Descoperim civilizaţii, dezvăluim mistere prin proiectele eTwinning

Elevii din Școala Gimnaziala Elena Doamna Tecuci eTwinning

   Egiptul antic – o țară a misterelor. Nici o altă civilizație nu a atras imaginația atât a învățaților, cât și a laicilor.

   Misterul își înconjoară originile, religia și arhitectura monumentală: templele colosale, piramidele și Sfinxul enorm. Piramidele egiptene sunt cele mai faimoase dintre toate monumentele antice, singura minune rămasă  a celor şapte minuni ale lumii antice.

   Aceste mistere şi dorinţa descoperirii lor a stat la baza începerii parteneriatului în cadrul unui proiect eTwinning alături de parteneri din Italia şi Republica Moldova.

   Proiectul a demarat în luna noiembrie printr-o videoconferinţă între parteneri,  în cadrul căreia ne-am cunoscut şi am aflat care ar fi aspectele care îi interesează pe elevii participanţi

Elevii din Școala Gimnaziala Elena Doamna Tecuci eTwinning Egipt   Moto-ul proiectului eTwinning „Misteries of Ancient Egypt” este „ Egiptul este un dar al Nilului” Herodot, deoarece la fel cum viața a apărut din ape, semințele civilizației au fost semănate mai întâi de-a lungul malurilor Nilului. Acest râu puternic, care curge spre nord de inima Africii până în Marea Mediterană, a hrănit creșterea în regatul faraonic.

   Elevii clasei a IV a A , Școala Gimnaziala Elena Doamna Tecuci, cu rezultate deosebite la nivel național si internațional   în realizarea proiectelor internaționale eTwinning,  au lucrat pe tot parcursul anului şcolar cu mult interes şi curiozitate în desfăşurarea activităţilor şi descifrarea minunatelor mistere ale piramidelor, zeilor, ocupaţiilor, hainelor şi bijuteriilor. Prima activitate a constat în realizarea de măşti egiptene folosind tehnici variate papiermache, modelaj cu ghips, pictură, activităţi derulate în cadrul orelor de abilităţi practice. Elevii au aflat unde este situat Egiptul pe glob, formele de relief, clima în cadrul orelor de geografie apoi şi-au completat cunoştinţele în orele de istorie aflând despre civilizaţia antică şi evoluţia şi importanţa în istorie realizând apoi desene cu piramidele din Gizza din  Valea Regilor.

   Mumificarea a fost poate activitatea care le-a trezit cel mai mare interes. Egiptenii au crezut, de Elevii de la Școala Gimnaziala Elena Doamna Tecuci eTwinningasemenea, că trupul și sufletul erau importante pentru existența umană, în viață și în moarte. Practicile lor funerare, cum ar fi mumificarea și înmormântarea în morminte, au fost concepute pentru a ajuta pe cei decedați să-și găsească drumul în lumea cealaltă. Mormintele erau pline de mâncare, unelte, obiecte de uz casnic, comori – toate necesitățile vieții – pentru a asigura revenirea sufletului la trup, astfel încât decedatul să trăiască fericit după aceea. Elevii şi-au  completat informaţiile din enciclopedii privind etapele mumificării cu experimentul ştiinţific al deshidratării folosind felii de măr şi sare de masă, sare grunjoasă şi bicarbonat de sodiu simple sau amestecuri. Aşa au descoperit că sarea de masă deshidratează cel mai bine şi păstrând textura şi culoarea.

    Fascinaţi de lumea egipteană, de preocuparea lor pentru frumos, pentru viaţă, elevii au realizat haine asemănătoare egiptenilor, bijuterii – brăţări şi podoabe de pus la gât pline de pietre strălucitoare.  Pentru că egiptenii credeau în spirite au confecţionat crucea – simbol egiptean şi amuletele cu hieroglife. Interesantă a fost şi activitatea în cadrul căreia elevii şi-au scris numele folosind hieroglifele sau au  răspuns provocării elevilor din Italia de a descifra  cuvinte din limba engleză – limba proiectului, scrise cu hieroglife.

    Săptămâna Altfel ne-a oferit prilejul de a finaliza proiectul şi a deschide în clasa noastră un „Muzeu al Egiptului Antic” în data de 16 mai 2017,  care cuprinde rezultatele activităţilor derulate în cadrul acestui an şcolar. Au răspuns invitaţiei noastre elevi din şcoala care au fost încântaţi de toate produsele activităţilor, de toate informaţiile şi de misterioasa lume egipteană. Elevii clasei a IV- a A au fost încântaţi să fie ghizi în propriul „muzeu”.

Prof. Lefter Adriana Silvica
Ambasador eTwinning Romania