Când vorbeşti cu mine, să taci! Dialogul surzilor timp de 2 ani la Tecuci.

Libertatea de exprimare

Motto: „Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să păcăleşti toţi oamenii tot timpul”. (Abraham Lincoln)

Totul a început…
Urmare a disputei între ziaristul Cristi Calmuc şi fostul primar Eduard Finkelstain, care supărat de incisivitatea articolelor publicate de acesta în presa locală din Tecuci a hotărât să fabrice o Hotărâre de consiliu care să-l împiedice să mai participe la Şedinţele Consiliului local sau măcar să nu mai înregistreze video/audio aceste evenimente.  Prin urmare în laboratoarele puterii s-a plămădit o Hotărâre în care s-au introdus prevederi total ilegale şi neconstituţionale. Iniţiatori: juristul Narcisa Mitruţ şi Eduard Finkelstain. Aceasta a fost pecetluită de consilierii locali: Costică Florea (preşedinte comisia nr. 5, juridic, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor), Manoliu Codruţ-Tiberiu şi Negru Teodor. Acestă hotărâre a fot aprobată cu o largă majoritate. Singurii care au votat împotrivă au fost consilierii liberali în frunte cu Petru Papuc.

Nimeni nu-i mai presus de lege!

Să facem câteva precizări: conform Legii 544/2001, autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României, facilitează Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice. (nu face nicio diferenţă: cetăţean, presa, organizaţie, cu cameră video, cameră foto, telefon mobil etc.)
Art. 4. – (1) Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Art. 6. – (1) Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.
Art. 15. – (1) Accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public este garantat.
              (2) Activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public.
Art. 16. – Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice.
Art. 17. – (1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.
Art. 18. – (1) Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă.
   (2) Acreditarea se acordă la cerere, în termen de două zile de la înregistrarea acesteia.
   (2) Autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de acestea.
 Art. 20. – Mijloacele de informare în masă nu au obligaţia să publice informaţiile furnizate de autorităţile sau de instituţiile publice. (Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia public)

Cea mai opacă administraţie din ultimii 24 de ani

Trebuie să spunem din capul locului că NICI UNA DIN PREVEDERILE LEGALE NU A FOST RESPECTATĂ. Transparenţa ZERO. Mai mult, este jenant să te foloseşti de o Hotărâre de Consiliu local al unui adversar politic pe care tu ca Liberal ai respins-o (cel mai vocal şi vehement a fost consilierul liberal Petru Papuc care, aşa cum am precizat, a votat cu 3 ani în urmă împotriva acestei hotărâri). Mai mult, au acţionat cu rea credinţă în condiţiile în care au avut cunoştinţă de faptul că acea hotărâre nu a primit niciodată avizul de legalitate de la Prefectura Galaţi.

CAR-Unirea-Tecuci-Repatriere-defuncti          Reclama

Abuzul instituţionalizat

În virtutea acestui HCL, actuala administraţie locală (Liberală + PSD) a uzat de acesta în mod abuziv cu largul concurs al Poliţiei locale care dă dovadă crasă de neprofesionalism şi rea credinţă. Aceştia la comanda şefilor fără să se teamă că încălca legea, au interzis accesul persoanelor la şedinţele de Consiliu local invocând HCL 64/2010 care este UN simplu REGULAMENT DE ACREDITARE AL JURNALIŞTILOR ce este utilizat pentru a avea acces în Primărie la conferinţele de presa sau în instituţiile subordonate UAT Tecuci.
Nu şi pentru accesul în şedinţele de Consiliu local care SUNT PUBLICE (acces neîngrădit şi necondiţionat).
Mai mult, am făcut plângere penală împotriva Poliţiştilor locali care ne-au interzis accesul la şedinţe. Procurorul care s-a ocupat de caz a decis neînceperea urmaririi penale pentru abuz în serviciu invocând, la cererea păratului (Cernica Gheorghe, depre care o să publicam mai multe informaţii foarte curând) HCL64/2010 adică un regulament de acreditare a ziariştilor, fără să ţină seama de Constituţie şi Legea 544/2001. Nu au ţinut cont de faptul că un HCL nu poate „să bată” o lege sau Constituţia.
Şi, admiţând că acela era un motiv pentru interzicerea accesului, profesionalismul nu a împins nicio autoritate să verifice dacă acest HCL este sau nu valid şi se poate invoca in acţiunile de interdicţie?

Iată câteva înregistrări cu abuzurile săvârşite în ultimii doi ani  AICI , AICI , AICI  si AICI

Să ne facem că nu vedem

La mapa, unde există acestă Hotărâre există şi corespondenţa cu Prefectura Galaţi, în care există şi documentele de mai jos care confirmă nulitatea acestei Hotărâri:

Adresa Prefectura

 

Consilierii locali au fost şi ei părtaşi la acest abuz

Am avut mai multe discuţii cu consilierii locali din ambele partide, PNL şi PSD cărora le-am demonstrat că se săvârşeşte un abuz şi că trebuie să acţioneze sau să introducă în Consiliul local o acţiune de anulare a acesteia. Au trecut doi ani şi acţiunea celor două tabere, acum în dipută pentru putere nu au făcut nimic pentru ca TU tecuceanule să fii informat.

Am făcut o pauză în activitatea noastră pentru a lua o decizie în privinţa acestei publicaţii. Şi de aceea ne propunem în următoarele 30 zile să te consultăm în acesta chestiune:

[poll id=”11″]

Dacă ai critici, opinii, sugestii sau informaţii de interes nu ezita să ne contactezi prin e-mail sau telefon. Click AICI pentru detalii.

OPINIA TA ESTE IMPORTANTĂ PENTRU NOI !