Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Ziua de 24 ianuarie, serbată cu fast la Tecuci | https://protecuci.ro/arhiva

Ziua de 24 ianuarie, serbată cu fast la Tecuci

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=7vYyeM-W0Nc’]

Câteva sute de tecuceni au venit în perimetrul din faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe esplanada Primăriei, pentru a aduce alături de autorităţile locale, un gând de recunoştinţă făuritorilor Unirii din 24 ianuarie 1859. La eveniment au participat un număr important de susţinători ai Partidului Verde, purtând pancarte şi eşarfe cu însemnele specifice, însoţiţi de liderul formaţiunii la nivel local, consilierul Vasile Dănăilă Pazvante. Festivitatea prilejuită de Ziua de 24 ianuarie a început cu intonarea imnului de stat după care părintele protopop Gheorghe Joghiu şi preoţii Mihai Roşu şi Damian Damian, au oficiat o slujbă de Te Deum. ”Domnule primar şi fraţi români, ziua de 24 ianuarie, de un veac şi jumătate trecut, ne aduce nouă românilor, un moment de mare împlinire şi mândrie naţională, oprindu-ne într-un popas spiritual pe acest pisc care este ziua de 24 ianuarie 1859, ziua realizării parţiale a unei dorinţe de două milenii a neamului nostru, unitatea poporului într-o ţară, într-o limbă, într-o credinţă şi într-o cultură”, a spus protopopul Gheorghe Joghiu amintind aportul celor din zona noastră şi dând citire unui document legat de modul în care a fost întâmpinat domnitorul la Focşani. ”Este momentul astral al românilor, este pilonul de rezistenţă în făurirea istoriei moderne a României”, a precizat şi moderatorul manifestării, Viorel Burlacu, directorul Casei de Cultură, care a dat citire câtorva cuvinte de preţuire ale tecucenilor faţă de domnitorul ales.

Mesajul primarului Eduard Finkelştain

”Preacucernici părinţi, domnilor consilieri locali, dragi tecuceni, suntem împreună la zi de sărbătoare, o zi frumoasă, o zi deosebită pentru că sărbătorim un moment foarte important în istoria României; Unirea Principatelor a fost piatra de temelie la crearea statului român şi din acest motiv ne închinăm cu plecăciune la ceea ce au făcut înaintaşii noştri… Însă nu putem să nu recunoaştem că traversăm o perioadă dificilă, o perioadă în care toţi cei aici de faţă şi toţi cei de acasă privesc cu îngrijorare la ceea ce sa întâmplă şi sunt convins că mulţi dintre voi împărtăşesc nemulţumirile, supărările, frustrările celor care de o bună bucată de vreme sunt în stradă… Întotdeauna în vremuri dificile trebuie să ne întrebăm care ar trebui să fie aşteptările noastre… Cred că acest lucru este important, să conştientizăm că de multe ori rezolvarea problemelor vine de la noi înşine, de la puterea noastră de a munci, de a spera, de a încerca să ne mobilizăm pentru a depăşi greutăţile care ne apasă”, a adăugat celor spuse de antevorbitorii săi, primarul Eduard Finkelştain.

Hai să dăm mână cu mână!

După alocuţiuni, reprezentanţi ai instituţiilor tecucene au depus coroane de flori la bustul domnitorului Cuza. Apoi colaboratorii Casei de Cultură: Adina şi Miruna Tăbăcaru, Teodora Chilian, Valentin Oiţă, Ioana Munteanu şi Valentin Dodu, au interpretat o suită de melodii populare în faţa publicului tecucean. Între timp elevii şi preşcolarii prezenţi s-au încins la joc. Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala horă.