Aurel Brumă, priorităţile noului primar

Aurel-Bruma-Dan-Mateescu-din-Tecuci

Nu știu exact cine este persoana care ocupă de la 5 iunie a.c. funcția de primar al municipiului Tecuci dar sunt convins că, între primele măsuri pe care le va lua, readucerea la Casa de cultură a prof. Viorel Burlacu (gonit golănește din funcția de director, din proiectele culturale cu maximă referință națională) va fi o prioritate. Faptul a fost delicat exprimat în cartea Adverbul acasă, ex-directorul conjurându-mă să nu dezvălui faptul că, în pofida unui trucaj mârlănesc, a trimiterii la ora 5.00 a doi polițiști locali cu hârtia de externare din funcție semnată apăsat de țepeanul Gherhartdt (parcă așa s-a rebotezat).

Aflu mai în proaspăt că alți trei Cetățeni de Onoare ai municipiului, membri ai U.S.R., au făcut déjà o întâmpinare de reparație a ilicitei decizii a fostului primar. Mă alătur, fără reținere, demersului. Într-un Tecuci devalizat industrial, cu reduse șanse de refacere economic, faptul de Cultură a fost, este și va fi esențial pentru contribuția tecuceană la duhul național. Viorel Burlacu este unul dintre mucenicii robotind la acest adevăr. Sper să revin, cu ultimele cărți la Tecuci, în sala Casei de cultură, sub auspiciile amiabile ale constructorului de idei Viorel Burlacu.

„2014. Telefon în târziul zilei. Nelu Cermac aruncă banul în aer, cap și pajură, anunțând adunarea în frontul banchetului de acum 50 de ani, după (?) bacalaureat (atunci la Casa Armatei). Mă uit intrigat la ceas: ce-i cu ăsta, că funcționărește prea accelerat! Privesc și în oglindă, mda, parcă a trecut ceva timp, ceva nesimțit de mult. Pe intervalul ăsta colegul numără și enumeră viii, morții, dictează numere de telefon, număr de copii, adrese, urgențe. Cred c-a făcut armata măcar ca șef de ceva, eu nu, din motiv de platfus, cauză pentru care recent actualul primar de Tec, –Țuchel n.a. – (parcă e și o esență de lemn tare cu numele ăsta prescurtat), fost oficier la artilerie, a refuzat să mă audieze conform celor două cereri, platfusul fiind, se pare, ceva virotic, maladiv și care l-ar putea deturna din proiectele de disciplinare a urbei. L-am chiar și visat între alți doi-trei galonați ordonând ștergerea numelui de Purcaru de pe strada Purcaru, a bradului de pe Bradului, smulgerea galoanelor de cetățean de onoare ale lui eu, opera subsemnatului consumând în exces, ca și Parcul lui Pazvante, bugetul local și alte bugete despre care se va afla când s-o afla ce s-o afla”. ( din cartea „Adverbul acasă”, Editura Performantica, Iași, 2014)

P.S. Aflu, la doi ani distanță de eveniment, că fostul primar, în afara expulzării lui Pazvante (inclusive scoaterea acestuia din lista cetățenilor de onoare, a desființat Sala de Expoziții, uitând că Tecuciul a dat (și dă) țării nume de excepție în arealul artelor plastic. Sper ca statuia lui Ștefan cel Mare , opera sculptorului Dan Mateescu, să fie amplasată la intrarea dinspre Iași a Tecuciului, cu fața către demolatorul cultural Țuchel (Țepu), comuna sa fiind cunoscută tot printr-un om de cultură, altul decât melitarul, desigur!

Sursa: facebook

Republicăm scrisoarea deschisă înmânată fostului primar Ţuchel în 

Domnule Primar,

Am aflat şi noi – mai jos iscăliţii acestei scrisori deschise – de proiectele dv. de a reorganiza instituţiile urbei noastre, de a le optimiza funcţionalitatea şi de a le conferi dinamism şi eficienţă publică şi subscriem, fireşte,  la toate aceste iniţiative salubrizante. Tecuciul are nevoie de aceste impulsuri care să-l scoată din letargia improductivă în care se află de mai multe legislaturi, din lenevia abulică şi  din lentoarea dezolantă şi dispreţuitoare cultivată stăruitor de  funcţionărimea instituţiilor statului faţă de cetăţeni şi faţă de interesul public.

Suntem alături de Dv. şi puteţi conta pe susţinerea noastră la toate iniţiativele profilactice, menite să  dinamizeze  viaţa  publică, să  întroneze  răspunderea  instituţiilor statului, a salariaţilor în relaţiile cu cetăţenii şi cu aspiraţiile lor perspectivante. Suntem convinşi că veţi avea de înfruntat multe inerţii şi comodisme parazitare, dar fără o măsură curajoasă de eradicare a răului din rădăcinile în care s-a cuibărit şi-a fost tolerat cu părintească  bonomie de foştii edili ai oraşului, nu va fi posibilă  însănătoşirea vieţii  publice de la noi.

Ştim că nici viaţa culturală a oraşului nu s-a ridicat totdeauna la standardele aşteptate, că sunt unele instituţii de cultură – Muzeul mixt, Biblioteca municipală – care şi-au gonflat nejustificat numărul de salariaţi, iar aceştia nu se remarcă decât prin spirit birocratic, indiferenţă excesivă şi incompetenţă prăpăstioasă. Ştim că sunt multe de făcut şi în această direcţie, că starea de cultură a oraşului reclamă măsuri ferme, curajoase  şi inflexibile şi subscriem la orice iniţiativă luată în această direcţie.

D-le Primar, singura instituţie de cultură care s-a implicat activ şi profesionist în viaţa spirituală a oraşului şi-a organizat  activităţi complexe, de rang şi de importanţă naţională, cu participarea unor importante personalităţi ale culturii naţionale a fost şi este Casa de Cultură şi conducerea ei în persoana d-lui Viorel Burlacu. Este singurul manager cultural care a dat dovadă de probitate, de responsabilitate şi de interes faţă de nevoile spirituale ale oraşului şi vă propunem susţinerea lui în continuare pentru a-şi derula proiectele înscrise în programul de activităţi al instituţiei. Orice schimbare indusă în organigrama acestei instituţii poate afecta grav, regretabil şi ireparabil viaţa spirituală din arealul nostru geografic. Admiţând nevoia de schimbare şi de reformare a instituţiilor de cultură tecucene, considerăm că aceste măsuri nu trebuie să cuprindă şi  singurul sector care a probat că-şi cunoaşte menirea şi rostul şi s-a implicat efectiv prin acţiuni  exemplare şi bine apreciate printre oamenii de cultură din Tecuci şi din centrele culturale ale ţării.

Am dori, D-LE Primar, ca măsurile de revigorare a vieţii culturale tecucene, la care subscriem cu toată convingerea să nu se producă în corelaţie cu cu stricarea a ceea ce este bun, bine procesat şi bine apreciat printre autorităţile în materie. In speranţa că mesajul nostru va fi bine înţeles subscriem prin semnătură prezenta scrisoare deschisă.

1. Ionel Necula
2. Vasile Ghica
3. Tănase Dănăilă
4. Dionisie Duma
5. Radu Vladimir
6. Lucia Gologan
7.Vasile Sevastre Ghican