Controversele constructiei Spitalului ,,Anton Cincu”…

În anul 1894 marele filantrop Anton Cincu lasă 200000 lei ca să se construiască un local modern pentru spitalul comunal din Tecuci, instituind pentru supravegherea constructiei si administrarea spitalului o comisie formată din domnii: Theodor Cincu, fiul donatorului, C. Bobeică, Th. Vârgolici, dr. Constantin Petras si farmacistul Costache Racovită. După mai multe demersuri făcute pe parcursul anilor 1895 si 1896 Th. Cincu reuseste să-l convingă pe arhitectul Oscar – după unele surse Otto – Maugsch, să proiecteze un plan de spital în sistem pavilionar, cu distribuire de apă caldă si rece în toată clădirea. În paranteză fie spus, arhitectul O. Maugsch este cel care zece ani mai târziu (1906) semna proiectul arhitectural al palatului care astăzi adăposteste sediul BCR din Piata Universitătii.   Pentru alegerea terenului pe care avea să se construiască noul spital, Ministerul de Interne autorizează comisia de supraveghere ca să angajeze un arhitect care să facă cercetări de rezistentă a terenului. Locul ales pentru constructie este, un teren situat în apropiere de malul râului Bârlad. Este angajat un alt mare specialist în domeniu, Stefan Ciocârlan, ,,arhitect Sef al comunei Bucuresti”. Dintre lucrările lui importante  amintim doar Palatul ,,Adevărul” din strada Sărindar.

După venirea sa la Tecuci, acesta înaintează în ianuarie 1898 un raport către minister în care precizează printre altele că locul vechiului spital nu este corespunzător, recomandând să se caute altul pe malul râului Bârlad, mai sus de podul soselei care ducea spre Cahul.

În urma acestor recomandări Theodor Cincu a cumpărat cu 14000 lei, un teren de aproximativ 12000 de metri pătrati, situat în zona recomandată de arhitectul Stefan Ciocârlan, care după un timp revine la Tecuci, studiază terenul si apoi întocmeste un raport către minister în care declară că locul nou ales este foarte bun.

Spre surprinderea comisiei locale de supraveghere, ministerul nu acceptă terenul ales si cere comunitătii locale  să ridice constructia pe locul vechiului spital în ciuda faptului că acest loc nu îndeplinea conditiile necesare pentru reteaua de canalizare. Se pare că în ciudata decizie a ministerului s-au implicat si unele personalităti locale care aveau anumite interese politice si financiare.

Comisia locală cere ministrului să trimită din nou experti pentru cercetarea locului de pe malul Bârladului,  pe care si arhitectul St. Ciocârlan îl declarase potrivit pentru un nou spital. De data aceasta va veni la Tecuci o celebritate a medicini românesti, doctorul Iacob Felix, savantul care a pus bazele stiinrtifice ale igienei publice în tara noastră si a elaborat primele lucrari de documentare asupra inceputurilor si dezvoltarii medicinei românesti. Sosit la Tecuci I. Felix se întâlneste cu autoritătile locale, îndeosebi cu sustinătorii variantei care sustinea locul vechiului spital si anume avocatul Naum Mărculescu, doctorul Constantin Petras si farmacistul Costache Racovită. După ce a studiat ambele variante, specialistul bucurestean înaintează un raport către minister în care recomandă ca loc de constructie terenul achizitionat de Theodor Cincu, considerând terenul vechiului spital ca fiind nepotrivit pentru o asemenea institutie de sănătate.

Inaugurarea noului spital a avut loc pe 25 Aprilie 1904, cand primar al localitatii era chiar cel care achizitionase terenul si anume, Teodor Cincu, fiul donatorului Anton Cincu.

În anul 1931 Theodor Cincu va dona întregul imobil,  Primăriei orasului Tecuci.

 

Viorel Burlacu

Bibliografie: ziarul Tecuciul – anul 1899