născut pe 27 septembrie 1972. Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit cursurile Institutului Militar „Ioan Vodă” din Sibiu (1992 – 1996). În ceea ce priveşte activitatea profesională, în perioada 1996-2000 a fost Comandant de baterie tragere la „Brigada 15 Vânători de munte” Miercurea Ciuc, între 2000 şi 2004 administrator la SC Gadmel SRL Ţepu, între 2004 şi 2012 primar al comunei Ţepu, iar din 2012 a devenit primar al municipiului Tecuci. În politică a activat de-a lungul timpului ca preşedinte la organizaţia de tineret PNL Ţepu, membru PNL Tecuci, membru BPM al PNL Tecuci, membru DOT Galaţi, membru supleant în BPJ al PNL Galaţi, vicepreşedinte în BPJ al PNL Galaţi prim-vicepreşedinte la AcoR filiala Galaţi (iunie 2008), preşedinte interimar la PNL filiala Tecuci şi din 2010 este preşedinte plin la PNL Tecuci.
Reporter: Au trecut câteva luni de la alegerile locale când aţi devenit primarul municipiului Tecuci; aţi reuşit să vă familiarizaţi cu problemele oraşului?
Daniel Ţuchel: Problemele oraşului nu erau necunoscute pentru mine la preluarea mandatului. Sunt preşedintele PNL Tecuci din 2009, m-au interesat aceste lucruri şi, în plus, eu şi familia mea locuim în oraş de mai bine de 10 ani. Sunt primar de 8 ani de zile şi experienţa administrativă a făcut ca la preluarea mandatului să identific problemele sensibile încă din prima săptămână. Desigur, strategia pentru rezolvarea problemelor oraşului nu am conturat-o în totalitate. Trebuie o strategie pe termen mediu şi una pe termen lung pentru a putea, ca în interval de 4 ani de zile, să punem în operă ceea ce mi-am propus.
R.: Sunteţi mulţumit de felul în care merg lucrurile în Tecuci?
D.Ţ.: Aici discutăm de două lucruri sau trei cel puţin distincte. În primul rând e vorba de modul în care e organizată administraţia publică locală şi mă refer aici la aparatul de specialitate al primarului, la serviciile din subordinea CL, care sunt tot în subordinea Primăriei. În ceea ce priveşte executivul şi societăţile comerciale şi aici e un dezastru. În al doilea rând vorbim de modul în care arată oraşul în ansamblu şi modul în care trăieşte oraşul pentru că discutăm de problema locurilor de muncă, de ocuparea forţei de muncă, şi nu în ultimul rând, de zona serviciilor publice pe care le oferim şi de viabilitatea acestora.
R.: Spuneaţi că aţi găsit dezastru la nivelul aparatului primarului. Au fost nereguli atât de mari? Aţi reuşit să faceţi ceva în acest timp?
D.Ţ.: Prima regulă, regula zero în administraţie e ca într-o instituţie publică trebuie să ai o registratură, acolo unde cetăţeanul trebuie să îşi depună o solicitare în scris şi aparatul din subordine trebuie să îi răspundă în termenul legal prevăzut de lege. A trebuit să constat că nu avem registratură şi nu avem control asupra modului de rezolvare al petiţiilor cetăţenilor. De aceea consider că e dezastru, pentru că e o gravă anomalie. Acum suntem în plină organizare, aranjăm spaţiile din incinta Primăriei de la parter, regândim organigrama; vom avea un astfel de compartiment specializat doar pentru aşa ceva. Până acum cetăţenii umblau cu hârtia în mână dintr-un birou în celălalt, ceea ce nu este deloc în regulă şi nu puteai monitoriza modul de rezolvare al acestor probleme.
R.: De ce anume se plâng cel mai mult tecucenii în cadrul audienţelor?
D.Ţ.: Ar fi două mari dureri ale cetăţenilor. În primul rând este problema locuinţelor; la nivel de Tecuci nu a existat un proiect de dezvoltare imobiliară în sistem privat. În sistem public s-au construit doar vreo 4 scări de apartamente şi problema locuinţelor e una destul de gravă. A doua problemă care nu ţine neapărat de primar, dar pe care oamenii au văzut-o ca fiind rezolvabilă prin intermediul primarului, este aceea a locurilor de muncă.
R.: Ce puteţi face în acest sens?
D.Ţ.: În ceea ce priveşte prima problemă, cea a locuinţelor, am identificat terenuri care sunt în proprietatea municipalităţii, am solicitat reactualizarea unor studii de fezabilitate vechi, de urgenţă, pentru a intra într-un program de dezvoltare de locuinţe sociale şi pentru tineri pentru a putea detensiona aceste probleme şi pentru a putea satisface cerinţele şi doleanţele multor cetăţeni din municipiul Tecuci. Legat de a doua problemă, a locurilor de muncă, lucrurile sunt mult mai sensibile. Locurile de muncă nu le dezvoltă Primăria deşi din păcate acum Primăria Tecuci este cel mai mare angajator din municipiul nostru; primarul trebuie să aibă viziune, aparatul primarului şi Consiliul Local – trebuie să găsim o soluţie să vină investitori pentru a stimula crearea de locuri de muncă. E o ambiţie personală pe care o am şi pe parcursul celor 4 ani de mandat va trebui să facem ceva în acest sens: ca soluţie pe care am găsit-o pe moment a fost acea de comandare a unui studiu de fezabilitate pentru a crea o piaţă de gross, după modelul celor occidentale, pentru a putea valorifica potenţialul pe care îl are Tecuciul şi zona adiacentă, cele 20 de comune, într-un mega proiect care să aducă bunăstarea tecucenilor şi în speţă crearea de locuri de muncă. E imposibil să facem acest lucru fără resurse şi în acest sens trebuie să estimăm o valoare, să facem o strategie pe care nu aş dori să o fac singur, ci împreună cu primarii din jurul oraşului, şi de ce nu cu conducerea CJ Galaţi. Sunt modele de succes în străinătate, în România nu există aşa ceva şi cred că Tecuciul ar putea fi pus pe harta judeţului şi de ce nu pe cea a ţării cu un astfel de proiect.
R.: Care este situaţia în Tecuci în ceea ce priveşte sistemul de apă şi canalizare? Câte locuinţe nu sunt încă racordate la acesta?
D.Ţ.: La Tecuci doar 40% din populaţie e racordată la canalizare şi 60 la sută la reţeaua publică de apă. Aici avem aşteptări mari din partea SC Apă-Canal Galaţi căreia i-a fost încredinţată prin Agenţia de Dezvoltare Regională această chestiune, respectiv accesarea de fonduri europene pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare, inclusiv în municipiul Tecuci. Din păcate, lucrurile s-au mişcat în paşi mici în hăţişul legislativ în care ne găsim şi în momentul de faţă lucrarea a fost anunţată pe SEAP, a fost contestat caietul de sarcini după ultimele informaţii şi lucrurile încă mai trenează. Sperăm noi să depăşească repede acest impediment şi să reuşim să dăm drumul la execuţia acestor lucrări, altfel Tecuciul, comunele care fac parte din această asociere precum şi Galaţiul, vor avea mult de suferit.
R.: Aveţi în vedere proiecte cu fonduri europene?
D.Ţ.: Experienţa pe care am acumulat-o în calitate de primar de comună mi-a demonstrat că nu poţi face dezvoltare fără oportunităţile pe care ţi le oferă fondurile europene nerambursabile. Şi Tecuciul putea profita de aceste fonduri, nu a făcut-o în ultimii ani, din păcate prima perioadă de finanţare expiră în 2013, deşi majoritatea banilor au fost epuizaţi, aşteptăm cu nerăbdare noua strategie, perioada 2014-2020, şi suntem pregătiţi să atacăm accesarea acestor fonduri după ce normele vor apărea. Ne gândim tot la zona de utilităţi publice. Tecuciul are o platformă de gunoi care are termen de conformare 2017. Zona deşeurilor este una sensibilă nu doar în muncipiul Tecuci, ci şi în judeţul Galaţi, unde nu este o strategie bine conturată şi unde factorii de decizie nu au luat în calcul problemele care vor apărea după ce se vor închide aceste platforme de gunoi.
R: Există vreun risc să se închidă parcul central care a devenit practic emblematic pentru Tecuci?
D.Ţ.: Unu: dacă parcul a devenit emblematic pentru Tecuci asta este grav, nu mă bucură să aud lucrul ăsta. Doi: laitmotivul campaniei electorale a fost – nu-l votaţi pe Ţuchel că vă dărâmă parcul. Eu credeam că această campanie s-a încheiat, dar se pare că ea continuă şi probabil pentru că vin parlamentarele peste puţină vreme şi pentru că cei care au condus Tecuciul, şi nu mă refer doar la primar, şi la deputatul de Tecuci, Mircea Toader, care a reprezentat Tecuciul în parlament 4 ani, dar nu a reuşit să facă mare lucru, au găsit această idioţenie că vine Ţuchel şi dărâmă parcul. Vă aduc la cunoştinţă faptul că parcurile fac parte din domeniul public al municipalităţii, conform legii un parc este domeniu inalienabil, insesizabil, inprescriptibil, şi nici nu poate fi vorba de aşa ceva.
Desigur ce s-a întâmplat în parc în ultimii şase ani, putem discuta, respectiv un anume personaj cu o anume firmă, Viva SRL, a luat în folosinţă gratuită acest parc, a doua zi a pus o pancartă mare „parcul lui Pazvante”, deşi e al muncipiului Tecuci, a luat şi în concesiune câţiva metri pătraţi pe care şi-a construit cârciumi pentru că e o afacere la modă să îţi construieşti cârciuma în parc, şi după ce a profitat cât a putut în aceşt ani, a făcut profit pe seama tecucenilor, a celor care veneau în parc la un suc sau o bere, a intrat şi în faliment. Nu doar că nu şi-a plătit taxele şi impozitele la bugetul local, dar nu şi-a autorizat nicio construcţie. Apoi veleităţile lui de mare politician l-au făcut să îndatoreze atât de mult societatea respectivă în campaniile electorale încât nu a mai reuşit să scoată barca la mal aşa ca azi societatea o are în faliment, executorul judecătoresc stând cu ochii pe el să vină să îi pună lacătul pe uşă şi sigur a găsit o refulare: aoleu ce-mi face Ţuchel.
R.: Către ce domenii consideraţi că ar trebui alocaţi bani de la buget cu prioritate pentru anul viitor?
D.Ţ.: În bugetul pe anul viitor trebuie să cofinanţăm proiectele europene; avem contracte de finanţare semnate, dacă ieşim din etapa de licitaţie, pentru că acum toate cele trei proiecte mari pe care le avem sunt contestate. E vorba de reabilitare muzeu, reabilitare zona de sud a muncipiului Tecuci, respectiv zona industrială, şi un parc dendrologic, construirea unui astfel de parc tot în zona de sud a oraşului. Dacă vom reuşi să dăm ordinele de începere a acestor lucrări va trebui să asigurăm cofinanţarea şi cum speranţele sunt mimime în ce priveşte ajutorul guvernamental sau din partea CJ, va trebui să facem tot posibilul ca majoritatea fondurilor să le direcţionăm acolo, nu înainte de achita cele două milioane de euro pe care le avem restante, lucrări rămase neachitate de fostul primar.
R.: Sunteţi mulţumit de felul în care se desfăşoară şedinţele de CL?
D.Ţ.: Experienţa de primar mi-a demonstrat că problemele care apar în şedinţele de CL sunt benefice pentru că trebuie să fie dezbatere şi accept orice punct de vedere care vine din partea consilierilor locali. Am o comunicare bună cu cei din USL, sper să am şi cu cei din PDL sau PPDD; nu au fost incidente şi nici nu cred că vor fi, sunt o persoană conciliantă.
R.: Îl veţi susţine în campanie pe candidatul USL de la Tecuci pentru parlamentare?
D.Ţ.: Sigur că da şi sunt extrem de motivat în acest demers pentru că deputatul de Tecuci trebuie să fie un tecucean care să ţină cu Tecuciul; nu l-am auzit pe Toader spunând la televizor, mai mult acolo l-am văzut, decât în colegiu, că e deputat de Tecuci, a avut mereu o jenă să spună asta poate pentru că nu a reuşit să facă mai nimic. Îmi doresc ca Tecuciul să fie reprezentat în Parlamentul României de un tecucean, iar Daniel Butunoiu este tânăr, pregătit şi cu experienţă. Mă voi implica aşa cum am făcut-o şi pentru mine.

Autor: Ovidiu Matache

Sursa: impartial.ro