Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Alexei Mateevici s-a întors la Movileni!

Alexei Mateevici s-a întors la Movileni!

Alexei Mateevici, din Movileni, preotului militar - eveniment 1

  Deși s-au scurs o sută de ani de la dispariția prematură a preotului militar  şi poetului Alexei Mateevici , locuitorii din Movileni, județul Galați, nu au uitat de trecerea mai mult decât onorantă a acestuia prin localitatea lor, în primăvara anului 1917, pe vremea când activa în cadrul celei de a IV-a Armate ruse.

Ei continuă să fie marcați de aprecierile atât de măgulitoare ale oaspetelui lor de demult la adresa modestei așezări de pe malul abrupt al râului Siret:

„Tot satul e cufundat în livezi. Sperăm să stăm aici un timp mai îndelungat. (…) Eu am norocul să găsesc, în sat, o casă admirabilă (…)  E o „casă mare” românească, spațioasă, cu paturi late. Peste tot are covoare frumoase și prosoape împodobite cu fir de aur și argint. Ambianța-i cea pe care o cunosc bine, încă din copilărie. (…) Fereastra  mi-i inundată de mirosul plăcut al pădurii, care se găsește la o sută de pași și în care sunt o mulțime de privighetori și mărgăritare, râul și concertele broaștelor.“ (Scrisoare din 20 aprilie 1917);

„Armonia verde a vârfurilor fremătătoare ale pădurii, trilurile privighetorilor și ale unei mici cascade sădesc în mine, mai mult ca oricând, gândul la veșnicie, mă fac și poet și filosof. (…) Dacă n-ar fi natura (satul – livada înflorită, parcul, pădurea și râul), ar trebui să mă dau cu capul de pereți. Plimbările în orice timp al zilei și chiar în timpul nopților mă liniștesc și-mi aduc împăcarea.“ (Scrisoare din 23 aprilie 1917)

Iată, așadar, doar câteva dintre motivele care i-a determinat pe oamenii din Movileni să-l stimeze și să-l aprecieze pe Alexei Mateevici, conaționalul lor din Basarabia.

Dacă cu câțiva ani în urmă, nu au ezitat a-l include printre personalitățile comunei, atribuindu-i numele Școlii Gimnaziale, în ziua de 19 august 2017, cu ocazia Zilei comunei Movileni, aceştia i-au consacrat binecunoscutului autor al poemului „Limba noastră“ (devenit din iulie 2005 textul imnului oficial al Republicii Moldova) o suită de activități la care au participat, alături de localnici, invitați de seamă de peste râul Prut, ziariști, scriitori şi reprezentanţi din instituţiile de cultură din Galați și Tecuci.

Manifestările de aici s-au desfășurat, pe parcursul mai multor ore, în trei locații diferite. Mai întâi, ele au debutat, dimineaţa, la Biserica „Sfinții Voievozi“ din centru localității unde preoții parohiilor împreună cu protopopul Gh. Joghiu au ținut un parastas întru pomenirea celui dispărut la 13 august 1917 și s-a dezvelit, pe peretele exterior al lăcaşului de cult, o placă comemorativă dedicată eroilor din Primul Război Mondial ce menționează şi „trecerea la cele veșnice a preotului militar Alexei Mateevici care a slujit în această biserică“.

La Căminul Cultural, având deplinul consens al membrilor Consiliului Local, primarul Marian Moisă a atribuit înaltul titlu de Cetățean de Onoare post-mortem lui Alexei Mateevici, diploma urmând a fi păstrată la Casa-muzeu din Zaim, Republica Moldova. În ambianța oferită de expoziția documentară de fotografii „Itinerariile prin România ale preotului – poet Alexei Mateevici în anii 1916-1917“ au fost prezentate lucrările: „Scrieri de pe frontul românesc“ (ce include scrisori și poezii) de Alexei Mateevici și „Alexie Mateevici“, monografia preotului Vasile Țepordei reeditată de curând.

După discursurile rostite de Excelența Sa, Domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova de la Bucureşti, și de către invitatul special scriitorul Ion Găină, întemeietorul și Directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici“ din Zaim, a urmat proiecția diaporamei „Alexei Mateevici pe meleagurile tecucene și vrâncene“. Totodată, au mai avut intervenții scriitorul și jurnalistul gălățean Victor Cilincă care a vorbit despre Primul Război Mondial, precum și prof. Eleonora Stamate care a făcut referiri la materialele dedicate prezenței poetului la Movileni apărute în ultimul număr al revistei „Tecuciul literar-artistic“.

Ultimul moment, desigur și cel mai emoționant, a avut loc, după prânz, în fața Școlii Gimnaziale din localitate unde, în prezența unei numeroase asistențe, s-a dezvelit bustul lui Alexei Mateevici care, deocamdată, este unic în ţara noastră. Chipul interiorizat al acestuia – întruchipat de sculptorul tecucean Dan Mateescu – după un secol privește din nou spre Movilenii de Jos, locul favorit de pe itinerariile parcurse prin România și în care el s-a simțit în deplină siguranță în perioada aprilie – mai 1917 pe care a petrecut-o aici printre consângeni de-ai săi. La baza piedestalului s-au depus câteva coroane de flori.

A urmat apoi un program artistic oferit de copiii din localitate ce a inclus cântece patriotice şi poezii scrise la Mărăşeşti de Alexei Mateevici, după care scriitorul Ion Găină vădit emoţionat a ţinut să-i recompenseze cu medalii pe cei implicaţi în realizarea complexului de activități în memoria ilustrei personalități din Republica Moldova.

Fiind o continuare a demersurilor culturale – iniţiate pe 13 august a.c. în municipiul Tecuci – manifestările de la Movileni putem spune că au constituit o reușită la realizarea lor aducându-şi contribuția: Protoieria Tecuci, Primăria Tecuci și Biblioteca Municipală „Șt. Petică“.

Desfăşurate sub auspiciile unui Comitet de organizare al activităților dedicate centenarului trecerii în eternitate a lui Alexei Mateevici din anul 2017, acţiunile vor continua, în perioada imediat următoare, în Republica Moldova, cât și în oraşele Galaţi şi Mărăşeşti, ele propunându-şi să facă mult mai bine cunoscută personalitatea scriitorului moldovean şi să contribuie, totodată, la unirea în cuget şi simţire a românilor de dincolo şi de dincoace de Prut.

     Ștefan Andronache